On the Button - beroepstroll Oceanlab127

On the Button - beroepstroll Oceanlab127

Sinds de zomer van 2010 is er een account actief op PokerNews.nl die nogal wat reacties heeft los gemaakt. Zelf heeft hij 890 posts op zijn naam staan maar een veelvoud posts zijn er gevolgd op zijn hersenspinsels. Het account "Oceanlab127" heeft geen avatar maar genoeg identiteit. Hoewel anoniem reageert hij op tal van topics en frontpageartikelen en steevast breekt daarna de spreekwoordelijke pleuris uit. Op welk onderwerp "Oceanlab" ook reageert, je weet dat zijn mening een extreme is en dat maakt wat los. Vooral de onprofessionele houding van veel Nederlandse pokerspelers is een doorn in het oog van de in Wageningen woonachtige student bedrijfseconomie.

Wij wisten met de 27 jarige A. K. in contact te komen en vroegen hem het hemd van het lijf. Maak uw borst maar nat want ook hier laat "Oceanlab" het niet na om de boel eens goed wakker te schudden.

PokerNews nickname:'Oceanlab127'
Leeftijd:27
Beroep:student bedrijfseconomie
Woonplaats:Wageningen
Registratiedatum:7 augustus 2010
Aantal forumposts:+/- 890

Jij hebt een hele duidelijke mening over de Nederlandse pokerscene. Kan je die nog eens laten horen voor de mensen die dat gemist hebben?
Ja, dat klopt. Je hebt een beetje twee groepen. Ten eerste heb je natuurlijk de professionals en ten tweede heb je de recreatieve spelers, oftewel de echte diehard forummembers.

Toen ik voor het eerst bij jullie op de website kwam kijken viel me heel erg op dat die recreatieve spelers een ontzettend grote bek hadden. Over van alles hadden ze een mening, ze gedroegen zich allemaal heel stoer. Ik heb echt heel erg het idee dat dat allemaal jongens zijn die een beetje droog zijn achter de oren en voor het eerst in aanraking zijn gekomen met wat serieus geld. Nu ze een beetje serieus geld aan het verdienen zijn krijgen ze een bepaalde arrogantie over zich heen. Zo van 'ik ben een pokerspeler, ik verdien geld ermee dus ik heb het allemaal wel een beetje uitgevonden'. Dat is een beetje het beeld wat ik heb bij de recreatieve speler.

Bij de professionals heb ik heel erg het idee dat ze daarin helemaal zijn doorgeslagen. Dat zijn gasten die allemaal heel erg goed hebben verdiend, wat leuke toernooitjes gebinkt met misschien wat geluk erbij. Als ik dan lees hoe zij zich dan voorbereiden op een professioneel pokertoernooi in het buitenland, ja dan val ik echt van mijn stoel moet ik eerlijk zeggen.

Dan zit jij je thuis op te vreten en klim je in de pen.
Ja dat zeker. Als ik kijk hoe zij zich dan voorbereiden op een toernooi met een €5.000 buy-in, voor de meeste mensen toch minimaal twee keer een maandsalaris, dat vind ik echt onvoorstelbaar. Ik verwacht van een professional dat die zich op en top voorbereid en gewoon zowel mentaal als fysiek er goed bij zit. Als ik dan lees dat ze naar allerlei feestjes geweest zijn en dat er helemaal niet gekeken is naar wat voor een spelers aan hun tafel zitten... Ja, dan denk ik echt 'waar ben je nou in vredesnaam mee bezig. Mag je dan wel jezelf professional noemen?' Dan ben je totaal niet serieus met je vak bezig in ieder geval. Ik verwacht toch wel dat als je aan het pokeren bent om je geld te verdienen dat je ook wel een professionele houding mag verwachten. Dat is niet echt een houding die ik terug zie bij negentig procent van de Nederlandse pokerspelers.

Maar het is wel hun eigen geld toch? Moeten ze dat niet gewoon lekker zelf weten?
Ze moeten het in principe allemaal zelf weten, maar ik vind wel dat zij Nederland vertegenwoordigen in het Europese en wereldwijde poker. Dus ik vind dat je dan als Nederlandse volger wel daar een mening over mag hebben als je ziet dat zij helemaal niet honderd procent geven. Als ze wel finaletafels halen of EPT's binken dan zijn wij ze keihard aan het supporten en dat vinden ze allemaal hartstikke geweldig denk ik. Dan mag je ook wel een kritische mening hebben als zij door een slechte fysieke en mentale gesteldheid niet op de juiste manier presteren. Dan moet dat geen enkel probleem zijn.

Nog meer frustraties?
Ik blijf me verbazen over pokerspelers die een beetje gaan verdienen en dan allemaal gaan huilen over belastingen die ze moeten betalen. Dan trekken ze ineens massaal naar Malta. Ik vind dat echt belachelijk. Je bent hier in Nederland geboren en getogen, en als je uiteindelijk eens een beetje een leuke boterham gaat verdienen waar wij als maatschappij ook nog een beetje van profiteren, dan vertrek je ineens heel lafjes naar Malta.

Ik vind gewoon dat als je hier geboren en getogen bent, dan blijf je hier lekker wonen. Het belastingklimaat, zeker voor online spelers, is helemaal niet zo slecht. Over verliesmaanden betaal je geen belasting en over winstmaanden betaal je 29% toch? Dus ja... een beetje goede professional verdient tien- tot twintigduizend per maand en als je dan 29 procent belasting moet betalen dan is dat nog steeds ontzettend weinig. Zeker als je het vergelijkt met iemand die in een schaal van 52% zit met 50.000 op jaarbasis. Ik vind het een beetje een zwak excuus om dan maar naar het buitenland te gaan.

On the Button - beroepstroll Oceanlab127 101
Oceanlab127

Maar als je MTT's speelt en elf maanden je nieren verliest en in december win je de Sunday Million, dan is het toch ook wel een beetje scheef toch?
Ja, zo kun je het inderdaad zien. Maar nogmaals, zoals ik net al aangaf, ik vind gewoon dat je gewoon lekker in Nederland moet blijven wonen. Je hebt hier vrienden en familie, dan vind ik het een beetje jammer dat je ineens weer naar het buitenland moet. Als pokerspeler moet je je aanpassen aan de tafel zeggen ze altijd he. Als pokerspeler moet je je ook maar aanpassen aan de spelregels die door de overheid zijn opgesteld.

Jij betaalt dus zelf netjes iedere maand belasting?
Ik betaal zelf helemaal niks.

Dat klopt dan niet helemaal he...
(lacht uitbundig) Dat klopt inderdaad niet, maar ik heb dan ook nog nooit een aangifte gehad. Als ik een aangifte zou krijgen dan is dat niet anders.

Ze gedragen zich onprofessioneel en vertrekken naar het buitenland. Wie geeft wel het goede voorbeeld in jouw ogen?
Ik ben heel groot fan van Johan van Til. Ik vind hem als een van de weinigen, hoe moet je dat zeggen, een beetje een overkomen als een nuchtere boer uit Groningen. Ik vind hem echt een hele relaxte en rustige kerel. Heel veel respect voor hem hoe hij altijd die toernooitjes zit te grinden. Ik vind het wel echt een beetje sneu hoe slecht hij runt, je gaat een beetje medelijden krijgen. Dat is eigenlijk wel een beetje het laatste wat je moet krijgen als pokerspeler, maar ik vind het altijd wel erg sneu hoe hij zovaak aan een FT komt en dan weer bust als achtste of zevende. Dat hij weer met een flipje bij de laatste 12 eruit gaat. Je kunt je dan wel afvragen wanneer het nog variantie is en wanneer het een gebrek aan kwaliteit is, maar ik hou het voorlopig nog steeds bij variantie bij hem. Ik hoop echt dat hij binnen nu en een jaar een paar prijsjes shipt van $100.000 of meer want dat is hem echt wel gegund. En volgens mij gunt de hele pokercommunity hem dat wel.

Johan is nuchter, maar veel anderen stijgt het een beetje naar de bol volgens jou. Is dat niet logisch als je jong bent en veel geld verdient plotseling?
Ja natuurlijk is dat lastig. Dat kan ik me ook wel voorstellen. Maar ik denk dat je je altijd moet realiseren dat je op jouw leeftijd zo ontzettend veel geld verdiend en dat er zoveel mensen zijn van jouw leeftijd die dat niet hebben. Dat je daar niet je gedrag of houding moet veranderen nu je ineens wat knaken op je rekening hebt staan. Je moet gewoon proberen nuchter te blijven, ongeacht wat voor een succes je ook hebt. Dat vind ik heel erg belangrijk en dat is iets wat ik niet zie. Je ziet het ook terug in de voetbalwereld hè, ook allemaal jongen gasten die ineens heel veel knaken hebben en zich ineens op een andere manier gedragen. Maar ik ben dan ook gewoon heel nuchter opgevoed.

Ik heb het idee dat veel lui in de voetbalwereld gewoon niet zo slim zijn, maar dat gaat voor de pokerwereld niet op eigenlijk.
Dat klopt wel. Als ik een voetballer voor de camera zie staan dan denk ik 'die jongen heeft net de basisschool doorlopen en daar hebben ze hem maar vanaf gestuurd omdat het toch niets ging worden'. Maar dat is bij pokerspelers absoluut niet het geval. Ik denk dat het IQ van de gemiddelde pokerspeler wel wat hoger ligt dan het gemiddelde Nederlandse IQ. Maar misschien is IQ nog niet eens het belangrijkste, ik denk dat het gemiddelde EQ van een pokerspeler dan weer wat lager ligt. Dat kan ik natuurlijk niet onderbouwen maar dat idee heb ik.

Jij focust je op de Nederlandse groep spelers. Heb je het idee dat de Nederlanders anders zijn dan de rest? Dat die zich onprofessioneler opstellen dan spelers uit andere landen.
Ik volg de internationale pokercommunity niet zo, die vind ik eigenlijk helemaal niet interessant. Maar volgens mij zei Lex Veldhuis een keer dat hij met allemaal Amerikaanse spelers aan tafel zat en dat die echt nog ontzettend serieus waren en aan tafel alleen maar strategie bespraken, dat er bij EPT's heel weinig gezelligheid vandaan kwam.

Ik heb het idee dat die Amerikaanse spelers, die nerds - de Nanonoko's van de wereld en dat soort types, dat die wel echt veel serieuzer voor het vak leven. Maar voor de rest heb ik niet echt een heel goed idee hoe internationale spelers zich gedragen.

Jij hebt vast en zeker ook nog wel een mening over Lex dan.
Ja, Lex Veldhuis is een man die volgens mij echt om de twee maanden weer wat anders roept. De ene keer is het 'ik ben me nu helemaal aan het focussen op mixed games', dan weer 'Ik ben nu weer helemaal met toernooien bezig' en een andere keer is het Pot-Limit Omaha. Het is elke keer weer wat anders bij die man en nergens zet hij echt indrukwekkende prestaties neer. Dat vind ik gewoon een beetje vreemd bij die jongen.

Die switches zijn volgens mij meer een excuus. Zo van 'ik kom er achter dat ik het niet kan verslaan en nu ga ik roepen dat ik me ergens anders op aan het focussen ben'. Ik vind het ook best wel vreemd dat hij nog Team Pro is bij PokerStars. Natuurlijk is hij wel iemand die heel veel aandacht naar zich toe trekt, dat is wel een goede reden om hem als Team Pro aan te houden. Maar als je puur naar prestaties kijkt dan ben ik niet zo heel erg snel onder de indruk.

Als jij de baas van PokerStars Nederland zou zijn dan is in ieder geval duidelijk wie er uit zou vliegen.
Dan zouden ze er allemaal uitvliegen! Neem nou Richard Veenman, ik dacht eerst dat het een wielrenner was toen ik zijn Twitter-account aan het volgen was. Ik had al bij Belkin zitten kijken of hij op de lijst stond maar hij bleek toch een pokerspeler te zijn. Ik dacht ook nog eventjes dat hij gesponsord werd door Heineken want hij zat elke keer te posten dat hij zoveel gedronken had. Toen kwam ik erachter dat het een pokerspeler was maar die zou ik er als eerste uitgooien want ja, die jongen heeft echt nog nooit wat in zijn leven gepresteerd op pokergebied.

Fatima Moreira de Melo is een hele leuke vrouw voor de camera, maar ik vind dat je ook wat moet laten zien als professional. Nou dat laat zij totaal niet. Lüske is wel de eindbaas maar ik vind hem nog een beetje blijven hangen in de jaren 2008, 2007. Ik zou ze er allemaal uitgooien.

Dan komt er wel wat ruimte vrij.
Ik zou in ieder geval Paul Berende erin zetten, dan weet je zeker dat je een keer een EPT gaat winnen als Team PokerStars Pro zijnde.

Die houdt ook wel van een biertje op zijn tijd hoor.
Die moet dan wel wat begeleiding krijgen inderdaad. Misschien moet hij een een personal manager hebben of zo, om hem even serieus aan het werk te krijgen. Hij heeft nu al zoveel geluk, als hij ook nog serieus gaat leven dan gaat hij helemaal goed.

Is dat niet een rol voor jou misschien?
Ik wil die taak best op me nemen. Voor €80 exclusief btw per uur ben ik je man. Dat moet voor die jongens toch geen probleem zijn.

Naast Paul Berende zou ik dan, en dat is heel makkelijk, Michiel Brummelhuis erin willen hebben. Michiel heeft natuurlijk naast die finale van de WSOP ook al heel veel andere mooie resultaten neergezet. Ook wel iemand die over het spelletje nadenkt als ik het zo poker gevolgd heb. En Jorryt van Hoof zou ik benoemen als online pro.

Dat is wel iemand die zo lafjes naar Malta is gevlucht destijds.
Hij is wel weer terug gekomen toch? Dus hij heeft zijn leven gebeterd, blij dat hij het ook wel ingezien heeft. Maar dat is ook iemand die al zeven, acht jaar zo serieus is. Die is echt heel serieus met zijn vak bezig als ik dat wel eens hoor en lees. Een van de weinigen die dat vervelende echt helemaal niet heeft.

En dan hebben we misschien nog één plekje over. Ik denk dat ik toch maar eens Johan van Til dan een kans zou geven. Hoeft hij niet elke keer zijn eigen knaken in te zetten op de EPT.

Geen dame erbij?
Nee, er zijn helemaal geen goede vrouwelijke Nederlandse pokerspelers. Hoe dat komt? Omdat het echt een mannenwereld is. Allemaal een beetje stoer doen, binkengedrag. Daar passen vrouwen niet tussen, daar voelen ze zich niet thuis denk ik. Misschien dat vrouwen ook niet zo goed met de stress om kunnen gaan. Misschien dat zij weer gelijk denken dat ze vijf make-up dozen inzetten als ze een grote bluf moeten maken, of vijf föhns. Ik denk dat vrouwen wat meer naar materiële dingen gaan kijken in plaats van EV-beslissingen. Ik denk dat het daar een beetje mee te maken heeft.

Je maakt er nogal een werk van je woord te verkondigen, om de Nederlandse spelers allemaal in het gareel te krijgen. Heb je een beetje het idee dat het zoden aan de dijk zet, dat er naar je geluisterd wordt?
Ik heb wel het idee dat er geluisterd wordt want ik word wel gelezen. Dat merk ik wel, want ik krijg heel veel reacties. Daar moet ik ook heel erg om lachen, dat vind ik heel erg leuk. Ik vind het heel erg mooi als ik een mooi tekstje schrijf, zoals gisteren over Phil Ivey dat hij allemaal geld heeft verloren op FTP doordat hij de kaarten niet meer kan zien, en een of andere forummember gaat daar een heel uitgebreide reactie op geven. Dat vind ik dus wel geniaal.

Ik kan het verder niet controleren of er wat mee gedaan wordt want ik ben niet bij die toernooien. Ik kan me niet voorstellen dat spelers mij serieus nemen om eerlijk te zijn.

Je bent nogal lang bezig met je studie vertelde je voordat we dit gesprek begonnen. Kan dat ermee te maken hebben dat je zulke lange lappen tekst op ons forum gooit?
Nee nee nee, het gebeurt heel vaak dat ik in de trein zit of me een beetje aan het vervelen ben als ik op weg ben naar huis. Dan lees ik een beetje dat forum en dan uit verveling ga ik een beetje stoken. Ik knal dan gewoon snel het totale uiterste neer. Ik ga niet hele avonden achter internet zitten en dan een stukje bedenken wat ik wil schrijven. Het is gewoon impulsief, ik schrijf het binnen twee of drie minuten. Mijn vertraagde studie heeft niets te maken met het feit dat ik veel achter jullie forum zit. Dan zou ik echt geen leven meer hebben.

Je was bezig met het verkopen van 100% mark-up van iets. Wat denk je daarvan in het algemeen?
Ik vind het echt heel erg triest als mensen om een mark-up gaan vragen. Ik bedoel; je mag al heel erg blij zijn dat mensen in jou willen investeren, daar mag je ze al heel erg dankbaar voor zijn want waarom ga je procenten verkopen? Dat is meestal om twee redenen; de eerste reden is dat je het niet zelf kan betalen en graag wilt dat andere mensen jou even gaan backen voor een toernooi. Ik vind dan ook dat je je backers al heel erg dankbaar mag zijn dat geld in jou investeren en ik vind het dan heel erg raar dat je een mark-up gaat vragen. En de tweede reden is dat ik ook het idee heb, als ik die procententopics aan het volgen ben en ik ga een beetje kijken wat die gasten dan allemaal hebben gepresteerd, dat het allemaal gasten zijn die nagenoeg nooit wat winnen en extreem hun edge overschatten. Het zijn altijd break-even spelers of licht verliesgevende spelers en dan nog hebben zij het lef om een mark-up te vragen. Ik vind het echt onvoorstelbaar dat er nog spelers zijn op dat forum die daar dan geld in investeren en daarnaast ook nog een raar staan te kijken als mensen er met die centjes vandoor gaan. Ik vind pokerspelers op dat forum van jullie heel erg naïef met betrekking tot het kopen van mark-up, er wordt totaal niet goed over nagedacht.

Ik heb toen zelf besloten om maar eens een heel extreem topic online te gooien en om te vragen om 100 procent mark-up. Ik vond het wel grappig dat er nog een iemand was die daadwerkelijk zijn geld heeft overgemaakt. Ik had het idee dat hij helemaal niet wist dat ik een grap maakte en gewoon maar random wat procenten had gekocht. Dat vond ik echt bizar.

Kan jij zelf eigenlijk een beetje pokeren?
Ik kan zelf wel redelijk pokeren. Ik heb nog nooit een verliesgevend jaar gehad, dat sowieso niet. Ik speel eigenlijk alleen maar cash. In het begin heb ik heel veel fullring zitten spelen, dus ik was echt zo'n ongelooflijke nit om het zo maar te zeggen. Maar voor een student zijnde kon ik daar redelijk wat mee bijverdienen. Dat heb ik een jaar of twee gedaan en toen ben ik op een gegeven moment omgeschakeld naar 6-max en ook daar tot en met de 50nl zitten spelen. Ik verdien daar per jaar ook nog wat leuks mee. Het is leuk voor een vakantie en als je af en toe een keertje wat nieuwe kleding wilt kopen maar het is niet echt heel professioneel.

Maar je weet dus wel wat er allemaal gebeurd als mensen het over poker hebben
Ja absoluut. Ik ben ook lid van zo'n Skype-groep en toen zaten mensen ook raar te kijken toen er ene Oceanlab ineens allemaal serieuze handjes ging posten. Daar geef ik ook op een normale manier mijn feedback op bepaalde gespeelde handen van anderen. Ik heb daarnaast ook wel redelijk wat MTT'tjes gespeeld waar ik ook wel wat mee gewonnen heb, dus ik ben zeker geen verliesgevende speler.

Heb je zelf de ambitie om hoger te gaan spelen? Zelf EPT's af te lopen en dan wel fit aan de start te verschijnen?
Ik denk dat elke pokerspeler wel een beetje die droom heeft. Toen je vroeger jong was wilde jij misschien voetballer worden en dan wilde je wereldkampioen worden voor je land. Ik heb dat zelfde ook wel een beetje. Als ik soms in gedachten verzonken ben op vakantie, of een muziekje aan het luisteren ben, dan denk ik er wel eens over na. Mijn droom is echt wel om eens een EPT te winnen, of een WSOP of zo. Maar dan word je al heel snel weer wakker uit die droom en denk je 'nee, dat gaat toch niet lukken'.

Ik heb wel de droom om het een keer te gaan doen. Als ik afgestudeerd ben dan wil ik echt een keer een serieuze poging wagen om wel echt een keer wat geld te gaan verdienen met poker. Ik denk dat ik over een jaartje eens een half jaartje er echt voor ga zitten. Want ik heb wel het idee dat ik wel wat hoger kan spelen dan ik nu doe in ieder geval.

Mensen dachten altijd dat jij een kloon was van iemand.
Nee, ik ben geen kloon van iemand. Ik ben gewoon "Oceanlab127", dat is het enige account dat ik heb op jullie website. Waar die naam vandaan komt? Ik was vroeger, en nu ook nog wel, een ontzettende trance liefhebber. Een van mijn favoriete artiesten daarin is OceanLab, dat is het trance duo Above & Beyond in samenwerking met de zangeres Justine Suissa.

En dat 127 heb je er dan maar gewoon bijgegooid?
Ja, 127... Mijn e-mailadres eindigde ooit ook op 127 dus ik dacht 'dan gooien we dat er gewoon achteraan joh'.

De MCOP komt eraan. Gaan mensen daar Oceanlab een keer ontmoeten?
Ik weet het nog niet zo goed. De tiende begint het toch of zo? Ow de negende. Ik denk dat ik wel een keertje langs ga komen. Maar ik ga niet te koop lopen dat ik Oceanlab ben, daar moeten mensen zelf maar achter komen. Of misschien ga ik het ook wel gewoon zeggen. Mensen hebben een heel speciaal beeld bij mij. Ik vind het ook wel gewoon leuk om deels zo'n online beeld een beetje aan te houden. Ik ga wel langskomen, misschien ga ik me dan ook wel voorstellen aan wat mensen.

Comments

Lees 167 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen