PokerNews PROfile: Nordien "BenyamineX" de Jong (deel 1)

PokerNews PROfile: Nourdien "BenyamineX" de Jong (deel 1)

In High Stakes Revealed laten we iedere week de actie op de hoogste limieten online de revue passeren. Nog maar weinig screennames zijn anoniem voor ons. Iedereen die de actie een beetje volgt weet inmiddels dat het Ben Sulsky is die aan het spelen is als "Sauce123" online verschijnt. Phil Galfond verschijnt online als "MrSweets 28" en van "RaiseOnce" zijn de meesten inmiddels overtuigd dat het Phil Ivey is.

Niet iedereen loopt echter zo te koop met zijn online activiteiten. Over "EireAbu" gaan genoeg geruchten en ook jongens als "longerpig", "Chung ho", "LewisFriend" en "Odd_Oddsen", die allemaal al meer dan $900.000 wisten te verdienen dit jaar, zijn nog altijd niet bekend.

En dan had je nog het account "BenyamineX". Lange tijd gingen de geruchten dat het David Benyamine was die schuil ging achter het account maar wij wisten stiekem al wel dat het een Nederlander was. Hij wilde liever anoniem blijven en wij respecteerden dat.

Inmiddels heeft hij alles met de Nederlandse Belastingdienst geregeld en wilde hij graag zijn verhaal doen. Maar weinig mensen uit zijn omgeving weten dat hij fulltime aan het online pokeren is. Nog minder weten dat hij dat dagelijks doet om duizenden dollars en slechts een klein deel daarvan begrijpt daadwerkelijk zijn bestaan.

Vandaag het eerste deel van het profiel van de in Dordrecht woonachtige 26 jarige Nordien "BenyamineX" de Jong die oorspronkelijk uit Den Haag komt. Nordien uitspreken is lastig in het buitenland dus soms gaat de zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder door het leven als Abdel, zijn tweede naam. We beginnen bij het begin, en werken zo langzaam naar de fase waarin hij tegenwoordig dagelijks de High Stakes onveilig maakt.

Hoe was jij als kleine Nordien?
Mijn jeugd was redelijk rustig moet ik zeggen. Toen ik jong was, was ik heel erg enthousiast over nieuwe dingen leren. Mijn moeder leerde mij dan ook al rekenen, klokkijken en een klein beetje schrijven voordat we dat op school kregen. Mijn favoriete speelgoed was in die tijd een telraam. Daardoor liep ik altijd wel voor op school. Toen ik in groep drie zat kreeg ik al sommetjes van groep vier bijvoorbeeld.

Dat enthousiasme ebde langzaam aan weg toen ik naar de middelbare school ging en ik ineens allemaal nutteloze vakken kreeg en er ineens veel huiswerk gemaakt moest worden. En zoals voor veel pokerspelers waarschijnlijk, ging de middelbare school op de automatische piloot.

En je speelde natuurlijk al op vroege leeftijd veel spelletjes.
Ja ik speelde toen ik klein was altijd wel met spelcomputers als de Atari waarbij Donkey Kong favoriet was, en op de Nintendo waarbij Mario Kart mijn voorkeur had. Ook begon ik al met kaarten voor geld toen ik ongeveer tien jaar oud was. Thuis werd er in het weekend altijd een beetje gekaart voor de gezelligheid, en dan mocht ik mee doen. We speelden 5-card poker en één-en-twintigen. Dat was meestal een extra zakcentje voor mij want op een hele goeie avond won je dan veertig gulden. Dat was voor mij natuurlijk heel veel geld als tien-jarige.

Hoe kwam het dat jij meestal in die games won?
Ik denk dat ik ietsje intelligenter was dan de anderen die meedeeden. En daarbij komt nog eens dat zij voor de fun speelden, en ik echt bezig was een extra zakcentje te verdienen.

PokerNews PROfile: Nordien "BenyamineX" de Jong (deel 1) 101
Nordien de Jong in Nederland bij een vriend op het balkon.

Je hebt nogal serieus Counter-Strike gespeeld. Ging daar hetzelfde op?
Gamen begon voor mij ook gewoon voor de lol maar naarmate ik meer speelde werd ik beter en ging ik aan wat toernooien meedoen. Voor de lol nog steeds. De betere teams zagen in mij een "talent" en zo werd ik gevraagd voor een beter team en zo werd het steeds serieuzer.

Waren jullie die beste van Nederland?
Mijn laatste team was een mix van de beste Nederlandse spelers en de beste Belgische spelers. Drie jaar lang, tot het moment dat we stopte, waren we het beste team van de Benelux. We wonnen bijna alle kwalificatie wedstrijden voor de internationale toernooien. Er mocht altijd maar één team naar de internationale toernooien en dat waren wij dus bijna altijd.

Dan ken je vast Christophe en Matthias De Meulder ook. Die speelden immers ook vrij veel Counter-Strike toch?
Ja dat klopt. Met de broers De Meulder ben ik nog veel omgegaan in het begin van mijn pokercarrière. We zijn zelfs nog samen naar Vegas geweest en we hebben wat pokerbootcampjes bij hen thuis gedaan. Ik was in die tijd niet zo'n hele sterke drinker, dus ik herinner me er niet zo heel veel meer van.

Hoe waren jouw eerste stappen met poker online?
In 2007 heb ik voor het eerst online poker uitgeprobeerd. Een maand daarvoor waren we in Parijs voor een internationaal event en waren we aan het pokeren met wat Brazilianen. Nadat één van onze spelers een Braziliaan uitschakelde begon die Braziliaan wat op te scheppen over hoe goed hij wel niet was, hoe slecht wij waren én dat hij online veel geld won.

Toen ik thuis kwam ging ik een beetje informatie opzoeken en ik vond een actie waarbij je gratis $50 op PartyPoker kon krijgen. Dat ging in het begin wel goed maar er was zo weinig informatie. Ik zag dat ik niet echt beter werd en uiteindelijk bustte ik mijn babyroll en stopte ik er mee.

Toen ik in begin 2008 voor de tweede keer een poging ging wagen stuurde ik elke gamer in mijn lijst een bericht: "Ik ga nu 100% serieus aan poker beginnen. Doe je mee?" Er waren twee gasten die meededen maar die haakten af na twee maanden en dus bleef ik als enige over. Veel gamers hebben het nog wel geprobeerd maar de meeste konden niet over de "bad-beat factor" heen komen. Ze waren wel gedisciplineerd, intelligent en ze werkten hard maar zodra er wat bad-beats vielen ging de bankroll er meestal aan. De betere gamers zijn gewend om bijna nooit te verliezen. Er is maar een hele kleine geluksfactor in Counter-Strike, niet te vergelijken met poker.

Waarom waagde jij het er toch nog een keer op met poker nadat het eerste keer niet goed was gegaan?
Door de managers van onze teams werden altijd bakken met geld in het vooruitzicht gesteld, maar dat kwam er nooit van. Ik was er wel een beetje klaar mee. Ik wist dat we nooit de beste van de wereld konden worden. We speelden op internationale toernooien tegen gasten die met vijf in een huis woonden zonder school of werk. Die waren alleen maar heel de dag aan het trainen.

Ook wist ik toen al dat ik niet veertig jaar wilde gaan werken. Zeker niet iets in de chemische technologie, de studie die ik toen volgde. Dus ik was al veel aan het nadenken over manieren om geld te verdienen.

Hoe startte je de tweede keer met poker?
Ik weet niet of ik dit wel moet zeggen, maar in die tijd kon je via een site gratis vijftig dollar krijgen maar moest je wel je ID sturen zodat er per persoon maar 1 account gemaakt kon worden. Ik speelde $0,10/$0,25 in de weet dat als ik bustte ik gewoon een nieuw account ging aanmaken op iemand anders zijn naam. Zodoende heeft heel mijn familie nu een acccount. Je kon kiezen tussen een aantal sites om dat geld op te ontvangen en ik koos Full Tilt.

Ik speel helemaal niet meer op FTP trouwens. Na een jaar werd mijn account gesloten omdat ze dachten dat ik aan het colluden was. Ik speelde met een persoonlijke vriend aan tafel en na de sessie deed ik een transfer naar hem. Dat geld had niks met het spel te maken, dat geld was ik hem buiten poker om nog schuldig. We waren dus ook echt niet aan het samenspelen; we hebben zelfs alle handen nog eens doorgenomen en er was er niet een bij die ook maar verdacht kon zijn. Dat was in een periode waarin er veel spelers onterecht werden gebanned van FTP.

PokerNews PROfile: Nordien "BenyamineX" de Jong (deel 1) 102
Nordien met een vriend op Bali bij de vulkaan Gunung Batur

Dat was misschien voor mij wel het beste wat me kon overkomen in mijn pokercarrière omdat ik toen de switch naar Stars moest maken. Het game selecten was toentertijd heel moeilijk op Stars en zodoende gooide ik het game selecten geheel over boord. Daardoor werd ik heel snel een veel betere speler.

Hoe was het jaar op FTP dat je er wél kon spelen?
Ik ging dus een paar keer bust, maar de eerste keer dat ik $0,25/$0,50 haalde ging het rap. Ik had destijds met mijn ouders afgesproken om zes maanden een break van school te nemen voor poker. Als dat fout zou gaan zou ik terug gaan. Er stond dus veel druk op en ik was soms echt twee of drie dagen achter elkaar wakker om alle video's maar te kijken en alle fora en artikelen maar te lezen.

Ik speelde inderdaad $0,25/$0,50 toen ik een break van school nam, maar ik had al wel geld op de bank om al mijn rekeningen voor een jaar te kunnen betalen zonder studiefinanciering. Dat geld had ik van het gamen, van een vakantiebaantje en van het thuis pokeren af en toe.

Full Tilt Poker sloot dus uiteindelijk mijn account maar ik was mijn geld niet kwijt gelukkig. Daar was ik wel blij mee want ik had dat jaar al een flink bedrag gewonnen. Het was echt een smooth ride omhoog. Ik was goed voor de limieten die ik speelde en ik was echt een video freak. Ik keek zeker vijf of zes video's op DeucesCracked per dag van de limieten die ik speelde.

Hoe waren je resultaten en welke limieten speelde je?
Ik had al een zes-cijferig bedrag gewonnen toen Full Tilt mijn account sloot. Mijn main game was $5/$10 maar ik heb toen ook al een keer $25/$50 Heads-Up gespeeld. Binnen een half jaar waagde ik al een shotje $25/$50 ja, maar dat was niet mijn limiet hoor. Dat was tegen "ElkY", die speelde als "thedarktilt" op FTP destijds. Ik dacht echt dat het gratis geld was.
Ik won wel maar achteraf denk ik niet dat deze shot gerechtvaardigd was. Mijn edge was redelijk groot maar niet groot genoeg om zo'n grote shot te nemen.

Je moet noodgedwongen ergens anders gaan spelen en kiest voor Stars. Ga je daar verder op de $5/$10 en speelde je toen al Pot-Limit Omaha?
Het was heel moeilijk om geld op Stars te krijgen. Ik herinner me dat het limiet 800 dollar per dag was op Stars dus ik begon op $2/$4. Ik speelde alleen No-Limit Hold'em in die tijd en ik denk dat ik twee dagen die $800 bustte. Op de derde dag ging het goed en binnen anderhalve week zat ik weer op de $5/$10. Ik moet wel zeggen dat ik me niet aan bankroll management hield omdat ik toch genoeg achter de hand had op Neteller.

Daarna was het een smooth ride tot ik weer shotjes ging nemen op de $25/$50. Die gingen de eerste paar keer fout. De eerste shotjes had ik met alle regs moeite om eerlijk te zijn. Ik had nog niet het skilllevel van de regulars.

De stap van $10/$20 naar $25/$50 was in die tijd heel erg groot. Op $25/$50 speelden alle spelers die ook tot $200/$400 speelden - echt de beste spelers ter wereld. Op de $10/$20 zag je die spelers niet vaak. Ik tafel selecte maar een klein beetje: ik wou één spot aan de tafel hebben en dat kon dan een matige reg zijn of slechter.

Ik heb heel veel geleerd van het spelen in die games en van de regs te observeren. Ik was gewoon een nit aan tafel en was elke hand aan het observeren. Doordat ik aan tafel zat wist ik hoe de dynamiek tussen de spelers was en keek ik hoe deze goede spelers reageerden in deze situaties. Dit is allemaal halverwege mijn tweede jaar, rond 2009 dus. Als ik drie buyins verloor was het even klaar en ging ik weer terug video's kijken en handen doornemen. En weer terug naar $10/$20.

Veel gamers konden niet tegen variance maar jij maakt nogal wat mee. Tilte je in die tijd?
Ik ben half Marokkaans en kan nogal emotioneel in mijn reacties zijn, zeker ook in die tijd. Maar ik vond het te zonde om geld weg te tilten omdat ik er zoveel energie in had gestoken om het te verdienen. Daarbij komt ook dat het de eerste anderhalf tot twee jaar heel smooth ging allemaal, dus dan is het wel makkelijk praten.

Ook als het niet zo vlekkeloos was gegaan zou ik wel doorgezet hebben denk ik. Ik zag hoeveel informatie er beschikbaar was en ik vond het leuk om iets in een video te zien en het dan zelf uit te proberen. In mijn $0,50/$1 tijd op Full Tilt bijvoorbeeld zag ik een video van Krantz (Jason Rosenkrantz, red.) waarin hij elke button en blind driebette. Toen ik dat ook ging doen zag ik ineens de raarste dingen. Regs die allin gingen of juist callden en elke flop folden bijvoorbeeld. In die tijd konden de spelers er totaal niet mee omgaan dus toen ik van een tighte speler een lag werd crushte ik ineens alle regs. Dat was een heel leuk proces!

Naast de video's heb ik in mijn High Stakes No-Limit Hold'em tijd vrij regelmatig gepraat met "nutsinho" (Richard Lyndaker, red.), "kingsofcards" (Tom Marchese, red.), "jungleman" (Daniel Cates, red.) en "deldar" (David Eldar, red.). Daarbij moet ik zeggen dat "nutsinho" toch wel de beste NLHE speler is waarmee ik gepraat en tegen gespeeld heb. In de tijd dat ik Hold'em speelde was hij veruit de beste speler online.

Je shotjes mislukken aanvankelijk, maar op een gegeven moment ging het dus wel goed?
Ja, ik denk dat een maand of twee later $25/$50 mijn main game was. Alles ging weer smooth en als er een softe $100/$200 was speelde ik die ook. Het was een zorgeloos bestaan tot dat moment en op een gegeven moment speelde ik zelfs al met enige regelmaat $200/$400.

Het is dan eind 2009 en die Deense gozer (Peter Eastgate, red.) die het jaar ervoor het Main Event had gewonnen, ging $200/$400 spelen. Ik had al aardig wat tegen hem heads-up gespeeld op $25/50 en het was duidelijk dat hij familie was van Sinterklaas. Hij speelde voorheen als 'Isser' op PokerStars en daarna als 'PeteEastgate' en waagde zijn kansen op de $200/$400. Dat zag ik wel zitten!

Volgende week donderdag het tweede en laatste deel waar we het gaan hebben over de games tegen Ivey en Dwan, zijn switch naar Omaha en zijn mening over de ethische zaken in online poker als ratholen, hit en runnen en direct sit-out gaan als de vis vertrekt.

Comments

 • [user78547] [user78547]

  nice

 • PPPV PPPV

  Oké. Misschien een soort nieuw-achtig seizoen van "The Big Game"?

 • RaSZi RaSZi

  PPPV schreef

  Over tv shows gesproken. Ik meen me te herinneren dat Veldhuis een tijd terug nog bezig was met een show. Weet het niet zeker meer. Jullie wel?

  Hmm dat was niet echt een show voor mij ofzo. Meer iets waar Pokerstars mee bezig was.

Lees 76 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen