On the Button - ondernemer Thomas "tomaat23" Luttikhold

On the Button - tomaat23

Het is alweer een tijdje geleden dat we een forumlid centraal hadden staan in de serie 'On the Button'. Maar toen het topic ''Wasteless Wednesday' van gebruiker 'tomaat23' langs kwam, besloten we de stoute schoenen weer aan te trekken en hem te vragen om zijn verhaal met de wereld te delen.

Achter het account "tomaat23" gaat Thomas Luttikhold schuil. Vanuit Utrecht tikte hij meer dan 7.000 posts, en lang niet allemaal gerelateerd aan poker. Luttikhold is een bezige bij en heeft, ondanks dat hij pas 23 is, heel grootse plannen en een druk schema. Vandaag doet hij in 'On the Button' zijn verhaal.

PokerNews nickname:'tomaat23'
Naam:Thomas Luttikhold
Leeftijd:23
Beroep:Ondernemer
Woonplaats:Utrecht
Registratiedatum:10 januari 2007
Aantal forumposts:+/- 7.000

Waar komt je nickname eigenlijk vandaan?
Ik ben er niet heel trots op maar op zich is het wel een lachen verhaal. Ik was toen ik 11 of 12 was nogal gezet. Echt flink dik eigenlijk. Mijn vader was een topsporter, hij was een hardloper. Wat er op een gegeven moment gebeurde was dat hij me meenam naar de hardlooptraining. Ik was een dik-gezet jochie en ik moest hardlopen. Je kon wel raden wat er gebeurde; dat ging niet helemaal. Ik was zo rood als een tomaat, en dat werd al snel mijn bijnaam. Sindsdien sta ik beter bekend als 'tomaat'. Toen ik op internet mijn nickname moest opgeven werd het "tomaat23". 23 staat voor mijn geboortedag, zodoende.

Hoe lang geleden ben je begonnen met poker en hoe ben je er mee in aanraking gekomen?
Dan praten we over de PartyPoker vijftig dollar bonus van PokerNews, volgens mij is dat echt al acht of negen jaar geleden. Met een vriend kwamen we daarachter en sindsdien zijn we in het poker geraakt. Natuurlijk mochten we eigenlijk nog niet beginnen, want ik was nog geen 18. Dus ik speelde eerst met die vriend een beetje om speelchippies en pas later online. 2007 hebben we het dan over, of 2006 zelfs al. Ik weet het niet meer heel goed, in ieder geval was het wel net voor die hype.

Hoe serieus werd dat?
Met vlagen speelde ik heel veel. Ik had wel echt periodes dat ik een goede grindmodus had, maar dat heb ik nooit echt weten vast te houden. Ik vond het wel heel erg saai worden om telkens hetzelfde trucje te doen, dus het bleef uiteindelijk op een gematigd niveau.

Ik heb heel veel 18 mans sit & go's gespeeld op PokerStars, en nog even de hypers geprobeerd op Full Tilt. Die sit & go's heb ik echt in grote hoeveelheden lopen grinden, en dat lukte ook. Maar na een maand of wat werd het wel heel saai iedere keer en dan ging ik telkens weer toernooien spelen - dat vond ik altijd wel heel vet. Altijd net iets boven mijn bankroll, en dan was ik vaak alweer snel klaar. Dat was het verhaal telkens eigenlijk.

Heb je wel eens echt wat groots gewonnen?
Ja dat heb ik, maar dat is niet door zelf te spelen geweest. Ik zat er bij Pieter de Korver namelijk in met EPT Monaco. Dat is wel een heel vet verhaal eigenlijk. Dat was een periode waarin ik zelf vrij veel grindde en ik hield er een paar honderd euro per maand aan over. Ik was vanaf het begin al heel erg bij 'BAP' betrokken. Toen "Smerdis" dat opzette was ik daar al wel een beetje geïnteresseerd in en heb af en toe wel eens leden een beetje gesteund door aandelen te kopen. Ik vond het wel heel erg lachen om eens een keer iemand in een echt real-life toernooi mee te sponsoren. Toen was er de kans om in Constant Rijkenberg, welbekend, en Joep van den Bijgaart te investeren voor een EPT in Duitsland. Ik heb toen na heel lang twijfelen uiteindelijk voor Joep gekozen omdat hij uit Nijmegen kwam. Een hele kritische reden inderdaad. Ik heb uiteindelijk één procent in Joep gekocht maar Joep deed het uiteindelijk niet zo goed in Duitsland en Constant speelde helemaal niet. Constant zijn aandelen gingen over naar de EPT in San Remo en het verhaal is bekend: hij won dat toernooi, met alle gevolgen van dien.

On the Button - ondernemer Thomas "tomaat23" Luttikhold 101

Maar ik zat dus die dag erna zo van 'shit, ik was eigenlijk best wel dichtbij om het goede aandeel te kopen'. Net op dat moment kwam Pieter de Korver op PokerNews en die zei van 'hey, ik ga naar Monte Carlo en ik verkoop aandelen'. Toen liep ik weg van mijn laptop en ik weet nog goed dat ik het eigenlijk te veel geld vond. Het was zeventig euro, maar ik dacht 'dan zal je zien, loop ik nu weg en dan gaat hij winnen. Dan zit het lot altijd achter me aan!' Als ik dit niet doe, dan wint hij en dan ben ik voor altijd aan mezelf schuldig dat ik dat weer niet gedaan heb. Dus tegen beter weten in heb ik een half procent gekocht. Het verhaal is bekend, want ja hij won. Dat was toen wel echt heel ziek, ik zat achteraf zo van 'wow, dat dit gebeurd is!'

Hoe heb je die EPT beleefd? Dat moet behoorlijk spannend geweest zijn want er stond nogal wat op het spel.
Het klinkt heel gek, maar ik had vanaf het begin er goed vertrouwen in. Het toernooi duurde vijf of zes dagen en vanaf dag twee had hij al zo'n big smile op zijn gezicht dat ik echt het vertrouwen had dat het helemaal goed ging komen. En het bleek goed te komen. Iedere dag weer precies hetzelfde verhaal: dat hij er zin in had en dat hij zich op zijn plek voelde. Uiteraard heeft hij uiteindelijk heel veel geluk gehad. Aan de finaletafel had hij op een gegeven moment zelfs nog maar anderhalve blind, maar hij won dus wel!

Ik was op de dag van de finale aan het werk, ik werkte toen al in de keuken. Rond een uur of half elf deed ik mijn mobiel weer aan en ik zag dat hij gewonnen had, wat betekende dat ik 10.000 euro rijker was. Dat was het wel even schrikken ja.

Je klinkt een beetje bijgelovig. Klopt dat?
Nu klinkt het heel erg bijgelovig ja. Ik weet het niet. Het moment viel heel erg samen dat ik dacht van 'ik was zo dichtbij met Constant' en precies op dat moment kwam Pieter de Korver met zijn aanbieding. Toeval bestaat niet zeg ik wel eens, meer in die trant.

Begreep je omgeving het een beetje dat je zo'n bedrag had gewonnen, zonder zelf te spelen. Dat is bijna niet uit te leggen toch?
Dat was wel lastig ja, dat kan ik je wel vertellen. Mijn ouders dachten dat ik een grap maakte. Mijn vriendin toentertijd heb ik de stuipen op het lijf gejaagd door tussen half twaalf en half twee tien keer te bellen. Die dacht dat ik in het ziekenhuis lag of iets dergelijks. Ik heb haar nog even lopen te fucken door te zeggen dat ik slecht nieuws had, maar daarna vertelde ik dat ik 10.000 euro had gewonnen. Toen viel ze wel stijl achterover, ja.

Wat heb je met het geld gedaan?
Ik ben heel goed op vakantie geweest. Waar de rest is gebleven, daar verwonder ik me nu nog steeds over. Ik ben twee keer in het buitenland geweest voor studie, een keer in Engeland en een keer in Zuid-Frankrijk. Ik ga er een beetje vanuit dat veel van het geld daarin is gaan zitten. Dat heb ik niet zo goed door gehad, maar dat zijn dure tripjes geworden, ja.

Kreeg je extra veel zin om ook zelf weer te gaan pokeren daardoor?
Ik had wat geld en ik heb inderdaad een deel gereserveerd om het eens professioneel aan te pakken. Iets meer tempo en volume erin, dat was het idee. Maar toen liep het juist niet. Ik maakte een slechte doorstart als het ware en ik had het al snel qua grindmodus weer gehad dus toen ben ik weer toernooien gaan spelen. Juist doordat ik geïnspireerd was door Pieter de Korver die even een EPT won had ik daar wel zin in. Ik ben de hele zomer toernooien gaan spelen, alleen dat is nooit echt iets geworden. Ik sta bij mijn vrienden bekend als 'de dertien'. Dat komt doordat ik in heel veel grote toernooien dertiende ben geworden. Je snapt het niet, maar ik heb echt een stuk of zeven dertiende plekken op mijn naam in echt grote toernooien. Altijd net niks dus, van een finaletafel is het nooit gekomen. Als ik weer een keer bij de laatste vijftien zat dan dacht ik wel 'nu wil ik echt een keer de finaletafel halen!' Maar je voelt hem al aankomen, dan had ik weer een blow-up of een cooler en dan lag ik er weer uit.

Dat is allemaal al wat jaren geleden. Je bent nog steeds actief op PokerNews, maar poker je ook nog?
Ik moet eerlijk bekennen dat sinds ik in februari begonnen ben als ondernemer, poker op een heel laag pitje staat. Dat komt voornamelijk door het financiële aspect. Nu ik dan zie dat de FTOPS bezig zijn op Full Tilt en de mini FTOPS in aankomst zijn dan stort ik wel een beetje om te zien of ik me kan kwalificeren voor een groot toernooi. Helaas is dat niet gelukt nog. Vorig jaar heb ik de FTOPS nog wel een paar keer meegedaan. Ik vind het toch wel heel erg vet om echt een zondag vanaf vier uur te gaan zitten en te hopen dat je om twaalf uur 's avonds nog steeds bezig bent. Dat kriebelt toch altijd nog, een vriend van me en ik kijken daar dan toch wel naar uit. Het is puur recreatief, maar wel altijd super lachen.

Ondernemen sinds februari zeg je. Waar ben je exact mee bezig?
Dat is even een switch hoor, iets heel anders. Ik heb de studie bedrijfseconomie succesvol afgerond en ik heb altijd een touch voor de horeca gehad. Ik werk sinds mijn vijftiende in restaurants; als afwashulp ben ik opgeklommen tot iemand die kan koken. Noem een keuken en ik heb het gezien; van keukens van sterrenchefs tot schnitzelparadijzen en bij het Holland Heineken House in Londen was ik er ook bij. Ik zag vanuit bedrijfseconomische oogpunt dat er heel veel voedsel verspild werd. Dat is eigenlijk heel erg zonde, op financieel gebied, maar ook op persoonlijk gebied. Ik baalde als een stekker als ik heel veel voedsel moest weggooien.

Ik heb gevraagd of ik daar mijn scriptie over mocht schrijven, en dat heb ik uiteindelijk gedaan. Ik heb er super veel tijd en energie in gestopt en ik mocht het uiteindelijk testen bij een hele grote cateraar in Nederland; de Jaarbeurs in Utrecht. Het resultaat was echt verbluffend. Eigenlijk zo goed dat ik per direct voor mezelf ben begonnen, omdat ik voelde dat deze informatie niet in één bedrijf moest zitten, maar gewoon gedeeld moest worden. Dus ben ik sinds februari een ZZP'er die bedrijven adviseert met betrekking tot hun voedselverspilling en hoe dat te voorkomen. Maar ook consumenten probeer ik bewust te maken van het probleem door bijvoorbeeld YouTubefilmpjes. Ik geef workshops en spreeksessies, dat kan variëren van mensen die een restaurant hebben tot studenten van de hogere hotelschool en mensen die werkloos zijn en beter willen weten hoe ze efficiënt kunnen inkopen. Dat is sinds februari dus allemaal op mijn pad gekomen.

En hoe gaat dat?
Ik zeg altijd dat het super goed gaat, maar ik moet eerlijk bekennen; financieel is het nog even zwaar. Dat komt doordat het een innovatief ding is. Het is nieuw, dus het heeft tijd nodig voordat je dat terug krijgt. Het is heel veel investeren maar het ziet er naar uit dat het goed gaat komen. De afspraken waarmee geld binnen gaat komen staan nu gepland. Dus ook het financiële aspect lijkt een iets minder groot vraagteken te worden binnenkort en dan gaat het wel echt los denk ik.

En de energie en het enthousiasme heb je nog steeds?
Dat verlies je niet snel. Dat komt voornamelijk door spreeksessies. Dan kom je op een hogere hotelschool en daar zitten mensen die zeggen 'we vinden dit zo vet, dit gaan we aan onze studenten doorgeven'. Ja, daar krijg je wel heel veel energie van. Met die mensen die in de WW zitten ook bijvoorbeeld, daar krijg je zulke leuke response van. Ik scheer ze even over een kam, maar over het algemeen weten die iets minder over voedsel en producten. Dat je ze dan kan helpen betere beslissingen te maken en hun kennis van producten te verbeteren, daar krijg je wel weer veel energie van. Dat is wel heel erg lachen.

Met spreeksessies kan ik me nog voorstellen dat je iets kan verdienen. Maar de 'Wasteless Wednesday' video's zijn helemaal gratis en door iedereen te bekijken. Wat is het idee daarachter?
Het is begonnen met een soort van grap. Er waren heel veel mensen, en dan voornamelijk studenten, die naar me toe kwamen en vertelden wat ze allemaal thuis weggooiden en of ik daar niet iets voor wist. Allemaal leuk en aardig, maar dan moet je A niet doen, en B kan ik niet echt zeggen wat je er dan mee moet doen, want we moeten samen dit probleem oplossen. Dat moeten we samen doen.

Op een gegeven moment kwamen er zoveel mensen naar me toe met dezelfde vraag, echt een stuk of dertig. Ik realiseerde me dat ik een publiek te pakken had, en dat ik daar iets mee moest doen. Ik ben toen begonnen met tips op mijn Facebook te zetten. Zoals de tip: 'als je groenteresten over hebt, maak er een bouillon van.' Daar kwamen leuke reacties op terug.

Ik ben toen een keer met iemand gaan zitten en die zei dat ik eens moest denken aan het opzetten van een YouTube kanaal. YouTube is het sterkste medium op internet. Facebook is eigenlijk nog te beperkt in zijn doen en laten. Alles wat je op Facebook zet komt er nooit meer vanaf. Als je iets op YouTube zet dan kan het overal naar toe. Een beetje spannend vond ik het wel, ik vroeg me echt af of ik wel met mij kop op YouTube moest. Ik ben uiteindelijk toch een filmpje gaan maken en die beviel goed. Ik vond het eigenlijk wel enorm vet om te doen en ben ermee door gegaan. En je ziet het; het hek is van de dam. Het staat nog wel in de kinderschoenen, maar ik ben goed bezig om het naar een hoger niveau te tillen.

En binnenkort komen de filmpjes uit de keuken van forumlid "FolDNuTz42"?
Dat zijn we gisteren overeengekomen inderdaad. Via PokerNews heb ik dus een upgrade gekregen en vanaf volgende week gaan inderdaad de filmpjes komen vanuit de keuken van een forumlid.

Wat denk je van de respons op PokerNews? De PokerNews forumleden staan bekend als bijzonder kritisch.
Kritisch inderdaad, maar wel in de positieve zin. Ik ben dus ondernemer en het milieu om mij heen steunt me door dik en dun - daar krijg ik hoofdzakelijk positieve reacties van eigenlijk. Wat ik daar mee mis zijn de mensen die mij niet kennen en gewoon kritisch hun mening geven. Nu snap ik dan eindelijk hoe iemand iets ziet die mij niet kent. Ik heb heel veel positieve kritiek gekregen waar ik iets mee kan. Er zijn een paar berichten binnen gekomen die ik nu al verwerkt heb in het filmpje van afgelopen woensdag, en heel wat dingen die verwerkt gaan worden in de film van aanstaande woensdag. Vrij kritisch, maar wel positief dus over het algemeen.

De nieuwste video, opgenomen in de keuken van forumlid "FolDNuTz42"

Tussen neus en lippen door vertelde je me ook dat je nog een ander project hebt lopen, en dat je daar al een paar serieuze gesprekken voor hebt gehad. Kan je daar iets over vertellen?
Ik kan er wel iets over vertellen, maar ik moet een beetje voorzichtig zijn. Het voelt een beetje als een jongensboek op dit moment. Ik ben als ondernemer begonnen; twee maanden was het vooral leuk om te zeggen dat ik ondernemer was, maar toen kwam op een gegeven moment, het moment dat ik me besefte dat er wel geld binnen moest gaan komen.

Via een organisatie ben ik terecht gekomen in een soort van Dragons Den situatie. Dat was supervet, dat heb ik in Nijmegen gedaan. Daaruit heb ik connecties overgehouden van mensen met geld en de mogelijkheid om een softwarepakket te maken. Met die mensen zit ik momenteel nog steeds om de tafel. We zijn een plan aan het smeden om het softwarepakket te maken en per direct aan de klant te verkopen waarmee meteen een miljoenendeal gemoeid is. Dat is dus bijzonder spannend.

Het moet een softwareprogramma worden wat, heel simpel gezegd, de voedselverspilling per vestiging kan bepalen - helemaal automatisch en digitaal. Ik kan het al handmatig op dit moment. We hebben gemerkt dat er eigenlijk nog helemaal geen softwareprogramma is die dat zelf kan doen. Er zijn aardig wat cateringbedrijven die daar behoorlijk veel vraag naar hebben. Wij proberen dat op touw te zetten. Of dat gaat lukken, dat ligt nog in het midden. Maar het is in ieder geval wel bijzonder vet om een plan te maken waarmee je hopelijk een miljoenendeal gaat afsluiten.

Het is alleen zo innovatief dat het even tijd nodig heeft om een plek te krijgen. Je moet eerst heel veel investeren om bekend te worden. Ik heb een paar dingen mee gelukkig. Zoals mijn netwerk, dat is behoorlijk sterk. En het idee klopt.

Maar tot die tijd moet bij jou zelf ieder dubbeltje op zijn kant.
Correct. Het is zelfs zo cru dat je thuis komt van een afspraak, waar je over miljoenen aan het praten bent, waarna ik mijn spaarpot ondersteboven hou om met mijn laatste tachtig cent een brood bij de supermarkt te halen. Dat klinkt heel treurig, maar dat is helaas wel even de waarheid. Ik ben echt heel blij met het idee dat het wel gaat veranderen. Dat maakt het allemaal een beetje als een jongensboek.

http://www.thomasluttikhold.nl

Comments

 • [user156467] [user156467]

  pruimenjam looks good!

 • Doopie18 Doopie18

  Geintje natuurlijk!

  Leuke OTB en ik ben benieuwd met je tip over tomaten!

 • Doopie18 Doopie18

  Ik begon 4 uur geleden met lezen en ik schrok net weer wakker Sleep

Lees 26 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen