Uitspraak rechter: 18 jaar celstraf voor Mark de J. voor moord op Koen Everink

Uitspraak rechter: 18 jaar celstraf voor Mark de J. voor moord op Koen Everink 0001

Ruim een jaar en tien maanden geleden werd in zijn huis in Bilthoven het lichaam van miljonair Koen Everink gevonden. Everink, oprichter van reisbureau 'Eliza was here', was door messteken om het leven gebracht. Enkele weken later schreven we hierover het volgende artikel: "Moord Koen Everink naar verluidt om pokerschuld van €80.000". Halverwege de maand december kwam het Openbaar Ministerie met een eis van achttien cel en dinsdag werd hij daadwerkelijk veroordeeld tot deze gevangenisstraf.

Op AD.nl verscheen dinsdagmiddag het volgende bericht over de uitspraak van de rechter:

Voormalig tenniscoach De J. heeft Everink op 'gruwelijke wijze' met messteken op om het leven gebracht, oordeelt de rechtbank. ,,Het moet vreselijk zijn geweest om in zijn eigen woning aangevallen te worden door iemand die hij vertrouwde", aldus de rechter.

Everink werd begin maart 2016 thuis in Bilthoven doodgestoken. Zijn kleine dochtertje vond hem de volgende ochtend in de keuken. Mark de J., op dat moment tenniscoach van Robin Haase, werd enkele weken later opgepakt. De J. bleek bij Everink een geldschuld van zo'n 80.000 euro te hebben opgebouwd, een gevolg van zijn gokverslaving. Geld wat Everink terug wilde hebben. De J probeerde zijn gokverslaving verborgen te houden en zou steeds verder in paniek zijn geraakt.

Zoektermen
De rechter maakte tijdens de zitting korte metten met het verweer van De J., die nog altijd beweert dat niet hij, maar iemand anders Everink heeft vermoord. De J. zegt dat hij de avond van de moord, nadat hij bij Everink op bezoek was geweest, werd ontvoerd. Die kidnappers zouden Everink hebben vermoord. De rechter acht dat ongeloofwaardig en niet ondersteund door bewijs. Bovendien kwam De J. pas later met zijn het ontvoeringsverhaal, terwijl hem daarvoor meermaals gevraagd was of hij alles had verteld.

Uit onderzoek blijkt dat De J. zoektermen op zijn iPad heeft ingetikt die allemaal te maken hadden met het ombrengen van een persoon. Zo zocht hij onder meer naar termen als 'messteken in rug', 'halsader plek', 'verwurging hoe lang'. Dat hij de termen ingetikt zou hebben na het kijken van tv-series, vindt de rechter ongeloofwaardig.

Dochtertje
De rechter heeft in zijn strafmaat bovendien meegewogen dat De J. de moord pleegde terwijl Everinks 6-jarige dochter boven lag te slapen. Hij wist dat zij haar vader als eerste zou gaan vinden, oordeelt de rechter, die hem dat zwaar aanrekent. De rechtbank wijst ook de schadeclaim namens Everink dochtertje toe: 46.105 euro.

De J. was niet aanwezig bij de zitting, terwijl hij bij eerdere zittingen altijd in de zaal zat. Hij zou de uitspraak vandaag emotioneel gezien niet aan hebben gekund, aldus zijn advocaat Bob Kaarls, die direct na de uitspraak liet weten dat De J. in hoger beroep gaat.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen