PokerNews PROfile: Geert-Jan "Bruut99" Potijk stopt met poker (deel 2)

PokerNews PROfile: Geert-Jan "Bruut99" Potijk stopt met poker (deel 2)

Vorige week las je in het eerste deel van dit tweedelige PokerNews PROfile over Geert-Jan "Bruut99" Potijk hoe hij met poker in aanraking is gekomen en hoe hij zich opwerkte van de games met blinden van 1 dollarcent en 2 dollarcent naar de games waar je $10.000 per keer moet meebrengen naar de tafel.

"Bruut99" was lange tijd een stabiele factor op de midstakes en maakte regelmatig succesvolle uitstapjes naar de high stakes. Hij verbaasde echter vriend en online vijand toen hij op twitter aankondigde met poker te stoppen. Na jaren van intensief pokeren, waarbij hij drie keer de hoogste vipstatus op PokerStars haalde, kapt hij ermee. In dit deel vertelt hij uitgebreid hoe hij tot zijn beslissing is gekomen, en wat hij nu gaat doen.

Ik zag de tweet langs komen waarin je je afscheid aankondigde. Hoe definitief is dat?
Weet je wat het is, ik ben nu voor de derde keer op rij SuperNova Elite. Dat is dus 2010, 2011 en 2012 en in 2009 had ik ook al 600.000 VPP. Ik heb super veel handen gespeeld de afgelopen jaren. Ik heb ieder jaar al gezegd dat ik alleen nog een jaartje door zou gaan als ik nog zin had en het nog goed ging. Zodra ik geen zin meer zou hebben of het ging niet meer goed of de motivatie ontbrak, dan zou ik er mee stoppen. Het begin van dit jaar had ik dat gevoel al. Het gevoel dat ik het wel een beetje gezien had met poker.

Voor mij was poker altijd een spel om heel veel geld te verdienen. Het spel zelf vond ik niet het allermooiste wat er was of iets dergelijks. Het spel zelf vond ik wel interessant hoor. Het strategische aspect van andere mensen te slim af zijn daagde me uit. Maar voor de rest is het niet mijn passie, laat ik het zo zeggen.

Op een gegeven moment verloor ik mijn motivatie om steeds te improven. Al aan het begin van dit jaar had ik het gevoel dat dit mijn laatste jaar zou zijn. Op het moment dat ik mijn motivatie verloor begon het ook slechter te gaan. Dat was meer puur toeval trouwens denk ik, want volgens mij speelde ik nog wel goed. Het ging steeds minder en toen het einde eraan kwam had ik mijn beslissing definitief gemaakt dat ik er mee zou stoppen en volgend jaar andere dingen zou gaan doen.

Als je dat aan het begin van het jaar al voelde dan zal het wel lastig zijn geweest om vol te houden.
Ja klopt. Het was misschien april dat het gevoel begon te komen maar toen zat ik al op SuperNova Elite pace. Ik had al 300- tot 400.000 punten en dan ga ik het ook gewoon afmaken want het is natuurlijk wel veel geld wat in die bonus zit. Als je in april 300 tot 400.000 punten hebt dan zit er zeker nog wel tachtig tot 90.000 dollar in het afmaken van SuperNove Elite qua bonussen. Dat zou zonde zijn om niet af te maken.

PokerNews PROfile: Geert-Jan "Bruut99" Potijk stopt met poker (deel 2) 101

Zojuist beschreef je het enthousiasme dat je had aan het begin toen je poker net ontdekte. Dat enthousiasme ben je door het grinden verloren?
Ja natuurlijk, logisch toch? Als je miljoenen handen speelt raakt het allemaal bekend. Ik heb omaha ook niks aan gevonden. Ik heb het een aantal keer geprobeerd maar elke keer vond ik er eigenlijk niets aan. 'Ik grind gewoon mijn Hold'em handen' dacht ik.

Op een gegeven moment wordt het spel telkens minder leuk. Je weet op een gegeven moment wel wat de beste line is, en dan wordt het heel standaard allemaal. Ik speelde misschien wel twintig tafels tegelijkertijd en ik wist bijna elke keer exact wat ik moest doen. Op een gegeven moment doe je alleen maar wat je zelf al weet wat je doet omdat je weet hoe je die mensen te pakken kan nemen. Je weet met welke line je het meeste wint of het minste verliest. Op een gegeven moment was het heel standaard hoe ik speelde, een beetje robot-achtig zeg maar. Dan verlies je de motivatie. Je weet al wat je gaat doen en het is niet meer leuk. Op het begin wil je nog beter worden. Hoe moet ik dit spelen? Dit nog even snel bekijken! Hoe moet ik dat doen? Op een gegeven moment wist ik het wel. En ja, dan is het niet leuk meer eigenlijk, de uitdaging is weg.

Ik durfde niet hoger te spelen qua limieten. Daar kom je wel weer de betere spelers tegen die je uitdagen. Als je elke keer een standaard line neemt dan tref je daar jongens die dingen outside the box kunnen doen en je daarmee compleet kunnen ownen. Maar dat gebeurde niet zo heel veel op $2/$4, $3/$6 en $5/$10. Daar kon ik gewoon blijven spelen zoals ik dat wilde. Ik werd niet gedwongen iets anders te doen.

Drie keer SuperNova Elite, dan moet je heel wat handen hebben gespeeld.
Oei, dat is echt veel ja. Eens kijken, drie keer supernova elite waarvan ik twee keer meer dan één miljoen gehaald heb – een keer 1,2 en een keer 1,3 miljoen punten. Nog een keer een miljoen en een keer 600.000 en nog wat dus laten we zeggen dat ik 4,5 miljoen VPP lifetime heb gehaald. Dat zal een hand of acht miljoen zijn denk ik. Super sick dus.

Wanneer heb je het gehaald voor 2012?
Ik heb het afgelopen zaterdag 's middags gehaald (dit interview vond maandag 17 december plaats, red.). Ik dacht 'Nu is het af, nu heb je het gehaald!' Klaar! Ik heb mijn bonussen gecasht en ben meteen gestopt. Nee, ik heb nog niet alles naar mijn rekening uit laten betalen, dat moet ik nog even doen maar dat komt wel goed.

Wat heb je dit jaar gespeeld?
Ik heb de eerste maanden van het jaar nog gewoon door gespeeld op dezelfde limieten. De laatste vier maanden ben ik niet meer nl10.000 gaan spelen en ook niet nl5.000. De laatste drie weken speelde ik het uit op de $2/$4 en $3/$6, puur om die laatste VPP's te halen. Ik wilde die variance gewoon niet meer meer hebben op het laatst.

En nu? Wat ga je doen?
Ik heb eigenlijk nog geen enkel idee wat ik ga doen. Dat is wel grappig op zich omdat je toch best wel een goed betaalde baan stopt. Ik wil gewoon de komende maanden relaxen in Londen en veel dingen doen. Dingen bekijken en dingen proberen die ik altijd al had willen doen maar nooit tijd voor had. Piano leren spelen bijvoorbeeld, dat soort dingen. Ik wil een paar cursussen gaan volgen. Ik moet gewoon kijken wat ik leuk vind en daarin iets gaan doen. Ik heb verder nog niet veel specifieke ideeën. Ik wil misschien mijn Engels gaan verbeteren. Ik woon nu al een tijdje in Londen en mijn Engels is wel redelijk goed, maar ik wil het nog perfectioneren. En misschien wil ik nog wel een taal leren zoals Spaans. Mijn vriendin heeft het afgelopen jaar Spaans geleerd en het lijkt me ook wel wat om dat op te pikken. Ik wil weer iets leren, ik wil weer ergens vooruit in komen. Ervaringen opdoen.

Meer mensen ontmoeten is ook belangrijk voor me. Als je een tijdje lang SuperNova Elite haalt dan zit je gewoon heel vaak thuis. Mijn vriendin heeft hier al een aantal dingen gedaan in Londen. Die werkt en volgt cursussen en dat soort dingen. Dan leer je sneller mensen kennen. Wat dat betreft is de aanstaande periode ook leuker, leuker dan de hele dag achter mijn computer zitten.Je bent naar Londen gegaan voor het poker toch? Maar nu poker weg valt blijf je daar dus wel gewoon wonen?
Ja, ik ben vooral gegaan voor het belastingklimaat natuurlijk. Maar het bevalt en ik heb nog een huurcontract tot en met april. Ik ben van plan dat te verlengen tot eind van de zomer zodat ik nog een goede acht of negen maanden in Londen heb. Dat is gewoon relaxter voor mij en dan kan ik kijken wat ik eigenlijk leuk vindt, dan kan ik rustig beslissen wat ik ga doen.

Ik zit nog te twijfelen wat ik na die acht maanden ga doen. Misschien wil ik een huis kopen in Nederland of in Londen. In Londen is het wel enorm duur wat betreft huizen kopen. Wat je hier voor acht ton haalt, haal je voor twee en een halve ton in Nederland. Dus ja, ik vind het ook zonde van zoveel geld als je dan nog in een klein huisje zit. Dus misschien toch maar in Nederland wonen. Maar dan denk ik ook weer; 'ik weet niet wat ik in Nederland moet'. Als je nog niet weet wat je gaat doen dan kan je wel naar Nederland gaan verhuizen, maar dan weet ik ook niet precies wat ik moet doen. Dan heb je ook een ander belastingklimaat natuurlijk met vermogensbelasting en dat soort dingen. Dus ik moet nog even bekijken van wat nu allemaal slim is en wat leuk is. Ik ben er nog niet uit.

Maar je hebt dus wel alle financiële vrijheid om je rust te nemen met het ontdekken van wat je leuk vindt.
Ja, ik kan wel gewoon een groot huis kopen zeg maar. Live heb ik gewoon break-even gedraaid maar met drie keer supernova elite en alle bonussen en rakeback is er wel nog wat over. Natuurlijk heb ik wel wat uitgegeven in die jaren maar ik heb nog wel een redelijk bedrag over waar ik gewoon een groot huis van kan kopen en dan hou ik nog een paar ton over.

Een normale baan op kantoor zal wel lastig voor je worden denk ik.
Ja, een normale baan zit er voor mij niet in zo één, twee, drie. Als het erop uitkomt dat ik iets ga doen voor werk dan zal het wel een eigen bedrijfje opstarten zijn of iets dergelijks, iets in die richting. Dan heb je die vrijheid weer en kan je zelf iets opbouwen. Vergelijkbaar met poker. Je bent immers toch het vrije leven gewend door de afgelopen jaren.

Ik heb niet de nood nu meteen. Als je het gewoon hypotheek vrij kan kopen dan heb je ook niet meteen de nood om te móéten werken. Dat scheelt een hele hoop.

Wel een ingrijpende beslissing zeg!
Ja zeker. Mijn vriendin heeft me altijd heel goed geholpen, ze heeft me altijd gesupport. Iedereen ziet me als 'de pokerspeler', van familie tot kennissen. Nu ben ik ineens geen pokerspeler meer dus dat is even anders. Veel mensen vragen me wel waarom ik ben gestopt en het is moeilijk uit te leggen. Mensen die werken voor een normaal salaris vooral. Ik verdien zeg maar het 10-voudige of 20-voudige en als je dan zegt dat je stopt omdat je geen zin meer, dat is raar natuurlijk.

Ze zouden het zelfs als arrogant kunnen zien.
Ja, ik weet niet of ze dat doen hoor maar het is in ieder geval moeilijk uit te leggen.

Is je omgeving er blij mee?
Mijn vriendin is blij en ik ben zelf natuurlijk heel erg blij. Mijn vrienden zijn blij en mijn ouders zijn blij voor me dus dat is allemaal hartstikke mooi. Ik weet alleen nog niet wat ik ga doen.

Ik heb het goed gedaan door de jaren heen, vind ik zelf. Ik heb er niet meer uit kunnen halen. Ik heb mezelf nooit de beste speler gevonden, ik was niet een enorm talent of iets dergelijks. Ik heb gewoon de discipline er goed in gehouden en dat is vaak het voordeel op mijn tegenstanders geweest. Ik heb veel spelers gezien die waarschijnlijk wel beter waren dan ik. Maar op een gegeven moment verdwenen ze vaak weer. Ze gingen te hoog spelen, of ze gingen op tilt en op een gegeven moment waren ze in eens busto en dan zag je ze nooit meer terug.

Blijf je pokeren als hobby? Zien we je nog eens terug op een live toernooi?
Ik denk dat ik helemaal klaar ben met poker. Ik wil het liefste helemaal niet meer terug keren. Ik zou alleen terug keren als ik al mijn geld zou verliezen op de een of andere manier. Als de bank failliet gaat of weet ik veel wat, ik noem maar iets geks. Als ik dan op nul zou moeten beginnen dan zou ik wellicht met poker snel weer proberen wat terug te verdienen. Maar voor de rest ben ik er mee gestopt gewoon.

Het is moeilijk zeggen want ik ben net pas een paar dagen gestopt. Misschien komt het gevoel wel weer terug. Ik zal echter proberen het zo lang mogelijk uit te stellen want ik denk dat als ik een keer weer zou gaan spelen dat ik zo iets zou hebben van 'Godverdomme, ik wil weer beter worden!' Ik wil daar niet weer aan beginnen. En nee, live ook niet nee.

PokerNews PROfile: Geert-Jan "Bruut99" Potijk stopt met poker (deel 2) 102

Comments

 • MrCallipo MrCallipo

  Dat is zijn 10 jaar oudere broer

 • skills skills

  hoe lang speelt bruut99 weer kom hem net tegen

 • joeriwestland joeriwestland

  Held,

  Respect voor je discipline en pokercarriere. Ik hoop voor je dat je iets bevredigends vind voor de toekomst!

Lees 25 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen