PokerNews PROfile: Niels "Fisherman903" van Alphen (deel 1)

PokerNews PROfile: Niels "Fisherman903" van Alphen

Sommige jonge succesvolle spelers vertonen ietwat autistische trekjes. Ze kunnen zich enorm concentreren aan de pokertafel, maar die getunnelde focus zorgt er ook voor dat ze wat last hebben met sociale interactie. Aan tafel observeren ze liever dan dat ze converseren en interviews achteraf verlopen stroef.

Zo niet Niels van Alphen. Niels heeft continu een lach op zijn gezicht, een druk sociaal leven, en praat aan de pokertafel en voor de camera honderduit. De jonge speler uit Westkapelle heeft zowel online als live al grote bedragen gewonnen, en dus werd het tijd om wat meer over hem te weten te komen. En dan is het vandaag ook nog zijn verjaardag!

Van Alphen zijn verhaal kent wel enkele gelijkenissen met die van Pascal Vos waar je vorige week over las. Ook bij Niels ging het bijvoorbeeld op het juiste moment, toen zijn volledige bankroll op het spel stond, goed. Heel erg goed zelfs, ook Van Alphen maakte een klapper als geen ander. Laat het niet gelden als direct voorbeeld van hoe om te gaan met je poker-werkvermogen, maar de rest van het hier volgende succesverhaal mag gerust als inspiratie dienen natuurlijk.


Opgroeien in een klein dorpje lijkt soms bijna wel een voorwaarde om een succesvolle pokerspeler te worden. Zo ook jij zeker?
Eigenlijk wel ja. Ik heb altijd al in Westkapelle gewoond, een kleine kustplaats in Zeeland. Daar woon ik nog steeds trouwens.

Samen met mijn tweeling broer gingen ik altijd naar een openbare basisschool. Op een gegeven moment werden we wel in een aparte klas gezet want anders leverde het teveel ruzie op tussen mijn broertje en ik. Het gaat steeds beter eigenlijk maar we zijn wel altijd redelijk bazig geweest naar elkaar toe. Soms ontaarde dat in ruzies en dus vonden ze het beter om ons in een aparte klas te zetten. De laatste twee jaar zaten we wel gewoon met zijn tweeën in de klas trouwens hoor. Dat was altijd reuze gezellig joh, en sowieso trokken we altijd wel met elkaar op in de pauzes. Het was niet dat het haat en nijd was of zo, het opsplitsen was meer om ons een betere leeromgeving te geven.

Ik denk dat we allebei wel goede leerlingen waren en we zijn daarna dan ook beiden naar het VWO gegaan. Dat ging eigenlijk vrij eenvoudig altijd. We hebben flink wat kattenkwaad uitgehaald, dat wel. We hadden een best wel grote groep, een mannetje of vijftien tot twintig, waar we mee zaten in de pauzes. Het was altijd streken uithalen. Mensen vast tapen aan de basketbalpaal op het schoolplein en als de bel ging dan laten hangen, dat soort dingen. Of dan moest er een naar de Kruidvat om een paar dozen tampons te kopen, en de ander moest een fles siroop halen. Je voelt hem al aankomen; dan werden die tampons in de siroop gedoopt en dan werd er mee geslingerd naar een groep meiden. Allemaal dat soort geniale dingen, het was een mooie tijd.

Tuurlijk, ik werd er wel eens uitgestuurd, maar het waren wel meestal grappen waar anderen ook om konden lachen. Het was niet zo dat het echt schadelijk was voor de persoon waar we het op uitvoerden. Meestal kreeg je gewoon een kleine taakstraf, je moest even de kantine aanvegen of zoiets. De de leraren konden er ook wel om lachen, maar ze moesten wel een straf uitdelen omdat ze anders hun geloofwaardigheid zouden verliezen natuurlijk. Maar op zich was dat allemaal niet zo'n ramp.

PokerNews PROfile: Niels "Fisherman903" van Alphen (deel 1) 101
Niels blij na het winnen van het schoolvoetbal toernooi

Ik weet dat je keeper bent bij de lokale voetbalclub. Ben je dat al van jongs af aan?
Ja zeker! In groep 8 zijn we met onze klas zelfs Nederlands Kampioen schoolvoetbal geworden. Dat was een hele bijzondere prestatie. Onze basisschool, 'De lichtboei', is er één van twee in ons dorp waar in totaal maar een kleine 3.000 man leeft. Onze klas was heel uitzonderlijk, alle jongens in de klas voetbalden bij de lokale club en bijna iedereen zat nog eens in het zelfde team ook. Hierdoor waren we in staat om van alle grote Randstad scholen te winnen. Eerst wonnen we het lokale schoolvoetbaltoernooi, toen het Zeeuwse toernooi, en daarna het toernooi voor district Zuid-West. En na een spannende finale wonnen we ook het landelijke toernooi op de KNVB velden in Zeist!

Ik heb uiteindelijk wel een jaar langer over mijn VWO gedaan. Op een gegeven, in het zesde jaar, was ik het gewoon zo beu. Ik deed er ook eigenlijk veel te weinig aan. De eerste vier jaar ging met twee vingers in de neus en bij mijn broertje ook. We dachten dat we het examenjaar ook wel op die manier door konden komen. Dat viel tegen, we kwamen van een koude kermis thuis want we bleven allebei zitten. Dat was hommeles in huize Van Alphen toen, dat konden mijn ouders niet waarderen nee.

Toen zijn we met zijn tweeën naar de vavo gegaan, volwassenen onderwijs. Daar volgden we alleen de vakken die we niet hadden gehaald. In mijn geval was dat Engels, wiskunde en scheikunde. Dus ja, dan zat je negen uur in de week op school waarvan zes in de avonduren. De rest van de week waren we eigenlijk vrij.

Mijn vader heeft toen gezegd 'je gaat maar werken want je hebt het zelf verkloot'. We zijn bij een stratenmakersbedrijfje terecht gekomen waar mijn neef ook werkte. Een dag of drie in de week van 's ochtends 7 tot een uur of 3 was dat. Dat was op zich wel goed geld, we kregen daar €13 in het uur. Dat was op die leeftijd, toen was ik denk ik net achttien, best veel geld. Zeker als ik het vergeleek met het uurloon van mijn vrienden die in de horeca zaten.

Pokerde je toen al?
Met poker zijn we begonnen in de 5e of 6e van het VWO denk ik, ik was een jaar of zestien. Poker was toen echt een beetje een hype dus dat moesten we proberen. Een maat van me die altijd al veel spelletjes speelde kwam op een gegeven moment met zo'n blikken pokerset aan. Ja dat ding met zo'n lakentje en plastic super lichte fiches ja haha. Dat was met oudjaar en toen zijn we dat lekker met een biertje erbij bij iemand thuis gaan doen.

Ik snapte er eerst geen bal van. We speelden altijd al wel veel kaartspelletjes maar dat je waardes aan fiches koppelde was voor iedereen nieuw. We speelden meestal wel om geld ja, maar meer om centen hoor. Ik vond het spel wel gelijk interessant en leuk. Vooral omdat die bluf-factor erin zit natuurlijk. Ik denk dat iedereen dat wel heeft gehad; je begint met poker en je weet het allemaal zo goed nog niet. Dan is dat bluffen wel wat je raakt. Ten minste, dat was bij mij wel zo.

Het was eigenlijk alleen maar elkaar needlen. Als je een bluf had en je liet hem zien dan was het wel zo van 'ahh hoe kan dat nou!' Dat kwam vooral natuurlijk omdat iedereen nog een leek was op dat moment. We speelden op een gegeven moment ook in het cafe bij ons en ook regelmatig op vrijdagavond of zaterdagmiddag als er niet werd gevoetbald. Op een gegeven moment, een jaar later denk ik, ging het wel redelijk fors. We speelden dan €0,25/€0,50 en €0,50/€1. Toen werd het onderscheid wel gemaakt tussen diegenen die het wat beter konden en meer aanleg hadden en de jongens die gewoon van de bar kwamen en simpelweg zin hadden in een gokje. Dat was op zich best lucratief voor mij in die tijd. Ik was op dat moment al wel meer met het spelletje bezig ik had ik best wel een edge op de meeste cafespelers.

Online gaan spelen was een logisch gevolg voor mij. Ik volgde al die highstakes blogs op PokerNews, ik ging filmpjes kijken van Phil Ivey en keek natuurlijk High Stakes Poker. Er werd ook gewoon geadverteerd door PokerStars en Full Tilt in die tijd, dus je kwam vanzelf op die sites terecht. Zeker in het jaar dat ik op die vavo zat ben ik thuis ook veel online gaan spelen.

Het sloeg natuurlijk nergens op wat ik deed maar ik was al wel bezig. Ik kan gerust zeggen dat ik twee en een half jaar lang alleen maar geld gedropt heb online. Op een gegeven moment vond ik wel dat ik het echt serieus aan moest gaan pakken en er energie in moest gaan steken. Op dat punt is de rest van mijn vrienden eigenlijk afgehaakt; terwijl ik er voor ging vonden zij het wel mooi geweest.

PokerNews PROfile: Niels "Fisherman903" van Alphen (deel 1) 102
Niels op groep 8 kamp: "Toen waren we al gek hahaha, ff moonen haha"

Heb je veel verloren voordat je dat realiseerde?
Dat valt nog wel mee hoor. Die twee en een half jaar was het gewoon eens in de zoveel tijd wat storten. Dan stortte ik een keer €200 om het al snel weer te verliezen. Maar een ander keer maakte ik er $2.000 van en deed ik er wat langer mee. Ik ging veels te snel heel hoge limieten spelen en ik speelde alles door elkaar in die tijd. Ook toen concentreerde ik me wel al op toernooien, maar ook cashgames en Sit & Go's speelde ik. Toen ik het serieuzer ben gaan aanpakken ben ik begonnen met de micro Sit & Go's. Met de 18-mans heb ik eigenlijk mijn bankroll opgegrind tot $6- of $7.000. Op een gegeven moment ging ik meer MTT's spelen van die bankroll.

Of het een downswing was of een tekort aan kennis dat weet ik niet, maar op een gegeven moment was er de WCOOP en begon het aardig op te raken. Dan zitten we al in 2011 en ik had nog maar iets van 800 dollar in mijn account. Ik schreef me in voor wat majors en WCOOP event 2, de $215 dollar 6-max. Mijn bankroll was leeg met alles waar ik voor ingeschreven stond. Toen zat ik opeens op mijn kamertje bij mijn ouders thuis om half acht 's ochtends van 'O shit, ik heb dag twee gehaald en er zijn nog maar dertig man over!' Ik werd tweede voor $171.000, dat kwam redelijk uit het niets. Dat was natuurlijk gewoon top!

Je was nog wat onervaren, wat onder andere bleek uit de deal die je maakte met je Belgische tegenstander he?
Ik had inderdaad nog niet de kennis om er daar een goede deal uit te halen. Nu zou ik het allemaal wel anders gedaan hebben maar ik heb er eigenlijk nooit spijt van gehad dat die deal zo gelopen is. Ik bedoel, ik had op dat moment geen weet dat ik iets niet goed deed. Het was een enorm bedrag voor mij. Nu had ik er waarschijnlijk $10.000 meer aan overgehouden maar goed, daar geef ik niet zoveel om. Ik heb daar nooit echt mee gezeten. De mensen op het forum die gingen er harder op in dan ik er zelf last van heb gehad.

Was het party daarna?
Ik zat gewoon te spelen thuis en toen haalde ik dag twee. Ik moest 's ochtends om negen uur gewoon naar school. Ik moest 's avonds om vijf uur dat toernooi hervatten. Mijn vrienden heb ik het wel gemeld en mijn ouders ook. Ik was ook chipleader volgens mij na dag 1, dus dat was natuurlijk wel iets dat ik even meldde.

Dat ik chipleader was was natuurlijk geluk. Als je in zo'n toernooi zo diep komt dan heb je altijd geluksmomenten. Maar ik kon op dat moment al wel redelijk toernooien spelen vind ik. Ik zal niet heel goed geweest zijn maar ik was ook absoluut niet een draak of zo.

Toen ik die $171.000 had heb ik mijn vrienden meegenomen en zijn we lekker wat wezen eten en wat wezen drinken in het café. En in de kantine van het voetbal heb ik een rondje gedaan voor iedereen, dat weet ik nog wel. Maar verder heb ik niet heel gek gedaan. Ik heb wel een autootje gekocht, daar rij ik nog steeds in. Gewoon een beschaafde Frankie, een Seat Ibizatje uit 2005. Hij had 50.000 op de teller en ik heb hem gekocht voor €7.000, dus dat was wel een mooi prijsje voor mijn eerste autootje.

Wat vonden je ouders van al dat poker? Ik kan me voorstellen als je zo'n bedrag wint dat ze het dan wel leuk vinden.
Het was mijn vader die juist laaiend was toen ik dat bedrag won. Mijn vader was wel heel onwetend, hij had geen idee wat ik allemaal deed. Die virtuele tafels, al dat geld, hij vertrouwde het allemaal niet. Mijn pa is in sommige dingen vrij conservatief, dat kan je gerust zeggen, en ik kreeg de volle laag toen ik vertelde dat ik zo'n bedrag had gewonnen. 'Als je zo'n bedrag wint dan kan je het dus ook verliezen!' zei hij. 'Je doneert het maar allemaal naar Unicef of je geeft het maar aan het Kankerfonds, het maakt me niet uit maar ik wil het hier niet hebben! Zo was het hoor, zo fel ging het wel.

En heb je dat gedaan?
Nee tuurlijk niet haha. Ik moet zeggen dat ik wel vrijgevig ben aan goede doelen hoor, dat schroom ik niet, maar om het nou allemaal te doneren aan Unicef dat leek me wat overdreven.

Ik wist natuurlijk ook niet wat er allemaal aan de hand was met de belastingdienst dus dat ben ik eerst allemaal gaan uitzoeken. Ik heb het uiteindelijk gewoon allemaal opgegeven en van wat ik overhield heb ik het grootste deel gewoon op mijn bankrekning gezet. Een klein deel, ik weet niet meer hoeveel dat precies was, heb ik op mijn account laten staan om verder mee te spelen.

PokerNews PROfile: Niels "Fisherman903" van Alphen (deel 1) 103
Niels (links) en zijn tweelingbroer Theo (rechts)

Toen ben ik mezelf wel echt gaan verdiepen en ben ik MTT-strategiefilmpjes gaan kijken. Ik moest het altijd allemaal alleen doen snap je, ik zat totaal niet in het live circuit. Nu ken ik aardig wat jongens waarmee ik Skype bijvoorbeeld, maar dat had ik toen allemaal niet. Ik moest alles zelf doen. Dan leer je sommige dingen ook verkeerd aan.

Maar ik heb wel te hoog gespeeld en ik ben te hoog blijven spelen in de eerste fase nadat ik die klapper had gemaakt. Ik was zeker niet goed genoeg om alle high-toernooien te spelen, maar dat deed ik wel.

Dus dat kostte wat?
Nou ik zat op zich best wel in een goede upswing in die tijd, dus ik pakte nog wel aardig wat mee. Ik heb een jaar terug nog eens voor de grap wat handjes bekeken uit die periode. Die kwam ik nog tegen op mijn oude laptop en ja, dan kloppen er toch wel wat dingetjes niet haha.

Speelde je broer ook altijd poker eigenlijk?
Mijn broer heeft ook altijd gepokerd, tot hij is gaan studeren. Toen heeft hij nog wel veel cashgames gespeeld. Hij speelde altijd al meer cashgames, ik speelde meer toernooien. Hij heeft er ook wel wat aan verdiend ja. Hij speelde ook weleens homegames, dat deed hij een jaar geleden nog. Over het algemeen kwam hij dan ook wel met geld thuis.

Hoe komt het dat jij toernooien bent gaan spelen en je broer meer van de cashgames was?
Ik denk dat ik wat meer tijd had om 's avonds in de late uren ook te spelen. Mijn broer ging na het vwo in Amsterdam studeren. Hij ging direct wat serieuzer met zijn studie aan de slag dan dat ik dat deed. Ik ben na een half jaar studeren in Wageningen gestopt. Ik zat er niet echt lekker in mijn vel, het was niet echt mijn plek. Ik kan gerust zeggen dat ik toen last had van heimwee haha. Dat had ik nooit verwacht want ik had er nog nooit eerder last van gehad. Als ik op vakantie was dan bleef ik altijd liever nog een week langer dan dat ik naar huis ging. Ik ben terug naar Westkapelle gegaan en ik ben hier aan de Hogeschool Vlissingen door gaan leren.


Volgende week het afsluitende deel van het PokerNews PROfile van Niels van Alphen. Dan vertelt Niels onder andere over zijn eerste trip naar Macau, zijn eerste EPT waar hij de finaletafel haalde, en over zijn run in het World Series of Poker Main Event.


Comments

  • ohme_ohmy ohme_ohmy

    Een tampon met stroop... Lachuh man!

  • Meaty23 Meaty23

    Leuk stuk! Benieuwd naar deel 2.

  • Ajax4Life222 Ajax4Life222

    De hooizolder!

Lees 19 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen