Ulrik Bengtsson: "Wij gaan verhaal halen bij Europese Commissie omtrent nieuwe wetgeving"

Ulrik Bengtsson: "Nederland maakt inbreuk op basisprincipes van Europese Unie"

Al jarenlang wacht men in Nederland op de nieuwe wet van Kansspelen op Afstand, maar voorlopig lijkt er nog steeds geen doorbraak te zijn geweest. Het wetsvoorstel werd vorig jaar nog goedgekeurd door de Tweede Kamer en sindsdien zijn er geen stappen meer gemaakt. Volgens Ulrik Bengtsson, voorzitter van de Betsson Group, is dit onacceptabel en zijn bedrijf gaat dan ook verhaal halen bij de Europese Commissie.

In een opiniestuk op Het Financieele Dagblad schrijft hij het volgende: "Nederland maakt inbreuk op de basisprincipes van de Europese Unie. Het is de hoogste tijd dat Nederland overgaat tot het invoeren van de nieuwe Wet kansspelen op afstand voor de onlinekansspelmarkt. Deze wet laat al elf jaar op zich wachten en dat is schadelijk voor alle partijen, maar zeker ook voor het imago van Nederland als vooruitstrevend en toegewijd lid van de Europese Unie."

Verder schrijft Bengtsson dat de Europese Commissie al negen jaar geleden een proces zou aanspannen tegen Nederland, als er geen nieuw vergunningsstelsel zou komen. Nederland ging akkoord en gaf aan dat er een nieuwe wetgeving zou komen. Met de oprichting van de Kansspelautoriteit probeerde men de overgangsperiode zo goed mogelijk door te komen, maar deze partij blijkt opeens hele andere ideen te hebben:

"Met ingang van 1 juni jongstleden heeft de KSA echter plotseling en eenzijdig het aantal prioriteringscriteria uitgebreid, om onlineaanbieders uit de Nederlandse markt te weren. De nieuwe criteria hebben geen enkele wettelijke basis en werken contraproductief. Ze zorgen er namelijk voor dat de aanbieders met een Europese licentie die in een veilige en goed gereguleerde omgeving onlinekansspelen willen aanbieden, uit de markt gedrukt zullen worden. Hun plaats zal worden ingenomen door aanbieders zonder enige licentie die zich geen zorgen maken over hun reputatie en nauwelijks door de KSA te controleren zijn."

Bengtsson zegt daarover: "We dringen er bij de Nederlandse overheid op aan om de Nederlandse burgers die al onlinespelen te blijven beschermen. We refereren daarbij aan de antwoorden van het ministerie van Veiligheid en Justitie van 3 april 2015 op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer: ‘In aanloop naar de totstandkoming van een vergunningsstelsel is het echter in het belang van de kanalisatie niet wenselijk om nu al van alle aanbieders te verlangen dat zij bijvoorbeeld geolocatietechnieken toepassen of betalingen via iDeal weigeren, omdat daarmee de honderdduizenden Nederlanders die al deelnemen aan kansspelen op afstand, zullen worden gedreven in de richting van onbetrouwbare aanbieders die ook na regulering niet voor een vergunning in aanmerking zouden komen. Zodra er een vergunningenstelsel is, zal dit anders komen te liggen, omdat aanbieders die aan de hoge eisen van het Nederlandse stelsel voldoen, dan wel een vergunning kunnen verkrijgen."

De ceo van de Betsson Group sluit af met het kopje "Geduld begint op te raken": "De recente acties van de KSA gaan lijnrecht in tegen overheidsbeleid. Het is tijd dat we overgaan tot het invoeren van wetgeving op dit terrein, zoals voorgesteld door het ministerie. Na zoveel jaren van wachten begint ons geduld op te raken. Betsson is een legale, beursgenoteerde Europese onderneming die in heel Europa onlinekansspelen aanbiedt. Dat doen we op verantwoorde en transparante wijze in een veilige en beschermde omgeving voor de consument. We beschikken over meerdere Europese vergunningen en voldoen volkomen aan alle Europese regelgeving, onder andere wat betreft verantwoord spelen en het tegengaan van het witwassen van geld. Wij vinden het hoog tijd dat ook de Nederlandse politiek zich schaart achter Europese eisen waaraan Nederland nu als één van de weinige EU-landen niet voldoet. Zo niet, dan zal de goede reputatie van Nederland als een vooruitstrevend EU-lid met duidelijke normen voor de consumentenmarkt grote schade ondervinden."

Zijn laatste woorden waren duidelijk:

Wij zullen hierover verhaal halen bij de Europese Commissie en we hebben er alle vertrouwen in dat de Commissie de nodige stappen zal nemen.

Het gehele stuk van Ulrik Bengtsson kun je hier lezen.

LEES MEER

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook