Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat?

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat?

Toernooidirecteur Christian Scalzi is inmiddels in Valkenburg voor de eerste World Poker Tour National Series ooit in ons land. Tijdens deze WPT zijn de regels van de Tournament Directors Association (TDA) van kracht. Deze gestandaardiseerde regels tref je op pokertda.com (.pdf bestand). Ook de aanstaande Master Classics of Poker zal met deze regels gespeeld gaan worden. De Nederlandse versie van de regels tref je dan ook op MasterClassicsofPoker.nl (.pdf bestand).

Niemand verwacht dat je alle regels uit je hoofd gaat leren, de dealers en brushes zijn er om alles gladjes te laten verlopen. Maar weten wat je rechten en plichten aan de pokertafel zijn kan wel van pas komen, en dus vandaag de kans om je "pokerbewijs" te halen!

In totaal hebben we 15 meerkeuzevragen voor je klaar staan. Je ziet direct of je de vraag correct hebt beantwoord. De toelichting uit de TDA-rules tref je daaronder in subscript. Het gaat om no-limit hold'em toernooisituaties, cashgames en andere pokervarianten kunnen andere regeld hebben. Succes!
1) Is je hand dood?

Na wat wilde actie voor de flop, zit je op een {7-Diamonds}{5-Hearts}{9-Clubs} flop met Govert Metaal. Je bet grof uit, en je denkt dat Metaal zijn hand gemuckt heeft. Je denkt dat je de pot hebt gewonnen, en gooit je kaarten nog gesloten dicht voor je neer, eentje raakt de muck aan. Plots blijkt dat Metaal helemaal nog niet heeft opgegeven, maar gecalld heeft. Er is geen betting-line in het toernooi.

Rule 14: Live Cards at Showdown
A: If the house does not have a mucking line or forward motion rule at showdown, pushing non- tabled cards forward face down does not automatically kill them; a player may change his mind and table his cards if they remain 100% identifiable. However, the cards are at risk of being killed by the dealer when he pushes them into the muckpile.

B: If a mucking line or forward motion rule is in effect at showdown, house standards apply.

2) Wie toont als eerste?

Met {q-Hearts}{k-Clubs}{j-Diamonds}{2-Spades} op tafel check je vanuit de grote blind naar Paul Berende in de cutoff. Die bet 12.025 uit, en jij maakt de call met je {q-Diamonds}{10-Hearts}. De river is een blank met de {3-Hearts} en je checkt. Na lang nadenken checkt "padjes" behind.

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 101

Rule 16: Showdown Order
In a non all-in showdown, if cards are not spontaneously tabled, the TD may enforce an order of show. The last aggressive player on the final betting round (final street) must table first. If there was no bet on the final street, then the player who would be first to act in a betting round must table first (i.e. first seat left of the button in flop games, high hand showing in stud, low hand showing in razz, etc.). Except where house policy requires a hand to be tabled during the order of show, a player may elect to muck his hand face down.

3) Nuts op tafel

Na een pot met veel betten en raisen, is het board uiteindelijk {10-Spades}{j-Hearts}{q-Diamonds}{k-Clubs}{a-Spades} en dus ligt de nuts op tafel. Tobias Peters bet uit, en jij raiset allin. Peters is wakker en maakt de call. Je laat pocket vrouwen zien om te tonen dat je ongelukkig was met de runout van het board. Peters laat de laatste vrouw zien, en muckt zijn andere kaart.

Rule 17: Playing the Board at Showdown
When playing the board a player must table all hole cards in order to get part of the pot.

4) New deck please!

Die bijgelovige zeer matige speler in seat 1 heeft de dealer al twee keer gevraagd voor een "wash" (het uitgebreid schudden van de kaarten). Nog steeds kan de speler in seat 1 geen hand winnen. Om hem te vriend te houden vraag je de brush om een nieuw deck kaarten, misschien helpt het.

Rule 25: Deck Changes
Deck changes will be on the dealer push or level changes or as prescribed by the house. Players may not ask for deck changes.

5) Bathroom break

Je bent tussendoor even naar het toilet gegaan. Als je terug komt, is de dealer al begonnen met het delen van een nieuwe hand. De kleine blind, grote blind, en alle andere spelers hebben hun eerste van twee kaarten al ontvangen, en je bent net op tijd terug om je eerste kaart te ontvangen op de button.

Rule 29: At Your Seat
A player must be at his seat when the first card is dealt on the initial deal or he will have a dead hand. A player not then at his seat is dealt in, he may not look at his cards, and the hand is immediately killed after the initial deal. His blinds and antes are posted and if dealt the bring-in card in a stud-type game he will post the bring-in*. A player must be at his seat to call time. “At your seat” means within reach of your chair. This rule is not intended to condone players being out of their seats while involved in a hand. [*Note: In stud, house rules may require additional card(s) be dealt to the killed hand in certain situations.]

6) Vier is een teveel

Ruben Visser opent de hand, jij driebet vanuit de grote blind, Visser vierbet, en jij vijfbet met je koningen. Ruben callt in positie. De dealer plaatst een burn card onder de stapel chips in het midden, en deelt de flop: {6-Hearts}{7-Hearts}{10-Clubs}{a-Hearts}. Oeps, een kaart teveel!

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 102

Rule 36: Four-Card Flop
If the flop contains 4 (rather than 3) cards, whether exposed or not, the dealer shall scramble the 4 cards face down. A floorperson will be called to randomly select one card to be used as the next burn card and the remaining 3 cards will become the flop.

7) Twee chips

Het is blindlevel 250/500 en Michiel Brummelhuis opent voor je naar 1.025. Jij gooit twee chips van 1.000 naar het midden zonder verder iets te zeggen.

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 103

Rule 43: Multiple Chip Betting
When facing a bet, unless a raise is declared first, a multiple-chip bet is a call if there is not one chip that can be removed and still leave at least the call amount.

“When facing a bet, unless a raise is first declared, a multiple-chip bet is a call if there is not one chip that can be removed and still leave at least the call amount. If there are one or more chips that can be removed and still leave at least the call amount, the bet is governed by the 50% standard in Rule 41.”

Useful rule of thumb in practice: effectively, this means that if one of the smallest single chip(s) in the bet is removed and leaves less than the call amount, it is a call. If the smallest single chip is removed and the call amount or more remains, it is governed by the 50% standard in Rule 41.

8) Was jij er ook nog?

Jorn Walthaus en Rens Feenstra folden, en jij vindt de spot prima met je laatste 16 big blinds en schuift allin met {k-Diamonds}{q-Diamonds}. Plots blijkt Feenstra helemaal niet gefold te hebben, hij heeft zijn kaarten nog gewoon voor zich. Rens limpt nu in.

Rule 38: Action Out of Turn (OOT)
A: Action out of turn is subject to penalty and is binding if the action to the OOT player has not changed. A check, call or fold does not change action. If action changes, the OOT bet is not binding and is returned to the OOT player who has all options including: calling, raising, or folding. An OOT fold is binding.

9) Hoeveel krijg je van me?

Kevin Vandersmissen schuift allin in een grote pot. Aangezien hij een gigantische noise-cancelling koptelefoon opheeft, is hij afgesloten van de buitenwereld. Je vraagt de dealer hoeveel het is, en die geeft aan dat het 100.000 is om te callen. Nadat je gecalld hebt en verloren, blijkt het plots toch 150.000 te zijn. Vandersmissen had duidelijk zichtbaar nog twee 25.000 chips, de dealer heeft simpelweg verkeerd geteld.

Rule 46: Accepted Action
Poker is a game of alert, continuous observation. It is the caller’s responsibility to determine the correct amount of an opponent’s bet before calling, regardless of what is stated by the dealer or players. If a caller requests a count but receives incorrect information from the dealer or players, then places that amount in the pot, the caller is assumed to accept the full correct action & is subject to the correct wager or all-in amount. As with all tournament situations, Rule 1 may apply at TD’s discretion.

10) Five!

Het is blindlevel 250/500, en de pot is inmiddels aardig opgelopen met al zeker 15.000 in het midden. Mateusz Moolhuizen in de big blind zegt "Vijf!" en gooit een 5.000 chip naar het midden.

Rule 49: Non-Standard & Unclear Betting
Players use unofficial betting terms and gestures at their own risk. These may be interpreted to mean other than what the player intended. Also, whenever the size of a declared bet can reasonably have multiple meanings, it will be ruled as the lesser value. Ex: “I bet five”. If it is unclear whether “five” means $500 or $5,000, the bet stands as $500. See Rules 2, 3 & 40.

11) Hoeveel speel je behind?

De pot begint aardig op te lopen, en je bent inmiddels toch wel benieuwd hoeveel Freerk Post nou behind speelt nadat hij 20.000 heeft gebet. Je vraagt Freerk, die zijn stack in stapels van 20 heeft gestapeld, hoeveel hij nog speelt. Post reageert niet en kijkt stoïcijns voor zich uit. Je vraagt de dealer naar een exacte count.

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 104

Rule 52: Count of Opponent’s Chip Stack
Players are entitled to a reasonable estimation of opponents’ chip stacks (Rule 24). Players may only request a more precise count if facing an all-in bet. The all-in player is not required to count; if he opts not to, the dealer or floor will count it. Accepted action applies (See Rule 46).

12) Blijf van mijn kaarten af!

Op de {8-Diamonds}{9-Clubs}{10-Diamonds} flop bet Daniel Reijmer 1.000 uit. Je zit direct naast de dealer met {j-Hearts}{q-Diamonds} en je raiset naar 2.500. Nog voordat Daniel ook maar iets heeft gedaan, grijpt de dealer je kaarten en stopt die diep weg in de muck. Ze zijn niet meer terug te vinden.

Rule 56: Accidentally Killed / Fouled Hands
Players must protect their own hands at all times. If a hand is fouled or a dealer kills a hand by mistake, the player has no redress and is not entitled to a refund of called bets. If the player initiated a bet or raise and hasn’t been called, the uncalled bet or raise will be returned to him.

13) Walk

Je denkt dat je een walk in de grote blind hebt gekregen, en kijkt nog even snel je kaarten. Je ziet dat je {a-Hearts}{k-Clubs} hebt, en gooit ze met een diepe zucht open voor je neer, balende dat je geen actie hebt gekregen met zo'n monster. Dan blijkt Luuk Gieles in seat tien gewoon geraised te hebben.

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 105

Rule 60: Exposing Cards and Proper Folding
A player who exposes his cards with action pending may incur a penalty, but will not have a dead hand. The penalty will begin at the end of the hand. When folding, cards should be pushed forward low to the table, not deliberately exposed or tossed high (“helicoptered”). See also Rule 57.

14) Hoeveel mag ik het maken?

Het is pas blindlevel 50/100 maar Jasper Wetemans is al extreem short, en schuift under the gun allin voor zijn laatste 150. Jij zit daarachter met {a-Clubs}{a-Hearts} en wilt raisen.

Rule 41: The largest previous bet or raise of the current betting round.
This line refers to the largest additional action or “last legal increment” by a preceding bettor in the current round. The current round is the “current street”, i.e. pre-flop, flop, turn, river in board games; 3rd – 4th – 5th – 6th – 7th street in 7-stud, etc.

Example 2: NLHE, Blinds 50-100. Pre-flop A is under the gun and goes all-in for a total of 150 (an increase in the bet of 50). So we have a 100 blind bet and an all-in wager that increases the total by 50. Which is larger? The 100 is still the “largest bet or raise of the current round”, so if B wants to re-raise he must raise at least 100 for a total of 250.

15) Kleine allins

Het is nog maar vroeg in het toernooi, maar toch zijn er alweer wat spelers erg short. Bij blinden 50/100 limp je voor 100. Joep van den Bijgaart gaat allin voor 125 achter je, en Pieter de Korver maakt de call. Daar weer achter schuift Marcel Lüske allin voor 200, en Noah Boeken maakt de call.

Live Poker Theorie Examen - U wilt hier raisen. Mag dat? 106

Rule 41: Re-opening the bet.
Example 1. Series of short all-in wagers that add up to a full raise and thus re-open betting:

NLHE, Blinds 50-100. Postflop,
A opens betting for the 100 minimum.
B goes all in for a total of 125. C calls the 125,
D goes all in for 200 total and E calls 200.

Action returns to A who is facing a total raise of 100. Since 100 is a full raise, the betting is re- opened for A who can fold, call, or raise here. Note that neither B’s increment of 25 or D’s increment of 75 is by itself a full raise, but when added together they total a full raise and thus re-open the betting to “a player who is facing at least a full raise when the action returns”.

Example 1-A: At the end of Example 1 above, A smooth calls the 200 total (another 100 to him). The bet is now on C who is only facing a 75 increment. C called the 125 previously and is now facing 200 total (a 75 increment). Because 75 is not a full raise, the betting for C is not re- opened and C can either put out an additional 75 or fold, he cannot raise.

Example 1-B: At the end of Example 1 above, A raises the minimum (100), and makes it 300 total to C. C already has called 125 so it’s an additional 175 for C to call. 175 is more than a full raise. Since C already acted and is “now facing at least a full raise”, the betting is re-opened to C who can fold, call, or re-raise here.
We hebben deze trivia met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Toch kan het zomaar dat we ergens een foutje hebben gemaakt, of een regel verkeerd hebben geïnterpreteerd. Zie je een foutje, ben je ergens verontwaardigd over, of ben je het met iets oneens? Laat het weten in de comments!
Comments

 • MiniMe MiniMe

  Tering. Live fish meldt zich.

  Dacht dat het allemaal makkelijke vragen waren en dat ik ze 'op zeker' correct wist.

  LOL.

 • [user63874] [user63874]

  the_game10 schreef

  Dus als ik het goed begrijp krijgen de spelers die gefold hebben nav die bet ook hun kaarten terug als ze nog te identificeren zijn?

  Lijkt me een uitzonderlijk geval omdat de dealer in prijncipe de kaarten direct in de muck moet doen van spelers die hebben gefold maar indien de kaarten nog identificeerbaar zijn dan geeft ik de kaarten wel terug.
  Dus stel drie spelers op de flop, A bet, B fold, en A muckt terwijl C nog aan de beurt moet komen, A zijn kaarten zitten in de muck en B zijn kaarten zijn nog identificeerbaar dan krijgt A zijn bet terug en is de actie bij B die kan checken of betten.

 • the_game10 the_game10

  Dus als ik het goed begrijp krijgen de spelers die gefold hebben nav die bet ook hun kaarten terug als ze nog te identificeren zijn?

Lees 78 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen