Hoge Raad oordeelt: online pokeren binnen de Europese Unie is belastingvrij

Hoge Raad oordeelt: online pokeren binnen de Europese Unie is belastingvrij

Vanochtend verschenen er op uitspraken.rechtspraak.nl twee uitspraken van de Hoge Raad inzake zaken aangespannen door pokerspelers. Het gaat om de volgende twee zaken:

De uitspraken bevatten heel wat juridische vaktaal, maar al snel werd duidelijk dat het positief voor de Nederlandse pokerspeler was. In het kort valt de samenvatting te maken dat volgens de Hoge Raad het heffen van belastingen op middels online poker gemaakte winsten onrechtmatig is geweest als de sites waarop gespeeld is zich binnen de Europese Unie bevinden.

Als men dus sinds 2008 kansspelbelasting heeft betaalt over winsten gemaakt op sites als Party Poker, Everest Poker en 888poker, dan kan je die terugvragen aan de belastingdienst. Belasting betaalt over sites als Full Tilt Poker en PokerStars vallen niet binnen deze uitspraak, aangezien deze sites op het Eiland Man gevestigd waren, geen onderdeel van de Europese Unie. Sinds 2012 zijn deze twee sites eveneens bereikbaar onder een .eu domein en speel je op een .eu cliënt die opereert vanuit Malta, wel lid van de Europese Unie. Toch blijkt de Belastingdienst hier niet in mee te willen gaan, dus de uitspraak is niet louter positief. Zie ook het artikel 'Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd?'.

Om een beter beeld te krijgen van de uitspraken, spraken wij via Skype met jurist Pepijn Le Heux die ons al eerder bijstond met analyse van aan poker gerelateerde rechtszaken:

download de mp3 (18:38/17,9mb)

Naar aanleiding van deze berichtgeving hebben we nog twee artikelen over het onderwerp geschreven op PokerNews.nl. Naast het al eerder aangehaalde 'Kan ik mijn betaalde pokerbelasting terugvragen? Waar zijn pokersites gevestigd?' artikel hebben we ook een follow-up SoundBite met Pepijn Le Heux opgenomen op 6 maart 2015. Het artikel vind je hier, het geluidsbestand beluister je hieronder:

download de mp3 (33:14/31,8mb)


Pepijn Le Heux is zelfstandig jurist. Le Heux is bereikbaar voor advies via [email protected] of bezoek zijn website leheux.com.


Comments

 • AAJackpot AAJackpot

  Webjoker schreef

  Ik heb een follow-up SoundBite met Pepijn Le Heux opgenomen naar aanleiding van de vragen die voortkwamen uit de initiële berichtgeving. Het is niet mijn doel om zoveel mogelijk artikelen over dit onderwerp te schrijven, maar als ik simpelweg het originele bericht update dan bereikt de nieuwe informatie simpelweg te weinig mensen denk ik, dus vandaar dat hij als nieuw artikel online is verschenen.

  Follow-up met Pepijn Le Heux over onlinepoker-belastingen

  Haha ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat mensen denken dat je dit 'uitmelkt' hoor. Des te meer informatie des te beter wat mij betreft.

 • Bzzby Bzzby

  Wat zijn de gevolgen van de nieuwe uitspraak van de rechtbank dat poker een kansspel is en geen behendigheidsspel voor online poker ?

 • Webjoker Webjoker

  Ik heb een follow-up SoundBite met Pepijn Le Heux opgenomen naar aanleiding van de vragen die voortkwamen uit de initiële berichtgeving. Het is niet mijn doel om zoveel mogelijk artikelen over dit onderwerp te schrijven, maar als ik simpelweg het originele bericht update dan bereikt de nieuwe informatie simpelweg te weinig mensen denk ik, dus vandaar dat hij als nieuw artikel online is verschenen.

  Follow-up met Pepijn Le Heux over onlinepoker-belastingen

Lees 82 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen