Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder geworden"

Daniel Negreanu

Hij leidt de alltime-moneylist, staat bovenaan de populariteitsranking van Hendonmob en er is een documentaire gemaakt over zijn leven. Hij is de meest uitgesproken gesponsorde pokerspeler ter wereld met een mening over zo'n beetje alles, poker gerelateerd of niet. Onlangs begon hij een podcast en hij is weer begonnen met het schrijven blogs over zijn avonturen aan de live cashgame tafels waar hij $1.500/$3.000 speelt met jongens als Phil Ivey, Patrik Antonius en Gus Hansen.

Meer reden om met Daniel Negreanu te praten was niet nodig. Wij togen naar Barcelona en gingen er eens goed voor zitten. Op zijn hotelkamer in het luxueuze Arts hotel, uitkijkend over de haven en zee van de Catalaanse hoofdstad, hadden we het over zijn hervonde liefde voor live cashgames, de staat van poker en nog veel meer.

Ik las je blog over cashgamen met Ivey en Hansen onlangs, heerlijk leesvoer! Waardoor ben je weer begonnen met spelen?
Er zijn verschillende redenen waarom ik weer ben begonnen met spelen. Maar weet je wat het is, ik miste het vooral.

Op de World Series of Poker had ik door dat er een heleboel goede spelers zijn; ze waren echt beter geworden in het spelen van mixed-games. Ik realiseerde me dat als ik niet ook zou oefenen, ik achterop zou raken. Ik beschouw mezelf als een goede mixed-games speler, maar het is gewoon zo dat als ik niet met enige regelmaat oefen tegen de beste spelers ter wereld, ik op een gegeven moment niet meer meekan. Ik verlies gewoon een edge als ik dat niet doe. Ik wil het goed doen op de World Series in dat soort events, dus ik moet wel oefenen.

En daarnaast is het gewoon ook heel erg leuk. Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger toen ik jong was 30- of 40-uur lange sessies speelde met Gus, Phil en Patrik. Het is gewoon leuk om weer te spelen.

Ik begon echt extreem goed, na een uur stond ik al $400.000 in de plus geloof ik. Sindsdien heb ik weer een boel verloren en momenteel sta ik $250.000 in de min voor het jaar na ongeveer 100 uur spelen. Het is een behoorlijk swingy game. Het klinkt misschien als veel, maar eigenlijk is het dat niet. Als je $1.500/$3.000 speelt is $250.000 verliezen niet zo moeilijk. Ik voel me er niet slecht over in ieder geval; ik maak nog wat foutjes maar over het algemeen heb ik het naar mijn zin.

Je had mijn blog over de game in San Diego met Gus en Phil gelezen toch? Dan weet je wat ik bedoel. Spelen met Gus is gewoon super leuk, voor meerdere redenen. Jason Mercier zei het laatst ook in een podcast; niet omdat we denken dat hij zulke goede value is, maar gewoon omdat hij lachen is. Hij is wat poker mist vandaag de dag.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 101
Negreanu walks into the Bellagio to play cash (front: Kristijonas Andrulis) (photo: Todd Brunson, via twitter)

Hoe kan het dat, na al die jaren, het nog steeds dezelfde line-up is die speelt?
Zij zijn niet de enige hoor, het feit dat ik onlangs met ze speelde deed me gewoon herinneringen ophalen aan vroeger en daarom schreef ik erover.

Er zijn nog veel meer spelers die de game spelen. Je hebt jongens die zo hoog spelen omdat ze nooit gestopt zijn. Jongens als Ray Dehkharghani en David Oppenheim behoren gewoon tot de wereldtop. En dan heb je nog Nick Schulman en Michael Thuritz die ook online hun strepen hebben verdiend.

Veel jongere spelers zijn gewoon niet zo heel goed. Ze denken dan misschien dat ze heel goed zijn, maar dat zijn ze niet. Dat weet ik gewoon zeker.

Heb je het dan over spelers die wel goed online zijn maar die niet de juiste aanpassingen live maken, of spelers die uberhaupt gewoon niet zo goed zijn?
Toen ik nog online de $400/$800 mixed-games speelde, en het is alweer eventjes geleden dat ik online speelde - won ik bijna iedere sessie. Ik vond dat de jongere spelers de Stud-games niet zo goed machtig waren, dat was echt een zwaktepunt voor ze. Ze doen het goed in de andere games omdat ze daar zo op geoefend zijn, maar de Stud-games gingen ze nat op. Het vergt wat meer tijd om je aan te passen en om te begrijpen wat er allemaal echt gebeurt in die spellen.

Naast de reguliere games, draait het in de live-games in Vegas ook om props waar heel veel geld in gewonnen en verloren wordt. Wat is dat allemaal?
Ze hebben me er echt ingetrokken. Phil speelde props met Doyle [Brunson], Patrik [Antonius] en John [Hennigan]. Ze speelden 4-handed en ik wist eigenlijk niet zo goed of ik wel mee wilde doen want met hoe meer spelers je speelt, hoe groter de props worden. Als je heads-up speelt is het al een serieus spel, maar als je 4- of 5-handed speelt is het echt massive. Doyle won laatst een prop - één prop - voor $240.000! Op een enkele prop! Phil heeft me overgehaald.

Het pokerspel is het enige waar ik om geef qua resultaten. Ik verloor $436.000 met props de eerste sessie, dat is best grof. Maar het spelen van props zorgt ervoor dat ik meer gefocust ben. Ik let op iedere hand omdat ik alle flops in de gaten houd. Ik zit niet op mijn telefoon te kijken bijvoorbeeld, want als je een prop mist en niet zelf kenbaar maakt, krijg je helemaal niks.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 102
Negreanu houdt props bij in het Bellagio

Dat klintk allemaal als best grove games.
Om eerlijk te zijn, zijn de games klein voor mij. Ik zal je vertellen waarom. In 2002 en 2003, nog voor de pokerboom, speelde ik al $4.000/$8.000 limit en $1.000/$2.000 no-limit met $100.000 cap per hand. Toen lag al het geld zo'n beetje iedere hand in het midden. We speelden toen echt heel hoog al.

De $1.500/$3.000 game die we nu spelen is dan ook niet zo heel hoog. Het is niet zo groot dat het de game kapot maakt. Het is een limiet waar mensen misschien $80.000 of $100.000 per sessie verliezen, niet al te extreem. Ik voel me er in ieder geval heel comfortabel bij. De druk van het geld deed me vroeger wel wat, maar nu helemaal niet meer. Als ik een miljoen zou verliezen zou ik niet zeggen 'Wow, dit is kut', het is gewoon wat het is.

Je speelt van deze grote partijen om te oefenen voor toernooien op de World Series waar de eerste prijs in veel gevallen kleiner is dan wat je in een sessie cash kan verliezen. Speel je puur voor de prestige en gezelligheid vandaag de dag?
Ik kijk niet eens naar het geld als ik op de World Series ben. De beste aanpak als je veel geld wil verdienen is om de grote no-limit toernooien te spelen. Maar daar gaat het mij niet om. Ik speel de $10.000 mixed-game events met de kleinere velden omdat ik speel voor de 'Player of the Year' titel', bracelets en dat soort dingen.

Het boeit me niet hoe ik het financieel doe op de World Series. Het gaat mij om de resultaten. Als ik twee bracelets zou winnen voor $150.000 ieder, en dan drie bullets in de $100.000 verspeel waardoor ik down sta, dan zie ik het nog steeds als een meer dan geslaagde zomer.

Je bent de nummer 1 op zo'n beetje alle lijstjes op de Hendonmob, behalve de GPI. Is dat nog iets waar je voor wilt gaan?
De Global Poker Index is een lastige om eerste in te worden. De manier waarop het gestructureerd is, en ik klaag niet hoor, maakt het lastig om te winnen.

Ik speel het merendeel van mijn toernooien op de World Series of Poker dus het is lastig om uberhaupt in de Top 10 van de GPI te komen, tenzij ik een extreem goede WSOP zou hebbem. In de tweede helft van het jaar speel ik bijna geen toernooien. Ik speel [EPT] Barcelona en misschien de WPT in december, maar dan houdt het wel zo'n beetje op. Dat zijn niet genoeg toernooien om een serieuze gooi naar de GPI-titel te doen.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 103

Als de Big One for One Drop Extravaganza in Monte Carlo een heel erg groot veld zou krijgen, dan is het mogelijk dat je nummer 1 plaats op de alltime moneylist wordt overgenomen door een amateur. Het is niet aannemelijk dat dit gebeurt, maar het kan. Wat denk jij van dit toernooi waarvoor je moet uitgenodigd worden?
Weet je wat het is, pokerspelers denken dat ze overal recht op hebben.

Als je een toernooi wilt organiseren en geld wil schenken aan het goede doel, wat heb ik daar dan over te zeggen? Het is jouw toernooi! Jij haalt het geld op, dan heb ik daar toch niets over te zeggen?

De reden dat Guy [Laliberte] dat toernooi organiseer is omdat hij veel recreatieve spelers kent die niet tegen pros willen spelen. Ze willen geld doneren aan een goed doel, niet perse aan een pro. Ik heb daar geen problemen mee.

Het zou dan weer niet een bracelet-event moeten zijn, wat het nu ook niet is trouwens. Je kan niet zelf 30 man uitkiezen en de winnaar een bracelet geven, dat zeker niet.

In het kort komt het er voor mij op neer dat Guy kan doen wat hij wil. Ik hoor dan mensen zich hardop afvragen hoe hij iemand als Talal [Shakerchi] beoordeelt, als pro of als amateur. Maar het is gewoon aan Guy, zo simpel is het.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 104

De WCOOP $102.000 Super High Roller komt eraan [dit weekend]. Ga je die spelen?
Ik kijk nog of ik die ga spelen. Ik had eigenlijk geen plannen om naar Toronto te gaan, maar misschien vlieg ik er wel heen voor dat toernooi. Opzich klinkt het wel leuk.

Ik vind het wel een beetje extreem dat het een reentry is nu, om eerlijk te zijn. Het klinkt als behoorlijk hoog voor een online toernooi. Vorig jaar hadden ze een $50.000 en ik weet niet waarom het nu $100.000 en reentry is. Het zal zeker wat buzz creëren ja. Ik denk dat er een mannetje of 30/40 op af zullen komen. Ik heb met wat pros gepraat en ze zijn er nog niet over uit wat betreft dit event.

Mijn theorie is dat high stakes online meer kwaad dan goed heeft gedaan. Veel mensen zullen het met me oneens zijn en me voor gek verklaren, maar mensen die de business-kant begrijpen zullen het met me eens zijn.

Vroeger, toen onlinepoker net begon, had partypoker als grootste tafels de $15/$30 limit hold'em. PokerStars had daarna ook $15/$30 en bracht op een gegeven moment $30/$60 online. Af en toe, op een zondagavond, had je dan een $100/$200 game en dat vonden we al echt extreem.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 105

Ik denk dat online poker vandaag de dag beter af was geweest als er nooit high stakes tafels waren geïntroduceerd. Dat soort limieten trekken slimme mensen aan die miljoenen willen verdienen. Ze gebruiken tracking-software, ze creëren bots. Als er ergens heel veel geld is te verdienen, dan trek je dat soort mensen aan. Als je de game klein houdt en het om het plezier blijft draaien, dan hebben die mensen geen reden om het systeem proberen uit te buiten.

De botrings die zijn ontdekt speelden geen high stakes maar $1/2, $0,50/$1 of lager. Alsnog was het de moeite voor ze want ze konden zoveel accounts aanmaken als ze wilden en laten spelen zolang ze wilden.
Uiteraard zijn bots op alle limieten een probleem.

Maar vroeger, toen ik live speelde, zou ik nooit $1.000/$2.000 spelen tegen twee random gasten die ik nog nooit had gezien. Online werd het juist de norm om dit wel te doen. Het heeft in ieder geval geresulteerd in een roofzuchtige situatie.

Een niet zo goede speler gaat zitten en voor je het weet is de tafel vol doordat iedereen seating-scripts gebruikt. Zodra hij stopt gaat iedereen direct op sit-out. Die situatie hebben we zelf gecreëerd.

Full Tilt, en veel van de mensen die die site runden zijn het er zelfs mee eens, maakte een grote fout. Ze dachten dat het spelers zou trekken, en dat deed het ook wel, maar kijk wat het gedaan heeft met iemand als Guy. Hij verloor 28 miljoen! Als de limieten niet zo hoog waren geweest had hij nog gespeeld. Dan had hij misschien een miljoen verloren, lang niet zo erg.

Het is gewoon uit de hand gelopen en ik ben er niet rauwig om dat de high stakes games verdwijnen. Het is gewoon onvermijdelijk dat de games slinken. Als er ergens te veel geld in omgaat dan trek je vanzelf mensen aan die het systeem misbruiken. En ik denk niet dat het voor de sites, vanuit een omzet perspectief, het waard is.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 106

Iets totaal anders; er is een documentaire over je leven uit op Netflix. Hoe zag 'KidPoker' het levenslicht?
Francine Watson [regisseur en producer van de tv-film] en haar team maakten al een tijdje van die 10-minuten durende videos voor PokerStars. Ze zieden op een gegeven moment 'Let's do a 12-minute video with you.'

Uiteindelijk schoten ze zoveel materiaal dat ze er 20 minuten van wilden maken, toen een half uur, en uiteindelijk zeiden ze 'Fuck it, let's make a feature film out of it!' Toen ze met mijn broer hadden gesproken veranderde de instelling van de makers want hij vulde zoveel gaten op wat betreft mijn verleden. Ik was echt onder de indruk van zijn optreden want normaal gesproken is hij niet zo welbespraakt, maar hij deed het fantastisch.

Heel veel pokerspelers kwamen naar me toen en vertelden dat ze de film hadden gezien met hun vriendin of iemand anders die helemaal niet into poker was, maar dat ze het wel heel erg leuk vonden. Ze konden ervan genieten omdat het niet om poker draaide. Het is een verhaal over familie, een verhaal over vallen en weer opstaan.

Francine heeft het uitmuntend gedaan, ze heeft er een film van gemaakt voor het grote publiek. Netflix, die normaal gesproken verre van poker wil blijven, zei 'We'll take it because it's not poker.'

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 107


Ik zag een foto van een tv-crew die een andere tv-crew aan het filmen was bij jou thuis. Was dat voor 'KidPoker'?
Dat was een scene die ik opnam voor een documentaire van James Cameron. De Nederlandse crew [(Simpel Media)] filmden hoe die crew mij aan het filmen was. Het is allemaal een beetje gek eigenlijk ja.

Moet hij niet Avatar regiseren?
Hij filmt een documentaire over de misvattingen rondom veganisme. In deze documentaire heb je de sterkste man ter wereld - vegan - een UFC-vechter - vegan - en een handjedruk-kampioen - vegan. Ze interviewen mensen om te laten zien dat het onzin is dat je vlees nodig hebt.

En dan ben je ook nog eens begonnen met een podcast. Waar kwam dat idee vandaan?
Net voor de World Series begon ik met het luisteren naar podcasts. Ik raakte er echt aan verslingerd, terwijl ik voorheen het medium niet echt goed begreep.

Ik keek naar wat er beschikbaar was. Je hebt EPT Not Live wat heel leuk is, twoplustwo heeft er een en Joey Ingram maakt er een natuurlijk. Ik vroeg mezelf af wat ik kon toevoegen aan het genre en wilde iets unieks en anders doen. Mijn plan is nu om belangrijke en invloedrijke mensen uit de pokerindustrie te interviewen zodat het grote publiek een glimp van de industrie krijgt.

Brian Balsbaugh was mijn eerste gast. Het leek me interessant om het te hebben over poker-sponsordeals in de tijd van de pokerboom. Hij vertelt onder andere over de tijd dat ze mensen contracten aanboden op de parkeerplaats. Ze zochten foto's online van spelers, printten die uit, en gingen voor het Rio staan om die mensen een deal te laten tekenen. Voor veel mensen, zeker die toen nog niet into poker waren, is dat heel interessant denk ik.

Dan heb je nog mensen als [Poker PROductions producer] Mori Eskandani, [WSOP toernooidirecteur] Jack Effel en [WPT directeur] Adam Pliska die ik wil spreken. Ik heb toegang tot veel mensen die niet voor iedereen bereikbaar zijn. Het is voor de pro-community, maar ook voor de rest zijn veel van de verhalen interessant denk ik.

En ik wil die Phil Ivey gast een keer spreken voor de podcast; ik ga hem gewoon dwingen. Phil geeft niet veel interviews en als mensen hem dan interviewen hebben ze het over de verhalen die ze kennen, maar ik weet meer. Hij is mijn vriend tenslotte. Ik denk dat ik een paar mooie verhalen uit hem kan krijgen.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 108
Daniel Negreanu en Brian Balsbaugh nemen de podcast op

Je wilt mensen een glimp geven van de zakelijke kant van de industrie. Een van de grootste verhalen van die kant zijn de veranderingen die PokerStars heeft doorgevoerd de laatste maanden. Jij gaf aan dat er dingen zaten aan te komen die heel veel verschil zouden maken, maar waarover je verder nog niet kon uitweiden. Waar doelde je toen op?
Dit is wat vervelend moet ik zeggen. Het is een beetje tiltent want ik hoor mensen zeggen dat ik heb gezegd dat er veranderingen aankwamen, maar dat heb ik nooit gezegd.

Ik heb nadrukkelijk gezegd 'Ik heb gehoord over bepaalde promoties en als die er komen, dan zal je versteld staan. Ik weet niet zeker of ze er komen, maar als ze komen dan sta je versteld.' Ik heb niets belooft dat niet is uitgekomen.

Maar is het niet logisch dat mensen verwachtingen krijgen als je zoiets zegt, en is dat niet wat telt?
Nou ja, ik had natuurlijk ook hoge verwachtingen. Maar er zijn dingen gebeurd die voor een andere koers hebben gezorgd. Dat David Baazov moest aftreden als directeur is er daar natuurlijk eentje van.

Ik verwacht niet dat ze voor het einde van het jaar doorgevoerd gaan worden, maar er is een reële kans dat ze volgend jaar of het jaar erop er komen.

De pokercommunity, en dit is belangrijk om op te merken, vergelijkt PokerStars vandaag met wat PokerStars voorheen was. Ik snap dat, maar je moet ook begrijpen dat de industrie niet meer echt groeit. Er komen niet genoeg mensen binnen. Ik denk dat het eerlijker is om het PokerStars van vandaag de dag te vergelijken met andere sites. Als je PokerStars met elke andere site vergelijkt, bieden wij nog steeds het beste pakket aan.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 109

Pokerspelers hadden voor een hele lange tijd het luxe leven met het SuperNova Elite programma, het was ongelooflijk. Maar dat veranderde met het veranderen van de industrie. PokerStars is een aan de beurs genoteerd bedrijf nu en daar kan je van verwachten dat ze de winrate van de pros niet het belangrijkste vinden. De pros zijn maar een fractie van de spelers op de site.

Met minder mensen die binnen komen, wat voor scenario voorspel jij voor poker?
Met poker in het algemeen gaat het ongelooflijk goed. Je ziet steeds meer live games en de World Series of Poker heeft nu meer toernooien en cashgames dan ooit tevoren. En de rest van de wereld blijft niet achter; je hebt grote games in Macau en medium games in Europa.

Online poker, zeker als je kijkt naar cashgames en dan helemaal high stakes, gaat het zwaar krijgen. Ik voorspel dat het volume blijft afnemen. Zeker, de veranderingen die wij hebben doorgevoerd, dragen daar aan bij, maar er zijn nog andere factoren.

Maar voor de groei van poker zie ik genoeg positieve aanknopingspunten. Twitch, bijvoorbeeld, heeft poker onder de aandacht gebracht van een geheel nieuw publiek. En de Spin & Go's zorgen ervoor dat er nieuwe mensen komen pokeren. We hebben hier in Barcelona spelers die zich voor $10 hebben gekwalificeerd. Dat is precies wat we nodig hebben. Ik zag zoveel nieuwe gezichten tijdens de EPT Grand Final, sommigen hadden zelfs nog nooit een live toernooi gespeeld!

Veel van de stappen die we zetten, en ik heb dit al heel vaak gezegd, nemen we om ons meer te richten op de massa en niet om de elite tevreden te houden. Al die jaren, en dat is ook gedeeltelijk waarom PokerStars zo succesvol is, waren we heel erg genereus en loyaal naar de spelers. Maar als je omzet en winst jaar na jaar afneemt, moet je actie ondernemen. Het is zelfs verboden bij de wet om niets te doen als je beursgenoteerde bedrijf maar blijft krimpen. Helaas voor pro-spelers gaan zij dat het hardste voelen.

Het bedrijf heet PokerStars; de droom dat je een pro kan worden en steeds hoger kan gaan spelen zit bijna letterlijk in de naam. Dat wordt allemaal een stuk zwaarder op deze manier.
Het is zwaarder op bepaalde punten. Cashgames, ja, die worden zwaarder en het wordt lastiger om hogere stakes te gaan spelen. Maar toernooien zijn nog steeds een kans voor jonge spelers om een bankroll op te bouwen zodat ze ooit EPT's en wat al niet meer kunnen spelen.

De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder geworden. Dat was zo geweest wat we ook hadden gedaan. Als je geen nieuwe spelers aantrekt, en dan hebben we het over duizenden per jaar, dan heeft een site geen bestaansrecht. Zo zit poker nou eenmaal in elkaar.

Als je elke dag met 10 vrienden speelt, dan stoppen de drie verliezers uiteindelijk. Als je dan geen 3 nieuwe vrienden vindt die mee willen spelen, dan heb je 7 pros. En wat denk je? 2 van die pros winnen niet meer en stoppen uiteindelijk ook. Dan zit je nog met 5 spelers en dan komt het moment dat je elkaar aankijkt en je hardop afvraagt 'What the fuck are we doing here?' Je hebt nieuwe spelers nodig en PokerStars doet er alles aan om die binnen te brengen.

Interview Daniel Negreanu: "De pokerdroom is niet dood, het is alleen een stuk zwaarder... 110

Comments

  • denniedice denniedice

    de man is ..... % jokerstars wat wil je?

  • Derjan Derjan

    Goed interview van iemand die al zo veel jaar meedraait. Hij zit er natuurlijk ook weleens naast maar dat is meestal zo met mensen die makkelijk met meningen strooien

  • lvanhoe lvanhoe

    Toch benieuwd of deze man zelf nog gelooft wat hij zegt. Het vervelendste is nog dat hij voor pakweg 40% de waarheid spreekt maar dat de overige 60% zo either keihard gelogen is, of hij zo utterly clueless dat het hele verhaal een lachwekkend geheel wordt.

Lees 4 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen