High Stakes Revealed: In gesprek met Viktor "Isildur1" Blom, Ivey verliest een miljoen aan Heinecker

High Stakes Revealed: In gesprek met Viktor "Isildur1" Blom

De eerste keer dat ik Phil Hellmuth tegen het lijf liep, viel me op hoe lang hij wel niet was. Het tweede dat me opviel was dat hij precies zo was als ik me had voorgesteld. Hetzelfde kan ik zeggen van Viktor Blom, ook Blom is boomlang en precies zoals ik van te voren had verwacht. Hij was rustig, koel als het een echte Scandi betaamd. En onbevreesd, niets leek hem echt wat te doen aan de pokertafel.

Imago
PokerStars tekende Blom in een tijd dat Full Tilt Poker haar grootste concurrent was. Nadat Blom tegen samenspelende Full Tilt Poker Pro's onderuit was gegaan, was hij even klaar met die site. Met het geven van een contract aan Blom trok PokerStars in een keer heel veel High Stakes actie naar zich toe, én een stortlading aan railbirds verhuisde mee.

PokerStars probeerde altijd poker te propageren als een sport, als iets waar je absoluut niet zenuwachtig van hoefde te worden als ouder, als je kinderen het deden. Dure reclames en high profile sportsterren werden ingehuurd om dit zorgvuldig opgebouwde imago nog meer kracht bij te zetten en verder uit te bouwen. En toen tekenden ze opeens de losgeslagen Blom. De Zweed maakte ellenlange sessies die voor niemand goed zouden kunnen zijn, en "vergokte" honderdduizenden in een spelletje dat hij niet eens echt onder de knie nog had. Want Blom was de koning van No-Limit Hold'em volgens velen, maar speelde juist veel Pot-Limit Omaha. En wat Blom destijds aan de Pot-Limit Omaha tafels liet zien werd door velen getypeerd als het gedrag van iemand die (weliswaar met pokertalent) een nieuw spel probeerde te leren op de hoogste stakes tegen de beste spelers ter wereld.

Het gedrag van Blom was leuk voor de railbirds, maar PokerStars was er niet bij gebaat als het grote publiek en de pers zich te veel zou focussen op deze escapades. Toen Blom net tekende bij PokerStars had hij dan ook een bescheiden team om zich heen. Zo was er iemand verantwoordelijk voor dat de media niet zomaar tegen hem praatte, een zogenaamde handler, en hij had een assistente die de rest verzorgde.

Blom was verre van de ideale Team PokerStars Pro. Hij deed geen interviews en nog altijd vertoonde hij gedrag online dat niet helemaal in lijn was met de rest van de PokerStars boegbeelden. Op een gegeven moment gingen er diverse geruchten over Blom en PokerStars. Zo zou de samenwerking alles behalve soepel zijn, zo erg zelfs dat er diverse mensen binnen PokerStars waren die het contract willen ontbinden. Het gerucht ging dat PokerStars als noodoplossing Blom geen toegang meer gaf tot zijn volledige bankroll, uit zelfbescherming en om het niet helemaal uit de hand te laten lopen. Blom had een vast bedrag per periode, de rest van zijn vermogen stond op een ander account wat enkel naar hem overgeboekt zou worden als hij niet op tilt was en een niet al te lange sessies speelde.

De overstap
Blom maakte de overstap naar Full Tilt Poker toen die room eigendom werd van PokerStars's moederbedrijf Rational Gaming. Andermaal had Blom een handler, iemand waar je langs moest wilde je in contact komen met de beste man. Ik dacht geluk te hebben want ik kende deze persoon al een hele tijd, nog uit de tijd dat hij bij PokerStars werkte. De man beloofde mij een interview met Blom, maar dat kwam er nooit van. Ik wilde niet een lijstje met vragen doorsturen, ik wilde met hem direct praten danwel chatten. Ondanks diverse toezeggingen ging het uiteindelijk nooit door.

Blom zelf claimde altijd de Engelse taal niet goed te beheersen. Dat vond ik raar want ik had hem inmiddels diverse keren aan tafel horen praten met anderen en dat was prima te begrijpen. Ik dacht dus dat het een smoesjes was van de verantwoordelijken boven hem om hem te ontzien.

Online heeft hij nog altijd bizarre swings maar dat past prima bij het imago van Full Tilt Poker die ook die andere man met swings nog altijd een sticker op de borst geeft ieder toernooi. Inmiddels heeft Blom geen handler meer. En dus stond niemand mij in de weg om tijdens een van de pauzes van de EPT in Wenen, Blom te vragen voor een interview.

"Can I ask you a couple of questions?"
Blom keek schichtig om zich heen toen ik hem vroeg of ik wat vragen kon stellen. "With camera?" vroeg hij angstig. Toen ik hem erop wees dat er geen camera's aanwezig waren ging hij akkoord. Ik opende de memo-recorder app op mijn iPhone en hij zei direct dat het dan niet door ging. Hij wilde niet dat ik het gesprek opnam, bang dat zijn Engels skills gebroadcast zouden gaan worden. "Can't you just write it?" Ik had aanvankelijk het plan om het gesprek op te nemen en op PokerNews.nl te publiceren als SoundBite, maar dat ging dus niet door. Ik stelde voor om het op te nemen en daarna uit te schrijven. Blom geloofde me niet; "Noooo, you're gonna publish it!" zei hij met een lach. Ik verzekerde hem van niet, maar hij leek nog steeds niet overtuigd.

Blom, ruim een kop groter dan ik ben, had tot dat moment continu gelachen. Het was een zenuwachtig lachje, niet een zelfverzekerde. Ik zelf was ondertussen ook wat zenuwachtig aan het worden, de situatie werd er niet gemakkelijker op. Wie zou als eerste de oncomfortabele stilte die volgde verbreken? Was ik nou in een heads-up match met een van de beste pokerspelers ter wereld beland? Hij stopte met lachen en keek me voor een seconde of twee met een serieuze blik aan. "Ok, but don't publish it please" zei hij toen uit het niets.

Ik starte de app weer op en zag het metertje uitslaan. Mijn eerste interview met Blom was uiteindelijk drie minuten lang, toen werd hij door de productie mee getrokken omdat hij zijn microfoontje op moest gespeld krijgen aangezien hij aan de televisietafel zou plaats nemen na de break. "Thanks" zei hij toen hij wegliep. "Just delete it after you write it" lachte hij. Ik knikte terwijl hij richting de televisieset ging. Het bestand staat nog steeds op mijn computer uiteraard, maar echt spannend is het niet. Zijn Engels is prima, niets geks aan te bespeuren. Het gesprek was ook niet echt spannend trouwens. Zijn korte antwoorden zorgen voor een weinig spectaculair verhaal:

Viktor, how's the tournament going for you so far?
It's going good. I've been moved to a crazy table, so there've been a lot of big pots. It's been fun, really. I like it when there's things happening at the table. I'm having a good time for sure.

You're being moved to the feature table after the break. Do you like playing under the bright lights?
I don't really like it because it's so hot up there. On top of that, it's gonna take a lot of time for each hand to finish so we'll play less hands. I just prefer a normal table, but it is what it is.

You've done well in tournaments in the past, but do you enjoy them?
I enjoy them, but the first day is tough for me. I don't have a lot of patience, but when you go deep I think it's more fun to be in a tournament than in a cash game.

We talked to Sam Trickett on the last break, and he's going to play the Big One for One Drop this summer at the World Series of Poker. Is that on your mind?
Yeah, of course it's on my mind, but I haven't thought about it too much. I don't know yet, to be honest. I think I'll be at the World Series this year, but I'm not a 100 percent sure yet, though. It sucks so much that it's right in the middle of the summer. It's crazy as I won't be able to enjoy the World Cup that way. I didn't go last year but we'll see, I might be there.

Lastly, how are things online for you these days?
There have been some good games lately but I haven't been doing too well. I think I'm up some for the year, but I lost some back. It's going OK, I guess.

Blij als een kind tweette ik dat ik drie minuten met Blom had gesproken. Viktor zelf retweette me kort daarna, dus ik ga er vanuit dat we nu vrienden voor het leven zijn. Wie weet kan ik hem tijdens een volgend toernooi eens wat uitgebreider spreken. PokerNews.com wist er nog een frontpage artikel van te smeden, net als ik hier nu.


High Stakes Actie

Viktor Blom deed het wat rustiger aan dan normaal tijdens zijn trip naar Wenen. Volgens wel ingelichte bronnen (ik) deed hij regelmatig een drankje in de Weense binnenstad. Zondag kwam aan die rustigere periode een einde. Blom won $598.200 (€436.556) aan de Full Tilt Poker tafels. Voor de goede orde, daar hij had bij de oorspronkelijke payout bijna tweede voor moeten worden in het EPT Main Event.

Niklas "ragen70" Heinecker was drukker in de weer. Vooral aan de 2-7 Triple Draw tafels liet hij veelvuldig van zich horen de afgelopen week. In totaal heeft hij meer dan $1,4 miljoen gewonnen de afgelopen drie dagen, hoewel hij daarvoor een half miljoen verloren had. Het meeste geld maakte hij Phil Ivey afhandig. Ivey leverde in totaal bijna een miljoen in de afgelopen week, waardoor zijn totale verlies voor dit jaar uitkomt op -$1.123.687. Lifetime staat hij onder de nickname "Polarizing" $3.817.799 in de min. Onder de naam Phil Ivey won hij $19.242.744, dus hij is nog altijd ruim de grootste getrackte winnaar in de geschiedenis van online poker op HighStakesDB. De tijd dat Ivey gevreesd werd aan de online tafels is in ieder geval wel voorbij zo lijkt het.

De grootste handen kwamen niet van de 2-7 Triple Draw en Pot-Limit Omaha (cap) tafels waar de meeste actie was, maar van de $300/$600 No-Limit Hold'em tafels. De drie grootste potten gingen als volgt:

1) "Denoking" wint een $233.377 pot van "Rhje" ($300/$600 Hold'em 6-max)

De actie foldt naar "Rhje" (die op PokerStars bekend staat als "forhayley") en die opent naar $1.200. In de kleine blind driebet "Denoking" naar $4.800 en de grote blind foldt. "Rhje" vierbet naar $13.200, "Denoking" vijfbet naar $28.400, en hij callt de shove die volgt voor $116.390.

"Denoking"{a-Clubs}{a-Hearts}82,0%
"Rhje"{q-Hearts}{q-Clubs}17,5%

De twee spelers draaien het complete board twee keer. "Rhje" flopt de eerste keer nog een open-ended maar hit niet. Ook de tweede keer is hij niet gelukkig, en dus gaat de hele pot naar "Denoking": {k-Clubs}{j-Hearts}{10-Clubs}{7-Hearts}{5-Diamonds}, {5-Hearts}{9-Clubs}{6-Diamonds}{j-Diamonds}{6-Hearts}.

2) "Trueteller" wint een $194.220 pot van "MalACEsia" ($300/$600 Hold'em 6-max)

In deze six-handed game opent "MalACEsia" met een minraise naar $1.200. Buurman "Trueteller" op de cutoff driebet naar $4.200 en de button foldt. Andrew "IReadYrSoul" Millar callt vanuit de kleine blind, de grote blind foldt. De actie komt daarmee terug bij "MalACEsia" die vierbet naar $16.000. "Trueteller" vijfbet naar $28.800 en Millar foldt. "MalACEsia" pusht allin voor effectief $94.710 en "Trueteller" maakt de call.

"Trueteller"{k-Clubs}{k-Spades}69,6%
"MalACEsia"{a-Hearts}{k-Diamonds}29,6%

De twee draaien het board maar een enkele keer en de koningen blijven staan: {6-Hearts}{j-Spades}{7-Diamonds}{9-Hearts}{3-Hearts}.

3) "Denoking" wint een $192.647 pot van Isaac "luvtheWNBA" Haxton ($300/$600 Hold'em 6-max)

"Phil "Polarizing" Ivey opent de button in deze four-handed game naar $1.800. Vanuit de kleine blind maakt Isaac "luvtheWNBA" Haxton de call. "Denoking" in de grote blind squeezet naar $8.400 en Ivey foldt direct. Haxton vierbet daarna naar $27.600 en callt de shove voor $95.000 totaal die volgt.

Haxton heeft met {10-Spades}{10-Hearts} de mindere hand, "Denoking" toont {k-Clubs}{k-Spades}. De twee spelers draaien het board twee keer en twee keer blijven de koningen staan: {5-Clubs}{4-Hearts}{6-Clubs}{9-Spades}{4-Spades}, {8-Diamonds}{q-Spades}{6-Spades}{7-Diamonds}{j-Diamonds}.


Het online 2014 klassement

Door de actie de afgelopen twee weken is de top 3 van winnaars en verliezers weer behoorlijk aangepast. Cates is nog altijd de grote winnaar, maar met twee ton minder dan twee weken geleden. Gus Hansen is weer de grootste verliezer en Galfond staat nog in de top 3. Nieuw is Phil Ivey die door zijn grote verlies de afgelopen week de tweede plaats in neemt inmiddels.

 grootste winnaars 2014 
1Dan "jungleman12" Cates+$1.032.838
2Doug "WCGRider" Polk+$760.028
3Viktor "Isildur1" Blom+$574.505
   
 grootste verliezers 2014 
1Gus Hansen-$2.413.741
2Phil "Polarizing" Ivey-$1.123.687
3Phil "OMGClayAiken" Galfond-$753.521

Er zijn diverse spelers die hun lange termijn resultaten hebben laten
afschermen bij HighStakesDB en daarnaast tracked de site alleen de
hoogste stakes. Het kan dan ook zomaar dat er grotere winnaars en
verliezers zijn dan de top 3 hier boven.

Periode resultaten 27 maart tot 3 april 2014

  (gebruikers)naamhandenwinst/verlies periodewinst/verlies 2014winst/verlies alltime
  Winnaars    
1FTPNiklas "ragen70" Heinecker7.135+$976.576--
2FTPkagome kagome4.371+$640.502--
3FTPHac "trex313" Dang1.284+$432.971--
4FTPPhil "OMGClayAiken" Galfond5.881+$389.302-$753.521+$7.409.136
5FTPKyle "KPR16" Ray1.446+$270.147--
6FTPDenoking399+$206.966--
7FTPZhou Chun "samrostan" Lei6.412+$175.323-$765.367-$4.598.386
8FTPJens "Ingenious89" Kyllönen978+$165.085+$283.444+$279.647
9PSforhayley424+$150.943--
10FTPPatrik "FinddaGrind" Antonius2.195+$126.605-$350.842+$3.755.762
       
  Verliezers    
1FTPPhil "Polarizing" Ivey6.296-$999.316-$1.123.687-$3.817.799
2FTPDan "jungleman12" Cates2.276-$591.329+$1.032.838+$8.438.855
3FTPBen "Bttech86" Tollerene2.576-$343.620--
4FTPCrazy Elior3528-$259.058-$409.530-$435.357
5FTPTrueteller1.954-$223.097--
6FTPno_Ola6.348-$222.823--
7FTPSebastian "taktloss47" Ruthenberg2.873-$216.842--
8FTPCort "thecortster" Kibler-Melby7.502-$135.702--
9FTPRonny "ronnyr37617" Kaiser188-$133.118-$407.860+$432.061
10FTPGus Hansen14.008-$129.791-$2.448.732-$17.321.476

Comments

 • Stevedude Stevedude

  Webjoker schreef

  Stevedude schreef

  Heb je Blom weleens goed bekeken?
  Is 1,75m ofzo...

  De vergelijking met Hellmuth vind ik nergens op slaan haha

  Misschien heeft ie een late groeispurt te pakken want hij is een kop groter dan ik ben.

  Dat ben ik ook haha, maar Hellmuth is weer een kop groter dan ik ben Smile

 • Webjoker Webjoker

  Stevedude schreef

  Heb je Blom weleens goed bekeken?
  Is 1,75m ofzo...

  De vergelijking met Hellmuth vind ik nergens op slaan haha

  Misschien heeft ie een late groeispurt te pakken want hij is een kop groter dan ik ben.

 • Rock-City-King Rock-City-King

  Is idd niet echt groot, zal zn uitstraling wel zijn W00t

Lees 21 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen