High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep

High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep

De kogel is door de kerk hoor: Full Tilt Poker komt 6 november terug en de site gaat andermaal werken met een Team Full Tilt Poker. Terwijl velen teleurgesteld zullen zijn dat de 27% flat rakeback niet terugkeert, staan de railbirds op de banken want enkele publieksfavorieten zullen weer de rol van ambassadeur vertegenwoordigen. Eerder deze maand werd Gus Hansen aangekondigd als het gezicht van de in november te lanceren website (zie PokerNews Boulevard), en gisteren voegden zich Tom Dwan en Viktor Blom bij de Deen (zie PokerNews frontpage).

Het feit dat je een site vertegenwoordigt, hoeft niet persé te betekenen dat je een topper bent aan de pokertafel. PokerStars heeft een stal met vertegenwoordigers in Team PokerStars die niet allen miljoenen in verdiensten hebben. Rafael Nadal kan zelfs nog niet eens pokeren, maar is wel een van de boegbeelden van de online pokerroom. Anderen spenderen meer tijd aan de pokertafel maar zijn slechts kleine winnaars of marginale verliezers. Toch hebben ze andere kwaliteiten waardoor ze waardevol zijn voor de room. Het maakt de bedrijven namelijk niet uit of je in het nieuws komt omdat je een toernooi hebt gewonnen, of omdat je een catsuit aan trekt en je grote voorgevel graag toont. Als het merkje maar in het nieuws komt, dan is het goed.

Toch is het niet onaardig als we een blik werpen op de verdiensten van de drie grote jongens die Full Tilt Poker gaan vertegenwoordigen bij de start. Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom staan namelijk bekend om hun pokerkwaliteiten en de actie die ze genereren. Met behulp van de website HighStakesDB.com hebben we de cashgame resultaten op een rijtje gezet voor zowel hun PokerStars als Full Tilt Poker account. Enkele dingen die daar belangrijk bij zijn:

 • De website trackt de stakes van $25/$50 en hoger op de No-Limit Hold'em en Pot-Limit Omaha tafels.
 • De website trackt sinds enige tijd ook mixed-games en limit games, maar is verre van volledig. De resultaten van onder meer Gus Hansen zouden, volgens de verhalen, vele malen positiever uitvallen als de mixed-games vanaf het begin getracked werden.
 • De screen name van Tom Dwan op PokerStars was (en is) "Holdem_NL". Gegevens van dit account zijn niet te vinden op HighStakesDB.com, en ook niet op te vragen op PokerTableRatings.com.
 • Er gaan diverse geruchten dat Tom Dwan op een ander account op PokerStars heeft gespeeld sinds de ondergang van Full Tilt Poker. Hier zijn echter geen bewijzen voor en dus zijn andere accounts niet meegenomen in deze vergelijking.

Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan het maken van een dergelijke vergelijking. De uitkomst dient dan ook slechts als referentiepunt en niet als concreet bewijs hoe iemand gefunctioneerd heeft de laatste jaren:

ONLINE

  200720082009201020112012totaal
Blom        
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 101
Isildur1--  $1.472.695-$2.584.284-$1.111.590
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 102
Isildur1---$2.216.177-$414.053---$2.630.230
  ---$2.216.177-$414.053$1.472.695-$2.584.284-$3.741.820
         
Dwan        
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 103
Holdem_NL-------
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 104
durrrr$312.178$5.413.470-$4.345.852$3.496.553-$2.474.309-$2.402.039
  $312.178$5.413.470-$4.345.852$3.496.553-$2.474.309-$2.402.039
         
Hansen        
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 105
brokski------$1.085.191-$1.085.191
High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 106
Gus Hansen-$728.395-$619.188-$5.575.624-$225.228$3.941.703--$3.206.733
  -$728.395-$619.188-$5.575.624-$225.228$3.941.703-$1.085.191-$4.291.924

Als we kijken naar de beschikbare data dan komen Gus Hansen en Viktor Blom er niet al te goed vanaf; de twee staan vele miljoenen in de min volgens HighStakesDB.com. Tom Dwan doet het beter maar de ruim $2,4 miljoen die hij in de plus staat op de site die hij vertegenwoordigde springt er niet echt bovenuit, er zijn vele spelers die meer hebben verdient op de site.

Tijd om een kijkje te nemen naar de live prestaties van de drie heren:

LIVE

 20052006200720082009201020112012totaal
Blom-----$51.806-$1.456.683$1.508.489
Dwan$12.398-$324.244$738.251$75.959$432.649$525.435$80.000$2.188.937
Hansen$1.469.396$245.275$1.750.099$1.961.633$223.895$1.581.073$283.966$1.823.579$11.210.072*

*Gus Hansen had ook al in 2002 ($556.460), 2003 ($843.916) en 2004 ($470.780) resultaten

Deze lijst is zo mogelijk nog lastiger te interpreteren, want voor live toernooien wordt er geen absolute winst bijgehouden. De gegevens hierboven zijn afkomstig van TheHendonmob.com maar die (net als zijn concurrenten) houdt niet bij hoeveel er aan buy-ins is uitgegeven. Viktor Blom cashte bijvoorbeeld in 2012 voor meer dan 1,4 miljoen dollar maar alleen al aan de toernooien waarin hij cashte gaf hij al meer dan $200.000 uit. Dat bedrag moet er dus sowieso eigenlijk vanaf om zijn winst te bekijken, en dan hebben we het nog niet eens over alle toernooien waarin hij mee speelde maar niet cashte.

Voor Tom Dwan en Gus Hansen gaat uiteraard hetzelfde op. Hansen won bijvoorbeeld een ticket voor de One Drop in een $25.000 satellite waardoor hij voor 2012 $1.823.579 laat noteren als verdiensten. Hij speelde ook daadwerkelijk mee in de One Drop (en cashte niet) waardoor er dus in ieder geval al $1 miljoen dollar minder in zijn portemonnee zit dan we van dit lijstje kunnen afhalen. Tegelijkertijd werd een deel van de buy-ins van deze drie heren betaalt door de sponsor, ook daar hebben we geen zicht op.

Waar halen ze het geld vandaan?

Tom Dwan is de enige die positief staat online. Blom staat nog steeds in de min, ook al zou hij de online verliezen direct kunnen verrekenen met zijn live verdiensten. Gus Hansen doet het online volgens bovenstaande gegevens niet al te goed, maar heeft live meer dan genoeg gewonnen om dat te compenseren.

Buiten eerder genoemde bezwaren op de data die voorhanden is, zijn er nog andere manieren waarom deze drie spelers zich de stakes en swings kunnen veroorloven waar ze zo bekend om staan.

High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 107

Viktor Blom
Viktor Blom's reputatie lijkt momenteel meer waard dan zijn bankroll. Het verhaal van de anonieme Zweed die uit het niets gehakt maakte van de gevestigde orde op Full Tilt Poker is legendarisch, zover je daar over kan spreken in de pokerwereld. Met de ninja avatar nam hij het plots op tegen jongens als Tom Dwan, Patrik Antonius en Phil Ivey en dan het liefst op zo veel mogelijk tafels tegelijkertijd en voor zo hoog mogelijke stakes. Hij won en verloor maar had de fans achter zich in ieder geval, ook toen hij uiteindelijk onderuit ging in de door fans bejubelde en verafschuwde sessie tegen Brian Hastings (en zijn vrienden). Dat leverde hem bekendheid op, hoewel we nog steeds niet wisten wie er schuil ging achter het account. Uiteindelijk resulteerde het wel in een sponsordeal met PokerStars waar hij onderdeel uitmaakte van Team PokerStars. Deze sponsordeal heeft hem ongetwijfeld geen windeieren opgelegd.

Voor de komst naar Full Tilt Poker had Viktor Blom zijn fortuin vergaard op andere websites, zo gaan de verhalen. Blom begon volgens bronnen met $2.000 op PartyPoker maar schakelde al snel over naar het iPoker netwerk waar hij de screenname 'blom90' bezigde. Onder die screenname vergaarde hij bekendheid, maar aangezien je op dat netwerk meerdere screennames kan hebben, moeten er ongetwijfeld meer zijn geweest. Volgens een interview dat Blom later gaf, speelde hij aanvankelijk 15 uur per dag waarbij hij begon op $0,50/$1. Binnen enkele weken had hij een bankroll van twee miljoen.

Naast geld uit zijn sponsordeal en van andere sites zoals PartyPoker en iPoker, heeft Viktor Blom ook veel geld gewonnen op stakes lager dan $25/$50 - stakes die door HighStakesDB.com niet getracked worden. Meerdere malen is Viktor, ongetwijfeld noodgedwongen, weer omlaag gegaan in stakes om daar weer geld genoeg te verdienen om andermaal een shotje te nemen.

Tot slot staat Viktor "Isildur1" Blom in de plus met sit&go's en multi-table online toernooien. Met enige regelmaat is Blom te zien geweest in High Stakes (Heads-Up sit&go's) en ook in online toernooien heeft hij een aardige staat van dienst. Zo won hij de afgelopen SCOOP back-to-back toernooien voor meer dan $400.000.

High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 108

Tom Dwan
Ook Tom Dwan kreeg een sponsordeal naar aanleiding van zijn grote successen. Full Tilt Poker bood hem een plaats aan in het illustere Team Full Tilt Poker en sindsdien vertegenwoordigt hij het merk. De details van deze sponsordeal zijn niet geheel inzichtelijk maar Dwan heeft in de media, na Black Friday, aangegeven meer dan 1 miljoen opgestreken te hebben.

Naast de sponsordeal is Tom Dwan nogal actief geweest in de High Stakes cashgames van Macau. De verhalen over zijn prestaties in die cashgames lopen uiteen. De een rept over miljoenen winst, de ander rept over het volledig opraken van Dwan's bankroll. Feit blijft dat naast de Aziatische zakenmannen ook de bekende pokerdonateur Guy Laliberté met enige regelmaat aanschuift. Met het pokertalent van Dwan kunnen we alleen maar voor hem hopen dat hij genoeg verdient heeft aan deze ideale line-up.

High Stakes Revealed - Gus Hansen, Tom Dwan en Viktor Blom onder de loep 109

Gus Hansen
Gus Hansen had zijn sponsorcontract een stuk eerder binnen dan Tom Dwan en Viktor Blom. Gus Hansen investeerde al vroeg in Full Tilt Poker en verwierf voor die investering een percentage van het bedrijf. Hoe het gegaan is met de uitbetaling van winsten van Full Tilt Poker is de laatste maanden meer en meer duidelijk geworden. De bedragen die zijn uitgekeerd zijn inmiddels exact duidelijk en hoewel niet bekend is hoeveel Hansen daar van heeft gekregen de afgelopen jaren, mogen we wel voorzichtig zeggen dat hij er niet armer van is geworden.

Daarnaast, zoals in bovenstaand overzicht al te zien is, heeft Gus Hansen in de begindagen van poker behoorlijk wat weten te verdienen met live toernooien. Gus Hansen heeft maar liefst drie World Poker Tour titels, en een WSOP (Europe) bracelet. De miljoenen die hij daarmee verdiende maken de verliezen online meer dan goed in ieder geval.

Maar ook voordat Hansen zijn gezicht liet zien in de pokerwereld, kende hij zijn weg al in de wereld van gokkers. Hansen is een begenadigd backgammon speler en verzorgt zelfs het commentaar voor Eurosport als er een backgammon wedstrijd uitgezonden wordt. Backgammon is niet zo populair als poker, maar wordt in zijn thuishaven Monte Carlo van tijd tot tijd voor immens hoge bedragen gespeeld. Rijke amateurs genoeg die een shotje willen wagen in dit spel, en volgens de verhalen heeft Gus Hansen een behoorlijke staat van dienst als het dit soort matches aan gaat.

Tot slot is bekend dat Gus Hansen een van de eigenaren was van online pokersite 'PokerChamps.com'. Samen met Tony G en Erik "erik123"/"DIN_DRU" Sagström verkocht hij de website aan Betfair die de site aanvankelijk gebruikt als haar eigen pokerplatform binnen het scala aan spellen die zijn haar klanten aanbood. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 100 miljoen Deense Kronen (€13 miljoen). Naast PokerChamps is Gus Hansen betrokken bij diverse andere projecten die al dan niet geld hebben opgeleverd. Zo was hij de initiatiefnemer van de website ThePlayr.com, van GusHansenTV.com en prijkte zijn gezicht op diverse instructie dvd's.

Deze drie vertegenwoordigen vanaf 6 november (en wellicht ook daarvoor al) Full Tilt Poker bij de herlancering. Allen hebben ze naam en faam gemaakt op hun eigen manier. Er zullen ongetwijfeld nog spelers volgen, al valt het te betwijfelen of ze uiteindelijk weer net zo'n groot team aan Red Pro's zullen hebben als toen de site ten onder ging.

Dit was een speciale editie van High Stakes Revealed. Later deze week kijken we weer naar de actie de afgelopen weken op de High Stakes in een normale editie van High Stakes Revealed.

Comments

 • [user235165] [user235165]

  Ben benieuwd of we durrr weer gaan zien online.

 • [user156151] [user156151]

  Ziek nosebleed cashgame fulltiltteam in de maaaking Smile

 • joeriwestland joeriwestland

  mappajo schreef

  blom staat echt niet life-time down hoor, ik zou niet raar staan te kijken als hij op euro sites meer dan 5.000.000$ up staat.

  Ja, als t geen 20 miljoen is. Gaan flinke bedragen in op die kleine sites

Lees 20 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen