PokerNews PROfile: Rens "Rens02" Feenstra (deel 1)

PokerNews PROfile: Rens "Rens02" Feenstra (deel 1)

Anderhalf jaar geleden hadden nog maar weinig mensen in de pokerwereld van Rens Feenstra gehoord. Tegenwoordig kan je niet meer om de 23-jarige pokerspeler uit Utrecht heen. Zowel online als live doet hij van zich spreken met overwinningen in de Sunday Million, Sunday Second Chance, FCOOP én de €10.000 High Roller op de Master Classics of Poker dit jaar.

Al veelvuldig kwam Rens voor in de Sunday Recap, Live Reporting, filmpjes en SoundBites op PokerNews, maar nu is het tijd voor net iets meer over “Rens02". De oorspronkelijk uit Wageningen afkomstige Feenstra nam de tijd om zijn verhaal te vertellen aan PokerNews.nl.

Hoe zag jouw jeugd eruit?
Ik ben opgegroeid in een centraal wonen project. Dit is een alternatieve woonvorm waarbij iedereen een eigen huis heeft, maar je ook bepaalde dingen gemeen hebt. Je hebt bijvoorbeeld een gedeelde tuin en een paar gedeelde ruimtes. Onze tuin was een stuk groter dan een normale tuin dus daar kon je met allemaal van die kleine jochies gaan voetballen. Dat was heel erg leuk!

Je speelde vroeger zeker ook al veel spelletjes?
Ik was vroeger inderdaad altijd al heel erg goed in spelletjes. Ik heb een hele lange tijd Magic the Gathering gespeeld.

Was je goed?
Ik was best wel goed maar ik ben nooit doorgebroken in dat spelletje. Je hebt allemaal van die qualifiers voor die pro tours en ik ben wel twee keer naar zo'n Pro Tour geweest, maar ik ben nooit echt in het professionele circuit gekomen.

Waarom ik het niet tot pro geschopt heb? Het heeft deels met geluk te maken denk ik, of het ontbreken daarvan. Je moet daar gewoon één grote run maken en dan wordt je weer uitgenodigd voor andere toernooien. Je moet eigenlijk gewoon een keer een grote score maken en daarna kan je een beetje rond blijven lopen in dat circuit. Dat is mij niet gelukt, maar ik heb het ook niet heel erg lang geprobeerd hoor moet ik zeggen.

Want poker kwam al snel op je pad?
Na een tijdje hoorde ik dat spelers die goed in Magic waren, zoals Julien Nuijten en Noah Boeken, met poker waren begonnen en daar heel veel geld mee verdienden. Toen dacht ik 'Hey, dat lijkt mij ook wel een goed plan!' Dus toen ben ik het een beetje gaan proberen.

Volgens mij was ik toen zeventien. Ik speelde toen gewoon zoals iedereen; freerolls op Stars en dat soort dingen. Ik was een beetje aan het kijken hoe dat spelletje nou werkte. Na een tijdje, toen ik wel achttien was, heb ik twintig dollar gestort. Die verloor ik en dat heb ik nog een paar keer geprobeerd. Na een tijdje begon ik te winnen.

Maar toen studeerde je nog neem ik aan.
Met mijn VWO ben ik een jaartje langer bezig geweest dus ik was achttien toen ik daarmee ophield. In de zomervakantie, nadat ik klaar was met de middelbare school, heb ik een beetje poker opgepakt. Toen speelde ik al $20 Sit & Go's of iets dergelijks, niet heel erg hoog maar al wel serieus.

Daarna heb ik uiteindelijk een half jaartje natuurwetenschappen gestudeerd maar dat vond ik helemaal niks. Toen ben ik daarmee gestopt en was ik een half jaar vrij. Toen ben ik echt helemaal voor poker gegaan. Ik heb er heel veel tijd in gestoken om beter te worden.

PokerNews PROfile: Rens "Rens02" Feenstra (deel 1) 101
Rens in San Remo

En nooit meer terug gekeken? Of nog wel aan een andere studie begonnen?
Na dat half jaar waarin ik vrij was ben ik biologie gaan studeren. Toen zat ik inmiddels al best wel hoge stakes te spelen; die $169 Super Turbo's had je toen op Full Tilt dus daar was ik mee bezig.

In die tijd ben ik ook MTT's gaan spelen en uiteindelijk ben ik destijds helemaal naar toernooien geswitched. Dat was niet echt een heel erg goed idee, zeker niet met de studie. Je zit zondagavond tot zes uur 's nachts te spelen en dan heb je om negen uur weer college. Dan moet je vroeg op en dan met een paar koffie op in de collegebanken, maar met je hoofd zit je nog bij bij die hand waardoor je een groot toernooi op plaats veertien moest verlaten.

Die studie biologie heb ik een jaartje gedaan maar ik heb het uiteindelijk net niet gehaald. Gewoon omdat ik eigenlijk teveel tijd met poker bezig was. Ik zat op dat moment al redelijk wat geld te verdienen met poker dus ik wist al niet helemaal zeker of ik verder wilde gaan met mijn studie of dat ik gewoon wilde gaan stoppen met studeren om fulltime te gaan pokeren. Met dat geld wat ik verdiende had ik niet echt de motivatie om mijn studie te gaan halen.

Maar ik heb wel de helft van mijn vakken gehaald dus als ik ooit nog wil gaan studeren dan kan ik die in ieder geval meenemen. Misschien ben ik poker over een tijdje wel weer zat. Nu vind ik het wél leuk maar je weet niet hoe dat over een paar jaar staat, dan wil ik misschien wel weer gewoon gaan studeren want biologie vind ik nog steeds wel heel leuk.

Tijdens je VWO speelde je al een beetje, tijdens je studie Natuurwetenschappen werd het al heel serieus en tijdens je studie biologie kwam er door poker helemaal weinig van studeren terecht. Wat vond je omgeving daar van?
Mijn ouders zijn heel erg tegen gokken geweest, altijd al. En ze weten natuurlijk helemaal niets van poker. Het enige dat ze dan weten, kennen ze uit de films waar iemand zijn huis inzet en verliest et cetera. Inmiddels weten ze er natuurlijk wel iets meer van maar toen waarschuwden ze me wel.

Toen ik in Nijmegen natuurwetenschappen studeerde woonde ik gewoon nog thuis. Dan kwamen ze mijn kamer binnen en stonden er heel veel van die pokertafels open en dan zien ze al die dollartekentjes. 'Rens zit jij een beetje voor geld te spelen hier?' vroegen ze dan. 'Nee dat is allemaal voor de grap, dat is voor de show al die dollar tekentjes' blufte ik dan. Nee, dat durfde ik ze nog niet echt te vertellen allemaal in die tijd.

Op een dag had ik $200 gewonnen en toen keek ik op sharkscope en toen zag ik van die trainingvideo's van 'PimpinDonks'. Dat was eigenlijk super slechte value want die video's waren super duur en die gast was niet heel speciaal. Maar in die tijd dacht ik 'Ik heb net $200 gewonnen, ik ga gewoon deze investeren in zo'n video.' Die video kostte $50 denk ik. Ik keek die video en hij speelde een $75 45-mans toernooi en ik dacht 'Wat deze kerel doet, dat is helemaal niet speciaal, dat kan ik ook!' Dus met de rest van die $200 ging ik ook die $75 45-mans proberen. En de eerste die won ik!

Ik won 11 of 1200 dollar, dat is lekker! Toen ben ik naar mijn ouders gegaan en heb ik gezegd 'Pap, mam ik heb $1.200 gewonnen en ik ga er een nieuwe pc van kopen'. Negentien was ik toen. Ze geloofden het natuurlijk helemaal niet. Ze zeiden 'je moet het eerst maar zien!' Ze dachten dat het een scam was zoals je die Nigeriaanse prins e-mailtjes hebt online. Maar uiteindelijk kreeg ik natuurlijk wel gewoon het geld en heb ik die computer gekocht. Volgens mij heb ik er gelijk die dag nog eentje gespeeld van 45 man, eentje van $75 dollar. Toen werd ik tweede! Ja, dat was een lekkere hotrun. Toen dacht ik 'Dit gaat natuurlijk elke keer zo'.

Na een tijdje kom je dan in een downswing en dan denk je 'Hey, wat is dit? Dit hoort niet!' Op een gegeven moment had ik nog maar $400 in mijn account. Ik had al wel wat uitgecasht hoor dus ik had niet álles opgemaakt. Toen dacht ik 'Ik wil dit gewoon oprunnen of ik ga opnieuw storten en dan ga ik wél beginnen met $20 sit &go's grinden ofzo. Toen ging ik gewoon zitten in zo'n $169 Super Turbo en toen kreeg daar echt een enorme hotrun in. Ik won de eerste, en in een maandje had ik $16.000 verdient.

Ik was wel goed in Sit & Go's, nou ja goed – ik was wel aardig, wel redelijk – ik was niet héél erg min EV in die dingen. En ik begon ook wel die dingen te bestuderen dus aan het einde was ik ook wel plus EV aan het spelen. Maar bankrollmanagement heeft er niks meer mee te maken. Ik heb gewoon enorm geluk gehad in die tijd!

Toen woonde ik nog thuis en daarna ging ik vrij snel studeren. Ik ben ook verhuisd naar Utrecht voor die studie. Mijn oom heeft hier een aantal pandjes en die verhuurt ze aan studenten dus dat was wel fijn. Daar woon ik dus gewoon voor een vriendschappelijk prijsje.

Stonden je ouders er nog steeds negatief tegenover toen je $16.000 in een maand won?
Ze kunnen er natuurlijk niet negatief tegenover staan dat ik geld verdien maar ja, ze vonden het niet heel leuk dat ik daar heel veel tijd in stak. Ze zagen liever dat ik gewoon hard ging studeren.

Maar jij zag dat anders?
Met biologie ben ik ook wel redelijk serieus begonnen. Maar uiteindelijk staat er een pc daar en dan denk je 'ik kan $100 per uur verdienen, of ik kan nu die boeken induiken. En dan ging ik toch net iets te vaak voor dat $100 per uur verdienen.

Het was niet echt een actieve beslissing om met mijn studie te stoppen op dat moment, maar ik deed een beetje half half en dat was niet te doen.

PokerNews PROfile: Rens "Rens02" Feenstra (deel 1) 102
Rens in Barcelona

Van Sit & Go's maakte je de overstap naar toernooien. Hoe kwam dat?
Januari 2009 moet dat geweest zijn. Ik zag een paar van die grafiekjes en dan zie je van die mensen die winnen dan een miljoen met MTT's en toen dacht ik 'Ja daar zit het geld!'. Dan had ik een downswing in de super turbo's dan denk je van ik ga toch weer switchen naar MTT's want daar zit het geld.

De eerste maand won ik direct een toernooitje, toen had ik iets van een $20.000 maand weer. Dus ik dacht 'Ik heb gewoon gelijk, dit is gewoon hoe het moet!' En de maanden erna ging het dan gewoon weer helemaal niet zo goed, dan denk je 'Dit is gewoon variance ofzo'.

Het is allemaal een beetje lastig maar uiteindelijk vind ik MTT's fulltime grinden veel te zwaar. Je hebt gewoon vaak van die lange avonden; je bent tot 6 uur 's ochtends op en je moet sowieso als je om 6 uur 's avonds gaat spelen de komende 10 uur geen afspraken maken. Voor mij is dat helemaal niks. Zeker met een studie er naast is dat vrijwel onmogelijk denk ik. Dus toen ben ik na een tijdje weer overgestapt naar Sit & Go's.

Van de $169 Sit & Go's zit je binnen de kortste keren op de $2.000 Sit & Go's. Ging dat allemaal zo gemakkelijk?
Aan het einde van het jaar toen ik nog biologie studeerde toen ben ik weer geswitched naar Sit en Go's. De Super Turbo's op Full Tilt speelde ik. Vanaf het begin ging dat eigenlijk meteen vrij goed.

Ik begon met $100 en daarna ging ik die van $200 proberen en dat ging ook gewoon goed. Ik verdiende best wel veel geld en na een tijdje ga je gewoon wat shotjes nemen op de $350, $500 en na een tijdje de $1.000. Eigenlijk alles ging voorspoedig, ik had niet echt enorme downswings. Relatief dan want natuurlijk heb je wel af en toe die $30.000 downswings maar dat valt allemaal nog best wel mee als je die stakes speelt.

Ik kan wel redelijk goed omgaan met de stress die het spelen van hoge stakes met zich meebrengt. Dat je $10.000 kan winnen of verliezen in een dag, daar kon ik vanaf het begin al wel redelijk goed mee omgaan.

Aan de ene kant heb ik alles opgebouwd met poker dus het is allemaal winst. Het is niet alsof ik er heel erg hard voor heb gewerkt. De waarde van geld is dan misschien wat minder. Ik vind het een stuk lastiger om geld te verliezen wat ik in mijn hand heb, dan als het een online getalletje is. Als het nog op de pokersite staat dan zie ik het nog niet echt als winst. Ik zie het pas als winst als ik het uitgecashed heb.

Als je de ene maand $30.000 hebt gewonnen en je gaat de volgende maand weer $30.000 omlaag dan denk je 'Ja das kut - maar uiteindelijk over de laatste twee maanden sta ik nog steeds kiet'. Dus het valt allemaal nog wel mee, het hoort er gewoon bij.

Hoe ben jij beter en beter geworden?
Ik ben echt op verschillende sites video's gaan kijken. Vooral toen ik nog toernooien speelde heb ik heel veel MTT video's gekeken. Van die Super Turbo's heb je gewoon niet zo heel veel video's dus dat is gewoon heel veel SitNGo Wizard bekijken. Ik was altijd heel goed in kansberekening op school, dat was het enige onderwerp waar ik gewoon een 8 voor kon halen zonder er voor te studeren. Kennelijk had ik daar wel inzicht in.

Na een tijdje heeft iemand die zag dat ik die Super Turbo's weer aan het grinden was, me benaderd via 2+2 en gevraagd of ik strategie wilde bespreken. We hebben een forumpje opgezet met vier man en bespraken onze handjes. Dat werkte heel erg goed. Die anderen halen leaks uit jouw game, en als jij naar hun game kijkt kom je zelf ook veel meer te weten over je eigen game. Als een beslissing ook maar enigszins close is dan ga je het nakijken en naderhand met elkaar bespreken. Toen ben ik heel erg snel goed geworden.

Is het niet tricky om je kennis te delen met spelers die in dezelfde games spelen?
Ja je zit wel met elkaar in dezelfde games natuurlijk, dat was wel zo. Het is een afweging die je moet maken. We hebben ook wel een paar keer mensen benaderd en die wilden dat dan gewoon niet. Die dachten dat die extra informatie die zij eruit zouden krijgen het niet waard zou zijn om hun informatie weg te geven.

Ik heb uit die eerste ervaringen geleerd dat die paar handen die zij dan beter spelen tegen jou in het niets staan tegenover wat je er zelf uit kan halen. Als jij maar één leak weet te fixen bijvoorbeeld, en je speelt heel veel games, dan is het al enorm veel waard. En hoeveel speel je nou echt tegen die ene persoon? Het enige dat ze kunnen doen is zich een beetje aanpassen en bijvoorbeeld iets wijder shoven of iets dergelijks. Dat maakt allemaal niet zoveel uit.

Bestaat dat forum nog?
Nee, maar ik heb net een paar dagen geleden een nieuw forum opgestart met een van dezelfde kerels en een paar Nederlanders. Dat is nu een beetje los aan het gaan en ik hoop dat dat goed gaat. Dat forum is besloten en alleen maar voor Super Turbo's en de Hyper Turbo's op Stars.

In die Hyper Turbo's ben ik nog niet zo heel erg goed. Ik kan ze wel spelen maar ik heb wel nog leaks. Dus ik hoop daar de komende tijd wel te verbeteren.

Rens in Australië waarover je volgende week alles leest.
Volgende week lees je in het afsluitende deel over de reis die Rens maakte naar Australië. Met Full Tilt Poker uit de lucht zag hij zijn kans schoon om eens een tijd iets heel anders te doen. Dat werden uiteindelijk zeven maanden praktisch zonder poker. Volgende week lees je alles over die reis, en de periode er na waar hij de draad weer oppakte en direct weer door ging met het winnen van toernooien.
Gerelateerd:

Comments

  • Bacchus Bacchus

    Leuk stuk en ben benieuwd naar het volgende deel!

  • [user181021] [user181021]

    leuk, nuchter interview!

  • chaser chaser

    leuke profile Smile

Lees 28 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen