Interview advocaat Jurjen van Daal over advies Belastingdienst om nihilaangiften te specificeren & Brexit

Jurjen van Daal

Gister brachten we het nieuws dat de Nederlandse Belastingdienst een lijst heeft vrijgegeven met daarop de locatie van diverse online pokerrooms zoals zij die hanteren. Afgeleide van de vestigingsplaats die zij hanteren, dienen Nederlandse pokerspelers wel of niet belasting te betalen over winsten. Als een pokerroom volgens de Belastingdienst in een land van binnen de Europese Unie is gevestigd, dan hoeft er geen belasting betaalt te worden, is een land gevestigd buiten de Europese Unie dan dient er welbelasting betaalt te worden.

Naar aanleiding van de brief belden wij met Jurjen van Daal van Taxwise advocaten & belastingadviseurs om onder andere zijn mening te vragen naar een specifieke passage in de brief.

Wist jij dat ze er mee bezig waren, of kwam het als een verrassing?
Ik heb in de tijd dat de zaak Freerk Post speelde, met het beroep in cassatie dat werd ingesteld en later weer werd ingetrokken, vrij veel contact gehad met de Belastingdienst. Toen is al eens aangegeven dat ze het opstellen van een lijst in overweging hadden en dat het er aan zou komen. Maar dan hebben we het over januari/februari dit jaar, dus in die zin is het wel redelijk laat. Het is fijn dat het er is, maar ergens denk je ook wel 'waarom kon dit niet wat eerder?' Het heeft denk ik gewoon even geduurd voordat zij hun standpunten over alle aanbieders gereed hadden. Beter laat dan nooit, maar ik was in ieder geval niet verbaasd toen ik de brief kreeg.

Aangiften kansspelbelasting/specificatie
Gelet op de lopende procedures heeft de Belastingdienst er begrip voor dat het voor pokerspelers lastig is een juiste aangifte in te dienen. We begrijpen ook dat (en waarom) pokerspelers nihil aangiftes indienen.

We zoeken naar een acceptabele manier van heffen, die recht doet aan de onzekere situatie.

Om (achteraf) vast te stellen wat de juiste hoogte van de te betalen kansspelbelasting is, is een specificatie van resultaten per houder onmisbaar. Uit de praktijk blijkt dat het achteraf (na jaren) vragen om specificaties kan leiden tot nog meer onzekerheid.

Daarom vragen we pokerspelers die nihil aangiftes indienen of willen indienen, om een specificatie van resultaten per houder van het pokerspel als bijlage bij de aangifte te voegen.

Na het indienen van een nihil aangifte met specificatie zal de inspecteur dan (periodiek) naheffingsaanslagen (uiteraard zonder boete) aankondigen en opleggen. Hiertegen kan de pokerspeler binnen zes weken bezwaar maken. Na bezwaar verlenen we uitstel van betaling. Voorwaarde hiervoor is dat de eerdergenoemde specificatie bij de aangifte is toegevoegd.

In die brief raadt de Belastingdienst pokerspelers aan hun nihilaangifte te voorzien van een specificatie (zie hierboven). Wat denk jij daarvan?
Voor ik inga op dit advies, is het goed om te benadrukken dat dit onderdeel van de brief voornamelijk slaat op de situatie die is ontstaan rondom het spelen op PokerStars. Het is de grootste aanbieder en juist over deze partij bestaat de meeste onduidelijkheid en de grootste onenigheid op dit moment. De jurisprudentie is heel erg in het voordeel van de pokerspelers; het is immers vastgesteld dat PokerStars in Malta is gevestigd. De Belastingdienst blijft echter bij het standpunt dat dit niet zo is. Als je kijkt naar die lijn in de jurisprudentie dan heb je alle reden om te zeggen dat je een nihilaangifte indient want Hof Amsterdam heeft gezegd PokeStars in Malta is gevestigd, dus binnen de Europese Unie, en dus geen kansspelbelasting.

De Belastingdienst stelt voor om voortaan altijd een specificatie toe te voegen aan je nihilaangifte. Hiervoor lijkt echter geen wettelijke grondslag in de zin dat je dit niet op voorhand verplicht bent. Uiteraard moet iedereen op verzoek van de Belastingdienst gegevens en inlichtingen verstrekken die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Denk dan bijvoorbeeld ook aan grote vermogenssprongen voor box 3 (inkomstenbelasting). Of je die gegevens en inlichtingen op voorhand reeds verstrekt door een maandelijkse (of halfjaarlijkse/jaarlijkse) specificatie zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden.

Op het PokerNews.nl forum ontstond er ongerustheid aangaande "Brexit", het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen. Nu de Belastingdienst net een lijst heeft waar pokerrooms gevestigd in het Verenigd Koninkrijk als belastingvrij zijn opgenomen, kan de situatie alweer veranderen. Kan je daar iets over zeggen?
Het is natuurlijk niet zo dat het Verenigd Koninkrijk nu al uit de Europese Unie is. Het kan jaren duren voordat dat allemaal geformaliseerd is. Er moet eerst onderhandeld worden over onder welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Op dit moment hebben ze alleen maar het voornemen uitgesproken om uit de EU te gaan, maar formeel zitten ze er nog in.

Juridisch gezien veranderd er voorlopig niets. Je moet niet denken dat je nu niet meer bij partypoker kan spelen bijvoorbeeld. Ik zag nog een commentaar 'dat waren 2 mooie dagen', maar zo zit het natuurlijk niet. Het gaat, zoals iemand ook al reageerde, over het verleden, maar ook over de toekomst. Het kan al met al gerust 1 á 2 jaar duren, en dan is er waarschijnlijk in Nederland al nieuwe wetgeving die deze gehele discussie overbodig maakt.

Comments

  • akroma akroma

    Leuker kunnen we het niet maken....wel makkelijker.

    Als dat je slogan is waarom maak je het ons dan zo moeilijk? Het hof heeft toch gewoon bepaald dat Pokerstars binnen de EU valt? Accepteer dat en maak het ons niet onnodig moeilijk.

    Ik heb altijd netjes belasting opgegeven en betaald voordat die uitspraak kwam. Heb ook geen probleem met betaling van belasting als dat wettelijk zo is geregeld. Maar hier kan ik dus heel slecht tegen.

Lees 1 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen