Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land

Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land

Wie werd er tweede achter Pius Heinz toen hij het WSOP Main Event won in 2011? En van wie won Noah Boeken heads-up op de MCOP twee jaar geleden? Grote kans dat je de namen van Martin Staszko en Simon Persson niet meer voor de geest kan halen. Met een beetje ongeluk herinneren Heinz en Staszko het zelf niet eens meer.

Wie werd er tweede achter Lex Veldhuis tijdens het Dutch Open in Rotterdam in 2010? Als je PokerNews Magazine las in die tijd weet je dat dat Sybe Smit was, want wij hadden destijds een groot cover-interview met de twee. Als je je dat niet meer kan heugen vergeven we je dat, maar het is zeker dat Veldhuis het zich nog wel kan herinneren. Smit was namelijk niet zomaar een tegenstander, het was zijn beste vriend.

Sybe Smit zou uiteindelijk drie jaar professioneel pokeren. Hij speelde vooral veel online, maar haalde meer plezier uit het live spelen. Naast zijn runner-up positie in het Dutch Open maakte hij ook nog een diepe run tijdens de WSOP het jaar erop, ook alweer met Lex samen. Smit werd uiteindelijk 22e van de 3.175 deelnemers in een $1.000 event voor $14.116, Veldhuis werd 11e voor $28.517.

Tegenwoordig doet Sybe iets heel anders, de pokerkaarten zijn definitief in de ring gegooid. Samen met zijn vader kweekt hij oesters op het land: Smit & Smit is geboren. Na een omzwerving via Maleisië is hij dus terug in Zeeland, en vandaag lees je zijn Life After Poker-verhaal.

Vertel eens over de begindagen van je pokercarrière.
Toen kon alles nog! Toen ik net een half jaar fulltime speelde werd ik tweede in het Dutch Open. Ik dacht dat er echt nog veel te winnen was, ik dacht écht dat poker iets groots zou worden voor mij. Ik zat in een flow; ik won online ook nog best wel wat namelijk.

Er zijn een paar keerpunten geweest. Ik werd toen op de WSOP bijvoorbeeld 22e in dat $1.000 event waar de eerste prijs een half miljoen was. Ik verloor toen met een coinflip, dat was echt lelijk. Stel je voor dat ik die had gewonnen, dan had ik een veel grotere buffer gehad om te blijven spelen. Als je dat een beetje slim doet zit je ook met veel meer rust te spelen. Ik had nog eens een diepe run, online moet dat geweest zijn denk ik. Het is ook al echt lang geleden allemaal hoor. Maar dat is allemaal achteraf praat natuurlijk.


Lex Veldhuis en Sybe Smit poseerden voor PokerNews Magazine na hun een-tweetje in het Dutch Open 2010

Heb je ergens spijt van achteraf?
Ik speelde hold'em cash online, later ben ik ook nog PLO gaan spelen. Achteraf had ik beter wat meer live kunnen spelen. Dat ligt iets meer bij mijn karakter dan dat hele snelle online met tien tafels tegelijkertijd. Ik denk dat ik me iets meer op live had moeten focussen want daar zat ik net met iets meer rust te spelen. De kosten zijn inderdaad ook hoger, maar ik heb een onrustig karakter waardoor ik me online gemakkelijk liet opnaaien.

Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land 101
Sybe Smit op de WSOP in 2011


Hoe ging het op het einde?
In mijn derde jaar was ik op een gegeven moment alleen nog maar quitte aan het spelen. Als je alleen maar geld naar PokerStars aan het brengen bent door het betalen van rake dan gaat de lol er vanaf. Ik werd alleen nog maar meer gefrustreerd, en ging nog maar meer tafels spelen om toch een winrate te halen. Daardoor werd ik weer alleen nog maar meer gestrest. Ik vond het niet meer relaxed om hele dagen achter de computer te zitten en om dan ook nog eens in de marge te rommelen. Elke dag zag ik dezelfde regulars en we waren alleen maar geld naar elkaar toe aan het schuiven. Het schoot gewoon niet op voor mij.

Ik zat een beetje vast. Ik had de beslissing om er nog een keer mijn schouders onder te zetten of te stoppen. Ik realiseerde me dat ik er eigenlijk niet gelukkig van werd om zoveel achter een scherm te zitten, en dus ben ik gestopt.

In die tijd zat je in Maleisië. Hoe was je daar terecht gekomen?
Mijn vriendin, tegenwoordig mijn vrouw, kreeg daar een baan aangeboden. De baan van mijn vrouw was ook een beetje onder haar niveau dus die kwam af en toe ook een beetje gefrustreerd thuis van haar werk. Ik zat ook gefrustreerd thuis van het poker, dus het was duidelijk dat we iets anders moesten gaan doen. In Maleisië heb ik uiteindelijk besloten om met poker te kappen en weer terug te gaan naar Nederland om te storten op dit project.

Hoe was Maleisië zelf?
Het is niet helemaal mijn land. Ik kom zelf uit Zeeland en ik heb altijd bij het strand gewoond. Dan woon je in Maleisië, ver van het strand in een snikhete stad. Het was echt lekker weer maar Kuala Lumpur is puur een industriestad. Er was weinig echte gezelligheid; geen knusse kroegen maar van die Engelse pubs met veel neonlicht en televisieschermen en zo. Dat was niet top. Ik heb er wel een vette tijd gehad hoor want we hebben daar ook rondgetrokken en in Thailand en Indonesië rondgereisd. Maar de stad Kuala Lumpur zelf zou ik niet zo heel snel iemand aanraden.


Sybe Smit en zijn vrouw in Kualu Lumpur

Je noemde al het oesterkweek project waar je je nu op gestort hebt. Hoe kwam dat op je pad?
In het tweede jaar van mijn studie kwam mijn pa thuis met een idee. Hij had een kistje ontwikkeld waar je schelpdieren goed in kon houden. We hebben het daar toen al heel uitvoerig over gehad. Ik heb destijds besloten om daar niet mee door te gaan en juist te gaan pokeren. Het idee was er dus eigenlijk al eerder, en toen poker het niet ging worden ging ik terug naar dat plan.

Het idee dat we toen hadden is inmiddels ontwikkeld naar een ander, veel groter plan. We hebben de techniek van dat kistje gehouden, en hebben het helemaal door ontwikkeld naar iets wat dan een rendabele business moet gaan worden.

Mijn vader kwam vroeger nooit thuis met zelfontwikkelde kistjes voor schelpdieren. Hoe kwam je vader daarbij?
Hij heeft 20 jaar in de verwerking van schaal- en schelpdieren gewerkt. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld verpakkings- en schoonmaaklijnen voor mosselen. Hij zat dus wel een beetje in die wereld. Maar hij is echt een techneut, hij wil lekker die techniek in. Het idee voor het kistje wilde hij destijds dan ook patenteren en verkopen. Ik heb toen gezegd dat we het zelf moesten gaan doen. Ik wilde proberen om het wat groter aan te pakken. Ik heb uiteindelijk de business kant vormgegeven; zijn techniek omgevormd tot iets waar we geld mee kunnen verdienen.

Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land 102

Had jij daar ervaring in dan?
Voor ik fulltime ging pokeren studeerde ik nog Economie en Marketing. Op zich had ik er dus wel een beetje kaas van gegeten maar ervaring of een diploma had ik niet. Maar we hadden gewoon een goed idee en dan moet je ervoor gaan vind ik. Dat is hetzelfde als met poker, als je het idee hebt dat dat iets is wat je wilt gaan doen, dan moet je dat gevoel gewoon volgen. Gaandeweg ga je dan wel die problemen oplossen als je slim genoeg bent.

Naar wat exact is het idee van een kistje inmiddels door ontwikkeld?
We hebben een bak ontwikkeld waar je oesters in kan houden. Die stapelen we verticaal 5-hoog waardoor je een kast van in totaal 2,5 meter hoog krijgt. Van boven laten we daar water met algen doorheen stromen wat uiteindelijk weer omhoog gepompt wordt zodat we het water hergebruiken.

Die oesters moeten behoorlijk wat eten, vooral als je ze wat meer geconcentreerd houdt. Ze hebben meer voeding nodig dan dat er in het zeewater zit. We hebben nu 24 vijvers aan onze loods met oesters gebouwd, en daar kweken we dan weer die voeding voor de oesters in. Behalve die oesters kweken we dus ook hun maaltijd.

Het heeft best wel wat tijd gekost om dat allemaal te ontwikkelen; van dat relatief simpele kistje naar de biologische kant erbij. En nu komt de logistieke kant erbij, en moeten we sales en marketing doen. Van dat ideetje naar een BV heeft best wel wat voeten in de aarde gehad.


Smit & Smit in aanbouw

Dat heb je allemaal gepatenteerd hoop ik.
We zijn inderdaad naar een patentbureau gegaan en die heeft het allemaal ingediend. Dat is niet zozeer lastig maar vooral heel duur. Die gasten rekenen uurtarieven waar de gemiddelde pokerspeler nog een puntje aan kan zuigen. Maar het is wel heel belangrijk; als je niks van bescherming hebt dan staat volgend jaar heel China vol met kwekerijen. Dat kunnen we niet hebben natuurlijk.

Hoe heb je dat allemaal gefinancierd?
Ons bedrijf is het schoolvoorbeeld van een gestapelde financiering. Ik heb de financiering bij allemaal verschillende partijen opgehaald. Dat is bijna onontkomelijk bij zo'n innovatief concept als het onze. Mensen kijken toch een beetje naar elkaar en als de een er vertrouwen in heeft dan gaat de ander een stuk gemakkelijker over stag.

We zijn heel klein begonnen. We kregen een kleine lening voor het opzetten van een proefopstelling. In een zeecontainer hebben we twee jaar lang proeven gedaan om te laten zien dat het echt werkt. Met die resultaten zijn we grote financiering op gaan halen. En nu hebben we een gigantisch bedrijf met een algenkwekerij, een koelcel die eruit ziet als een soort laboratorium.


Item van Omroep Zeeland.nl over Smit & Smit in de proefopstelling.

Heb je nog iets gehad aan je pokerskills?
Het is compleet anders dan poker, het is zo'n wereld van verschil. Je bent met zo fundamenteel andere dingen bezig. Maar bij poker leer je natuurlijk wel analytisch nadenken. Zeker als je je leaks eruit probeert te halen. Je bent een probleempje aan het isoleren en oplossen. Dat heb je met zo'n bedrijf ook. Het zijn eigenlijk allemaal deelproblemen die je met zijn allen moet oplossen.

Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land 103


Nu moet je samenwerken met je vader. Dat lijkt me wel heel anders dan alleen achter de computer zitten.
Wat dat betreft is poker natuurlijk heel individueel en dat miste ik ook juist wel een beetje. Als je live aan het kaarten bent dan lul je natuurlijk wel een beetje met andere mensen, maar dat is niet samenwerken. Ik vind het super fijn om dat nu weer te doen. Ik ben nu de hele dag omringd door mensen. En allemaal moet je ze op een andere manier benaderen om tot iets te komen. Dat miste ik wel heel erg bij poker. Zeker toen we met zijn tweeën in Maleisië zaten. Ik kon wel overleggen met Skype-groepen om beter te worden, maar dat is toch anders dan als je op de werkvloer staat en kut-grappen staat te maken met elkaar.

At je altijd al oesters?
Mijn broer hield er niet zo van, dus we aten thuis niet zo heel veel visproducten. Maar sinds ik echt oesterboer ben eet ik ze dagelijks! Onze oesters zijn traditionele oesters maar dan van hogere kwaliteit dan die uit het buitenwater. Het is echt een groot verschil, het zijn gewoon vette oesters. Net als vette vis gezond is, zijn vette oesters dat ook. Daarnaast zijn ze voor koks beter om mee te koken omdat er minder water in zit. Ze zijn minder snotterig. Het is echt een mooi product, je moet ze maar eens komen eten.

Zijn ze ook duurder?
We hebben natuurlijk heel hoge investeringen moeten doen, en wij zetten het echt als een niche in de markt. We zijn een beetje de Ferrari onder de oesters. Daar hangt een prijskaartje aan, maar je kan beter naar kwaliteit kijken dan naar prijs. Als je in een restaurant zit betaal je, laat ik eens wat zeggen, €2,60 voor een oester. Zou je dan niet voor €2,90 een veel lekkerdere kopen? De Wagyu onder de oesters is misschien een betere vergelijking ja.

Zijn jullie helemaal operationeel inmiddels?
Een stukje uitgraven, meteen zeil erin, de prefab vijver erin en je bent klaar. De loods kwam ook helemaal uit de fabriek dus die stond ook in twee weken. We hebben er nu oesters in maar we zijn nog bezig met het opschalen van de productie van de voeding. Over vier weken moeten we wel echt producten hebben. Ik hoop de decembermaand gewoon helemaal mee te pakken. Dat is in de oesterwereld een belangrijke maand namelijk.

Met de kerst willen de mensen oesters op tafel?
Ja met kerst en nieuwjaar kan er wat luxer gegeten worden. Met Sinterklaas eet iedereen pepernoten natuurlijk, maar daarna komen de oesters. Je ziet dat mensen voor de kerst al een beetje trek krijgen in oesters. Ook de supermarkten bieden ineens allemaal oesters aan.

Gaan jullie oesters ook in de supermarkt liggen?
We gaan in principe beginnen met de grotere verdelers, onze oesters komen in het hoge segment te zitten. Supermarkten bieden oesters vaak voor kostprijs aan in de hoop dat je nog twee flesjes wijn erbij neemt. Onze oesters zal je dan in het begin ook niet in de supermarkt vinden. Maar wel op de kaart van de betere restaurants.

Hoe kijk je terug op poker?
Ik heb echt een super vette tijd gehad. Ik had het allemaal echt niet willen missen! Mijn mooiste herinnering is die avond met Lex toen we 1e en 2e werden in het Dutch Open. Dat was wel echt een hoogtepunt. Het komt niet vaak voor dat je diep komt in een toernooi, en als je dan ook nog eens ver komt met je beste maat samen dan is dat geweldig! Het was nog een lange nacht, dat kan ik me wel nog herinneren.

Life After Poker – Dutch Open runner-up Sybe Smit kweekt nu oesters op het land 104

Ik ben nog op de Bahamas geweest voor de PCA, ik heb Snowfest gespeeld in Oostenrijk, ben naar Barcelona geweest en in Vegas hadden we een luxe villa die zomer. Dat was super mooi allemaal, een heel andere wereld.

Het enige waar ik dus gemengde gevoelens over heb zijn die uren achter de computer.

Volg je poker nog een beetje?
Eigenlijk helemaal niet. Ik moet je bekennen dat ik in de drie jaar dat ik nu gestopt ben nog maar 1 keer in de kroeg heb gespeeld en verder nooit meer. Als ik ga spelen wil ik meteen beter worden. Ik kan het niet gewoon eventjes voor de lol een potje kaarten, dan heb ik het idee dat ik er echt weer tijd in moet stoppen en alles weer moet ophalen. Ik speel nu liever Kolonisten of een of ander ander dom spelletje.

Nou moet ik zeggen dat ik ook heel weinig tijd heb omdat ik ook dagen maak van 6 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds. En ik heb ook een kleine van een half jaar thuiszitten. Dan zijn de weekenden wel echt voor mijn vrouw en mijn kind omdat ik die doordeweeks weinig zie. Dan ga ik niet in het weekend in de kroeg zitten pokeren.

Maar wie weet als ik het wat rustiger krijg, misschien dat ik dan weer af en toe voor de lol ga spelen.

Spreek je Lex nog?
Ik spreek hem wel, maar niet meer zo vaak als vroeger. We wonen allebei weer in Vlissingen maar we hebben best een ander leven.

Dus hij komt ook nooit in jullie bezoekerscentrum buurten?
Haha, met het Smit & Smit bezoekerscentrum zijn we nog bezig. Ik hoop dat die er begin volgend jaar staat. Dan kunnen mensen hier lekker wijn komen drinken en oesters eten. Het bezoekerscentrum komt er niet om geld te verdienen, het komt er meer zodat mensen ons product leren kennen. Als ze voor een weekendje naar Zeeland komen en een goede ervaring met onze oesters hebben, nemen ze dat hopelijk mee terug naar de randstad. Dat is belangrijker dan die paar euro die je pakt op de oesters die ze eten. We hebben echt een enorm project, een enorme loods, we hebben het over gigantische aantallen. Het hangt een beetje af van het seizoen, maar we hebben ruimte voor 100 ton. Het ligt een beetje aan de grote van de oesters maar we kunnen zeker een miljoen stuks huisvesten. Met de doorlooptijd heb je dan ruim 200.000 stuks per maand die je kan leveren. Dus die verkoop van oesters in ons toekomstige bezoekerscentrum is in verhouding dan echt peanuts. Het gaat meer om de exposure dan om die paar extra euro's.


Sybe Smit op de EPT Snowfest

Comments

 • killyouridols killyouridols

  Freddinand schreef

  Nice hoor, NOS journaal van vandaag gehaald. Keep it up!

  Zocht dit artikel al, nice ja

 • Freddinand Freddinand

  Nice hoor, NOS journaal van vandaag gehaald. Keep it up!

 • Webjoker Webjoker
Lees 15 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen