Europees Kampioen Hearthstone Thijs "ThijsNL" Molendijk over poker

Thijs "ThijsNL" Molendijk

Vannacht werd Thijs "ThijsNL" Molendijk Europees Kampioen Hearthstone, de tweede keer op rij voor de Nederlandse speler. Een prestatie zo uniek dat zelfs NU.nl er over schreef.

Hearthstone is een tactisch kaartspel dat door steeds meer pokerspelers gespeeld wordt. Onder andere Daniel Negreanu en Bertrand "ElkY" Grospellier Molendijk spelen het regelmatig. Bovendien wordt het team waar Molendijk voor speelt, het G2 Esports team, sinds december vorig jaar gesponsord door Full Tilt Poker.

Poker en Hearthstone worden steeds vaker in dezelfde zin genoemd, tijd voor ons om in gesprek te gaan met Molendijk om te zien of er overeenkomsten zijn, en of we het zelf ook eens moeten uitproberen. Na in april al gesproken te hebben met Hearthstone organisator Thomas Runhart, nu de kampioen zelf aan het woord.

Heb je zelf wel eens gepokerd?
Ik heb best wat poker gespeeld, maar altijd op de laagste stakes. Ik ben er nooit echt fanatiek mee bezig geweest. Ik heb er wel iets uitgehaald, maar dat was eigenlijk niet noemenswaardig. Ik wist al vroeg dat ik gewoon niet goed genoeg was. Bij poker moet je toch je eigen geld investeren, wat bij gamen niet hoeft. Ik ken mezelf en wist dat ik er wel mee moest oppassen, dus ben er nooit mee verder gegaan. Ik speel het nog regelmatig met vrienden, en ook op Hearthstone-toernooien spelen we af en toe potjes onderling. Maar echt serieus is het nooit geworden voor mij.

Zijn er overeenkomsten tussen de spellen?
De spellen komen super veel overeen. Voor de wedstrijden analyseer ik data; bekijk ik hoe defensief of offensief mijn tegenstanders spelen. Dat doe je bij poker ook natuurlijk. Daarnaast bluf je bij Hearthstone soms ook. Als je op een bepaald moment een agressieve play maakt, kan je doen alsof je andere kaarten vasthoudt dan je daadwerkelijk hebt, een bluf dus.

Een belangrijk verschil is wel dat je bij Hearthstone echt aan je deck vast zit wat je hebt samengesteld. Bij poker kan je soms, ongeacht je eigen kaarten, spelen op de man. Dat is bij Hearthstone wel wat lastiger.

Je outs weten en heel veel stappen vooruit denken is dan wel weer belangrijk bij Hearthstone, net als bij poker.

Kan je, net als bij poker, met verschillende speelstijlen winnend spelen in Hearthstone?
Ik denk dat flexibel zijn wat betreft je speelstijl het belangrijkste is in Hearthstone. Als je alleen maar defensief speelt dan gaan mensen dat zien, en in Hearthstone kan je daar je deck omheen maken. Als jij een hele defensieve speler bent, dan wordt je gewoon gecounterd. Je moet flexibel zijn als je competitief wilt spelen.

In poker kon je vroeger een heel eind komen met puur talent, maar hulpsoftware en werken aan je spel is tegenwoordig minstens even belangrijk online. De gemiddelde speler is beter geworden, waardoor het moeilijker is geworden. Is dat bij Hearthstone ook het geval?
Absoluut. Een jaar geleden kon ik van te voren met behoorlijke zekerheid zeggen dat ik ver zou komen in een toernooi. Nu is het een stuk lastiger, het niveau is ver omhoog gegaan en het is lastig om aan de top te blijven.

Als team wisselen we ook veel gegevens uit. We kijken samen hoe bepaalde match-ups zijn, hoe decks het tegen elkaar doen, hoe bepaalde decks werken tegen bepaalde classes.

Daarnaast heb je nu in Hearthstone ook bepaalde programma's die statistieken bijhouden, net als in poker. Je hebt trackers die bijhouden welke kaarten er nog in het deck zitten en welke je tegenstander allemaal al heeft gespeeld. Daarnaast houden die programma's bij hoe vaak je in bepaalde situaties hebt gewonnen, en houden ze per kaart stats bij om te zien wat het aandeel van die kaart was in je overwinning of verlies. Als je van de 100 games 50 keer die kaart hebt gespeeld bijvoorbeeld, en je 60% van de matches gewonnen hebt, dan kan je dat vergelijken met de situatie zonder die kaart. Als je normale winrate lager is, dan kan je dus zien dat dat een belangrijke kaart is, en andersom natuurlijk.

Vind je dat een leuke ontwikkeling?
Het is nu echt in opkomst trouwens, maar zeker nog niet iedereen gebruikt dat soort programma's. Op grote toernooien is het overigens niet toegestaan.

Ik heb er gemengde gevoelens over moet ik zeggen. Ik denk dat in de toekomst, als het meer en meer als een serieuze eSport gezien gaat worden, het onontkomelijk is dat die ontwikkeling zich doorzet. Soms mis je wel een beetje de innovatie bij spelers, ze spelen heel berekenend en er is minder ruimte voor het nemen van risico's. Dat maakt het kijken er naar minder aantrekkelijk denk ik. Bij sommige spelers weet je al wat voor kaarten je kan verwachten, dat is minder leuk dan voorheen waar je grote verrassingen te zien kon krijgen.

Bij poker lonkt de droom van het grote geld voor veel beginnende spelers. Ook bij Hearthstone kan je geld verdienen, maar is het minder nadrukkelijk aanwezig in de uitingen. Wat trok jou zo aan bij Hearthstone?
De prijzenpotten zijn veel kleiner, maar je hebt ook veel minder risico natuurlijk. Je kunt alleen maar winnen, je kunt niet verliezen want je hebt geen buy-ins.

Ik was gewoon een student en probeerde het spel uit als casual speler toen het uitkwam. Ik vond het direct enorm leuk, en na twee, drie maanden was dat gevoel nog niet weg, en vond ik het juist echt super gaaf worden. Ik bleef het maar meer en meer spelen en deed mee aan open toernooien. Toen dat goed ging, raakte ik nog meer into het spel. Bij een heel groot toernooi heb ik toen mijn kans gegrepen en gewonnen, waarna er diverse team invites kwamen. Daarna is het met een sneltreinvaart gegaan. Ik had nooit verwacht dat ik mijn werk zou kunnen maken van het spelen, laat staan dat ik er zoveel mee kon verdienen.

Professionele pokerspelers moeten nogal wat tijd in het spel stoppen, gaat dat ook op voor Hearthstone spelers? Hoe ziet jouw dag eruit?
Ik stream 4 of 5 dagen in de week in sessies van 4 tot 6 uur. Ik heb enorm veel plezier in het streamen, en dat is dan ook
heel belangrijk voor me. Ik zou het niet volhouden als ik er geen plezier in zou hebben, hoeveel ik er ook mee zou kunnen verdienen. Vooral de interactie tijdens het streamen maakt het leuk, met mensen die vragen stellen omdat ze beter willen worden. Ik heb tussen de 5.000 en 10.000 kijkers als ik stream.

Gemiddeld eens in de 2 weken heb ik een toernooi, vooral in Europa. Daarnaast heb ik soms nog een online toernooi en maak ik content voor mijn YouTube-kanaal.

Ik speel echt heel veel Hearthstone om op niveau te blijven, maar zoveel uren als de meeste fulltime online pokerspelers maken, maak ik niet denk ik.

Hoe hebben jullie sponsor Full Tilt Poker gevonden?
Mijn teamgenoot Adrian "Lifecoach" Koy is een voormalig pokerspeler die met poker heel veel verdiend heeft. Hij speelde in 2006 heel erg hoog en was echt de eerste grote pokerspeler die de overstap maakte naar Hearthstone. Ik ben een speler die, net als hij, heel analytisch naar het spel kijkt, waardoor wij samen geschaard. Die link met poker was er dus al wel een beetje. Koy had al contact met PokerStars en Full Tilt Poker, en daar is uiteindelijk de sponsordeal uitgerold.

Het is ook wel een logische samenwerking denk ik. De spellen hebben best wat overeenkomsten, dezelfde doelgroep, en al best wat pokerspelers spelen af en toe Hearthstone.

Europees Kampioen Hearthstone Thijs "ThijsNL" Molendijk over poker 101

Ik weet van Daniel Negreanu en Bertrand "ElkY" Grospellier dat ze regelmatig spelen. Hoe goed zijn die?
Tegen Daniel Negreanu heb ik nog een keer een deck gemaakt. Hij is niet super goed, maar hij snapt de game wel erg goed. Hij kan er de tijd niet insteken denk ik. Bij Hearthstone moet je, net als bij poker, je game echt bijhouden. Er komt per kwartaal een hele nieuwe set kaarten uit, en daar moet je wel de sterkte van kennen. Daar heeft hij denk ik niet de tijd voor.

"ElkY" is een stuk beter. Die heb ik ook nog een paar Hearthstone lessen gegeven trouwens. Eerst was hij niet super goed, maar inmiddels speelt hij echt heel goed. Hij kan met de competitieve spelers mee in ieder geval. Ik was laatst in Birmingham en hij was daar ook, toen hebben we nog een tijdje gepraat. Hij deed het daar niet gek voor zijn eerste grote toernooi.

Als ik nu Hearthstone wil leren, hoe moet ik dan beginnen?
Je moet eerst echt de basis concepten van het spel snappen. Je hebt verschillende effecten, verschillende classes, je moet weten wat de sterktes en zwaktes zijn van alles. Ik denk dat je van kijken op het begin meer leert dan van zelf maar beginnen te spelen. Op de eerste dag gaat het je misschien overrompelen, maar gelukkig zijn er heel veel beginners-guides en video's online te binden.

Hearthstone is heel vriendelijk voor nieuwe spelers want het wordt heel duidelijk uitgelegd. Misschien is het zelfs nog wel wat te langzaam voor je als je al bekend bent met strategische games.

Het stellen van vragen aan mensen die een beetje bekend zijn met het spel is ook een goede tip. En natuurlijk daarna gewoon gaan spelen, kaarten leren kennen. Je hoeft ze lang niet allemaal uit je hoofd te leren hoor, want het zijn er wel heel veel, maar de verschillende effecten moet je wel kennen. Soms is het goed om met Arena te starten, dan leer je de classes kennen en krijg je het basisconcept onder de knie. Wat je niet moet doen is competitieve wedstrijden bekijken in ieder geval, want dat is waarschijnlijk té veel informatie voor je.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen