Franks Rants: Free Kassouf! Stop de WSOP-dictatuur!

William Kassouf, Jack Effel

Mijn bloed gaat niet snel meer koken tegenwoordig, ik sta behoorlijk positief in het leven. Door poker begrijp ik als geen ander variantie wat me alles doet relativeren, en drukmaken zorgt alleen maar voor hartproblemen waar ik geen behoefte aan heb.

Als ik 's avonds op de bank televisiekijk heb ik nog wel eens kritiek (vooral op dom gekozen plotlijnen van series en onlogische keuzes van fictieve personages), maar over het algemeen maak ik me niet snel druk.

Gisteravond was dat anders. Ik keek aflevering 3 en 4 van het World Series of Poker Main Event en hield het niet meer. Ik trok bijna het haar uit mijn kop, ik werd gek!


De situatie: Nine-high like a boss!

Het fragment waar het om gaat, begint direct bij de start van de 4e aflevering:

William Kassouf (hendonmob), een Engelse grinder die in 2009 eens de finaletafel van het Irish Open haalde maar verder vooral kleine toernooitjes speelt naast zijn werk als advocaat, is verwikkelt in een hand met Stacy Matuson(hendonmob).

Matuson, een dame die samen met Michael Mizrachi een dealerschool heeft, staat voor de beslissing. Op tafel ligt {5-Diamonds}{3-Hearts}{2-Clubs}{8-Hearts}{10-Spades} en Kassouf heeft 490.000 in de 630.000 pot gebet waarmee hij Matuson allin heeft gezet. De pot is daardoor 1.120.000 en Matuson moest voor al haar chips kiezen wat ze wil gaan doen met {q-Spades}{q-Diamonds}; folden of callen. Kassouf heeft helemaal niets met zijn {9-Hearts}{6-Clubs}, maar dat weet Matuson natuurlijk niet. Ze heeft het er maar zwaar mee.

Kassouf, die je misschien nog wel kent van zijn optreden in de EPT London waar hij Selbst een beetje op tilt bracht en van de hand tijdens de EPT Barcelona vorig jaar waar hij Dong Kim een bad beat gaf, doet inmiddels waar hij goed in is; praten. Als advocaat verdient hij zijn geld ermee, aan de pokertafel werkt het doorgaans ook niet onaardig voor hem.

Franks Rants: Free Kassouf! Stop de WSOP-dictatuur! 101
William Kassouf

Na heel wat gebabbel, waar Kassouf er uiteraard op uit is om Matuson te laten folden, hebben zich inmiddels meerdere reporters en brushes verzamelt. En dan begint het conflict te escaleren:

Matuson: "How come his hand is still live?

Matuson, die dus (voor de goede orde) een dealerschool heeft, vraagt een brush waarom Kassouf's hand nog live (geldig) is nu hij heeft gezegd wat hij wil dat zij doet.

Kassouf: "I said I show, I'll keep it friendly"
Matuson: "You're gonna show me a worst hand. What does that mean?
Brush: "This is your last warning, you're gonna get a penalty"
Kassouf: "She's still talking to me, I said nothing"
Brush: "She's not talking to you. [...] You'll receive a penalty if another word comes out of your mouth before the hand is finished."

Kassouf en Matuson zitten dus heads-up in een pot, er is geen actie meer behalve dan dat Matuson kan callen of folden, en Kassouf zegt niets over de inhoud van zijn eigen hand. En toch vindt de floor dat het te ver gaat en dreigt hij Kassouf met een penalty als hij blijft praten.

Kassouf heeft het er zwaar mee om zijn mond te houden. Niet alleen zit dat in zijn persoon, hij wil er ook alles aan doen om te voorkomen dat Matuson callt want hij heeft niets meer dan 9-hoog. Hij ziet geen andere oplossing dan uit te beelden dat hij zal showen als zij foldt en showt. Ondertussen roept iemand aan tafel de klok.

Toernooidirecteur Jack Effel is er inmiddels bij gekomen en die geeft bij de andere brush (Charlie) aan dat hij het vanaf hier overneemt.

Effel: "If you make one more gesture like that..."
Kassouf: "I'm just trying to be friendly with the lady"
Effel: "This is not friendly. I don't want to see you move. You and I are gonna have a conversation when this hand is over, ok?"

Franks Rants: Free Kassouf! Stop de WSOP-dictatuur! 102
William Kassouf en WSOP-toernooidirecteur Jack Effel

Matuson, die sowieso meer bezig is met alle randzaken dan met poker, lijkt het allemaal niet meer aan te kunnen. De klok loopt af en uiteindelijk foldt ze haar pocket vrouwen face-up. Kassouf, duidelijk in zijn element ondanks de aanstaande reprimande, toont zijn negen-zes offsuit:

Kassouf: "Sick bluf! Turned a double gutter and missed! Nine-high like a boss! Big heart! Big heart of a lion!"

Effel neemt Kassouf mee naar een plek net naast de tafek, en legt uit dat ze een regel hebben bij de WSOP waarin staat dat je je tegenstander niet oneerbiedigheid mag behandelen. Kassouf geeft aan dat je toch zeker wel mag proberen iemand uit een pot te praten heads-up, maar dat is niet aan Effel besteed.

Effel: "Wait a minute, you taunted her by these motions, did you not?"
Kassouf: "No no,that wasn't taunting. Before you came over..."
Effel: "No listen to me [...], that was 100% taunting! One hundred percent the way..."

Franks Rants: Free Kassouf! Stop de WSOP-dictatuur! 103
William Kassouf en Jack Effel in gesprek

Effel zegt dus dat Kassouf zijn tegenstander aan het treiteren is en vraagt of dat klopt, maar als Kassouf probeert te antwoorden (en uit te leggen dat hij uitbeeldde dat hij zou tonen als zij zou folden en tonen) valt Effel hem alweer in de reden en laat hij merken niet van zijn standpunt af te gaan wijken.

Uit de discussie die volgt blijkt al snel dat Effel het niet begrijpt. Effel laat de dealer weten dat Kassouf een penalty van 1 ronde krijgt, en beent richting de uitgang van de toernooizaal.

Kassouf probeert rustig te blijven maar is duidelijk onder de indruk van het onrecht dat hem is aangedaan en het feit dat hij zijn zegje niet mag doen:

Kassouf: "Excuse me sir"
Effel: "You're about to get two rounds. Listen to me, you're not explaining... The best thing you can do is go to the side of the rail. If I hear one more thing, it's two rounds."
Kassouf: "I'm just trying to explain myself."

Kassouf is monddood gemaakt, hem rest niets meer dan naar de rail gaan om het verhaal aan zijn vrienden te vertellen.


Kokend bloed

Tijdens het gehele fragment bleef ik me maar opwinden. Dit kon toch niet waar zijn? De brush en toernooidirecteur konden toch niet zo omgaan met iemand die zich prima aan de regels hield? "Disrespectful"? Waar heb je het over? En die Matuson die wil dat Kassouf's hand dood is? Ga toch weg zeg!

Tijdens het gehele voorval was ik enkele tafels verderop aan het verslag doen van Kenny Hallaert. De consternatie kreeg ik dus maar zijdelings mee destijds. Wel wist ik dat Kassouf door veel mensen als irritant werd ervaren, en begreep ik dat hij de regels had overtreden en daardoor een penalty had gekregen.

Maar hij had de regels helemaal niet overtreden. Het was simpelweg de onmacht van Effel en de daaropvolgende powertrip die Kassouf op een penalty kwam te staan. Het is bij poker toch de bedoeling om je tegenstander te laten doen wat jij wilt? Dat iemand anders je irritant vindt als je blijft praten, is toch niet jouw probleem zeker? Of willen we een zaal vol met robot-grinders die geen woord zeggen? Het praten, de "speechplay" waar Kassouf het over heeft, is toch wat live poker zo leuk maakt?

De recreanten blij houden

Kassouf is een blaaskaak, en het is niet moeilijk om hem irritant te vinden. In mijn ogen is dat echter niet genoeg om iemand monddood te maken. Dat hij je op de zenuwen werkt betekent toch niet dat je een regime vergelijkbaar met dat van Noord-Korea (in de woorden van forumlid 'Hihihi') moet invoeren waarin je niets meer mag zeggen, waar je je niet mag verdedigen, en waar je dreigt met meer straf als iemand niet van opgeven weet?

Ik vind het belangrijk dat recreanten zich op hun gemak voelen aan de tafel. Een druktemaker als Kassouf kan dat verhinderen, maar dat hoort nou eenmaal bij het leven. Trouwens, hij is zelf ook een recreant. Er wordt vaak gedaan alsof recreanten direct nooit meer spelen als ze iets overkomt wat ze niet leuk vinden. Wat een onzin!

Matuson (en buurvrouw Francoeur wat dat betreft) zijn overduidelijk recreatieve spelers. Het feit dat Kassouf haar echt op de zenuwen werkt, zegt genoeg. Dat ze in haar bust-out interview zegt dat haar azen niet gekraakt waren als ze de hand met vrouwen had gewonnen, onderstreept nog maar eens dat ze niet al veel kaas heeft gegeten van de materie. Ik neem het haar dan ook niet kwalijk dat ze zich bij de brush beklaagt over het gedrag van Kassouf (hoewel het wel beschamend is dat ze wil dat zijn hand dood verklaart wordt). Wat het treurige is dat de brushes reageren als de gestapo; geen tegenwoord duldend en buiten proportioneel zware straffen opleggen zonder dat er een regel is overtreden.

De houding van de WSOP komt, naast door een gebrek aan inzicht en gevoel, door Hevad Kahn (youtube-link) en Jamie Gold (youtube-link). Khan stond als een gek op stoelen te dansen en te schreeuwen als een oerangoetang na het winnen van een hand. Gold bleef maar praten en verklapte hier en daar wat hij zelf had om zijn doel te bereiken. Dat kon allemaal niet, en dus werden de regels aangescherpt. Maar al dat theater en die gekkigheid hebben wel de meest memorabele uitzendingen van de WSOP opgeleverd. Hetzelfde gaat op voor Kassouf; hij is dan misschien irritant, hij is een stuk leuker om naar te kijken dan Mike McDonald (of, in dit geval, Per Linde) die je eerst een minuut aankijkt voor hij een beslissing maakt.

We hebben nog wat mooie uitzendingen voor de boeg, zoveel is zeker want ik heb de feature-table line-ups op de voet gevolgd toen ik in Vegas was. Ik ga me nog heel wat ergeren, dat weet ik nu al. Maar dat maakt het dan wel weer leuk!


Lees en kijk ook

Comments

 • DikkeProJunge DikkeProJunge

  Webjoker schreef

  DikkeProJunge schreef

  Als je na aflevering 7 en 8 niet overtuigd ben van het feit dat Kassouf de nut low is dan is er echt iets mis met je.

  Het feit dat iemand de nutlow zou zijn, betekent niet dat iemand totaal geen recht van spreken zou kunnen hebben. De reactie van de WSOP in deze vond ik zeer onprofessioneel, ze kwamen een stuk slechter over dan Kassouf in deze situatie. Er komt nog een mooie confrontatie in een van de laatste uitzendingen in ieder geval, eens kijken hoe ze dat in beeld gaan brengen.

  Het enige wat je de WSOP kan verwijten is dat ze niet al eerder een 1 round penalty hadden gegeven. Hij wordt expliciet gevraagd om te stoppen met communiceren en gaat dan alsog op verschillende manieren verder. Dat Jack verder niet met hem in discussie gaat begrijp ik wel, deze vent is niet uit op een ophelderend gesprek. Hij wil in totale verontwaardiging verder zeiken tegen iemand anders over hoe ze alleen zeiden dat hij niet meer mocht "praten". Ik wordt ook een beetje moe van het argument dat hij haar zo geweldig uit de hand weet te praten. Dat wijf had echt in de eerste 10 seconden al besloten dat ze zou gaan folden. In alle handen die ik van hem gezien heb so far laat hij meerdere keren zien geen idee te hebben welke ranges hij mag spelen of tegen welke range van handen hij aan zit. Daar komt dan nog eens bovenop dat hij een paar minuten de tijd neemt om 2 kaarten onder de 7 te folden. Njah dan mag je van mij echt terminaal aan de rode hond.

  Ik weet zeker dat als je 100 man die nog nooit gepokerd hebben deze beelden laat zien, en ze dan vraagt of ze ooit een paar honderd van hun hard verdiende centen zouden willen spenderen aan een pokertoernooi dat je 0/100 scoort.

 • Jorisimo Jorisimo

  Ik mis die blije aziaat met zijn Lady Lady Lady.

 • Donneah Donneah

  Er is toch gewoon een regel dat dat van bepaalde regels afgeweken kan worden als dat in de sfeer van het toernooi ligt?

  Net zoals die gast die na een raise all-in schoof en gemist had dat die Franse chick achter hem zat met azen en z'n hand muckte. Die was ook alleen maar de oorspronkelijke raise kwijt en niet zijn hele stack want dat lag niet in de sfeer van het toernooi. Zo kunnen ze dat eeuwige gebrabbel en de cursus gebarentaal van die Brit natuurlijk ook gewoon aan banden leggen.. zolang ze maar menen dat hij het puur ter provocatie doet. Vond het eigenlijk wel terecht, kerel kan geen twee seconden z'n kop dicht houden. Prima dat je wil praten maar gun je tegenstander wel even wat ruimte om te kunnen denken.

  Dat ze hem vervolgens niet laten uitpraten, onderbreken en zeggen dat hij er een rondje extra straf bij krijgt als hij nog een woord zegt is dan wel dramatisch slecht gedrag en brush onwaardig imo.

Lees 59 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen