Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2)

Grind House: Luuk Gieles, Floris van der Ven en Rene Kuhlman

Dit is Deel 2 van de driedelige Grind House serie. Deel 1 lees je hier, Deel 3 hier.


Vrijheid

Je geeft toch ook wel wat vrijheid op met het werken vanuit een kantoor, toch?
Luuk: Ik vind dat dat nog steeds kan. Ik ben er wel wat minder dan die andere gasten, maar als ik me niet goed voel of ik heb geen zin, dan ga ik ook gewoon niet. Ik ga mezelf niet dwingen om te spelen. Ik speel op het moment dat ik me goed voel en wanneer ik zin heb.

Dit is gewoon een veel stabielere omgeving. Je krijgt iets meer een ritme in je pokerleven in plaats van dat je in je onderbroek vanuit bed zit te spelen.

Floris: Het is wel redelijk vrijblijvend hoor. Met de TCOOP zat Luuk bijvoorbeeld gewoon thuis. Dan hoeft hij hier niet tot zeven uur in de ochtend op kantoor te zitten. En als iemand zegt 'ik kom deze week even niet', dan moet dat ook gewoon kunnen. We proberen wel bepaalde commitments te hebben, en daar proberen we ons aan te houden.

Luuk en Rene wonen hier in de buurt, maar jij moet iedere dag met het openbaar vervoer uit Amsterdam komen. Voor jou is de impact dan wel wat groter toch Floris?
Floris: Ja dat is wel kut, ik heb daar nu ook wel af en toe iets meer moeite mee. Reizen met de trein is meestal ok, maar als je om 23:00 op het station staat en je ziet dat de eerste trein door een storing pas over anderhalf uur gaat, dan baal je wel.

Ik boek af en toe een hotel van maandag tot en met donderdag zodat ik niet naar huis hoef. Dan heb ik echt vier dagen dat ik hier de hele dag zit. Of ik daar mee doorga dat weet ik niet want dat is af en toe echt lastig. Als je wint is het goed te doen, maar als je aan het verliezen bent is het best pittig. Ik moet er een beetje een balans in vinden. Hard werken is één ding, en ook zeker nodig voor het succes, maar je moet je gemiddeld gezien wel chill voelen.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2) 101
Luuk Gieles

Fedor Holz

Waardoor wist je echt dat een kantoorsetting iets voor jou zou zijn Floris?
Floris: Ja, ik had echt een eye-opener moment waardoor ik het idee van het starten van een pokerkantoor nog harder ging nastreven.

Op een gegeven moment kwam Fedor Holz $100/$200 en $200/$400 spelen en hij battelde met "OtB_RedBaron", "Trueteller" en meer van de topsepelers. Over best wel een sample, ik denk 25.000 handen, verloor hij maar een klein beetje of hij speelde zelfs break-even.

Ik had toernooispelers nooit echt hoog zitten dus het feit dat Fedor Holz over zoveel handen zo competent bleek, verbaasde me enorm.

Ik had toernooispelers nooit echt hoog had zitten dus het feit dat Fedor Holz over zoveel handen zo competent bleek, verbaasde me enorm. Ik had in die line-up waar hij destijds tegen speelde, denk ik wel tien big blinds per honderd verloren. Ik vroeg me af hoe iemand die het hele jaar het live-circuit afloopt en praktisch uitsluitend toernooien speelt, nou zoveel beter kon zijn in cashgames dan ik terwijl ik er fulltime mee bezig ben. Dat kon er bij mij niet in!

Toen hoorde ik hem bij een podcast van Joe Ingram vertellen over de groep pokerspelers waar hij mee omgaat. Hij noemde allemaal namen van topspelers en vertelde dat ze hun kennis met elkaar delen. Toen viel bij mij het kwartje; ik dacht echt 'Oh shit! Zo’n teamverband, dat werkt zoveel beter dan alles alleen proberen op te lossen!'

Hoe kreeg het kantoor daarna vorm?
Floris: Ik had een hele duidelijke visie van wat ik met het kantoor wilde. Ik heb een presentatie voorbereid met daarin hoe we het op het kantoor zouden gaan doen en wat de dingen zijn waar we in geloven. De kern van de presentatie was de punten naar voren brengen die ons succes zouden gaan brengen.

Een van die sheets was 'jouw succes is mijn succes', en andersom. We moesten, naar mijn idee, echt een mindset krijgen dat we alles met elkaar willen delen. Ieder detail waarvan je denkt dat het de ander kan helpen, die willen we delen. Ook al geef je meer dan dat je krijgt, uiteindelijk krijg je altijd meer dan als je zelf niets geeft. Dat is een soort van mindset die in de pokerwereld maar weinig voorkomt. Ik denk dat dat heel veel mensen belemmert.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2) 102

Rene: Je had Floris eens moeten zien toen we voor de eerste keer over wat van zijn handjes heen gingen.

Floris: Ik zeg eerlijk, ik zat daar helemaal met de gedachte dat ik zelf dichtbij optimaal speelde. Ik was er klaar voor om de rest feedback te geven, maar vond het eigenlijk niet nodig om feedback van anderen te krijgen. 'We kunnen er wel doorheen gaan, maar of dat zin heeft...' zei ik nog.

Rene: We waren net over mijn sessie heen gegaan waar Floris wel het een en ander op aan te merken had. Ik stelde daarna voor om over zijn spots heen te gaan. 'Nou ok, laten we het toch maar doen,' zei hij uiteindelijk.

Floris: We hadden het over een bepaald concept gehad en voor 95 procent zag ik het goed in die spot. Maar de hand die we bespraken, daar zag ik het niet goed en die feedback kreeg ik van Rene. Ik kreeg het op dat moment helemaal warm en ik bedacht tal van redenen waarom het niet waar was wat hij zei. Op een gegeven moment zei ik zelfs keihard dat we er de volgende dag wel over verder zouden praten. Ik kon het gewoon nog niet aan.

Rene: Nu ben je daar stukken beter in.

Floris: Ja, nu kan ik daar beter mee omgaan. Ik heb niet heel veel pokervrienden, ik heb nooit echt contact gehad met de rest van de pokerwereld. Als ik met mensen over poker praatte, was ik altijd de slimste persoon in de kamer. Er was nooit iemand geweest waarvan ik autoriteit accepteerde. Dus toen ik hier ineens af en toe echt hard werd aangepakt, was dat wel even slikken. Dat was voor mij wel een lesje in nederigheid.

In 2015 had ik best een prima jaar en vol vertrouwen gaf ik dat interview waarin ik mezelf nogal wat doelen stelde. Dat is daarna gewoon keihard gefaald. Dat kwam mede doordat ik heel erg in mijn eigen aanpak geloofde, GTO vond ik helemaal niets - ik speelde mijn eigen spel. Dat heb ik geweten; dat werkte uiteindelijk niet. Door dit kantoor ben ik daar enorm mee geholpen.

Heel veel van onze dingen die wij ontdekken zijn niet perse heel moeilijk te begrijpen, het is meer dat het heel veel tijd kost. Soms zijn we een maand verder en komen we bij twee dingen uit die we doorvoeren in ons spel. Dat zijn dan wel twee echt grote verbeteringen die we in onze game kunnen doorvoeren. Daar moet je dan mee oefenen en wat fouten eruit halen, maar überhaupt toegang hebben tot die kennis is al zo verschikkelijk veel waard.

Ik geloof heel erg in het idee van 'samen sta je sterker'. Ook al kan je alleen ook heel ver komen, je gaat altijd sneller leren als je met meer bent. Ook al zegt iemand iets stoms, zelf daar kan je van leren omdat je onder woorden moet brengen wat je eigen gedachten zijn over een bepaalde spot.

Er is constant actie gaande. Elke dag bespreken we strategie.

We werken hard, maar het gaat er vooral om dat er een constante flow is ontstaan waarbij dingen over en weer worden geroepen. Er is constant actie gaande. Elke dag bespreken we strategie. Dat vraagt niet heel veel inspanning, het gaat vanzelf als je in dezelfde kamer aan het spelen bent. Zelfs in een slechte week waarin we weinig doen, gaat zoveel alsnog vanzelf.

Ik geloof heel erg in het principe van 'je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat', en dat is in poker ook zo.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2) 103
Floris van der Ven

Als jullie iets nieuws ontdekken, zie je dan dat sommige anderen dat al eerder hebben ontdekt?
Rene: Het is vaak zo dat je ziet dat het overgrote merendeel van de regulars het nog niet weet, maar één van de beste spelers doet het dan bijvoorbeeld al wel.

Floris: Ik was laatst met Morten in gesprek over een bepaalde spot en na nog wat meer simulaties te hebben gedaan, viel het kwartje opeens. We keken elkaar aan en zeiden 'Oh, shit! Dit is echt heel ziek!'

We hebben toen de stats van alle regulars doorgekeken en niemand deed het nog. Toen gingen we toch wel een beetje twijfelen aan onszelf. Uiteindelijk kwamen we bij 'OtB_RedBaron' aan en die deed het wel. Toen wisten we dat we echt iets gevonden hadden.

We keken elkaar aan en zeiden “Oh, shit! Dit is echt heel ziek!”


Ik vind 'iets ontdekken' zo abstract. Hoe ziet zoiets eruit? Waar moet ik aan denken?
Floris: Ik denk dat het een beetje te vergelijken is met de tijd dat licht driebetten werd ontdekt. Lex beschreef een keer in een interview dat hij voor de eerste keer iemand met vier-zes suited zag driebetten op de button waarna diegeen de pot oppakte met een c-bet. Als je ontdekt dat je ook kan driebetten met rotzooi in plaats van alleen met premiums, ja dan heb je echt iets ontdekt. Sommige mensen liepen daarin voor, terwijl inmiddels iedereen dat wel weet.

Rene: Nu snapt bijna iedereen dat als je gedriebet wordt, dat het niet per definitie azen zijn waarmee je tegenstander dat doet. Maar de eerste spelers die een counterstrategie ontwikkelden liepen weer voor op die mensen die dat nog niet hadden.

Daarnaast heb je een grote groep die op een gegeven moment bepaalde strategiën nog niet snappen, maar wel het trucje kennen. Van de vijftig regulars leert dan dertig het concept echt, en twintig leren een trucje waarvan ze eigenlijk niet begrijpen waarom het werkt of goed is. Dan slaan ze de plank compleet mis in sommige handen omdat ze het trucje toepassen maar het concept niet begrijpen.

Commitments

Hoe ziet het leven op een pokerkantoor er verder uit?
Floris: We spreken vaak per week af om een bepaald concept uit te proberen. Omdat we met meer mensen zijn, maken we sneller een sample. Zo hadden we bijvoorbeeld eens de afspraak om in gelimpte potten niet op de river te mogen folden. Als je dat dan wel deed dan moest je $10 in de pot leggen. Dan focust iedereen zich daarop en bedenkt iedereen bepaalde strategien. We vinkten dan onze handen aan die interessant waren om het concept op de maandag na die week te bespreken.

Luuk: Het helpt ook echt als je dan zoiets hebt besproken. Dan denk je er iedere keer aan als je in die spot zit, dan focus je echt. Op die manier leer je heel veel. Het leerproces gaat tien keer sneller dan als je alleen maar gewoon je sessies speelt en zo'n spotje komt eens voorbij.

Floris: Omdat we met meer zijn, krijg je direct feedback en zie je ook andere stijlen. Vorige week hadden we bijvoorbeeld een nieuw strategieconcept waar ik persoonlijk zeer enthousiast over was. Toen we het gingen uittesten voor een week had ik het in die specifieke spots een beetje te veel gedaan. Ik had had echt enorm geoveradjust. Rene had een stuk minder in die specifieke spot. Als je elkaars handen dan doorkijkt en op het gemiddelde van die twee stijlen uitkomt, blijkt het voor beiden beter te zijn.

Rene: Nu help je elkaar naar een beter percentage. Floris en ik vullen elkaar goed aan. Hij zit aan de te optimistische kant en ik aan de te pessimistische kant bij veel spots. Samen komen we dan uit in het midden.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 2) 104
Luuk Gieles

Gister las je Deel 1 van deze driedelige Grind House serie. Ook Deel 3 staat inmiddels online. In Deel 2 hebben we het over het samenwerken op kantoor, het sociale aspect, en de toekomst van de heren.


Comments

 • Narya77 Narya77

  In de categorie gezeik onder het mom van een compliment. Big Grin

  Tof interview. Goed dat er even werd doorgevraagd naar dat abstracte gedoe, al is het natuurlijk logisch dat de geheimen van de chef hier niet ter tafel komen.

 • Meaty23 Meaty23

  Petert26 schreef

  Eindelijk weer eens wat leuks om te lezen op pokernews Thumbs Up

 • vincent13 vincent13

  Petert26 schreef

  Eindelijk weer eens wat leuks om te lezen op pokernews Thumbs Up

  Dit wel.

Lees 10 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen

AANBEVOLEN

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3) Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3)