Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd?

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd?

Afgelopen week oordeelde de Hoge Raad in de door de Stichting Fiscale Pokerprocedure aangespannen procedure, dat belasting betaalt over winsten behaald op online pokersites binnen de Europese Unie in strijd zijn met artikel 56 VwEU; vrijheid van dienstenverkeer.

Wij spraken over de uitspraak met jurist Pepijn Le Heux in het artikel 'Hoge Raad oordeelt: online pokeren binnen de Europese Unie is belastingvrij'. Uit het gesprek met Le Heux bleek dat je in sommige gevallen betaalde belasting kan terugkrijgen als je die hebt betaald over online poker winsten de afgelopen jaren, én je bezwaar hebt aangetekend. Dat laatste is belangrijk; als je geen bezwaar hebt aangetekend tegen de voldoening, zal je de afgedragen KSB niet terug kunnen krijgen.

Het is daarbij belangrijk in welk land de site is gevestigd. Is dat binnen de Europese Unie dan kan je de belasting terugvragen, is de site buiten de Europese Unie gevestigd dan kan dat niet.

Het klinkt wat dat betreft heel duidelijk, maar niet in alle gevallen is de regel gemakkelijk toe te passen. De websites opereren immers via het internet, en dat is grensoverschrijdend op iedere mogelijke manier. En wat is leidend bij het vast stellen van een locatie van een internetsite?

Een jurist die ons ondersteunde bij het opmaken van dit artikel schreef het volgende:

Het Hof had al samengevat dat de plaats van waaruit de dienst wordt aangeboden, aangemerkt kan worden als de plaats van de rechtspersoon die de vergunning houdt, dan wel de plaats van de rechtspersoon op wie de contractuele verplichtingen jegens de afnemers van de gokdiensten rusten.

Ook zal belangrijk zijn of de betreffende rechtspersoon enkel ondersteunende diensten verricht. Denk bijvoorbeeld aan marketing of onderhoud.

In dupliek bij het Hof Amsterdam heeft de inspecteur verwezen naar PokerNews die melding maakte dat PokerStars pas in februari 2012 een licentie heeft gekregen in Malta. Hierdoor moest van de inspecteur er van worden uitgegaan dat voor die tijd PokerStars vanuit Isle of Man werd gerund. De ontbrekende licentie lijkt de voornaamste reden waarom het Hof de inspecteur hier volgde. De Hoge Raad vindt deze conclusie niet onbegrijpelijk.

Of de rechter meegaat in de eventuele stelling dat bekeken moet worden waar 'het hoofdkantoor' is gevestigd, moet nog maar worden bezien. Belangrijker lijkt mij de plaats waar de vergunning is afgegeven en waar je je moet melden bij fraude claims van de spelers.

Om te oordelen waar de sites gevestigd zijn kunnen we dus kijken naar waar de hoofdkantoren hun fysieke locatie hebben, maar belangrijker lijkt waar de licentie is afgegeven. In bijna alle gevallen zijn de sites gevestigd in voor online goksites aantrekkelijke locaties waar de wetten in het voordeel zijn van de goksites. Sites zijn dan ook gevestigd in oorden als het eiland Man, Gibraltar, Alderney, Curacao, en Malta. In bijna alle gevallen is de licentie afgegeven in hetzelfde rechtsgebied als waar de website zelf is gevestigd, maar niet altijd.

We bekijken per site wat er bekend is over de locatie, en wat voor een invloed dit heeft op het al dan niet kunnen terugvragen van betaalde belastingen. Let er op dat dit artikel met de grootst mogelijke nauwkeurigheid is samengesteld, maar geen garanties biedt. Zoals zal blijken is de locatie van pokerrooms nogal lastig te duiden in sommige gevallen.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 101

PokerStars .com/.eu

De grootste pokersite ter wereld heeft haar hoofdkantoor op het eiland Man, een eiland tussen Engeland en Ierland in. Het eiland is Brits Kroonbezit, maar geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, en het is nadrukkelijk niet aangesloten bij de Europese Unie. Op die manier is het uitlegbaar dat belastingen betaald over winsten behaald op PokerStars niet terug te vragen zijn.

Op 10 februari 2012 maakte PokerStars echter aan de wereld kenbaar dat ze een licentie hadden verkregen op Malta. In de praktijk had PokerStars de licentie echter al sinds december 2011, zoals te lezen valt in dit nieuwsbericht van afgelopen januari. Spelers binnen de Europese Unie gingen vanaf dat moment ook op PokerStars.eu spelen in plaats van op de PokerStars.com client, al bleef verder alles hetzelfde. Malta is wel een lidstaat van de Europese Unie en zodoende zou je kunnen uitleggen dat belastingen betaald over winsten behaald op PokerStars.eu na 10 februari 2012 wel terug te vragen zouden moeten zijn.

PokerStars.com and PokerStars.eu operate worldwide under licenses from the Isle of Man and Malta governments, respectively. PokerStars also operates under separate government licenses in Denmark, France, Italy, Belgium, Spain and Estonia.[30] In October 2008, PokerStars launched PokerStars.it, exclusively for Italian players, which offers real money tournaments in euros in addition to the usual play money games.

PokerStars holds its licence with the Isle of Man Gambling Supervision Commission and also holds government licences in Denmark, France, Belgium, Italy,[13] Estonia and Spain. On February 10, 2012, PokerStars acquired a European Union license granted by the Malta Lotteries and Gaming Commission.[14]

De Nederlandse Belastingdienst gaat in laatstgenoemde redenering niet zonder meer mee, en voert aan dat het hoofdkantoor op eiland Man staat, en dat dat leidend is. Daarmee is er een vraagstuk ontstaan over hoe de locatie van een website geïnterpreteerd moet worden. Dit vraagstuk kan, als de Belastingdienst niet van standpunt wijzigt, alleen opgelost worden door opnieuw een rechtszaak.

De Stichting Fiscale Pokerprocedure heeft, bij monde van bestuurder Roland Willems, laten weten dat hun advocaat contact gaat leggen met het hoofd van de Belastingdienst om te kijken hoe er nu verder gegaan moet worden. In dit overleg wordt de vestigingsplaats van PokerStars sinds 2012 en de houding van de Belastingdienst meegenomen.

De Stichting Fiscale Pokerprocedure streeft ernaar een lijst te krijgen van sites die volgens de Belastingdienst binnen de Europese Unie vallen en waarover geen discussie gevoerd zal worden. De vraag is natuurlijk of de Belastingdienst hierin meegaat. Als dit niet zo is, dan zal het per geval bekeken worden en kan er een nieuwe zaak uitkomen.

Als het op een nieuwe rechtszaak aankomt dan zal aangevoerd worden dat PokerStars een licentie heeft verkregen op een door Malta (een lid van de Europese Unie) erkende kansspelautoriteit. De Belastingdienst zal aanvoeren dat het hoofdkantoor van PokerStars op het eiland Man staat, en dat moederbedrijf Amaya genoteerd is aan de Toronto Stock Exchange (Canada).

Belasting terug te vragen: momenteel niet, maar er is een redelijke kans dat dit in de toekomst wel kan over betaalde belastingen over winsten behaald sinds 10 februari 2012 op PokerStars.eu.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 102

PokerStars.fr

Naast PokerStars.eu het bedrijf achter PokerStars ook speciale sites voor bepaalde landen. Zo kan men spelen op PokerStars.fr (Frankrijk), PokerStars.it (Italië), PokerStars.es (Spanje), PokerStars.be (België), PokerStars.dk (Denemarken) en PokerStars.ee (Estland).

PokerStars.fr is anders dan de overige sites omdat deze site expliciet toestaat dat inwoners van andere landen (zoals Nederland) spelen op de site. Voor PokerStars.fr gaat niet helemaal hetzelfde op als voor PokerStars.eu in dit vraagstuk aangezien de fysieke servers volgens de PokerStars support daadwerkelijk in Frankrijk staan:

PokerStars follows the technical requirements of the French law, and more specifically the D.E.T (Dossier des Exigences Techniques) appendix 3.1.1, that requires that the servers are located in mainland France.

Net als PokerStars.eu een licentie heeft op Malta, heeft PokerStars.fr een licentie verkregen van het Franse Autorité de regulation des jeux en ligne (ARJEL) zoals aangegeven op ARJEL.fr en PokerStars.fr zelf. Wat dan weer tegen PokerStars spreekt is dat het bedrijf geen kantoor heeft in Frankrijk volgens de website, terwijl ze dat op Malta wel daadwerkelijk hebben.

Waarschijnlijk maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen een erkenning van de Franse kansspelautoriteit en de Maltese kansspelautoriteit want anders zouden ze hun eigen argument ontkrachten. Het feit dat de servers in Frankrijk staan is echter een argument voor.

Belasting terug te vragen: momenteel niet, maar er is een redelijke kans dat dit in de toekomst wel kan.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 103

Full Tilt Poker

Voor Full Tilt Poker gaat hetzelfde op als voor PokerStars. Full Tilt Poker was voorheen volgens haar website gevestigd op het eiland Man en kreeg daar ook haar licenties, net als zusterbedrijf PokerStars voor 10 februari 2012 uitsluitend had. Full Tilt Poker zou dan ook niet gevestigd zijn binnen de Europese Unie.

In december 2012 verkregen ze echter een .EU licentie van de Malta Gaming Authority, zoals weergegeven op de website van de MGA, genoemd in een persbericht van zusterbedrijf PokerStars, en zoals aangegeven op FullTiltPoker.eu zelf.

Daarnaast is het hoofdkantoor van Full Tilt Poker gevestigd in de Ierse hoofdstad Dublin, en heeft het een kantoor op Malta. Dit zou bewijs kunnen zijn voor het argument dat FullTiltPoker.eu gevestigd is binnen de Europese Unie.

Belasting terug te vragen: momenteel niet, maar er is een redelijke kans dat dit in de toekomst wel kan over betaalde belastingen over winsten behaald sinds december 2012 op FullTiltPoker.eu.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 104

Bwin.Party

Over de locatie van Bwin.Party is gelukkig een stuk minder onduidelijkheid. De website is gevestigd in Gibraltar, en heeft daar ook haar licentie om wereldwijd te opereren verkregen. Gibraltar is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en valt zodoende zonder meer binnen de Europese Unie. Dit staat op iedere pagina binnen PartyPoker.com en specifiek in de Algemene Voorwaarden.

De Hoge Raad heeft expliciet aangegeven dat betaalde belastingen geheven over op partypoker en bwin behaalde winsten onrechtmatig zijn geweest.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 105

888poker

Net als partypoker is ook voor 888poker de zaak heel duidelijk. 888poker is een merk van 888 Holdings PLC die genoteerd is aan de London Stock Exchange. Cassava Enterprises (Gibraltar) Limited beheert het pokergedeelte en is gevestigd op Gibraltar en heeft daar ook een licentie zoals te lezen valt op gibraltar.gov.gi. 888poker is een aanbieder die expliciet vermeld staat als voorbeeld van een site binnen de Europese Unie in de uitspraak van de Hoge Raad.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 106

Everest Poker

Ook voor de locatie van Everest Poker valt (in ieder geval volgens de Hoge Raad) niet te redetwisten. De site is gevestigd op Gibraltar en heeft daar ook een licentie, zoals te zien op iedere pagina binnen EverestPoker.com en specifiek op de About Us pagina.

Everest Poker was altijd een onafhankelijk netwerk maar voegde zich in augustus 2012 bij het iPoker netwerk. Everest Poker is eigendom van GigaMedia Limited dat genoteerd is aan de NASDAQ en ook Aziatische roots heeft. Voor het merk Everest Poker is echter Gibraltar leidend en dit valt expliciet in de uitspraak van de Hoge Raad te lezen.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 107

Winamax

Winamax is een .fr site van het bedrijf WINAMAX, geregistreerd in Frankrijk bij 'RCS of Paris' (het handelsregister) onder het nummer 492 155 932. Het hoofdkantoor staat in Parijs (Winamax, CS 50746, 75345 Parijs CEDEX 07, Frankrijk). Winamax heeft een licentie van ARJEL, de Franse kansspelautoriteit, onder de nummers N°003-PO-2010-06-05 en N°003-PS-2014-05-14. Een bevestiging hiervan tref je op Winamax.fr en ARJEL.fr. Spelerstegoeden staan, zoals voorgeschreven door de Franse kansspelautoriteit, bij het Franse bedrijf Equitis, die eveneens in Parijs is gevestigd. De servers waar spelers op spelen staan, eveneens zoals voorgeschreven door ARJEL, op Frans grondgebied.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 108

Unibet

Unibet is van origine een Zweeds bedrijf maar de Unibet Group plc, de eigenaar van Unibet die Unibet Poker aanbiedt via het iPoker netwerk, heeft zijn hoofdkantoor op Malta. Daarnaast staat het bedrijf als Unibet Group plc genoteerd op de Scandinavische OMX. Unibet International Ltd heeft een licentie van de Maltese Gaming Authority (MGA) zoals te lezen valt op MGA.org.mt en op iedere pagina binnenunibet.com/poker en binnen de Algemene Voorwaarden. Unibet was voorheen een skin op het Microgaming-netwerk, maar opereert sinds exact een jaar onder eigen software. Unibet opereert in ieder geval sinds 2009 onder een Maltese licentie, hoe de situatie daarvoor was is onduidelijk.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 109

PKR

PKR is volgens hun website gelicenseerd door de Alderney Gambling Control Commission, zoals te lezen valt in hun Algemene Voorwaarden. Hoewel Alderney behoort tot een eilandengroep onder Brits Kroonbezit, zijn ze net als Eiland Man geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en dus geen lid van de Europese Unie.

PKR heeft in het Verenigd Koninkrijk een licentie van de UK Gambling Commission, maar dat staat los van waar wij Nederlanders en Belgen op spelen. PKR valt dus niet binnen de groep sites waar betaalde belasting voor terug te vragen is voor zover wij kunnen oordelen.

Belasting terug te vragen: nee.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 110

TonyBet

TonyBet heeft een licentie in Litouwen, thuisbasis van oprichter Antonas “Tony G" Guoga. De licentie is zelfs afgebeeld op de About Us pagina. Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie en betaalde belastingen zouden dan ook terug te vragen moeten zijn.

Belasting terug te vragen: ja.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 111

TigerGaming

TigerGaming staat sinds jaar en dag bekend om het aanbod niche spellen, met onder andere Chinese Poker en Pan. TigerGaming is onderdeel van het Chico Poker Network, en is eigendom van Action Commerce Limited. die een licentie hebben op Curaçao volgens hun Algemene Voorwaarden. Curacao is weliswaar een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar de status is voor de Europese Unie die van LGO (landen en gebieden overzee) waardoor ze niet binnen het gemeenschapsrecht vallen. TigerGaming lijkt dus niet te vallen binnen de groep van sites waar betaalde belasting voor terug te vragen is.

Belasting terug te vragen: nee.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 112

iPoker/Playtech

Het iPoker netwerk is een vreemde eend in de bijt. De uitspraak van de Hoge Raad bevat voor zover wij kunnen zien geen aanwijzingen over de status van de aangesloten sites wat betreft het al dan wel niet moeten betalen van belastingen.

Het iPoker netwerk is eigendom van het bedrijf Playtech, dat zijn hoofdkantoor heeft op het eiland Man. Het eiland Man is geen lidstaat van de Europese Unie. Voordat het bedrijf in 2012 verhuisde naar Eiland Man, was het bedrijf officieel gevestigd op de Britse Maagdeneilanden in het Caribisch gebied volgens hun jaarverslag 2013. Ook dit gebied is geen onderdeel van de Europese Unie.

Het iPoker netwerk bestaat echter bij de gratie van pokerskins, los opererende bedrijven die gebruik maken van het overkoepelende softwareprogramma van iPoker. De skins opereren binnen het framework, maar zijn losstaande bedrijven met hun eigen kantoren, eigen medewerkers, en eigen licenties. Dit is belangrijk voor wat betreft de belastingen, want als speler is er een casus te maken voor de stelling dat je speelt op de skin, en niet op het iPoker netwerk zelf. Dit bekrachtigd eveneens het argument dat het niet leidend zou moeten zijn waar de servers hun fysieke locatie hebben, maar waar de licentie is afgegeven.

We gaan daarom ook per skin bekijken waar ze een licentie hebben om te kijken of je kan aanvoeren dat je reeds betaalde belasting wilt terugvragen. Zo kan het dus zo maar zijn dat spelers van de ene skin wel betaalde belastingen kunnen terugvragen, terwijl spelers op een andere skin dat niet kunnen.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 113
 • Betfair
  Betfair is een van de grootste bettingsites ter wereld, maar voor het pokergedeelte van hun spelaanbod maken ze gebruik van het iPoker netwerk. Betfair zelf is een Engels bedrijf, genoteerd aan de London Stock Exchange. In ieder geval zijn de pokeractiviteiten ondergebracht bij het bedrijf Betfair International Plc, dat gevestigd is op Malta volgens hun Algemene Voorwaarden en daar ook hun licenties heeft verkregen, zoals te lezen valt op hun speciale MGA.org.mt pagina.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 114
 • Titan Poker
  Titan Poker heeft een licentie van de Antigua and Barbuda Financial Services Regulatory Commission, aldus hun website. Antigua en Barbuda is onderdeel van het Britse Gemenebest van Naties maar valt niet binnen de Europese Unie.

  Belasting terug te vragen: nee.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 115
 • Mansion
  Vandaag de dag lees je op MansionPoker.com dat ze er naar streven om te allen tijde te voldoen aan lokale wetgeving en dat ze daarom alle activiteiten in Nederland hebben gestaakt. Voor deze melding kon je echter gewoon op de website spelen.

  Mansion Poker is een iPoker skin die op Gibraltar is gevestigd. Ze hebben dan ook een licentie van de Gibraltarese autoriteit en valt dan ook wel binnen de Europese Unie, zoals te lezen valt op gibraltar.gov.gi.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 116
 • William Hill
  William Hill is eigendom van WHG International Limited, een bedrijf dat gevestigd is op Gibraltar. William Hill heeft een licentie van de overheid van Gibraltar en wordt gereguleerd door de Gibraltar Gambling Commissioner (RGL no. 034 & 042), zoals te lezen valt op gibraltar.gov.gi.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 117
 • Winner Poker
  Winner Poker is een iPoker skin. Winner Poker is eigendom van Zirconium Gaming Limited, een bedrijf geregistreerd op Antigua & Barbuda. Desite claimt zelf gelicenseerd te zijn door de Financial Services Regulatory Commission op Antigua & Barbuda maar die licentie lijkt zelfs verlopen te zijn, of nieuwe licentie is simpelweg niet gelinkt.

  Belasting terug te vragen: nee.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 118

Microgaming en Ongame (netwerken)

Microgaming is gevestigd op het eiland Man volgens hun eigen website. De software wordt gemaakt door Microgaming, maar valt onder beheer van de Carmen Media Group die volgens hun website op Gibraltar is gevestigd, en aldaar haar licenties heeft. Daarnaast heeft Microgaming een licentie op Malta. De situatie met het netwerk zelf is dus ook niet helemaal duidelijk, ongetwijfeld met opzet zo gedaan.

Ongame Network Limited heeft een licentie van de overheid van Gibraltar en wordt gereguleerd door de Gibraltar Gambling Commissioner volgens gibraltar.gov.gi.

Belangrijker is, net als bij het iPoker netwerk, de situatie per skin. We gaan daarom ook per skin bekijken waar ze een licentie hebben om te kijken of je kan aanvoeren dat je reeds betaalde belasting wilt terugvragen. Zo kan het dus zo maar zijn dat spelers van de ene skin wel betaalde belastingen kunnen terugvragen, terwijl spelers op een andere skin dat niet kunnen.


Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 119
 • PokerHeaven
  PokerHeaven heeft twee pokerskins, eentje op het Ongame en eentje op het Microgaming netwerk. InTouch Casino Limited, InTouch Poker Limited en HB Gaming Ltd zijn de bedrijven die PokerHeaven opereren en zijn geregistreerd in Valletta (Malta). Alle drie de bedrijven hebben een licentie van de Malta Gaming Authority (MGA) zoals te lezen valt op mga.org.mt.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 120
 • Redbet
  Redbet heeft een licentie van de MGA (Malta) zoals te lezen valt onderaan iedere pagina binnen het RedBet.com domein. Redbet.com maakt gebruik van het Ongame Network Limited.

  Redbet is onderdeel van Bonnier Gaming Group. Bonnier Gaming Malta Ltd is een bedrijf dat op Malta is geregistreerd onder registratienummer C 38552 in Valetta

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 121
 • RedKings
  RedKings is een skin op Ongame en heeft licenties in zowel Gibraltar als Malta. RedKings Poker is eigendom van de RK Operation die de marketing en support voor poker doet vanuit het kantoor op Cyprus, zoals te lezen valt op hun About Us pagina. Cyprus is onderdeel van de Europese Unie.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 122
 • DuckPoker
  DuckPoker is een onderneming van Bruckhal Services Limited dat op Cyprus is gevestigs. Ze hebben een licentie van de Kahnawake Gaming Commission (eGambling licence Number 00757). Hoewel de Kahnawake Gaming Commission website het zelf niet doet momenteel, weten we dat dit een Canadese instelling is.

  Ze houden zich aan Cypriotische wetten volgens hun Algemene Voorwaarden.

  Belasting terug te vragen: nee, als je kijkt naar de licentie (Canada), ja als je kijkt naar waar het bedrijf is gevestigd (Cyprus).

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 123
 • PlayboyPoker
  Playboy Poker heeft niet veel met het Amerikaanse merk Playboy te maken, ze hebben simpelweg een licentie om de naam en het beeldmerk te voeren. Playboy Poker draait op het Ongame netwerk en is eigendom van CryptoLogic Malta Ltd, een bedrijf geregistreerd in Malta. CryptoLogic Malta Ltd is dan weer eigendom van Amaya, dezelfde eigenaar als van Rational Enterprises, die weer eigenaar is van PokerStars en Full Tilt Poker. Ze opereren onder een licentie van de Lotteries & Gaming Authority of Malta (licensie LGA/CL1/925/2013), zoals te zien is op mga.org.mt.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 124
 • Netbet
  NetBet is eigendom van het bedrijf Cosmo dat op Malta is geregistreerd en daar haar licentie heeft. Ze hebben een licentie sinds 5 september 2013 van de Malta Gaming Authority (Licence No. MGA/CL3/608/2009) zoals te lezen valt op mga.org.mt. Ook Netbet heeft een uitgebreide geschiedenis van veranderingen in haar licentie, maar volgens mga.org.mt is het verbonden met Amaya en is er een licentie sinds ten minste 2006.

  Belasting terug te vragen: ja.

Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd? 125
 • NederBet
  NederBet is eigendom van WL Services N.V., een bedrijf geregistreerd op Curacao. Ze hebben aldaar ook een licentie van Curacao eGaming (License No. 1668/JAZ), zoals te zien valt op curacao-egaming.com.

  Belasting terug te vragen: nee.

Andere skins en sites

Er zijn nog tientallen andere pokersites en pokerskins. Bezoek de website van deze aanbieders zelf voor informatie over hun locatie. Doorgaans is de locatie en de licentie op iedere pagina binnen het netwerk weergegeven. Als deze niet onderaan de pagina is weergegeven, bezoek dan de 'About Us' of Terms & Conditions pagina van de website.

Het merendeel der sites is gevestigd en gelicenseerd in Alderney, Curacao, Gibraltar en Malta. Als de licentie leidend gaat zijn voor de Belastingdienst dan vallen die laatste twee binnen de Europese Unie, de eerste twee niet.

Hoe vraag ik reeds betaalde belastingen terug?

Het terugvragen van reeds betaalde belasting over pokerwinsten is op dit moment niet gemakkelijk geregeld. Of dit in de toekomst, volgend op overleg tussen de Belastingdienst en de Stichting Fiscale Pokerprocedure, wel volgt is onbekend. Er is momenteel in ieder geval geen standaard formulier wat je kan invullen waarna je kan wachten tot het bedrag weer op je rekening staat. Dit proces is uniek per persoon, en zal pas volgen op overleg met de belastinginspecteur die je reeds gedane aangiftes heeft behandeld. Een overzicht van terug te ontvangen geld dien je zelf op te stellen. Zeker als je over verschillende maandenen verschillende sites geld terug vraagt is overleg met een jurist aan te bevelen. Pepijn Le Heux is een jurist gespecialiseerd in pokerbelastingen, en heeft op PokerNews.nl diverse keren tekst en uitleg geboden aangaande bestaande zaken. Le Heux representeert op dit moment al diverse (professionele) pokerspelers. Le Heux is bereikbaar via [email protected] of bezoek zijn website leheux.com.

Nogmaals: Aan de inhoud van dit artikel is met de grootst mogelijke nauwkeurigheid gewerkt, maar er kunnen onnauwkeurigheden ingeslopen zijn. Dit artikel zal worden geüpdatet worden als er nieuwe informatie bekend wordt. Neem contact op met een jurist in het geval van vragen, of ga in discussie in de commentaar sectie hieronder.

Comments

 • empomagic empomagic

  ROFLROFLDrinkDrunk

 • [user124442] [user124442]

  Drunk it's funny cause it's true

 • Garrincha7 Garrincha7

  Naltas schreef

  Hebben ze nu al een duideljike lijst? Briefje over m'n hot 11 ship lolol

  Jij hebt het in dezelfde maand weer keurig opgemaakt. Dus jij hoeft je nergens druk over te maken.

Lees 46 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen