Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe Wet op Kansspelen op Afstand

Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe Wet op Kansspelen

Een week geleden spraken we uitgebreid met Rolf Slotboom over de behandeling wetsvoorstel Kansspelen op Afstand door Tweede Kamer. Vandaag werd er, rond de klok van twee uur Nederlandse tijd, gestemd in de Tweede Kamer en een meerderheid stemde voor de nieuwe wet. De Tweede Kamer heeft nu in ieder geval ingestemd met de regulering van online gokken en de volgende stap is de Eerste Kamer. Mochten zij ook akkoord gaan zal de nieuwe wet ingaan.

Rolf Slotboom zei daar vorige week nog het volgende over:

Wat zijn de kansen dat het wetsvoorstel de Eerste Kamer doorkomt als jij het nu zou moeten inschatten?
In de Eerste Kamer hebben VVD en PvdA geen meerderheid, en dus hebben zij steun nodig van andere politieke partijen. Op basis van de behandeling in de Tweede Kamer zoals die heeft plaatsgevonden lijkt de kans dat het wetsvoorstel als geheel wordt goedgekeurd in de Eerste Kamer nu iets groter dan voor de behandeling.

Maar zekerheid is er allerminst, en als een partij voorstemt in de Tweede Kamer betekent dit niet automatisch dat deze partij ook in de Eerste Kamer haar fiat geeft. Daarbij speelt nog altijd dat de Raad van State zeer kritisch is op enkele aspecten van KOA.

Dat gezegd hebbend, is het waarschijnlijk dat het afstappen van het gedifferentieerde belastingtarief en het kiezen voor een uniform tarief, mogelijk enkele bezwaren vanuit de Eerste Kamer of Raad van State heeft weggenomen of in de kiem gesmoord.

Als de nieuwe wet ingaat gaat de gokmarkt in Nederland open en kunnen bedrijven die daar interesse in hebben een licentie aanvragen om zodoende hun diensten aan te kunnen bieden aan Nederlandse klanten. Het belastingtarief van 29%, dat door enkele partijen te hoog bevonden was, blijft staan. Het kabinet stelde nog voor om het percentage te verlagen naar 20%, maar dat was volgens de Tweede Kamer achterhaald.

De nieuwe wet zal overigens pas na de zomer worden besproken door de Eerste Kamer, maar de eerste stap richting de langverwachte regulering is gezet. Yvon Jansma, directeur Centrum voor Verantwoord Spelen, is hoopvol:

DELEN
 • Tweede Kamer stemt in met regulering; volgende stap is de Eerste Kamer.

Comments

 • Pokerskills Pokerskills

  werd tijd ook Smile

 • enrico2004 enrico2004

  drandretti1 schreef

  3x raden wat de aanbieder doet Wink linksom of rechtsom betaald de speler toch de belasting

  Ok, maar dat zal in vergelijking met nu voor de speler te verwaarlozen zijn lijkt mij.
  Het lijkt mij ook dat de aanbieder iedere maand belasting moet betalen over hun winst. Of werkt de manier heel anders?

 • drandretti1 drandretti1

  3x raden wat de aanbieder doet Wink linksom of rechtsom betaald de speler toch de belasting

Lees 7 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen