Tweet Tweet Bad Beat - Moeten organisatoren t-shirts met politieke teksten toestaan?

Tweet Tweet Bad Beat - Moeten organisatoren t-shirts met politieke teksten toestaan?

Nadat Daniel Colman eerst veel pokermedia tegen zichzelf in het harnas wist te jagen door geen interviews te geven na het winnen van het The Big One for One Drop toernooi, daar zorgde hij vorige week voor nogal een relletje door een t-shirt met de tekst 'Free Palestine' te dragen tijdens de finaletafel van de EPT Barcelona Super High Roller. Hij won uiteindelijk niet, maar zijn goede vriend Olivier Busquet ging aan de haal met het eremetaal, en die droeg op initiatief van zijn vriend een shirt met de tekst 'Save Gaza'.

Aanvankelijk leek EPT organisator PokerStars zich gemakkelijk op te stellen. Tijdens de livestream gaf Michael Josem, hoofd van het public relations voor PokerStars, aan dat ze vonden dat spelers zich mochten uiten op welke manier, en dat ze zich er verder niet mee zouden bemoeien. Het moest duidelijk zijn dat de teksten op de shirts niet de mening van het bedrijf PokerStars weerspiegelden, maar dat zelfs de meest simpele kijker nog wel door.

Zo soepel als er aanvankelijk mee werd omgegaan, zo krampachtig bleek de reactie achteraf. Tegenover de website CardPlayerLifestyle gaf Eric Hollreiser, hoofd der communicatie van Rational Group, aan dat ze het enorm betreurden allemaal:

“In retrospect it was a mistake to allow them entry. Our tournaments are designed to promote poker and poker competition and not as a platform for political statements.

Players have many channels to express their views on world politics, but our tournaments are not an appropriate place. We will refuse entry to any player displaying political statements of any kind.”

Het feit dat PokerStars, en daarmee het latere Rational Group, een bedrijf opgezet is door Joodse mensen zou iets te maken kunnen hebben met de plotselinge 180 graden wijziging van de houding aangaande deze kwestie. Zou een van de Scheinbergs zich toch boos hebben gemaakt na het zien van de shirts?

De nieuwe maatregel kon rekenen op veel tegen- en medestanders. Iedereen die maar wilde twitterde er op los, en ook diverse blogs werden er weer geschreven.

De Israelische blogger Robbie Strazynski vond dat politiek geladen boodschappen absoluut geen plek hadden in poker, en noemde zijn blog dan ook There’s No Room for Politics in Poker.

Strazynski staat daarmee recht tegenover Nolan Dalla, heden ten dage werkzaam voor de WSOP, vroeger het hoofd der communicatie van PokerStars. Dalla schreef de blog 'Political Censorship Has No Place in Poker'.

Beiden schreven ze nog een vervolgstuk, Strazynski had 'My Political Poker Debate with Nolan Dalla' verschijnen op zijn website, Dalla nam een video op en plaatste die in zijn blog 'My Long Rambling Video Reply to Robbie Strazynski (Politics at the Poker Table)'

Tweevoudig EPT winnaar Vicky Coren schreef een reactie op haar blog:

I work with PokerStars on Team Pro, so maybe I’m more sympathetic to their problems than your average bystander, but God help us all if that rule came in and players started testing the boundaries to see what happens. Besides, I bang on enough about how sad it is that so many modern players sit in silence or listen to iPods at the table; the game really doesn’t need any more disincentive to conversation. It’s not the Olympic 400 metres. It’s a social game.

Uiteraard had ook Daniel Negreanu een mening, en andermaal stak hij die gelukkig niet onder stoelen en/of banken. Negreanu schreef een uitgebreide blog, waarbij zijn kernpunt is dat er een verschil is tussen op televisie uitgezonden toernooien en non-televised events:

I strongly believe that there should be two sets of rules in terms of the rigidness of what is allowed and what is not. One for televised events, and another for non-televised events. For non-televised I'm pretty much OK with someone wearing anything they want, whether it be offensive or not. Of course, a line has to be drawn somewhere, and I'm not sure exactly where that line is, but I'd leave that up to the discretion of the organizers.

Daarnaast maakt hij het punt dat er een groot verschil zit tussen de twee gedragen t-shirts, waarbij hij begrip heeft voor de een, en minder voor de ander. 'Free Palestine' en 'Save Gaza' hebben nogal verschillende boodschappen zo vindt hij:

"Save Gaza" is quite vague and if that offends you, you may be a bit too sensitive! Regardless of what "side" you are on, I would imagine you want to see an end to the suffering and the deaths. Whether you attribute those deaths to Hamas, or the IDF, I imagine that peace is a solution all sides can agree on. In other words, some may see that and think, "Save Gaza from the terrorist organization Hamas." Others may see it as a plea for the IDF to lay down their weapons. Either way, yes save Gaza. It's an atrocity and something we can all back. Peace is the goal.

"Free Palestine" is the one that I find to be exclusive. This is a more loaded political message. It implies that A) Palestine is a state, and that B) it is not a free state. A) is simply not a historical fact, nor has it ever been. B) is up for debate, as some may say the region is occupied illegally while others argue that it is already free. And again, some may argue that freeing Palestine requires the elimination of Hamas.

Shane Schleger was ook duidelijk in ieder geval:

Op 2+2 is er ook een discussie gaande over het onderwerp.

Mijn mening

Zoals met zoveel dingen, is het lastig ergens een grens te stellen. Want als je t-shirts als deze niet toestaat, dan zijn diverse andere shirts ook niet toegestaan. En wat gaat er gebeuren als iemand een shirt met 'Remember the victims of 9/11' draagt op 11 september, en dat wordt verboden. Dan breekt de hel weer los.

En als je t-shirts als deze gaat verbieden, dan zou je misschien ook wel tabletalk over een dergelijk onderwerp moeten gaan muten. Want een shirt bereikt veel mensen, maar als het gesprek aan tafel over dit onderwerp gaat dan horen ook duizenden mensen het.

Een dergelijke inperking van de vrijheid van de spelers is niet wenselijk, en doet meer schade aan je bedrijf dan als je het gewoon toestaat. Eén geldende regel voor alles maken is duidelijk, maar niet altijd persé nodig. Het is niet alsof dit een alsmaar terugkerend probleem is, dit is de eerste keer bij mijn weten dat het überhaupt een issue is geweest. Als je er een niet al te groot issue van maakt, en de focus van de uitzending er niet op legt, dan moet iedereen lekker doen wat ze willen.

Wat denk jij?

Tijd voor jullie mening. Wat denken jullie?

Comments

 • ZoKanHetDusOok ZoKanHetDusOok

  wow stevo. miss een spoiler wel gepast daar. Ik heb er niet zoveel problemen mee maar begrijp wel als mensen dat soort foto's slecht trekken, vooral onverwacht op een pokersite Drunk.

 • DonBartos DonBartos

  -ej- schreef

  jajaja, daar zijn ze weer. Ze zijn af en toe erger dan die anti zwate piet mensen.

  http://www.nieuws.nl/algemeen/20140827/Ophef-om-kindershirt-met-davidsster-van-Zara

  sad

 • Mooissexy Mooissexy

  petervdm14 schreef

  Voor een volk wat zo is afgeslacht en zoveel pijn heeft moeten ondergaan is het hartverscheurend dat ze dat nu zelf doen
  en dan heb ik het over de joden ja

  mooie man! goed op de hoogte! gaaf om zulke dingen te lezen hier!

Lees 43 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen