Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis

Eind september simuleerde Michiel Brummelhuis voor het eerst de November Nine met een groep bevriende pokerspelers. Jasper Wetemans stelde zijn woonkamer ter beschikking om zijn vriend Brummelhuis optimaal voor te kunnen bereiden. Ik was aanwezig om te delen en schreef er de dag erna een enigszins gedramatiseerd stuk over; 'Slechte November Nine generale repetitie voor Michiel Brummelhuis'. Mijn conclusie was dat het zomaar allemaal wat moeizaam zou kunnen gaan in november want zijn positie en de stacks aan tafel maakten het hem niet gemakkelijk. Gisteravond vond de tweede simulatie plaats en andermaal mocht ik aanwezig zijn om te delen.

Kaarten?

Dit keer trad Ruben Visser op als host en ik pakte dan ook de taxi naar Amsterdam Amstel. Bij aankomst stond de tafel vol met groenvoer van saladebar SLA. Mijn 'Het gezonde leven' artikelen hebben duidelijk hun impact gekend op de Nederlandse pokerscene... Naast heel veel sla waren er ook al chips in alle kleuren te vinden. Brummelhuis was zelf de stacks aan het maken en rond de klok van half negen moesten we gaan beginnen. Althans, dat was de planning. Een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde kaartavond ontbrak echter: kaarten.

Ruben Visser, toch geen onverdienstelijk pokerspeler, had geen kaarten in huis zo leek het. Na alles over hoop gehaald te hebben vond hij toch een pakje kartonnen OAD kaarten waar bij mij thuis nog niet eens mee gepest zou worden. Hier zat de top van de Nederlandse pokerwereld te kaarten met frutsels van speelkaarten en een gelpotje als button. Over twee en een halve week zal Brummelhuis gaan strijden om 8,3 miljoen dollar in een door ESPN strak geregistreerde show. De generale repetitie was dus een stuk simpeler van opzet, maar daardoor niet minder nuttig.

Discuss!

Naast Jasper Wetemans (eerst Farber, later McLaughlin), Ruben Visser (Loosli), Arthur van der Meeren (Riess), Daniel Reijmer (Benefield), Bas Faessen (Lehavot) en natuurlijk Michiel Brummelhuis die de vorige keer ook aanwezig waren, traden er ook enkele nieuwe krachten aan. Joep van den Bijgaart (JC Tran), Rens Feenstra (Newhouse) en Ruben's goede vriend Thijs (McLaughlin) speelden mee om de tafel compleet te maken. Omdat Daniel vroeger naar huis moest om te kaasfonduen speelde Joep op een gegeven moment zelfs zowel JC Tran als David Benefield.

200.000/400.000 met een ante van 50.000 en de kartonnen kaarten waren in de lucht. Vanaf het begin lag de focus op het bespreken van handen en situaties, en niet persé op wat er aan tafel daadwerkelijk gebeurde. Zo had Brummelhuis op een gegeven moment acht-vier offsuit vanuit de blinden tegen een cutoff open. In plaats van direct te mucken besprak de tafel wat Brummelhuis zijn range zou moeten zijn om te pushen. "Wat doe je met pocket achten bijvoorbeeld?" vroeg Ruben. Sommigen maakten zich sterk voor een push terwijl Brummelhuis en Wetemans in die bepaalde situatie een call ook nog wel vonden kunnen.

Even later was er een situatie waarin Brummelhuis koning-vrouw had in late positie. De standaard minraise bleek toch niet de voorkeur te hebben van de meeste spelers aan tafel. Met shortstack Newhouse, gespeeld door Feenstra, achter zich, en goede agressieve spelers daar weer achter leek het allemaal simpeler dan het daadwerkelijk was. Feenstra beschreef de lastige situatie die zou volgen als hij zou minopenen. Newhouse kon gemakkelijk allin gaan en dan moest hij nog callen ook. De andere spelers konden heel gemakkelijk maximale druk op "Brummel" zetten als Newhouse zou folden. Groter openen en zelfs preflop folden waren suggesties die gedaan werden en over een ogenschijnlijk simpel handje werd meerdere minuten gediscussieerd.

Niet alleen Brummelhuis had het lastig, ook Riess (gespeeld door Van der Meeren) had het niet gemakkelijk. Zowel McLaughlin (Wetemans) als Tran (Van den Bijgaart) bleven hem maar driebetten en barrelden vrolijk door. Nadat Van den Bijgaart voor de zoveelste keer bezig was met het vuren van drie kogels op een gevaarlijk board leek Van der Meeren het zat. Van der Meeren vroeg zijn tegenstander of hij hem nu weer aan het bluffen was. "Driebet preflop en dan drie barrels op dit board?!" aldus Van den Bijgaart wijzende naar vijf communitycards op tafel met onder andere een aas en negen erbij. Of het Riess was of toch Van der Meeren zelf was niet helemaal duidelijk, maar Van den Bijgaart had zijn laatste woorden nog niet uitgesproken of Van der Meeren callde direct. Van den Bijgaart liet met een grote glimlach koning-tien hoog zien en Van der Meeren sloeg zeven-acht offsuit op tafel; derde paar. Van der Meeren mag dan gezien worden als een speler van de oude generatie, zijn livereads heeft hij nog altijd. Of Riess die in november ook van zo'n hoog niveau heeft valt nog te bezien, maar tijdens deze simulatie konden de spelers er in ieder geval hard om lachen.

Traag

Net als tijdens de vorige simulatie volgden er maar weinig bust-outs in de eerste fase van het toernooi. Met nog veertig minuten op de klok in het 35e level wisten shorties Newhouse en Benefield in de eerste run het nog lang uit te houden. Uiteindelijk ging Newhouse als eerste ten onder en op een gegeven moment liep Jay Farber in een cooler situatie met aas-koning tegen de azen van Amir Lehavot (Bas Faessen) op. Die laatste speelde zijn rol trouwens met verve, iedere keer dat Bas zijn hand moest laten zien had hij het.

Onder andere ingegeven door het voor de tweede keer tonen van pocket azen door Lehavot/Faessen kwam er een discussie op gang over de spelers aan tafel. Faessen had de instructie gehad om tight-agressive te spelen en vooral niet al te veel te callen preflop. Faessen kon aan die opdracht gemakkelijk voldoen met de starthanden die hij kreeg, maar was Lehavot wel echt zo tight als iedereen dacht? Ook over Jay Farber waren de meningen behoorlijk bijgesteld. Waar hij tijdens de eerste simulatie nog gezien werd als de absolute wildcard die weinig kaas van het spelletje had gegeten, daar was iedereen er inmiddels wel over uit dat hij niet al te veel slechte dingen deed. Hij ziet er dan misschien niet uit als een toptalent, achterlijk is hij niet en ook hij krijgt coaching natuurlijk - aldus Visser.

Een bredere discussie over het nut van het simuleren en de coaching die iedereen kreeg ontstond en sijpelde de gehele avond door alle gesprekken heen. Brummelhuis zelf zat er, zoals altijd, ontspannen bij en leek alle informatie op te zuigen. Tegelijkertijd was hij wel helder over de grote finaletafel zelf; dan is alles anders. Dat kunnen we moeilijk ontkennen, als er daadwerkelijk minimaal $211.000 op het spel staat iedere hand dan zal zelfs de immer koele Brummelhuis waarschijnlijk wel nog een keertje slikken voordat hij met pocket negens al zijn chips naar het midden schuift.

In beide simulaties die we speelden speelden kon Brummelhuis weer niet los komen. De door hem zo gewenste double-up werd niet gevonden maar de avond was er niet een minder groot succes door. Met deze twee avonden in de pocket heeft Michiel in ieder geval al een keer in de situatie gezeten waar hij op 4 november in terecht gaat komen. Dan is alles anders, maar het kan niet anders dan dat hij van deze oefensessies dingen heeft opgepikt die dan van pas gaan komen.

Over de avond spraken wij met Ruben Visser.

download de mp3 (11:04/10,6mb)

Ik ben in ieder geval aanwezig tijdens de November Nine in Las Vegas om de Nederlandse railbirds op de hoogte te houden van Brummelhuis zijn vorderingen. Met hand voor hand live-reporting op PokerNews.com en een livestream met holecards via WSOP.com, zal ik me toeleggen op het in beeld brengen van de sfeer. Ik zal SoundBites posten met vrienden en familie aan de rail en met Michiel zelf in de breaks. Ook foto's, updates via twitter en een uitgebreid sfeerverslag mag je op PokerNews verwachten begin november.

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 101
Visser (Loosli) en Brummelhuis (Brummelhuis)

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 102
De eerste break bij Ruben Visser thuis

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 103
Kartonnenkaarten om een miljoenenspel te simuleren

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 104
Toekomstig WSOP kampioen Michiel Brummelhuis raakt short

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 105
Feenstra (Newhouse) en Faessen (Lehavot). Daar tussen (niet in beeld) Van der Meeren (Riess)

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 106
Links de chips die 1 miljoen chips vertegenwoordigen, rechts die van 5 miljoen

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 107
De opstelling aan het begin van de avond (foto: Arthur van der Meeren)

Geslaagde tweede November Nine simulatie voor Michiel Brummelhuis 108
Aan het einde van de avond kwam er naast wijn en bier ook sterkere drank op tafel. De zeer goede dealer sloeg dat aanbod niet af.

Comments

 • HyperR HyperR

  Dat zou wel ubervet zijn. Het start volgens mij maandagnacht om 2:00 als ik het goed heb.

 • Webjoker Webjoker

  Gismo180 schreef

  Robin.J schreef

  Ik vroeg me af of iemand weet waar de WSOP finaletafel live te zien is?

  volgens mij op de site van wsop.com

  Met een beetje geluk ook op de Nederlandse televisie. Ze zijn er nog mee bezig geloof ik, Simpel Media heeft in ieder geval de rechten.

 • Gismo180 Gismo180

  Robin.J schreef

  Ik vroeg me af of iemand weet waar de WSOP finaletafel live te zien is?

  volgens mij op de site van wsop.com

Lees 31 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen