PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden (deel 1)

PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden

Je hebt grofweg twee soorten pokerspelers; de cashgamers en de toernooispelers. Toernooispelers wagen zich wel eens in een overmoedige bui aan cashgames, en cashgamers pakken regelmatig een zondag mee om hun geluk te beproeven, maar toch zijn het twee verschillende beestjes.

Over toernooien kunnen we naar hartenlust schrijven. Het is de Hollywoodkant van poker, de winnaars kunnen we gemakkelijk maken tot helden. Vandaar dat we de EPT's, Unibet Open's en WSOP toernooien verslaan en uitgebreide verslagen en liveblogs tikken van de Sunday's, WCOOP, SCOOP, en TCOOP toernooien.

Wat cashgames betreft hebben we op PokerNews eigenlijk alleen het wekelijkse High Stakes Revealed, en dan gaat het dus alleen over de hoogste cashgames. Daaronder ligt echter nog een wereld die voor ons grotendeels verscholen blijft. De $5/$10 en $10/$20 spelers hebben swings en winstmaanden waar je mond van open valt. Die jongens studeren uren per week en pluizen hun hele Hold'em Manager uit om een halve big blind per 100 handen meer te kunnen verdienen. Verslag van deze studie doen is niet glamoureus, niemand zou een documentaire bekijken over een jongen die op zolder naar rijen en tabellen staart.

Daarmee bedoelen we niet dat toernooispelers niet studeren om hun spel te verbeteren. Maar als daar dividend wordt uitgekeerd, is er tenminste een verhaal. Het liefst inclusief foto. Bij cashgamers is dat anders.

Als de naam Floris van der Ven je niet zoveel zegt, hoef je je dan ook niet te schamen. Zelfs niet als pokerfan. Floris speelt $5/$10 en dan ook nog eens niet op PokerStars maar op partypoker. Hij speelt ook niet veel live toernooien; alleen voor de WSOP en MCOP wijkt hij van zijn vaste grind-ritueel af.

Waar veel cashgamers het prima vinden om niet in de spotlight te komen, heeft deze Amsterdammer een andere insteek. Het is niet erkenning die hij perse zoekt. Extra motivatie en een opstapje naar meer zijn de redenen om openheid in zijn resultaten te geven. Eerst liet hij al van zich horen met de inmiddels ietwat ingedutte website PokerAmbition.nl. En nu heeft hij een challenge om $100.000 te verdienen in 100 dagen. Hij is lekker op weg, zo blijkt. Op dit moment zijn er 32 dagen verstreken en staat hij $45.892,29 in de plus.


Laten we bij het begin beginnen. Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik heb een prima jeugd gehad; ik speelde hockey, heb aan roeien gedaan, en ik heb nog een tijdje gekickbokst. Ik ben begonnen op het gymnasium. Nadat ik twee keer bleef zitten in de vierde, ben ik naar het vwo overgestapt. Dat heb ik wel afgemaakt.

Op de middelbare school heb ik het standaard pokerverhaal meegemaakt. In de kantine begonnen we met poker, 2004 was dat, dus net na het Moneymaker verhaal. De eerste paar jaar heb ik gewoon een beetje lopen aankloten. Ik speelde wel poker, maar niet super fanatiek.

Ik heb drie keer een economische studie gedaan. Twee keer bedrijfswetenschappen, één keer algemene economie. Drie keer ben ik in jaar 1 gestopt, niet hetgeen waar ik het trotst op ben, maar het ging zoals het ging. De studie mislukte aan de lopende band, en uiteindelijk heeft poker een steeds prominentere rol gekregen in mijn leven.

PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden... 101

Was poker de reden dat de studies mislukten, of pokerde je simpelweg meer omdat de studies je niet bevielen?
Als je je studie niet goed doet en voor de rest niet echt iets hebt waar je je tijd mee kwijt kan, dan voel je je echt een mislukkeling op een gegeven moment. Ik verdiende op dat moment met poker elke maand al een paar duizend euro, waardoor ik niet het idee had dat ik totaal aan het falen was. Ik kon voor mezelf gemakkelijker accepteren dat ik het met de studie wat minder goed deed, omdat er tenminste wel iets gebeurde. Ik denk dat ik zonder poker op een gegeven moment wel een dusdanige walging van mezelf had gekregen dat ik uiteindelijk mijn studie wel had afgemaakt. Als ik wat meer bikkel was geweest, dan had ik het ook samen kunnen doen trouwens.

Ook jij hebt zeker een keertje gestort, en daarna nooit meer omgekeken?
De eerste keer dat ik geld online stortte was ik 19. Dat ging gewoon op hoor en dus heb ik nog een paar keer gestort. Op een gegeven moment kreeg ik van party gratis $25 op mijn rekening gestort. Daarmee heb ik me toen ingekocht in een $22 toernooi. Goed bankroll-management hè? Je zal het al wel vaker hebben gehoord, maar ik won het toernooi. Dan is de passie wel geboren ja. Ik won $1.500! Ik dacht echt 'Wow, shit! Dit is wel echt ziek veel geld!' Het is sowieso veel geld, maar voor iemand van 19 was het echt bizar.

Ik ben me daarna meteen gaan focussen op cashgames. Dat was nog de periode dat als je een paar basis strategieën begreep en gewoon veel speelde, je wel snel kon upmoven. Die $1.500 heb ik toen upgerund naar $20.000 in drie maanden.

Je wint een toernooi en maakt direct de overstap naar cashgames. Dat hoor je niet vaak.
Oprecht, ik weet niet meer precies waarom ik dat deed. Ik weet dat ik op Nederpoker een beetje aan het kijken was en dat al die gasten cashgames aan het harken waren. Ik had een soort van het idee dat hét in cashgames gebeurde. Dat dat was, wat de grote jongens deden. In die tijd waren gasten als Jorryt en Abel echt mijn helden. De beslissing om cashgames te gaan spelen zal een emotionele geweest zijn.

Ik begon op de 100nl 6-max en runde meteen heel erg hot. Ik had uit die Nederpoker-filmpjes een paar trucjes geleerd; veel driebetten in positie bijvoorbeeld. Als je dat beheerste, dan was het al vrij gemakkelijk om veel geld te verdienen. Ik had voor de rest geen idee wat ik aan het doen was.

Uiteindelijk ging het cashgame-verhaal wel fout. Ik verloor weer iets van $10.000 terug op $2/$4, en om wat minder blootgesteld te worden aan variantie ben ik overgestapt naar Sit & Go's en toernooien. Dat was natuurlijk totaal niet het juiste besluit, maar het was letterlijk zo van: 'Dit is kut, ik kan het niet aan, ik ga iets anders doen!' Dat heb ik uiteindelijk twee jaar redelijk succesvol gedaan. Ik heb een keer de Daily 80 Grand gewonnen voor $20.000, en verder met $100 en $200 sit & go's op partypoker steady gegaan.

Ik werkte niet hard aan mijn game in die tijd. Ik pakte het totaal niet professioneel aan; een beetje aanklooien en gewoon veel spelen. Ik verdiende iedere maand wel $4.000, maar ik gaf ook een heleboel geld uit, dus ik bouwde niet echt kapitaal op.

Waar het geld aan uitgegeven werd? Ik ging vooral veel uit eten. En je gaat nog eens op vakantie en je huurt een suite van 700 dollar per nacht, dat soort grapjes. Dan gaat het heel hard. Ik vond het allemaal fantastisch. Als je elke maand een paar duizend kan uitgeven, dat is focking chill natuurlijk. Dat was het chille aan nog niet nadenken over de toekomst.

Uiteindelijk ging je weer terug naar cashgamen.
Er was op party een challenge, de Gladiator promotie, waar je, als je elke dag $500 rakete, je aan het einde van de maand een $10.000 bonus zou krijgen. Ik besloot dat te doen en was dus de hele dag aan het spelen voor dertig dagen lang.

Het halen van die bonus lukte, maar ik was helemaal murw. Ik had zoveel gespeeld, ik had zoveel flipjes gezien. Ik was een beetje klaar met het niet nadenken, ik had geen zin meer door de overkill die maand. En dus ben ik weer begonnen met cashgames.

Ik vond op Nederpoker een werkgroep. Van de vier jongens was ik de slechtste. Die jongens ken je niet, maar eentje ervan had bijvoorbeeld toen al een $50.000 maand. En dan hebben we het over drie of vier jaar geleden, dus dat was wel heel sick. Van die jongens heb ik heel veel geleerd.

Ik en een andere jongen uit de werkgroep wilden graag naar Thailand gaan. De andere leden hadden daar niet zoveel zin in, vooral uit financieel oogpunt. Die andere speler en ik zaten toen een beetje op hetzelfde niveau, wat 100nl en 200nl was, en wij wilden gewoon heel goede pokerspelers mee. We hebben toen iedereen die op Nederpoker midstakes speelde een berichtje gestuurd met daarin de uitnodiging om eens een biertje te gaan drinken, om te kijken of het klikte, en of ze het vet vonden om mee te gaan. Dat ging echt heel soepel uiteindelijk; we dronken een biertje, konden het allemaal goed vinden, en besloten on the spot om te gaan.

PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden... 102
Floris (tweede van links) in Thailand

Hoe was Thailand?
Super leuk! Er is niet super veel gepokerd, maar we hebben wel heel veel over poker gepraat. Als je lange tijd met dat soort gasten in een huis zit, dan wordt het virus echt aangestoken. Die gasten speelden een stuk hoger dan ik, maar ik zag dat het ook maar normale boys waren; ze waren niet heel anders dan ik. En dan begint het geloof te komen; ik kan dit ook. Ik dacht bijvoorbeeld op hetzelfde niveau na als die jongen die al een $50.000 maand had. Alleen hij tilte net wat minder, hij kon ingame net wat beter zijn focus vasthouden. Maar het was niet alsof hij een of andere terminator was en zijn skills onbereikbaar voor mij waren. Het geloof begon wel te komen, het begon allemaal wat realistischer te worden voor mij. Op die fiets ben ik iets van twee jaar een beetje doorgegaan, ik speelde toen 200nl en 400nl. Dat was ook de periode dat we met die boys besloten om PokerAmbition.nl te beginnen. Dat heeft medium succes gehad. Nu staat het echt op een vrij laag pitje, het was gewoon iets dat we leuk vonden om er naast te doen in die tijd.

PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden... 103
Floris (tweede van rechts) aan het duiken in Thailand

Het laatste anderhalve jaar is echt het gas erop gegaan qua poker. Ik werd bijna 25 en heb toen echt besloten het serieus aan te pakken en er vol voor te gaan. Ik heb dit jaar echt een super goed jaar gehad, en ik heb echt heel veel gewonnen.

Ik heb een enorme hulp gehad aan personal development. Ik heb geleerd mijn leven een beetje beter te ordenen. Dat is ook wel een beetje de uitstraling die ik probeer over te brengen; werk aan jezelf en probeer zo efficiënt mogelijk te worden, dan komt de rest eigenlijk vanzelf. Althans, niet vanzelf, maar dan gaat alles een stuk gemakkelijker.

Ik heb heel hard gewerkt. 'Hoe kan ik dit realiseren? Hoe kan ik mezelf verbeteren? Hoe kan ik efficiënter werken?' Ik heb een mindset gecreëerd van constant verbeteren, alles beter willen doen. Als je dat voor een jaar lang doet...

Poker lijkt tegenwoordig heel moeilijk en het is ook heel moeilijk. Maar dat komt vooral doordat de meeste mensen het niet opbrengen om elke dag weer dezelfde dingen te doen en heel erg hard te werken. Dat kon ik vroeger ook niet, maar als je dat begint te doen, dan kan het heel hard gaan.

Hoe kan je jezelf motiveren? Voor mij is dat bijvoorbeeld door een lange termijnvisie te formuleren, te kijken waarom ik iets echt heel graag wil. Daar ben ik constant mee bezig, daar denk ik constant over na. Als je maar vaak genoeg bezig bent, dan begint die drive vanzelf te komen en creëer je zelf positief momentum. Als het wiel eenmaal gaat lopen en je begint resultaten te halen, dan krijg je meer vertrouwen en dan ga je steeds een stapje hoger en hoger.

Als ik wakker word, heb ik een vast ritueel. Ik loop naar mijn blender, gooi er een flinke zooi groenten en wat fruit in. Voor ik onder de douche spring, drink ik die smoothie op, ik neem ook een kop koffie. Daarna gaat mijn computer aan en werk ik aan mijn game voor een uur. Dat is elke dag hetzelfde, dat is een gewoonte die er inzit. Zoiets simpels als elke dag een goed ontbijt, en een uur aan je game werken, werkt super goed. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is trouwens. Voor mij is het ook continu vallen en opstaan, het gaat niet altijd allemaal van een leien dakje.

Er zijn allemaal kleine revoluties geweest in poker het laatste decennium. Heb jij het idee dat het werken aan jezelf als mens de nieuwste methode is om je edge te vergroten aan de pokertafel?
De edges die te behalen zijn, worden steeds kleiner. Harder werken en dat efficiënter doen is een must. Mentaal goed in elkaar zitten is een vereiste. Als je een tegenslag hebt, kan je niet meer een week bij de pakken neer gaan zitten, dat kost gewoon een week.

De mensen die zeggen dat no-limit hold'em 6-max een beetje is uitgespeeld, hebben geen idee. Dat de games dood zouden zijn is het grootste fabeltje ooit. Mensen die dat zeggen, die crushen het gewoon niet hard genoeg, die zijn gefrustreerd en willen niet toegeven dat ze het niet goed doen. Als de mensen zeggen dat de games dood zijn, dan kijk ik ze altijd een beetje raar aan. Er is namelijk voor mijn gevoel super veel actie. Als ik tegen regulars wil spelen wordt er nog wel gebattled. Niet dat ik daar een enorme edge heb of zo. Soms ben ik zeker de spot aan tafel als ik met alleen maar goede regulars speel. Maar er is nog veel vis en veel regulars zijn nog slecht. Er is echt nog heel veel geld te halen. Het is niet dat als je $5/$10 speelt dat je Ben Sulsky moet heten om het te kunnen verslaan.

Wat speel je nu?
Voor tachtig procent van mijn tijd speel ik $5/$10, af en toe ook wat lager om tafels aan te vullen. Ik moet bekennen dat ik wel steeds meer motivatieproblemen krijg om $2/$4 serieus te spelen.

Ik zit nu een beetje te kijken op Stars, maar dat hele seat-scripting ding is zo'n probleem, dat maakt het heel lastig om op hogere limieten actie te krijgen. Dat maakt de stap van waar ik nu zit naar hoger lastig. Vroeger ging je gewoon in een game zitten met een vis op $10/$20, de regulars werden iets beter maar de vis bleef even slecht. Nu moet je óf een heel goed script hebben, óf je moet gaan battlen op $10/$20 met alleen maar regulars. En dan ga je dus af en toe ook met een of andere $50/$100 sloper zitten te battlen. En daar heb ik nu echt het niveau nog niet voor. Dat maakt het wel lastig om hoger te spelen, want ik zou het op zich wel willen. Ik zou nu prima in een $25/$50 line-up willen spelen als er een vis bij zou zitten. Daar zou ik geen enkel probleem mee hebben en ik zou het zelfs graag willen. Maar het is te moeilijk om daar tussen te komen.

Kan je niet op andere sites hoger dan $5/$10 spelen?
Ik heb wel gekeken, maar ook op andere sites is er bijna geen actie. $10/$20 en hoger vindt toch voornamelijk plaats op Stars.

En ZOOM dan?
ZOOM is op zich ok, maar het is wel een enorm zware game. Ik denk dat ik op $2/$4 op party meer verdien dan $5/$10 ZOOM, omdat die games gewoon enorm taai zijn. Ik zeg niet dat ik daar niet zou kunnen winnen, maar als ik op $2/$4 op party meer kan winnen dan $5/$10 ZOOM, dan kan ik natuurlijk beter op party spelen.

Jij werkt keihard aan jezelf en studeert uren per week op het spel. Dat zijn edges die je probeert te ontwikkelen. Zie je het maken en gebruiken van goede scripts als onderdeel van het uitbuiten van een edge?
Ik sta een beetje in het midden, want ik ben aan het overwegen om een script aan te schaffen. Dat komt voort uit het huidige klimaat, ik heb niet echt een keuze.

Zoals Lex vroeger nooit echt fan was van Holdem Manager, zo heb ik dat met seating scripts. Hij was geen fan en heeft het lang niet gebruikt. Op een gegeven moment kan je dat wel vinden, maar je moet er gewoon in meegaan, anders loop je achter de feiten aan. Dat heb ik nu met zo'n script ook een beetje. Eigenlijk vind ik het helemaal niet chill, maar je moet bijna wel.

Als ze nu zouden zeggen, we verbieden het honderd procent, dan zou ik daar zeker voorstander van zijn. Het haalt de charme wel een beetje weg. Het is niet echt goed voor poker dat als een vis gaat zitten, pats pats pats, de hele tafel binnen een seconde vol zit. Als een vis dat ziet, is dat niet goed. Het is het prisoners dilemma in een notendop.

Upmoven is lastig zeg je, maar is het wel je doel om ooit de nosebleeds te spelen?
Ik wil gewoon max eindbaas worden op Stars. Dat is wel echt wat ik ga doen. Wat ik ga proberen, laat ik het zo zeggen. Ik wil top twintig 6-max no-limit hold'em van de wereld worden. Dat is wel echt waar ik naar streef.

Ik heb niet de illusie dat ik binnen korte tijd op het niveau van Sauce (Ben Sulsky, red.) en Ike (Isaac Haxton, red.) en dat soort gasten kan zitten. Die zijn zoveel verder dan ik. Laten we beginnen met op $25/$50 een winnende regular worden en ook in de meeste 3-handed line-ups wil ik winstgevend of op zijn minst break-even kunnen spelen. Dat is waar ik naar toe wil.

PokerNews PROfile: Floris "Flowbow" van der Ven wil de beste cashgamer ter wereld worden... 104
Floris aangekomen in Vegas dit jaar

Wie zijn je favorieten, naast Sulsky en Haxton, die je al noemde?
Je hebt ‘Kanu7’ (Alex Millar, red.) die heel heel erg goed is, ook ‘OtB_RedBaron’ is heel goed. Ja, ‘WCGRider’ (Doug Polk) natuurlijk, maar dat is een open deur. En ‘26071985’ (Christoph Vogelsang, red.). Die gasten zijn een beetje een league of their own. De rest, denk ik, is voor mij obtainable om te pakken. De ‘forhaley's’ van de wereld, daar durf ik wel mee te gaan sparren. Nu nog niet, maar dat zie ik nog wel gebeuren.

Is dat waar alles momenteel in je leven om draait?
Nou niet helemaal, ik zal er zeker niet alles voor over hebben om dat doel te bereiken. Maar wel heel veel.

Ik heb in de afgelopen jaren een constante ontwikkeling doorgemaakt en ben telkens een stapje hoger gegaan. Ik zie dus niet in waarom ik een plafond voor mezelf zou moeten stellen. Als ik nu gewoon doorga en me constant meer verbeter dan de gemiddelde speler, dan ben ik goed bezig. Ik ben constant bezig met kijken hoe dingen beter kunnen en hoe ik ze efficiënter kan doen. Ik heb nu ook een mental coach die me daarin begeleid. Het zijn van die dingen die me helpen om zaken nog inzichtelijker te maken en daar heb ik echt super veel aan. Ik ben altijd wel op zoek naar dat soort kleine dingen.

Is dat waar het heen gaat? Moet je dat soort dingen over twintig jaar doen om nog te kunnen winnen in poker? Is het dan zo extreem?
De tijd van de 'Isildur1's' is over. Ik zie het niet meer gebeuren dat er een soort van extreem rauw talent langskomt die net begint met poker en binnen een half jaar op $100/$200 zit te battelen. Althans, misschien komt er eens in de tien jaar nog iemand langs die dat kan, zeg nooit nooit, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

In twee jaar jezelf opwerken, dat kan nog met veel talent. Ik ken 'Ravenswood13' niet, maar volgens mij is hij 21. En 'pokerkluka' (Luuk Gieles, red.) die was ook 21 geloof ik. Dat zijn wel voorbeelden van jongens die binnen twee jaar superveel gepresteerd hebben. Maar dat gaat wel steeds minder worden. De periode die je nodig hebt om de top te halen, wordt steeds langer. Je ziet dat met de top op elk vlak, die is bijna allemaal ouder dan 25. Er is ook niet echt een nieuwe aanwas, of in ieder geval heel weinig. Het komt natuurlijk een beetje door Black Friday, maar ook als je kijkt naar Europese top-toernooispelers, dan kan ik er maar eentje van onder de 25 bedenken; Ole Schemion, de rest is gewoon ouder dan 25.

Dus Negreanu kan niet binnen twee weken met de top mee?
Dat is gewoon extreem lachwekkend. Wat mensen heel erg onderschatten is de specifieke skillset die mensen hebben. Ik heb een heel duidelijke en specifieke skillset, waar ik heel hard aan gewerkt heb. Ik kan bijvoorbeeld heel goed met Holdem Manager overweg en ik ben super goed in no-limit hold'em 6-max 100bb diep te adjusten op mijn tegenstanders en te voorspellen wat ze gaan doen en daar creatieve dingen op te bedenken. Dat is gewoon waar ik nu anderhalf jaar lang elke dag mee bezig ben. Je kan niet beter worden dan ik in een paar weken, dat is gewoon onmogelijk. De Doug Polk's en Ben Sulsky's van deze wereld, die de hele dag met GTO bezig zijn voor bepaalde range, dat is hun specifieke ding waar zij heel goed in zijn. Negreanu kan dan wel een hele grote pokermind hebben, maar zo'n specifieke skillset kun je gewoon niet ontwikkelen in een korte periode. Het is niet haalbaar.


Morgen het tweede deel van dit PokerNews PROfile van Floris van der Ven. Zijn grafiek ziet er momenteel als volgt uit:


Na 32 dagen en 60.409 handen spelen, staat Floris van der Ven $45.892,29 in de plus in zijn 100 dagen 100k challenge.


Comments

 • Doncabelero Doncabelero

  Hey Floris. Ik ben benieuwd naar je showdown en non-showdown lines.

 • vincent13 vincent13

  Interessante shit
  Vond die 2 vids op facebook ook mooi. Hopelijk komt er een vervolg op

 • mosterd mosterd

  Richardyo schreef

  TheGreenKidd schreef

  wtf is dat nou weer voor een trieste post.

  iets gebeurd tussen jullie twee of gewoon random haat?

  Ik begrip gewoon niet waarom zijn 'gingeritis' niet besproken wordt, lijkt me toch wel een aandoening die interessant is om te bespreken. Hoe ga je om met als de zon schijnt? en dat soort dingen.

  wow jij bent echt gepest vroeger haha

Lees 33 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen