Follow-up met Pepijn Le Heux over onlinepoker-belastingen

Follow-up met Pepijn le Heux over onlinepoker-belastingen

Op 1 maart publiceerden we op PokerNews.nl een artikel naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad in twee door de Stichting Fiscale Pokerprocedure aangespannen rechtszaken. Omdat de uitspraken zoveel jargon bevatten, hadden we de hulp van jurist Pepijn Le Heux ingeschakeld om het een en ander te verduidelijken.

Daarna zochten we uit waar bekende pokersites en skins gevestigd zijn, om spelers dubbel werk te besparen. Veel van de sites bleken op Gibraltar en Malta gevestigd, goed nieuws dus voor pokerspelers die belasting hebben betaald de afgelopen jaren (én bezwaar hebben ingediend) want dat geld kan nu teruggevraagd worden.

Toen we Le Heux voor de eerste keer spraken hadden we de uitspraak nog maar net tot ons genomen. Daarnaast kwamen er naar aanleiding van de initiële berichtgeving nog diverse vragen op het forum. Daarom vroegen we Le Heux nogmaals voor een gesprek, om zo nog enkele vragen te beantwoorden.

In onderstaande SoundBite stellen we onder andere de volgende vragen:

 • Wat is de procedure om reeds betaald geld terug te vragen?
 • Hoe zit het met het terugvorderen van reeds betaalde boetes voor te laat aangifte doen?
 • Wat is de procedure vanaf nu? Kan je zonder angst online spelen op sites gevestigd binnen de Europese Unie? Moet je nog wel aangifte doen, maar niet betalen?
 • Heeft deze uitspraak invloed op de plannen tot regulering op dit moment?
 • Wordt het geld op een andere manier belast nu er geen kansspelbelasting wordt geheven?
 • Hoe lang denk je dat het duurt voor er duidelijkheid bestaat over de situatie PokerStars/FTP en hun licentie op Malta?
 • Is PokerStars.fr anders dan de situatie voor PokerStars.eu omdat de servers in Franrkijk staan?
 • Hoe verreken je winst en verlies nou tussen sites waar wel en waar geen belasting over wordt/werd geheven?
 • Is de verhuizing naar Malta door spelers nu onnodig geweest?

Luister naar het gesprek met Pepijn Le Heux voor zijn kijk op de vraagstukken. Belangrijk daarbij is dat het niet altijd 100% zeker is dat een bepaalde interpretatie gedeeld wordt door alle betrokkenen. Le Heux's antwoorden zijn zijn interpretatie en/of meningen, en bieden geen garanties.

download de mp3 (33:14/31,8mb)Pepijn Le Heux is zelfstandig jurist. Le Heux is bereikbaar voor advies via [email protected] of bezoek zijn website leheux.com.


Comments

 • friedm friedm

  Informatieve soundbite, Frank.

  Interessante ontwikkelingen in Nederland. Twee punten die aangehaald werden als zeer unlikely, zijn bij ons in België alleszins wel de realiteit atm :/

  1) Er zijn enkele sites die een licentie hebben in België (zoals bv. pokerstars.be met server in België), maar de anderen worden dus wel degelijk geblokkeerd wanneer je er met een gewone browser naar surft (censuur op het internet dus).

  2) Professionele pokerspelers betalen in principe inkomstenbelasting. Kansspelbelasting wordt betaald door de aanbieder, maar de vereisten om iets te belasten onder de inkomstenbelasting/beroepsinkomen zijn dus vaag genoeg om poker daar onder te laten vallen. Verliezen zijn dan wel te verrekenen over een heel kalenderjaar (en misschien zelfs nog langer) en we kunnen beroepskosten inbrengen zoals reiskosten voor live tournies, maar daar ben je als online speler niet extreem veel mee.

  Ik hoop voor jullie dat het nooit zo ver komt in Nederland en het gewoon bij de recente gunstige evoluties blijft Smile

 • Old_School_Donk Old_School_Donk

  Misschien grenst mijn eerlijkheid wel aan domheid, maar hoe kan de belastingdienst zich nou beroepen op waar een pokersite is gevestigd? Dat doet er toch helemaal niet toe waar de licentie zich bevindt? Het wordt via internet aangeboden en daar zijn geen landsgrenzen aan gekoppeld. Daarnaast haal ik een site (via downloaden en dat woord zegt het al) in mijn huis en wel speel ik in NL, win en verlies ik in NL, betaal ik uit op een NL-bankrekening op mijn naam en ik kan bewijzen dat ik Nederlandse ben.

  Kortom ik snap er geen snars van deze argumenten. Ik moet dus voldoen aan de NL belastingwetgeving en niet de site (vooralsnog).

  Een tweede is verjaring. Geldt na 5 jaar nog iets?

 • Menno78 Menno78

  Mooie en duidelijke soundbite Frank.

Lees 4 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen