Rene Kuhlman & Floris van der Ven gaan eindelijk coachen: "Wij bouwen een community van crushers om ons heen"

Rene Kuhlman & Floris van der Ven gaan eindelijk coachen:

Anderhalf jaar geleden, in maart 2017, spraken wij met onder andere Floris van der Ven en Rene Kuhlman (Deel 1/Deel 2/Deel 3) die samen in een 'Grind House' in Rotterdam speelden. Ze waren toen gefocust om allemaal de top te halen, maar gaven wel aan dat ze er voor open stonden om in de toekomst spelers te gaan coachen.

In 2014 spraken we al met Floris tijdens zijn $100K-challenge en zijn doel om de beste cashgame-speler ter wereld te worden. Toen sprak hij zich al uit over coaching in de toekomst:

Hoe serieus zijn de plannen om met personal development aan de slag te gaan in de echte mensenwereld?
Ja, dat is wel redelijk serieus, dat is waar ik naar toe wil. 100 dagen 100k is een super mooi platform om een beetje te oefenen. Plus, ik moet wel iets van een trackrecord hebben als ik later coaching wil gaan geven. Als je zelf nog niet echt iets hebt gepresteerd, dan heb je nul credibility.

Poker Ambition

Die tijd is nu gekomen, want Van der Ven en Kuhlman gaan hun eigen coaching-site "Poker Ambition" beginnen. Deze naam kwam ons al bekend voor en dat bleek terecht: "Floris was heel vroeger met deze site begonnen, maar dat was niet het juiste moment. Nu maken we een doorstart met een hele andere insteek: coaching."

Een jaar geleden, bij de Master Classics of Poker, verscheen Rene (bekijk hier het interview) al voor de camera's van PokerNews.nl en sprak hij met Frank Op de Woerd over de recente ontwikkelingen en prestaties. Het ging op dat moment erg goed met de pokerprestaties en hun ontwikkeling. Nu kiezen ze er dus voor om te gaan proberen om andere spelers eenzelfde ontwikkeling mee te laten maken.

Zoals gezegd ging het een jaar geleden allemaal erg goed wat betreft jullie prestaties & ontwikkelingen. Hoe heeft zich dat de afgelopen twaalf maanden voortgezet?

De afgelopen twaalf maanden hebben we deze lijn eigenlijk doorgetrokken. We hebben ons erg veel gefocust op 3-4 handed battles op de limieten $5/10 tot en met $50/100. Dit is erg succesvol geweest.

"Wij zijn beiden niet erg 'money driven'."

Het is ook goed om te zien dat Luuk (Gieles, vroeger voornamelijk toernooispeler), toch wel een beetje onze cashgame protegé, nu ook de stap heeft gemaakt naar de 3-4 handed games op de limieten van $1kNL tot en met $10kNL.

Verder was het erg interessant en leerzaam. Als je zo lang bezig bent om iets te bereiken, in ons geval de top te behalen en te verslaan, en je “bent” er. Dan merk je dat de motivatie wat achteruitgaat, want werken naar een doel is leuker dan er “zijn”. Wij zijn beiden niet erg money driven, wat het grind-aspect van poker er niet interessanter op maakt. Daardoor zijn we op zoek naar een volgende uitdaging wat voor beiden dichter ligt bij onze motivaties en interesses. Hierdoor zijn we beland bij coaching.

Het succes heeft zich voortgezet, maar toch besluiten jullie nu om de focus te verleggen naar coaching. Vanwaar deze keuze?

Floris: Ik roep al vijf jaar lang dat ik uiteindelijk een coach wil worden en ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in personal development. Iets wat we ook hebben kunnen zien in de "100 dagen $100k"-challenge, waar ik toen over zei: "Ten tweede vind ik de personal development scene zo ongelooflijk tof, dat ik daar later eigenlijk iets mee wil gaan doen. Dat wil ik nu in de pokerwereld een beetje opzetten; het lijkt me heel erg vet als ik het komende jaar een aantal keer een seminar kan geven over personal development, over mindset en hoe je dat als pokerspeler kan gebruiken. Ik ben een beetje aan het kijken hoe ik daar een afzetkanaal voor kan vinden. Dit is verder totaal niet een financieel doel. Als mensen niet willen betalen om te komen, doe ik het wel gratis. Zover zou ik wel willen gaan, omdat ik het gewoon heel leuk vind om te doen en ik wil me daar graag in ontwikkelen."

"Het is bizar hoe de juiste kennis iemand zoveel beter kan maken."


Rene: Ik vind strategie leuker dan het spelen zelf. De uitdaging van een game of limiet “verslaan” of een bepaalde spot uitvogelen, dat vind ik het leukste. Het toepassen en zien dat het dan werkt is voor mij de champagne, maar het herhalingsproces haal ik zelf erg weinig voldoening uit. "So how can we make it fun again, or how can you get payed doing what you love to do?" Het antwoord ligt dus in coaching en ik zal me voornamelijk bezig houden als head coach met het coachen van de spelers op technisch gebied, en het creëren van content hiervoor.

Verder zijn wij erg geïnteresseerd in het leerproces, en wat de ene nou beter maakt dan de ander. Wanneer je nou beter presteert dan een ander, welke mentale blokkades er zijn, welke technische verschillen en understandings van het spelletje verschillen per limiet.

Los ervan dat het dus erg matcht met onze interesses, is het uiteraard ook erg lucratieve markt. Het is bizar hoe de juiste kennis iemand zoveel beter kan maken. Er is een reden dat niemand op de hoogste limieten coaching per uur zou doen. De waarde daarvan, $5.000 tot $10.000 per uur, zal niemand betalen.

Het laatste jaar hebben we beiden wat coaching-sessies gedaan met spelers, en je zag dat één uurtje praten een directe increase had in hun winrate. Je kan heel duidelijk wijzen waar ze aan moeten werken, wat leidt tot efficiënte studie, wat in de huidige pokerwereld een groot probleem is, aangezien er heel veel content is maar waarvan het meeste prut is. Er zijn een paar goede producten om spelers naar $1/2NL ($200NL) te trekken, maar zodra ze hoger willen houdt het op.

Wat maakt jullie tot de geschikte coaches?

We denken zelfs dat we meer dan geschikt zijn als het gaat om NLHE cashgames op het internet. We wilden eerst zelf de top bereiken.

Wij zijn allebei begonnen met online poker toen we 18 jaar waren, en hebben jarenlang gewerkt om tot $1kNL te komen. De pokerwereld was/is over het algemeen erg negatief ingesteld: “Poker is dood”, “online poker is dood”, “cashgames zijn dood”. Uitspraken als deze horen we constant, maar ondanks dat, groeide ons succes met de jaren. Alles kwam samen en we zijn in de "versnelling naar de wereldtop gegaan". Waar de rest zich achter dit excuus verschuilde zijn wij aan het werk gegaan, waar de rest focuste op de problemen, zochten wij de oplossingen en zijn we erachter gekomen hoe je in de hedendaagse pokerwereld nog prima succes kan behalen. We hebben de manier gevonden zonder het elite-talent, en daarnaast veel aan mindset gewerkt en daar zijn we experts in geworden.

Floris van der Ven
Floris van der Ven

We hebben allebei al jarenlang een interesse gehad in coaching, echter hadden we nog niet het gevoel dat we genoeg bereikt hadden om te kunnen zeggen dat we daadwerkelijk waarde kon toevoegen aan studenten. De wereld van pokercoaching zit al vol genoeg met spelers die zelf de top niet hebben behaald en zijn gaan coachen omdat ze hun pokerpotentie plafond hebben bereikt. We wilden zelf eerst bewijzen dat we de top konden bereiken om daarna oprecht te kunnen zeggen “ok, we kunnen jullie wel wat leren”.

Solvers, data, software; iedereen kan een solver kopen, maar het gaat erom wat je er mee doet. Je kan mij een mooie keuken geven met de beste apparatuur en ingrediënten, maar mijn hoofdgerecht zal alsnog nergens naar gaan smaken. Ik doe er teveel van het ene in en te weinig van het ander, ik weet niet wat de sleutel ingrediënten zijn en hoe je die combineert zodat het een succesvol gerecht wordt. In poker gelukkig wel.

Jullie spelniveau is natuurlijk een stuk hoger dan de gemiddelde speler in Nederland. Op welke groep spelers willen jullie je focussen en wat kunnen ze van jullie verwachten?

Ja, wij spelen inderdaad een stuk hoger op dit moment, maar wij hebben ervaring op allerlei limieten, zowel als speler en als coach. Het belangrijkste is dat wij (redelijk recent nog) de weg hebben bewandeld naar de top en hierbij veel dingen goed, maar zeker ook fout hebben gedaan. Daar hebben wij van geleerd. De meeste waarde die wij leveren is mensen deze weg wijzen.

"Poker begrijpen in plaats van trucjes leren."

Het gaat om de approach naar poker toe. Denk hierbij aan werk en speelwijze (performance) studiewijze, mindset, en technische kennis van het spelletje zelf "Hoe word ik nou beter in poker, waar liggen de antwoorden wel, en waar niet, in welke hoek moet ik het zoeken." Poker is zo complex en veelzijdig, wij zorgen dat jij weet wat voor jou wat belangrijk is. Wanneer wel en wanneer niet? Wat wel en wat niet? 80% van je resultaat komt uit 20% van de spots, en in plaats van uren vergooien om te zoeken welke dat zijn, besparen we jou die tijd door je te laten zien waar het echte verschil gemaakt worden.

Om een voorbeeld te geven. Wij werkten veel aan "button versus big blind"-situaties omdat dat een van de frequentere spots is in online 6-max cashgames. Dan kijk je naar solvers, wat je tegenspelers doen, en pas je het toe in praktijk. Echter door proberen en fouten ga je verdere nuances bepalen. Bijvoorbeeld een bepaalde strategie of concept ging goed op een flop 10-3-4, maar op 10-8-4 dan net niet. En dan valt ineens dat kwartje, echter valt dat kwartje niet zomaar, achter dat kwartje zitten uren van implementeren, falen, feedback verwerken en het verfijnen van je strategie. Dat verfijnen hiervan heeft ons maanden (en stacks) gekost, terwijl we die nuances nu, binnen een dag coaching kunnen overbrengen.

Wij gaan het leerproces stimuleren en sturen. In plaats van uit je hoofd leren “op dit board c-bet ik 100% 1/3”, leggen wij je de concepten uit die voorafgingen tot de strategische conclusies. Als je deze concepten gaat begrijpen, ga je in-game doorhebben waar dit concept nog meer op gaat, en waar je wilt afwijken van deze strategie. Dat maakt onze aanpak erg sustainable en transferable.

Om een quote terug te halen uit het artikel van 2017: "POKER BEGRIJPEN IN PLAATS VAN TRUCJES LEREN." In plaats van het antwoord geven op een probleem of een bepaalde spot, is het leren hoe je een antwoord kan vinden véél waardevoller. En aangezien poker constant veranderd, is deze skill van essentiële waarde. Ik kan jou nu een strategie geven zonder het verder toe te lichten, en die zal werken omdat de spelerspool die spot op een bepaalde manier benaderd, maar de pool zit ook niet stil. Jij bent dus aan het winnen in die situatie voor een paar maanden, tot dat de pool zich aanpast. Jij snapt het concept achter de strategie niet goed genoeg, dus jij weet dan niet waarom het niet meer werkt en waarom je niet meer wint. Je staat dus stil in jouw strategische ontwikkeling, en stilstaan in de pokerwereld, is achteruitgaan.

Rene Kuhlman
Rene Kuhlman

Ik denk dat wij het grootste verschil gaan maken voor spelers die zijn gestrand op 200NL en niet door lijken te komen. Er is zoveel coaching content en stables die je naar 200NL kunnen brengen, maar daarboven lopen ze vaak vast. De coaches hebben zelf niet de ervaring (op een enkeling hier en daar na) op de hogere limieten, dus weten niet het verschil, gezien ze er anders zelf wel hadden gezeten.

Dit wil niet zeggen dat wij jou niet van 50 naar 200 kunnen halen, zeker wel, alleen daarmee zullen wij niet perse zoveel beter zijn en onderscheidend zijn dan de concurrentie. Het zou best kunnen, dat een andere coach of een ander bedrijf je een stuk sneller naar 200NL kan krijgen of zelfs meer kan laten winnen op een lager limiet. Echter is dat dan meestal ook wel het dak, omdat je met trucjes alleen het boven 200NL echt niet gaat redden. Het verschil tussen een 200NL-regular en een 1k-regular, is erg groot, en het verschil tussen een 1k-regular en een 5k-regular is immens. Het is bijna niet te bevatten. Dat ervaren wij zelf bijvoorbeeld ook: speel je op $5/10 loop je over de tafel heen, en snappen mensen niet wat er gebeurd, terwijl met elk stapje dat je omhoog gaat, de weerstand significant groter wordt.

Jullie geven het al een beetje aan, maar waarom moeten ze voor jullie kiezen in plaats van een concurrerende coaching-site?

Onze filosofie en manier van leren, "het leerpad", is redelijk uniek. Ik ben door veel coaching-content van de concurrentie heengegaan en zie grote gebreken in het focussen wat nou echt belangrijk is. Veel theoretisch, slim overkomend, gelul, wat niet de ware essentie van poker weergeeft. Wat ook logisch is, gezien veel van de coaches het ook niet weten. Ze zitten zelf op hun plafond van 400NL (no offense) dus ze geven over wat zij zelf weten.

"Wij zorgen voor de mentale ondersteuning."

Ik denk dat wij heel goed weten wat iemand op een bepaald limiet brengt. Zowel mentaal als technisch heeft elke speler op elk limiet zijn eigen lijst van uitdagingen die, als hij ze overwint, als resultaat heeft dat hij promoveert naar het volgende limiet zeg maar.

Het is hierboven ook al toegelicht: in plaats van je een strategie leren die nu werkt, leren we je hoe je poker moet benaderen, waardoor je niet alleen op het moment dat je bij PokerAmbition bent meer gaat winnen, maar ook nog lang daarna.

Wij houden het creatieve leerproces in takt. Er is ruimte voor 'sparren' over ideeën, spots, en concepten. Wij als coaches, en niemand wat dat betreft, weten ook niet het 100% waterdichte antwoord in elk scenario. Door open-minded te zijn, en samen te werken gaan we op zoek naar het juiste antwoord, ongeacht uit welke hoek of uit wie zijn mond dit komt. Er gebeuren mooie dingen als meerdere spelers vanuit hun unieke perspectief naar een situatie kijken.

Verder houden we je 'accountable', en monitoren we jouw proces en corrigeren we waar nodig. We zorgen voor mentale ondersteuning. Een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle pokerspeler is consistentie, en daar zijn deze drie aspecten van essentieel belang voor.

Verder werk je samen met studenten die hetzelfde doel hebben, om terug te komen naar het artikel van Grind House: "You become the average of the 5 people you spend time with". Vertaald naar poker: "To be a shark, you have to be around sharks." Daar zorgen wij voor met onze community.

Wat verwachten jullie van de toekomst? Wat zijn de gevolgen voor jullie eigen pokercarrière nu jullie de focus gaan leggen op coaching?

Wij zien voor ons eigen spel veel positieve gevolgen. Door poker uit te leggen aan jouw studenten, ga je weer over veel spots nadenken en kom je vaak interessante dingen tegen die je eventueel in je eigen spel ook kan gaan verbeteren. Wij gaan niet zeggen doe dit, doe dat, omdat wij hoger spelen dan jullie. Wij gaan al onze benaderingen wiskundig, met data of solver-technisch ondersteunen. In dit proces is het best interessant wat je tegenkomt als je jouw benadering die je over wilt brengen hard wil maken met data en vaak leidt dit tot een meer verfijnde versie van de strategie.

"In de nabije toekomst willen we ook coaching in toernooipoker aanbieden."

Qua zelf spelen: wat we al aangaven, willen we het grind-aspect eruit halen en die uren vervangen door uren voor PokerAmbition. Wij zullen ons voornamelijk verder focussen op de 3-4 handed games op $2kNL+ en competitief blijven in de top.

Verder wil Rene graag meer diversiteit in poker, en zal hij zich onder andere gaan verdiepen in toernooipoker. Om vervolgens daar in samenwerking met de top uit de MTT-wereld in de nabije toekomst PokerAmbition mee uit te breiden door ook coaching in toernooipoker te gaan geven.

Daarnaast komen we komende week naar de Master Classics of Poker voor ons jaarlijks potje live poker, en zullen we nog wat expertises delen in het MCOP Journaal.

Tenslotte hebben we nog een vraag aan Luuk Gieles gesteld. Jij hebt de laatste twee jaar met deze jongens samen gewerkt: op welke manier heeft dit impact op jou gehad?

Door de samenwerking met Floris en Rene, ben ik het pokerspel compleet anders gaan benaderen. De leermethode die door de jaren heen is ontwikkeld is voor poker heel erg sterk. Ik spreek vooral voor mezelf maar ook een beetje voor allemaal als ik zeg dat onze aanpak richting poker de afgelopen twee/drie jaar veel volwassener en professioneler is geworden. Ook is het een grote win-win geweest om met een clubje zo intensief strategie te doen en elkaar dagelijks te zien.

Heb jij interesse om jouw game naar het volgende level te trekken? Ga dan naar de website van Poker Ambition.

DELEN
  • Kuhlman & Van der Ven gaan na jaren eindelijk beginnen met coachen.

  • "Het gaat erom dat je poker gaat begrijpen in plaats van trucjes leren."

Comments

  • Heinzel Heinzel

    goed artikel en veel succes mannen, dat er maar veel nl-ers door jullie de HS gaan crushen Wink

Lees 1 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen