Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 1)

Grind House: Luuk Gieles, Floris van der Ven en Rene Kuhlman

Chris Moneymaker plaatste zich online voor de WSOP en won $2,5 miljoen. De goudkoortst van het Amerikaanse volk die unaniem de gedachte had dat ook te kunnen, is eindeloos vaak beschreven.

De pokerboom die ontketende leek geen einde te kennen, totdat regeringen over de gehele wereld lucht kregen van het online aspect van het spel, en het aan banden begonnen te leggen. In Amerika was de impact het grootste. De FBI legde de drie grootste sites plat op vrijdag 14 april 2011 en de nasleep voelen we nog altijd. Maar ook in Europa en andere landen is online poker ingeperkt. Sommige landen verbieden online poker in zijn geheel, anderen belasten het zo zwaar of dammen de spelerspoel zo in dat er van een levendige pokereconomie niet echt meer sprake is.

Waar je in de begindagen als pientere jongen of dame nog vrij gemakkelijk een zakcentje kon verdienen met het spelen van online poker, daar is het tegenwoordig een zware opgave om nog zwakke tegenstanders te vinden. Maar dat betekent niet dat poker dood is. Poker is moeilijker geworden, maar niet onverslaanbaar.

Live toernooien groeien nog altijd, en ook online zijn er nog tal van spelers die ruime jaarsalarissen binnenslepen met het spelen van ons zo geliefde spel. Die moeten er echter wel wat voor doen.

Een enkeling doet het alleen, maar veel spelers klusteren samen in werkgroepen om informatie te delen. Twee zien meer dan één, drie weten meer dan twee. Het doel is niet om samen (vals) te spelen, maar om elkaar beter te maken. Veel van die groepen bestaan enkel virtueel; via Skype of Discord overleggen spelers, delen ze inzichten en aantekeningen.

Sommigen gaan nog verder en delen een huis of kantoor om zo optimaal gebruik te maken van elkaars kennis. Nederland is daarop geen uitzondering. Er zijn meerdere spelers die een kantoor ingericht hebben, of bij elkaar over de vloer komen op regelmatige basis.

Eén zo'n "grindhouse" zit in Rotterdam. In het voormalig Shell-kantoor aan het Hofplein, op een steenworpafstand van het Centraal Station, delen Luuk Gieles, Floris van der Ven en Rene Kuhlman een kantoor waar ze vijf dagen per week pokeren. Morten Christensen, die momenteel op wereldreis is, en "Scarface.VLT" die in Londen woont, horen ook bij de groep.

In de kantoorruimte zelf staan enkel drie bureaus en een koelkast. Eén IKEA-bureau is nog niet uitgepakt en staat in losse paketten nog tegen de muur. Gieles kocht het bureau maar is er nooit aan toegekomen om hem in elkaar te zetten, hij speelt al een paar weken aan een bureau die hij van een kantoor verderop heeft geleend. Rond het middaguur pakken de jongens doorgaans de lift naar beneden en lunchen ze tussen de vele kleine zelfstandigen die ook een kantoor huren in het pand.

Aan de muur hangt een whiteboard van drie bij anderhalve meter, volgekalkt met formules, statistieken en bullet points. Bij Kuhlman aan de muur hangt een A4 met daarop uitgeprint: MAIN GOAL 2017: BECOMING A TOP TIER 2-5K REGULAR. Ook heeft hij vellen papier met daarop kreten als "Zonder volume kom je er niet!" en een serie aan subdoelen uitgeprint. Daarnaast heeft hij een A4 hangen met daarop een photoshop van zijn eigen avatar aan een pokertafel omringd door 's wereld beste spelers zoals "katya_18", "fish2013" en "LLinusLLove".

PokerNews ging op bezoek bij de jongens om eens te kijken hoe zij hun pokerleven tegenwoordig inrichten. We spraken om 13:00 af, maar Van der Ven zijn trein was vertraagd waardoor het gesprek iets later begon. Hij moest namelijk uit Amsterdam komen en doet dat iedere dag met het openbaar vervoer. Net als zoveel andere Nederlanders, stapt hij 's ochtends op de trein om 's avonds laat weer terug naar onze hoofdstad te reizen.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 1) 101
Floris van der Ven

Een lumineus idee

PokerNews: Wie kwam met het idee van een pokerkantoor?
Floris: Ik was eigenlijk al best wel lange tijd op zoek naar een groep waarmee ik kon samenwerken. Ik liep op een gegeven moment met poker vast. Dat kwam gewoon door koppigheid, ik had een te groot ego en niemand om mee te praten over poker. Ik had altijd wel het idee dat een kantooromgeving me kon hebben.

Ik ben in 2015 spelers gaan benaderen die in de omgeving van de randstad woonden om een kantoor te starten. Heel weinig mensen stonden daar voor open, heel veel mensen hebben nee gezegd. Plotseling moeten reizen om te spelen was voor veel een probleem, maar vooral het delen van kennis was wat mensen tegenhield. Spelers weten bepaalde dingen en die willen dat niet zomaar delen. Ik vond het lastig om een groep bij elkaar te krijgen die dat wel wilde.

Ik werd er gek van om in mijn eentje als een autist in een kamertje te zitten. Ik ben denk meer een teamsporter. Samen winnen en samen succes vieren, dat vind ik echt veel leuker dan alles alleen doen. Januari was bijvoorbeeld een hele goede maand voor ons allemaal. Dat samen delen vind ik persoonlijk heel leuk. De energie die dan in zo’n kamer zit, dan begint het geloof ook te komen.

Ik kende Rene al langer want we hadden al wat contact over persoonlijke ontwikkeling. Toen hij terugkwam uit Malta kwam het idee al vrij snel om samen te gaan zitten. Ik kende Morten al uit een 200NL-groep waar we in 2010 samen in zaten. Toen die ook verhuisde naar Rotterdam is het een beetje begonnen. Morten zit inmiddels in het buitenland trouwens.

Rene: Ja, het kwam allemaal net op het juiste moment. We hebben ook wel contact gehad toen ik nog in Brazilië woonde, maar toen ik naar Nederland terugverhuisde kon het pas echt gestalte krijgen.

Luuk: Ik had een pauze van poker van vier of vijf maanden. Het ging minder qua resultaten en ik had er minder plezier in. Ik ben gestopt met die allerhoogste stakes te spelen, ik had geen zin meer in swings van $100,000 of $150,000. Na vier of vijf maanden begon het toch weer te kriebelen. Floris had me al eens benaderd via Facebook om bij het kantoor te komen. Ik kwam hem toevallig tegen in een café in Rotterdam en vroeg of er nog plaats was. Ik ben op gesprek gegaan en bij het kantoor gekomen.

Floris: Dat gesprek was wel grappig. Ik zei tegen de jongens dat we Luuk een beetje warm moesten maken want ik wilde hem er graag bij. Luuk had juist het gevoel dat hij erg zijn best moest doen tijdens het gesprek want hij hoopte juist dat hij erbij mocht komen.

Luuk: Ik wilde weer een start gaan maken, maar dit keer in cashgames in plaats Sit & Go's en toernooien. Dat was puur omdat ik een wat stabielere dagindeling wilde en wat stabieler geld wilde verdienen. Ondertussen ben ik trouwens ook weer toernooien en Sit & Go's aan het spelen omdat dat weer lekker gaat, maar oorspronkelijk wilde ik erbij om me volledig op cashgames te gaan richten. Deze gasten waren al hele goede cashgamers en ik mocht erbij, daar was ik echt heel blij mee.

Ik zeg eerlijk, ik heb echt veel geleerd van deze jongens, ze hebben mij echt verschillende eye-openers gegeven. Daardoor kan ik zelf ook weer volop door.

Bij alles onder de veertig big blinds zit Luuk gewoon bij de beste spelers ter wereld


Floris: Bij alles onder de veertig big blinds zit Luuk gewoon bij de beste spelers ter wereld. Daar kunnen we hem helemaal niets in leren, en hij ons wel. Maar je ziet wel dat hij in Sit & Go's en toernooien ook weer heel erg goed gaat sinds hij bij ons op kantoor zit. Ik denk dat dat gedeeltelijk komt omdat hij nu bepaalde deepstack-concepten veel beter begrijpt dan veel van zijn tegenstanders.

Er zijn ook veel mensen die met elkaar praten in Skype-groepen. Voor jullie was dat niet genoeg?
Rene: Als je een kantoor deelt met andere pokerspelers, dan ben je echt heel erg bewust bezig met strategie en samenwerken. Skype is een stuk vrijblijvender wat dat betreft. Er is een beetje een onbewuste flow in het kantoor waarbij er iedere dag strategie wordt gedaan. Soms zitten we strategie te bespreken en zijn we plotseling een uur verder.

Luuk: We zaten net heel even bij elkaar en we bespraken een bepaalde spot. Iedereen zegt wat en je hebt direct een response. Dat heb je op Skype niet. In vijf minuten praten kan je zoveel meer informatie delen dan als je alles moet uittypen.

Rene: Daarnaast deel je ook elkaars energie. Je kunt je echt optrekken aan elkaars succes. Als het bijvoorbeeld lekker gaat met Floris, dan werkt dat door op iedereen. Door de kantoorsetting ga je er ook minder snel met de pet naar gooien. Stel Floris en Luuk gaan goed, dan wil jij niet degeen zijn waardoor we de doelstellingen van het kantoor niet halen. Dan krijg je toch net die motivatie om er nog extra voor te gaan.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 1) 102
Rene Kuhlman

Delen jullie ook actie?
Floris: Ik verkoop actie voor de $25/$50 en dat ging vorige keren vrij goed. Dus ze waren ook vrij blij met mijn succes.

Rene: Slapend rijk worden. Letterlijk.

Floris: Het is niet een vaste regel van ons kantoor, dat zeker niet. Ik speel alleen $25/$50 als er goede spots zijn, maar de swings zijn nog steeds groot. Je kan zo $100.000 verliezen in een maand. Pieces verkopen is dan gewoon slim. Als Rene speelt pak ik een percentage in hem, en andersom. En als Luuk binnenkort shotjes gaat nemen in die games, dan zullen we daar ook iets voor bedenken. Dan heb je eigenlijk de maximale EV. Ik denk dat Rene en ik nu wel op hetzelfde niveau zitten namelijk.

Rene: Zet dat er maar in, dat hoor je niet vaak.

Floris: Nouja, laat ik maar niet zeggen wie er beter is, maar het ligt dichtbij elkaar. Actie verkopen is meer om de variantie te drukken, en het zorgt ook nog eens voor extra broederschap.


Deel 2 en Deel 3 van deze driedelige Grind House serie staan inmiddels ook online.


Comments

  • DB10_ICEMAN DB10_ICEMAN

    Mooi

  • ZoKanHetDusOok ZoKanHetDusOok

    Leuk artikel, en er valt blijkbaar nog genoeg te winnen. Ben wel venieuwd naar hun toekomstvisie/plannen en of het meer dan een snelle cashgrab is.

  • Webjoker Webjoker

    Ik verwijder alle off-topic reacties, en dat is altijd zo geweest, zeker bij frontpage-artikelen. De jongens en ik hebben veel tijd gestoken in dit artikel, dan is het onwenselijk dat de reacties om iets heel anders draaien.

Lees 8 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen

AANBEVOLEN

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2) Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2)