Franks Rants: Howard Lederer kan zijn excuses ergens stoppen waar de zon niet schijnt!

Franks Rants: Howard Lederer kan zijn excuses ergens stoppen waar de zon niet schijnt!

Vanochtend verscheen op PokerNews.nl het bericht dat Howard Lederer een brief had geschreven aan de pokerwereld waarin hij zijn excuses maakte. De brief verscheen oorspronkelijk op Daniel Negreanu's blog FullContactPoker.com. Tijd voor een nieuwe Franks Rants, want hier heb ik wel een mening over namelijk.


Afgelopen EPT Grand Final vonden de European Poker Awards plaats en het bier en champagne vloeide rijkelijk. Na heel veel mensen gesproken te hebben, waaronder de geweldige Jesse May waar ik een uur lang de hoogtijdagen van Dwan en Blom mee besprak, kwam ik uiteindelijk uit op een bank met reporters Remko Rinkema en Marty Derbyshire, en pokerspelers Isaac Haxton, Sam Greenwood, Luc Greenwood, en Dan Smith. We speelden een spel waarbij we om de beurt een voormalig Full Tilt (Red) Pro moesten opnoemen. Kon je er geen meer bedenken, dan was je af.

Ik viel uiteindelijk af als derde, de heads-up was volgens mij tussen Remko en Ike toen een opstootje ervoor zorgde dat we nooit tot een winnaar kwamen (een hotelbezoeker sleepte zijn vriendin mee aan haar haren naar buiten, en wij stormden erachteraan om dat een halt toe te roepen. Toen we terugkwamen waren we het spel vergeten.) Maar ik realiseerde me wel hoe absurd die tijd was; meer dan 160 spelers stonden op de loonlijst bij Full Tilt Poker. De vergoedingen waren zelfs zo gek dat Steve Wong al rijdend in Vegas vanuit zijn auto aan het spelen was om maar billable hours te maken.

Even later kwam Daniel Negreanu bij onze groep staan, en vertelde ons over de brief die Howard Lederer hem had geschreven en wilde dat hij hem publiceerde. Negreanu vertelde Lederer aanvankelijk de brief maar naar PokerNews te sturen, maar Lederer stond erop dat Negreanu de brief zou publiceren.

Dat is niet zonder reden natuurlijk. Negreanu's reputatie heeft dan misschien een deukje opgelopen met het gehele debacle rondom de beslissing van Amaya om SuperNova Elite spelers gigantisch te korten op voordelen het tweede jaar van hun overeenkomst1, hij is nog altijd een baken van betrouwbaarheid in een verder ondoorzichtige en niet altijd professionele jonge industrie.

Franks Rants: Howard Lederer kan zijn excuses ergens stoppen waar de zon niet schijnt! 101

Lederer wist natuurlijk dat Negreanu door Choice Center "herboren" was. Hij is nog altijd uitgesproken, maar heeft zich ook gerealiseerd dat het te lang vasthouden van wrok, alleen maar jezelf in de weg zitten uiteindelijk. Riep hij een paar jaar geleden nog dat hij het niet onredelijk zou vinden als iemand met een honkbalknuppel Lederer in zijn kruis zou slaan2, vorig jaar februari zwakte Negreanu zijn harde toon al wat af door op te tekenen dat hij het niet terecht zou vinden als Lederer een ban zou krijgen voor de WSOP3.

En hoe je het ook wendt of keert, het feit dat Negreanu deze brief publiceert werkt in het voordeel van Lederer. Negreanu's opmerkingen erbij zijn als die van een volleerd pr-medewerker. Hij maakt wel verwijten, maar hakt er niet hard op in. Als het op een volledig openbaar forum was verschenen dan was er wellicht nog van Lederer verwacht dat hij zou reageren op (boze) reacties, maar op FullContactPoker.com zal dat waarschijnlijk uitblijven. Mensen kunnen nog steeds reageren, maar er wordt niet van Negreanu verwacht dat hij een follow-up doet zoals dat was gebeurd als de brief op bijvoorbeeld PokerNews.com of een andere grote nieuwssite was verschenen.


Howard Lederer speelde cashgames in Bobby's Room in Las Vegas net na het verschijnen van de Lederer Files.

Naar mijn mening is Howard Lederer veel te laat met zijn excuses, en daarnaast doen die verontschuldigingen mij niet zoveel, zeker niet als ze zijn bedoeld om een terugkeer in de pokerwereld gemakkelijker te maken. Als hij oprecht uit zijn hart deze excuses had gemaakt en daarbij de opmerking had gemaakt dat hij accepteert dat hij niet meer welkom is, dan had ik als eerste mijn handen blauw geklapt. Maar nu is het me allemaal te gemakkelijk.

In eerste instantie, in zowel de Lederer Files4 als in de 2+2 pokercast5, was de materie nog een hottopic, en het Amerikaanse openbaar ministerie deed nog volop onderzoek naar de gang van zaken om uit te zoeken wie er verantwoordelijk was. Inmiddels is de zaak grotendeels achter de rug. De sites zijn weliswaar niet meer toegankelijk voor Amerikanen, maar niemand heeft ooit schuld bekend en het is bij deals gebleven in plaats van daadwerkelijke vervolging. Alle betrokkenen hebben het zonder kleerscheuren overleefd. Ray Bitar heeft een uitbundige bruiloft gehad en is zeker niet op sterven na dood6, en Lederer heeft nog altijd een luxe villa en geld genoeg om in high stakes cashgames te spelen7.

Het enige dat nog ontbrak voor Lederer is het feit dat hij niet zich in het openbaar kon laten zien. De World Series of Poker was nog een terrein waar hij zich niet durfde te laten zien. Na grote fouten gemaakt te hebben en duizenden mensen gedupeerd te hebben onderwijl miljoenen opgestreken te hebben, was het enige dat Lederer nog dwars zat het niet kunnen spelen op de WSOP. En dat wil hij nu ook nog, hij wil gewoon zijn favoriete spelletje kunnen spelen alsof er niets is gebeurd.

Ik sluit me volledig aan bij Negreanu in de algemene opmerking dat wrokgevoelens koesteren alleen maar jezelf in de weg zit. Maar tegelijkertijd hoeven we niet iedereen altijd alles maar te vergeven. Onder Lederer's toezicht zijn er miljoenen uitgegeven die niet van het bedrijf waren. Ze hadden een kip met gouden eieren, en hebben die vakkundig de nek omgedraaid. Daarmee waren ze niet alleen dief van eigen portemonnee, ze stalen in de tussentijd ook nog heel veel geld van anderen. Dat door de overname van Full Tilt Poker door PokerStars de spelers veelal hun geld hebben teruggekregen, verandert daar niets aan.

Franks Rants: Howard Lederer kan zijn excuses ergens stoppen waar de zon niet schijnt! 102

Het feit dat Negreanu zich hierin voor het karretje laat spannen door iemand waarvan hij (tot voor kort) de knieschijven nog wilde kapot zien gaan, verbaast me niet eens zozeer. Negreanu is helemaal rein en klaar met het koesteren van haatgevoelens. Helemaal goed voor hem, heerlijk als je zo kan leven. Maar in dit geval vind ik er een groot verschil zitten tussen iemand "vergeven" en zelf de boodschapper zijn.

Wat mij betreft komt Howard Lederer nooit meer terug op de WSOP, en als hij wel zijn gezicht laat zien vind ik dat hij niets dan hoon verdient. Accepteer gewoon dat je het verpest hebt Howard, en tel je zegeningen dat je er zo gemakkelijk van af bent gekomen!
1) PokerNews Boulevard - Stars voert wijzigingen door en schaft Supernova Elite-status af (PokerNews.nl, november 2015)

2) De video is inmiddels offline (opvallend genoeg door PokerStars zelf), maar in deze videoblog zei Negreanu "If you're listening or watching this, I don't think I would have any problem with someone who had $15,000 of their hard earned money on your site come up to you and bash you in the nuts with a baseball bat. Seriously, I've got no problem with it."

3) A List Of Players Who Should Be Barred From WSOP? (Full Contact Poker blog, februari 2015)

4) Lederer Files (PokerNews.com, september 2012)

5) PokerCast Episode 239 - Howard Lederer (twoplustwo.com, september 2012)

6) Tweet Tweet Bad Beat - Ray Bitar is niet dood en niet blut (PokerNews.nl, maart 2016)

7) Tweet Tweet, Bad Beat - Todd Brunson trekt zich af en Lederer pokert weer (PokerNews.nl, oktober 2012)

Comments

 • DikkeProJunge DikkeProJunge

  Ik vind dat hij welkom moet zijn. Dat is de enige manier waarop de community nog wat van zijn geld kan afpakken. Als hij wint vind ik overigens dat hij stelselmatig berooft moet worden, dat dan weer wel.

 • Bluffdokter Bluffdokter

  .

 • Bluffdokter Bluffdokter

  Webjoker schreef

  Bluffdokter schreef

  @ webjoker, een ander vraag over een onderwerp dat imho interessanter is, hoe liep het af met die dude die die chick aan haar haren naar buiten trok?

  "This is not ok!" riep Haxton die opsprong uit zijn stoel. Ook een van de Greenwoods stond op, en de rest volgde al snel. Ik vond de situatie natuurlijk niet normaal maar dacht dat we er weinig aan konden doen, maar bemoeide me er toch mee natuurlijk. Ik trok een kort sprintje om die man erop te wijzen dat hij zijn vrouw/vriendin normaal moest behandelen. Plots stonden alle jongens achter mij en stond ik in de lift met een extreem opgepompte en agressieve man die met een dreigende vinger wees dat we/ik ons er buiten moesten houden.

  Zijn vriendin huilde en zei dat het allemaal goed was, overduidelijk dat dit niet de eerste keer was dat dit gebeurde, en dat ze zich schaamde. De kerel bleef het liftknopje indrukken en uiteindelijk stapte ik maar naar buiten, want wat ging ik nou doen?

  Ondertussen was Liv Boeree keihard aan het janken omdat ze het zo zielig voor die chick vond dus die heb ik getroost en toen we terugkwamen in de bar waren we het spel vergeten.

  (beetje laat, maar...) Ik wist dat dit het interessante verhaal was Tongue.
  Goed bezig, politie erbij is een prima plan idd (voor de volgende keer Tongue)!

  Hidden brag: Liv ook even geknuffeld Big Grin!

Lees 37 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen