Pokerspelers zien belastingaanslagen worden vernietigd & live cashes binnen EU belastingvrij

Pokerspelers zien belastingaanslagen worden vernietigd & live cashes binnen EU belastingvrij

Donderdag 14 augustus 2014 kan voor veel pokerspelers weleens één van de mooiste of belangrijkste dagen uit hun leven zijn. Verschillende pokerspelers ontvingen namelijk het bericht dat ze geen belasting hoeven te betalen over behaalde live cashes in toernooien binnen de Europese Unie. De spelers hadden een bezwaar ingediend nadat er eerder al een positieve uitspraak was in de zaak Mengerink en werden nu in het gelijk gesteld.

Ruim drie jaar geleden won Joost Mengerink zijn eerste zaak tegen de Belastingdienst toen besloten werd dat hij geen belasting hoefde te betalen over cashes in het buitenland. Dit kwam omdat het betalen van 29% belasting over cashes in het buitenland en 0% over cashes in binnenland in strijd was met het Europese recht tot vrijheid van dienstverkeer. In augustus 2013 won Mengerink ook het Hoger Beroep:

5.2.15. De rechtbank heeft hieraan terecht de conclusie verbonden dat sprake is van een belemmering van het vrije verkeer van diensten waarvoor geen geldige rechtvaardigings- grond is aangevoerd, zodat sprake is van een schending van artikel 56 VwEU. Het Hof sluit zich aan bij hetgeen de rechtbank hierover in onderdeel 4.10 (laatste twee volzinnen) tot en met 4.13 heeft overwogen.

Hetgeen de inspecteur in hoger beroep heeft aangevoerd, doet aan dit oordeel niet af. De door de inspecteur aangevoerde redenen hebben immers betrekking op de geconstateerde moeilijkheden bij grensoverschrijdende heffing van kansspelbelasting in het algemeen; zij vormen geen (geldige) rechtvaardigingsgrond voor het geconstateerde verschil in heffings-grondslag en het daaruit voortvloeiend verschil in belastingdruk.

Ook nadat de Belastingdienst nog in cassatie ging werd er geoordeeld dat Mengerink de rechtszaak won en sindsdien mocht men geen belasting meer heffen over de cashes binnen de Europese Unie. Sinds dat moment was het afwachten wat er zou gebeuren met cashes uit het verleden, maar dat wachten lijkt nu voorbij. Volgens forumlid "Ryraised" van onze collega's van PokerCity.nl kreeg ze een brief waarin werd verteld dat de aanslagen zijn vernietigd:

"De belastingdienst komt volledig aan uw bezwaar tegemoet. De naheffingsaanslag en/of boetebeschikking is ten onrechte opgelegd en word(t)(en) hierbij vernietigd. Als gevolg hiervan hoeft u de naheffingsaanslag en/of boetebeschikking niet te betalen."

In de komende weken zal er ongetwijfeld meer duidelijkheid naar buiten komen en waarschijnlijk zullen meer spelers het nieuws brengen dat zij geen belasting hoeven te betalen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wij spraken met jurist Pepijn Le Heux over deze laatste ontwikkelingen op het gebied van belastingen voor Nederlandse pokerspelers:

We spraken op PokerNews twee keer eerder met Pepijn:

Nog meer vragen? Le Heux staat diverse pokerspelers bij en heeft veel ervaring wat betreft de kansspelbelasting. Pepijn Le Heux is bereikbaar via [email protected], of bezoek zijn website LeHeux.com.

Comments

 • vincent13 vincent13

  Guiro86 schreef

  Eriklaag schreef

  Naltas schreef

  Afgelopen weekend nog uitgenodigd om met advo-kantoor te gaan varen op een jacht 't ijsselmeer op en was prima, dus ik denk dat ik wel ok-ish presteer hierzo Narya. Al maanden. Wat voor werk doe jij dan? Stoere internetboy BV ofzo?

  deze man ROFL

  Haha wat is deze

  Hahahaha

 • [user82317] [user82317]

  edit: woops dacht dit deze thread recentelijker was

 • Bezopen Bezopen

  jornx schreef

  Best gek dat ik voor mijn EPT Deauville cash van januari 2009 wel het advies van Duynstee kreeg om bezwaar in te dienen. Maar ach misschien heeft Constant met zijn tweelingbroer gesproken,

  Nul commotie hierover? Toch best relevante info, dit.

Lees 127 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen