Franks Rants: Waarom duikt niemand in het gat dat Full Tilt Poker heeft achtergelaten?

Franks Rants: Waarom duikt niemand in het gat dat Full Tilt Poker heeft achtergelaten?

Op 15 april 2011 vond Black Friday plaats, de dag dat op last van de FBI de drie grootste pokersites ter wereld op zwart gingen. In de weken die volgden ontdekte de pokercommunity dat niet alleen Ultimate Bet zijn zaakjes niet op orde had, maar ook dat het bij Full Tilt Poker een grote bende was achter de schermen. Het spelerstegoed bleek gebruikt te worden voor operationele uitgaven en meer dan een paar pro's vielen van hun voetstuk toen bleek dat ze gigantische bedragen "leenden" en niet terugbetaalden. Alleen PokerStars bleek alles keurig geregeld te hebben, en kon direct beginnen met het uitbetalen van de Amerikaanse spelers op de site.

Spelerstegoeden op Ultimate Bet/UB en Absolute Poker, de sites die al een bijzonder bevlekte reputatie hadden op dat moment, werden afgeschreven, of soms voor centen op de dollar doorverkocht. Voor Full Tilt Poker was er aanvankelijk meer hoop, maar ook daar bleek het uiteindelijk een hopeloze bedoening.

Na gesprekken met de groep Tapie, en geruchten over een overname door Jack Binion, bleek uiteindelijk PokerStars de enige serieuze kandidaat. Als onderdeel van de deal met het Amerikaanse ministerie van justitie werd Full Tilt uiteindelijk onderdeel van PokerStars. En slokte de grootste pokersite ter wereld haar grootste concurrent op.

De Amerikaanse spelers kregen beetje bij beetje hun accountbalans uitbetaald via Garden City Group. De rest van de wereld kon weer op de site spelen en had andermaal de beschikking over die leuke avatars, de FTOPS, en de hoogste stakes.

In de jaren die volgden, bleek Full Tilt's reputatie te zwaar beschadigd door de gebeurtenissen van weleer, en spelers hadden te lang zonder gezeten om de site nog echt te missen. Full Tilt Poker weer helemaal terug krijgen, bleek trekken aan een dood paard voor Amaya. Binnenkort gaan de spelerspoolen van de twee sites samen. De e-mail van de marketingafdeling van Full Tilt Poker spreekt over extra liquiditeit, grotere promoties en grotere prijzenpotten.

Of ze uiteindelijk de twee "skins" op hetzelfde netwerk behouden, of dat dit de eerste stap is van het uitfaseren van Full Tilt Poker, maakt eigenlijk nog niet eens zoveel uit. De algemene conclusie zal zijn dat de overname van Full Tilt Poker weliswaar heel veel mensen heeft geholpen op de korte termijn, maar dat het uiteindelijk een gigantische kostenpost is geweest.

De andere grote invloed die Black Friday op de pokerwereld heeft gehad, is het verworden van PokerStars tot een beursgenoteerd bedrijf met aandeelhouders. Waar het eerst een familiebedrijf was, geleid door Mark en Isai Scheinberg, daar runt David Baazov nu het schip, met de hete adem van de aandeelhouders in zijn nek. De overname van PokerStars door het veel kleinere Amaya moet worden terugverdiend, en de kosten gemaakt met het overnemen van Full Tilt Poker moeten ook weer terugkomen uiteindelijk.

Beide grote veranderingen, het kopen van Full Tilt Poker en het verworden tot een beursgenoteerd bedrijf, zijn een direct gevolg van de beslissing van de Amerikaanse overheid om in te grijpen in wat volgens hun een overtreding van de UIEGA was, de wet die het Amerikaanse bedrijven verbood om zaken te doen met online gokbedrijven.

De dag dat PokerStars aankondigde Full Tilt Poker over te nemen, kan gezien worden als het hoogtepunt van de populariteit van de online pokerroom. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Er wordt met enige regelmaat geklaagd over de klantenservice die minder snel zou reageren, meer en meer pro's verlaten de room, en het voorlopig hoogtepunt van de afkeer heeft zich gevormd rondom de beslissing (en communicatie) aangaande het afschaffen van SuperNova Elite status, en het versoberen van alle randvoorwaarden voor regelmatige/professionele spelers.

Ik mis Full Tilt Poker niet om de grappige avatars die je kon veranderen midden in een hand. Ik mis Full Tilt Poker niet om de miljonairs die werden gecreëerd tijdens de vele FTOPS series. Ik mis Full Tilt Poker niet om Railheaven waar de groten der aarde potten van meer dan een miljoen speelden. Nee, ik mis Full Tilt Poker omdat het het wegvallen van de site het pokerlandschap in zijn geheel heeft veranderd. Coca Cola heeft zijn Pepsi nodig, Apple heeft baat bij het bestaan van Samsung; je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat concurrentie goed is voor de consument. Het houdt iedereen scherp, het zorgt ervoor dat fouten bestraft worden, en aandeelhouders kunnen meer begrip opbrengen voor beslissingen in het voordeel van de gebruiker als het anders betekent dat die gebruikers naar de concurrent overstappen.

De overname van Full Tilt Poker door PokerStars heeft die laatste niet alleen opgezadeld met een schuld die terugverdiend moet worden, het heeft er ook voor gezorgd dat de concurrentie weg is.

Je zou zeggen dat er met het wegvallen van Full Tilt Poker, een vacuum is ontstaan dat ingevuld kan worden door een van de andere partijen. Toch komt geen enkele partij momenteel ook maar in de buurt komt van PokerStars qua spelersaantallen. Volgens PokerScout is 888poker de op een na grootste site, met 7 maal minder spelers gemiddeld dan de marktleider.

Miljoenen mensen vinden poker leuk volgens onderzoek gedaan door Global Poker Index' moederbedrijf Mediarex, en het model van rake heffen online heeft zichzelf meer dan bewezen. En toch versobert PokerStars de voordelen voor spelers door, naar eigen zeggen, dalende inkomsten, en neemt geen enkel bedrijf het risico om het marktaandeel van PokerStars aan te vallen door te investeren in hun software, gegarandeerde prijzen, klantenservice en/of marketing.

Het feit dat een bedrijf als Rocket Internet (bekend van marktverstoorders als Zalando en het uiterst agressieve HelloFresh) of een investeerder als Stelios Haji-Ioannou (bekend van easyJet en nu easyFoodstore supermarkten) nog niet hun eigen pokersite zijn begonnen, komt naar mijn idee door de legale status van het spel in zoveel landen. Het blijft toch een vaak grijze markt, en in sommige gevallen zelfs volledig zwart. In landen waar het wél legaal is, daar worden veelal zulke hoge belastingen geheven, of eisen gesteld die voorkomen dat sites hun volledig potentieel kunnen ontwikkelen, dat online poker nauwelijks van de grond komt.

Nederland is daarop helaas geen uitzondering. Hoewel de Nederlandse Pokerbond al vanaf het begin betrokken is als gesprekspartner, en er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de omstandigheden die er moeten bestaan wil online poker in Nederland bestaansrecht hebben, laat het allemaal enorm op zich wachten, en is er toch besloten voor 29% belasting te gaan voor online aanbieders.

Daarmee is online poker in Nederland verworden tot schoolvoorbeeld voor wat er mis gaat in de industrie. Er is een partij met het een overgroot marktaandeel, maar die kan en wil niet investeren in de Nederlandse markt door de twijfelende houding van de politiek. Het ligt allemaal stil momenteel, en daar is naar mijn inzicht helemaal niemand bij gebaat. De pokersites zelf niet want ze kunnen geen reclame maken en dus kunnen ze de populariteit van poker en hun merk niet hoog houden. De consument niet want er kan minder geld verdiend worden door versomberende omstandigheden ten gevolge van het uitblijven van investeringen. En tot slot de overheid niet, want er worden geen belastingen geheven.

Besluiten met bemoedigende woorden is mooi voor een stukje hoogdravend spreken, maar in dit geval lastig. Ik zie namelijk niet 1, 2, 3 een oplossing. Online poker is nou eenmaal niche en kent geen prioriteit voor beleidsmakers. Wie het antwoord weet op de vraag wat er veranderd moet worden om het beter te laten worden, mag het zeggen.

Comments

 • the_game10 the_game10

  .

 • GodsFamousG GodsFamousG

  Goed stuk Frankie. Mooie analyse.

 • PatrickDB09 PatrickDB09

  Jordie schreef

  De enige hoop die je kan hebben is dat NL wordt aangestuurd door de EU om het te legaliseren...

  Bij regulering dient er 29% kansspelbelasting betaald te worden, dan is de klant altijd de sjaak.

Lees 4 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen