Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3)

Grind House: Luuk Gieles, Floris van der Ven en Rene Kuhlman

Dit is het laatste deel van de driedelige Grind House serie. Deel 1 lees je hier, Deel 2 lees je hier.


Luuk als vreemde eend

Hoe is dat voor jou Luuk? Je speelt andere stakes en andere vormen van poker.
Luuk: Bepaalde concepten zijn nog steeds heel waardevol en goed te vertalen naar andere vormen van poker. Zelfs naar poker waar de gemiddelde stack vijftien big blinds is.

Rene: Bepaalde concepten werken natuurlijk niet als je maar vijf big blinds hebt. Maar daarom leren we ook geen trucjes maar proberen we concepten te doorgronden. Als je snapt waarom dingen zo uitpakken zoals ze doen, kan je ze zelfs toepassen op andere vormen. En Luuk is slim genoeg om dat te kunnen.

Poker begrijpen in plaats van trucjes leren. Juist dat doen we hier op kantoor.


Poker begrijpen.
Rene: Ja, poker begrijpen in plaats van trucjes leren. Juist dat doen we hier op kantoor.

Floris: Luuk is natuurlijk wel gewoon een hele slimme gast en hij heeft gigantisch veel pokerinzicht. Als wij een stel simulaties op tafel leggen en we kijken naar verschillende boardtexturen, dan kan Luuk daar ook wat mee. Hij levert net zo’n goede bijdrage als wij.

Alleen bij sommige dingen, zoals in-game, kunnen wij het mischien beter toepassen omdat we het vaker hebben gezien. Die ene uitzondering waarbij wij die fout niet maken, daar maakt hij hem misschien nog wel.

Luuk: Daar ben ik nu ook mee bezig, ik studeer heel veel. Ook thuis. Ik pik mee wat deze gasten doen en ik draai mijn handjes. Ik merk aan mijn resultaat dat het steeds beter gaat. Cashgames gaat beter, in toernooien heb ik heel hot gerund en ik heb goede resultaten in Sit & Go's. Alles gaat gewoon weer goed.

Hebben jullie het idee dat iedereen in de huidige wereldtop een soort gelijk forum hebben waarin ze zoveel informatie met elkaar delen. Of zijn er daadwerkelijk mensen die in hun eentje alles doen? Deelt 'OtB_RedBaron' bijvoorbeeld ook informatie met andere spelers?
Rene: Ik denk dat hij vrij weinig deelt.

Luuk: Die doet het lekker zelf.

Floris: Ik denk dat de meesten het alleen doen.

Luuk: Dat is eigenlijk wel knap, alleen dat maakt ons misschien op termijn wel sterker.

Floris: Je moet Otb ook niet als excuus gebruiken, want Otb is gewoon een beest. Die heeft zoveel talent en hij werkt waarschijnlijk ook heel erg hard. Het feit dat hij het alleen kan, zegt niet zoveel. Wij zitten niet op dat level.

Luuk: Als hij net als wij zo intensief met anderen zou praten, dan zou hij misschien nog wel beter zijn.

Rene: Hij zal die trigger nu niet hebben, want hij is de beste.

Floris: Wij hebben een hele goede mix van aan de ene kant gametheorie en aan de andere kant kunnen we goede adjustments maken op de playerpool en op bepaalde spelers om mensen te exploiten. Veel jongens zijn in gametheorie extreem goed - beter dan wij misschien - maar die missen dan het explotitable-punt. In de top heb je spelers die die mix heel goed hebben. "Stambolov" is er eentje en "Katya_18" is ook iemand die er wel van houdt af en toe een exploitje eruit te gooien.

Otb exploit dan weer wat minder, dat zou ik hem wel kunnen leren ja. Ik kan hem misschien één ding leren en hij kan mij tien dingen leren, dat is niet te vergelijken. Maar ik weet honderd procent zeker dat als ik met hem zou gaan zitten, dat ik hem wel tips kan geven waar zijn EV hoger zou kunnen.

Soms zie je bijvoorbeeld een 3-handed game met een duidelijke verliezer. Als er dan twee scripters bijkomen die niet heel erg goed zijn, dan verandert het immens. Dan kan het zijn dat de verliezer opeens de grootste winnaar wordt omdat hij die twee slechte regs harder exploit.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3) 101

Teamsport

Poker was altijd, voor mij dan althans, een individualistische bezigheid. Jullie doen dat echt anders, jullie hebben er een "teamsport" van gemaakt.
Rene: Vroeger was poker ook echt een individuele bezigheid voor het merendeel. Ik zelf heb altijd wel geprobeerd met anderen samen te werken. Negen jaar geleden postte ik nog handjes op het PokerNews.nl forum, toen ik nog $0,50/$1 en $1/$2 speelde. Ik heb destijds heel PokerNews.nl een berichtje gestuurd met de vraag of ze met mij strategie wilden doen. "Scarface" heeft geantwoord en die is nu de beste speler van Nederland. Maar zelfs toen al kreeg ik berichten van gasten die $1/$2 grinden en niet zomaar kennis wilden delen omdat dat te veel waard zou zijn. En dat terwijl ze zelf op $1/$2 zaten en dus nog genoeg konden leren van anderen.

Samen is beter, dat geldt waarschijnlijk voor alles wat je kan leren. Alleen iedereen verdiende zoveel op dat moment en het ging allemaal zo gemakkelijk, dat die realisatie er nog niet was. En het was ook nog niet nodig op dat moment, nu wel.

Mijn winrate is gewoon vijftig procent hoger sinds ik op dit kantoor poker.

Daarnaast ga je toch op een gegeven moment naast je schoenen lopen. Op het begin heb ik veel met andere spelers gepraat maar op een gegeven moment dacht ik dat ik het in mijn eentje allemaal wel kon. Misschien kon ik het een bepaalde periode ook wel zelf, maar nu niet meer. Mijn winrate is gewoon vijftig procent hoger sinds ik hier op dit kantoor poker. Dat heeft met meerdere factoren te maken; de positiviteit, beter worden. Gooi dan een beetje goodrun erbij en je hebt een mooi resultaat.

Floris: Ik denk dat dit voor ons allemaal qua winst in big blinds de beste periode is van de laatste drie jaar.

Luuk: Ik weet bijna zeker dat dat geen toeval is dat ik de laatste drie maanden echt weer dik aan het winnen ben.

Rene: Het is nu echt een kwestie van niet in die val trappen dat je weer denkt dat je het alleen ook wel kan.

Downswing

Jullie zeggen dat als iemand wint, dat iedereen dat voelt. Werkt dat ook de andere kant op? Als iemand grof verliest, wordt dan ook het hele kantoor neertroostig?
Luuk: Dat zou wel kunnen gaan gebeuren ja. Maar daar moet je dan maar mee zien te dealen.

Rene: De kans dat iedereen echt een slechte maand heeft is wel klein, dan moet het wel heel slecht gaan.

Luuk: Heeft iemand uberhaupt al een verliesmaand gehad hier?

Floris: Ik heb één break-even maand gehad en toen werd ik meteen de hele maand aangepakt door iedereen. Maar break-even mag je niet over klagen als pokerspeler.

Hebben jullie naast individuele doelen ook gezamenlijke doelen?
Floris: We zijn een half jaar bezig en hebben ons nog niet echt gemeten met de groten der aarden. We komen ze wel tegen maar we zijn er nog niet. Ik heb voor de 888poker lobby op $10/$20 gebattled en die games zijn wel zwaar, maar om dat voor $25/$50 op PokerStars te doen is wel nog een stapje hoger.

Rene: Dat is wel echt huge, dan praat je wel over de echte top vijf spelers ter wereld. Op de $10/$20 is het meer de top twintig waarschijnlijk waar je dan bij wilt zitten.

Luuk: Is dat ook jouw doelstelling Rene om de 5k NL te spelen? Voor Floris in ieder geval wel.

Rene: Ja, het staat er wel dus ik kan er niet omheen. Ik stel mezelf dat doel en dat is dan zo'n beetje het hoogste wat ik kan bereiken. Als ik een level lager aan kan, dan ben ik alsnog wel tevreden. Maar de doelstelling zet ik wel zo hoog. Ik probeer er naartoe te werken en alles aan te doen. Daarom heb ik mezelf een paar maanden geleden ook in die $25/$50-tafel gephotoshopt.

Floris: Is dat een fotoshop? Dat wist ik niet ouwe!

Rene: Gast, ik zit met alle sicko’s, ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd. Als ik van geld hou ga ik daar niet zitten op dit moment. Die photoshop heb ik als motivatie opgehangen, zo had ik iets om naar toe te werken. Al werkt het maar 0,05%, dan is het het waard geweest om uit te printen. En het heeft gewerkt, want nu speel ik sinds kort ook $25/$50 games, ik heb inmiddels een paar duizend handen op dat limiet gespeeld.

Luuk: Voor mij is dat nog niet haalbaar.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3) 102

Waar zit jij nu?
Luuk: Ik speel cashgames 500NL. Op zich is het wel een doel om binnenkort op de hogere limieten te zitten. $5/$10 en $10/$20 speel ik al af en toe, en dat zal uiteindelijk ook $25/$50 worden. Mijn doelstelling nu is gewoon om ervaring op te doen en beter te worden, want ik zit nog niet op het niveau waar deze twee gasten zitten. Dat gaat nog komen hopelijk.

Floris: Ik vind dat ook het leuke trouwens gewoon, de verschillende karakters die we hebben. Ik denk dat Rene qua mentaliteit de nummer één van Nederland is. Hij benadert alles echt zoals een topsporter dat zou doen. Zelf heb ik met mijn meditatie en mijn groene sapjes. En dan heb je Luuk die de andere kant van het spectrum zit. Luuk komt gewoon op kantoor met zijn boterham met kaas en gaat zitten klikken.

Rene: Ik ben heel erg perfectionist met voorbereiden op het spelen. Vandaag ga ik bijvoorbeeld al niet meer spelen want de dag is al te erg door de war geschopt door dit interview. Dat is een beetje een autistisch trekje. Als mijn routine te erg wordt verstoord, dan werkt het niet meer. Ik speel dan gewoon niet meer echt mijn A-game en ik heb dan niet echt motivatie om C-game te spelen puur om maar mijn hourly te grinden. Dat is het me niet waard. Het werkt wel hoor, ik denk dat ik 85 procent van de tijd mijn A-game speel.

Floris: Natuurlijk moet je een basistalent hebben, maar je komt pas ver als je ook heel hard werkt en gedisciplineerd bent. Ik denk dat er heel wat jongens met meer talent dan Rene, de laatste paar jaar gesneuveld zijn.

De een zuipt zich helemaal de tering in, en ik doe dat niet. Dan loop ik al ver voor op hem.


Rene: De een zuipt zich helemaal de tering in, en ik doe dat niet. Dan loop ik al ver voor op hem. Hij mediteert niet voor een sessie, ik wel. Dan loop ik weer voor. Hij eet een hamburger, ik eet een salade, ik zeg maar wat. En al die kleine edges zorgen ervoor dat ik uiteindelijk een positief resultaat heb tegen iemand.

Floris: Ik denk dat Rene af en toe, net als ik, doorslaat. Alles kan helpen, maar je moet niet te ver gaan. Want de realiteit is dat ik wel eens mijn tape heb geluisterd, mijn groene sapje op heb en strategie heb doorgenomen, maar dan alsnog de tafel wordt afgeveegd door Morten die 's avonds in de kroeg zat en daarna nog even naar de snackbar ging. Je moet met alles een mix vinden.

Rene: Het is ook wel heel erg persoonlijk wat voor je werkt. Ik zat op een gegeven op Malta met vier gasten waaronder 'Fmylife' die de $25/$50 zat aan te stampen. Hij deed al dat soort dingen als meditatie en gezond leven helemaal niet. Maar het is een valstrik om te denken dat als hij het zonder kan, dat wij het dan ook niet hoeven te doen. Je moet er gewoon achter komen wat voor jou werkt. De ene heeft meer nodig dan de ander.

Sociaal

Als je zo intensief met poker bezig bent, is er dan nog wel tijd voor meer?
Floris: Ik heb nog wel een druk sociaal leven, en ik weet dat Luuk dat ook heeft.

Rene: Poker is aardig time-consuming, ik hou relatief weining tijd over. Zes dagen in de week ben ik aan de bak met poker, en heb ik vaak alleen de zaterdagavond en zondag over. Verder ben ik getrouwd met een Braziliaanse en daar besteed ik ook graag tijd mee, en dan heb je ook nog vrienden en familie. Het zijn geen normale 5-daagse werkweken die ik maak. Maar goed, je moet zelf de keuze maken wat je belangrijker vindt op dit moment. Met poker is het gewoon zo dat hoe meer quality-time je er in steekt, hoe meer en groter succes je kunt verwachten. Je kan ook een extra dag vrijnemen of minder uren maken, maar dan moet je vervolgens niet klagen als je dan de top niet haalt.

Floris: Als ik vier dagen echt aan de bak ben geweest, dan neem ik wel twee dagen vrij. Ook als ik alcohol drink, dan doe ik de dag erna niets. Als ik in Amsterdam ben doe ik waar ik zin in heb. Gemiddeld zit ik op vijf dagen poker in de week denk ik.

Luuk: Ik speel vier dagen vol en dan bijvoorbeeld op zaterdag nog een middagsessie misschien.

Rene: Op zaterdag ben ik ook wat flexiber. Sowieso heb ik één dag in de week ingeruimd puur voor strategie. Dan speel ik niet.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3) 103

Toekomst

Hoe zien jullie de toekomst?
Floris: We hebben uiteindelijk allemaal wel het idee om de transititie te maken naar iets anders. Ik zie de toekomst van online poker niet heel erg positief in. Ik denk dat wij competitief kunnen blijven, maar ik ben vooral bang voor de opkomst van bots. Ik denk dat dat een heel groot probleem gaat worden.

In de toekomst staan we er wel voor open om te gaan coachen.

Dus ja, we praten wel veel over dingen die we in de toekomst kunnen doen. Ik heb natuurlijk al verteld in ons interview eerder dat ik het heel leuk vindt om mensen te coachen. Dat waren op dat moment meer woorden dan daden. Maar ik sta er echter nog wel steeds hetzelfde in.

In de toekomst staan we er wel voor open om te gaan coachen. Daar geven we dan wel onze eigen twist aan. Wat betreft deepstacked spel zitten we bij de top en hebben we connecties. Daarnaast is Luuk is gewoon de beste toernooispeler die er is in Nederland, al zal hij dat zelf niet zeggen.

Ik denk dat we er iets heel moois van kunnen maken. Hoe dat precies uitgewerkt gaat worden, daar zitten we nog over na te denken. Maar de kans is groot dat we daar uiteindelijk iets mee gaan doen.

Luuk: Ja dat is wel goed verteld. Dat gaat waarschijnlijk voor toernooien worden, niet voor cashgames.

Want daar zien jullie meer heil in voor de toekomst?
Luuk: Dat dat zal voor veel langere tijd goed verslaanbaar zijn. En het is makkelijker te leren.

Floris: Morten heeft een jongen gecoacht en gezien hoe taai het is om iemand van $0,10/$0,25 naar $2/$4 of $3/$6 te trekken. Dat is echt heel moeilijk, helemaal met de rake. Dan heb je echt hele goede spelers nodig om dat te realiseren. Het kan nog wel, maar het is denk ik veel moeilijker.

Rene: De pool is gewoon kleiner. Stel je hebt twintig spelers en je zet ze allemaal in dezelfde spelerspool, van wie moeten ze het geld gaan pakken? Bij toernooien is dat wel anders.

Floris: Daarnaast is de combinatie van Rene en ik die deepstacked heel goed zijn, en Luuk die de shortstacksituaties feilloos kent, natuurlijk goud. Bij toernooien heb je dat allebei dus wij kunnen ons dan focussen op de beginfases en algemene concepten terwijl Luuk dingen bijbrengt voor later in het spel.

Denk je er zelf dan niet aan om de overstap te maken?
Rene: Nee, hoe ik nu bezig ben sowieso niet. Mocht de situatie ooit komen dat cash om wat voor reden dan ook niet meer te verslaan is, dan bekijk ik dan wel wat mijn opties zijn. Ik denk wel dat als ik een paar maandjes voor toernooien ga zitten, dat ik het dan wel kan beaten.

Luuk: Zolang je cashgames kan blijven spelen, zou ik dat lekker blijven doen.

Rene: Zeker, ik zou het ook helemaal niet zien zitten om toernooien te gaan spelen. Waarschijnlijk zou ik nog gewoon wat anders gaan doen ook. Het ziet er wel redelijk brutal uit. Mentaal gezien vooral.

Grind House: Gieles, Van der Ven en Kuhlman pakken het professioneel aan (deel 3) 104

Comments

 • Danos Danos

  Leuke serie, altijd genot mensen die zich gewoon vast blijven bijten in NLHE ipv hip gaan lopen doen met al die andere varianten. Er is nog genoeg te pakken in NLHE en het blijft de mooiste variant.

 • potodd potodd

  luckyluke schreef

  leuk stuk en leuk idee , vraag me alleen af hoe ze de verleiding gaan weerstaan om database te delen/account te delen/samen te spelen, aangezien ze ook zelfde games spelen en bij elkaar zitten is het toch wel heeeel makkelijk om dit te doen.

  Dit zal zeker gebeuren, doe je verder weinig aan.

 • haagel haagel

  Leuke stukken!

Lees 20 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen

AANBEVOLEN

Interview Daniel Negreanu over het WCOOP $51.000 toernooi, de koers van Amaya, de film Lucky You, en meer... Interview Daniel Negreanu over het WCOOP $51.000 toernooi, de koers van Amaya, de film Lucky You, en meer...