Interview 'Bluf'-acteur Teun Kuilboer: "Ik hou van het spelletje!"

Interview 'Bluf'-acteur Teun Kuilboer: "Ik hou van het spelletje!"

In het PokerStars EPT Barcelona Main Event van vorige week troffen we plots de Nederlandse acteur Teun Kuilboer aan. Diep verscholen in zijn donkere capuchon en achter een inktzwarte zonnebril speelde Kuilboer zijn eerste EPT. En hij deed het lang niet gek! Na drie dagen spelen strandde zijn toernooi op plaats 187, goed voor een cash van €9.450.

Het was niet de eerste keer dat Kuilboer pokerde. Sterker nog, hij was al eens te zien in een Nederlandse pokerfilm, die nota bene ook Bluf heette (oorspronkelijke titel 'Rebuy'). Daarnaast speelde hij op de Master Classics of Poker 2011 mee in de door Hugo Borst gewonnen VIP Sit & Go en speelt hij al jaren thuis met vrienden.

Kuilboer was vroeger te zien in series als 'Costa', 'Volle Maan', en 'Goede Tijden Slechte Tijden', en speelde later in producties als 'Meiden van de Wit', 'De Heineken ontvoering', 'Nova Zembla'. Nog niet zo lang geleden was hij te zien in 'Feuten: Het Feestje', 'Mannenharten' en de serie 'Smeris'. Afgelopen donderdag ging seizoen twee van de televisieserie 'Bluf' van start waarin Kuilboer de jonge pokerspeler Julian speelt.

Wij spraken met Teun Kuilboer in Barcelona, net na zijn uitschakeling.


Je eerste EPT Main Event en meteen in het geld. Gefeliciteerd!
Ja dank je wel! Ik moet zeggen dat het wel spannend was af en toe. Maar ik vind het heel gaaf dat ik in zo'n sterk veld mezelf staande heb kunnen houden. Het was niet mijn allereerste toernooi dat ik speelde hoor, ik speel al zo'n 10 jaar recreatief. Maar het is gewoon zo gaaf als je merkt dat je in dit sterke veld, want het niveau was echt heel hoog hier, niet direct onderuit gaat.

Ik zag wel dat je het spannend vond. Op een gegeven moment zag ik je letterlijk opspringen nadat je op de river een moeilijke call maakte en goed zat.
Ik had aas-koning en hij had koning-boer in een ge-4-bette pot. Ik hitte een koning, maar hij speelde hem zo sterk dat ik echt dacht dat hij beter had. Maar ik vroeg me ook af waarom hij dan zo hard zou betten, dus ik vond het ook wel zwak tegelijkertijd. Hij wilde me gewoon die pot uit hebben, hij wilde me er gewoon uitduwen.

Dat was misschien wel een van de moeilijkste calls van mijn toernooi. Toen ik callde en zag dat ik de beste hand had was er wel een ontlading ja. Het was inmiddels ook al pauze trouwens, dus behalve mijn tegenstander zagen niet veel tafelgenoten mijn reactie. Die hand was wel echt een boost voor mijn zelfvertrouwen.

Hoe ben je met poker in aanraking gekomen?
Ik ben volledig meegegaan in de Chris Moneymaker-hype. Ik begon met vrienden thuis te spelen, en ben toen ook een beetje online gaan kijken op PokerStars. Al snel leerde ik al die gasten kennen die echt goed waren; ik keek alle filmpjes met Phil Ivey en Daniel Negreanu, enz..

Ik hou van het spelletje, ik vind het echt fantastisch. Wat heel gaaf aan dit spel is, is dat je telkens denkt dat je het snapt, en dan elke keer kom je weer een niveau omhoog en denk je 'Godver, dit zit er ook nog in! En dit is er ook nog!' Er zitten zoveel aspecten aan het spel dat ik denk dat zelfs de allerbeste pokerspelers ter wereld nooit alles zullen weten. Je bent nooit uitgeleerd, en dat is heel erg gaaf.

Het is een flauwe vraag, maar ik moet hem toch stellen: heb je er aan de pokertafel ooit iets aan dat je acteur bent?
Ik denk het wel. Wat mij echt overeind heeft gehouden in dit toernooi is dat ik gewoon vrij snel door had wat het niveau was wat andere spelers. Ik had heel snel door dat een gast echt beter was dan ik, terwijl ik een andere speler bijvoorbeeld wel gemakkelijk kon hebben. Ik was goed in het beoordelen van hun niveau en hoe ik me daarop moest aanpassen zodat ik niet tegen de muur zou lopen. Het karakter-gedeelte van het spelen heeft me op de been gehouden. Als acteur moet je je ook in andere mensen verplaatsen, dus dat heeft me wel geholpen ja.

En nu? Wil je meer gaan spelen?
Absoluut, het smaakt zeker naar meer! De Master Classics of Poker? Wie weet!

In het tweede seizoen van 'Bluf' maak je je opwachting. Het zal wel geholpen hebben dat je al wat affiniteit had met poker.
Ja zeker. Ik wilde het zelf ook heel graag doen omdat ik al zolang poker. Ik dacht echt dat ik een bijdrage aan de serie kon leveren, dat ik de serie echt beter zou kunnen maken.

Nog beter?
Haha, ik denk dat er wel stappen gemaakt konden worden, en ik hoop dat dat met seizoen twee goed uitgepakt heeft.

Fatima was in het eerste seizoen de pokerkenner op de set. Had jij een zelfde rol?
Als Fatima er niet was dan was ik wel degene die soms zei van 'Jongens, dit kan niet', en 'Dit is een beetje overdreven.' Maar goed, het is toch ook vooral een serie voor mensen die nog niet heel veel met poker hebben.

Het is wel een mooi wereldje wat we in beeld brengen. Er hangt een bepaalde sfeer aan die een beetje magisch is. De pokerwereld is perfect om een serie van te maken, het is al een gedramatiseerde werkelijkheid van zichzelf.

Kan je iets zeggen over seizoen twee?
Ik ben een beetje the new kid on the block. Ik ben een up-and-coming pokerspeler die vooral op internet pokerde, en dan nu een beetje live gaat pokeren. Ik word langzamerhand vrienden met het clubje dat er al was. En er is een concurrentie-strijdje tussen mij en Achmed (Achmed Akkabi die de rol van Philip Bender speelt, red.) om wie nou de beste pokerspeler is.

Wie is er in het echt de betere speler?
Achmed snapt het spelletje zeker wel hoor, maar ik moet zeggen dat hij mijn schoenveters nog niet eens mag strikken. Maar goed, dat zullen we zien; we hebben het er wel eens over om een homegampje te gaan spelen. Dan zullen we zien hoe groot het niveauverschil is.

Achmed mag mijn schoenveters nog niet eens strikken!

Teun Kuilboer vergelijkt zijn pokerskills met die van Achmed Akkabi

Wat zit er voor jou verder aan te komen?
10 september komt de film 'Schone handen' met Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten uit (trailer, red.). De film gaat over Amsterdamse boeven, echt een super stoere boevenfilm is dat geworden. Ik speel het kleine broertje van Jeroen. En in december komt 'Bon Bini Holland' uit met Jandino Asporaat, die stand-up comedian, in de hoofdrol. Dan speel ik een beetje zijn tegenhanger; de badguy.

En Bluf dan natuurlijk, iedere week op donderdag op RTL5 om 22:00.


Bluf seizoen 2 - aflevering 1

Bekijk de eerste aflevering van het tweede seizoen van de pokerserie 'Bluf' op RTLXL.nl. Aflevering 2 wordt morgenavond na Expeditie Robinson uitgezonden, om 22:00 op RTL5.

DELEN
  • Nederlandse acteur Teun Kuilboer houdt van poker

  • Teun Kuilboer cashte tijdens zijn eerste EPT Main Event in Barcelona voor bijna €10.000

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen