PokerNews debat: Is Phil Hellmuth een geweldige pokerspeler?

Is Phil Hellmuth een van de beste pokerspelers aller tijden?

Recentelijk brandde er in de pokerwereld weer eens een fikse discussie los over de pokerkwaliteiten van Phil Hellmuth.

Niets nieuws onder de zon, aangezien "The Poker Brat" zelf graag zijn mond hierover opentrekt met talloze rants over de jaren, maar de achtergrond van deze discussie was wel anders. Dit keer was het high-stakes legende Phil Galfond die hem complimenteerde voor zijn spel. Dat was vrij uniek te noemen, aangezien de spelers op de hoogste limieten doorgaans niet al te positief over de vijftienvoudig WSOP-bracelet winnaar spreken.

Uiteraard haakten veel spelers daar weer op in, spelers zoals Olivier Busquets en Fedor Holz, die de mening van Galfond niet deelden en geen al te grote pet van het spel van de WSOP-grootheid op hebben.

Op PokerNews proberen we de voors en tegen van beide kanten uit te leggen. Mo Nuwwarah, de meest ervaren verslaggever van PokerNews, en live reporter Lyle Bateman schijnen hiervoor elk hun licht over de situatie.

Is Phil Hellmuth top of flop? Laat het weten in de comments!

"De resultaten van Hellmuth spreken voor zich"

"Is Phil Hellmuth goed in poker?"

Vreemd genoeg is dit misschien wel een van de langstlopende vragen in de pokerwereld, eentje waar al decennia lang flink over gedebatteerd wordt. Toch is het een vraag die gesteld blijft worden.

Galfond's voornaamste punt was dat Hellmuths prestatie in het High Stakes Duel tegen Antonio Esfandiari aantoonde dat, wat de wiskundige benadering van zijn spel ook is, hij unieke kwaliteiten in een live setting heeft.

Holz, de drijvende kracht achter PokerCode, denkt daar anders over.

"Hij heeft zijn stack in elk $300K toernooi dat ik hem heb zien spelen weggepist, dus ik deel je mening niet", zo tweette hij.

Het is moeilijk om het inzicht in pokertalent aan beide kanten van de discussie aan te vallen. Zowel Galfond als Holz hebben prachtCV's als het op poker aankomt, met een uitstekende repuatie aan de analytische zijde van het spel. En ze maken beide valide punten.

Fedor Holz
Fedor Holz heeft Phil Hellmuth genoeg fouten zien magen op de hoge limieten.

Het argument van Holz over de high rollers is moeilijk te weerleggen, maar het is ook niet helemaal on-topic. Hellmuth staat bekend om de World Series of Poker (WSOP)-toernooien, en hij heeft daar meer succes behaald dan wie dan ook. Dit even los van welke pokerseries dan ook.

Iedereen weet uiteraard dat Hellmuth recordhouder met 15 WSOP bracelets is, maar het gaat nog een stuk verder dan dat. Hellmuth heeft liefst 166 WSOP-cashes, waarmee hij een van de grootste cashers is, en hij is ook de speler met de meeste finaletafels (62). Tevens is hij de enige die de finaletafels van het WSOP Main Event in Las Vegas en die in Europa behaald heeft. Hij is vierde op de all-time money list van de WSOP, maar de drie die boven hem staan zijn spelers die de One Drop toernooien met een inleg van $1 miljoen gecrusht hebben. Hij is daarnaast de eerste speler die een bracelet in de afgelopen vier decennia gewonnen heeft.

Maar de meest opvallende statistiek van zijn WSOP-resultaten springt niet direct in het oog. In die 62 finaletafels op de WSOP is Hellmuth liefst 26 keer heads-up gekomen, waarbij hij 15 keer won en 11 keer tweede werd. Dat betekent dat hij 40% van de tijd dat hij een finaletafel haalde hij bij de laatste twee zat.

Lees meer over onze eigen pokertopper: Teun Mulder!

Teun Mulder wist onlangs twee cashes van meer dan een miljoen dollar te maken!

Het analyseren van Hellmuth's WSOP resultaten leidt tot een of twee uitkomsten. Of hij heeft een unieke skillset waardoor hij WSOP-toernooien weet te verslaan zoals nog nooit iemand gedaan heeft, of hij is de meest gelukkige pokerspeler aller tijden, in ieder geval tijdens de WSOP. Het probleem met het laatste is dat het totaal tegen alles dat we weten over kansberekening en statistiek teniet doet.

Als poker een behendigheidsspel is waarbij de resultaten op de lange termijn inzicht geven, dan is het moeilijk om te ontkennen dat Phil Hellmuth unieke skills in WSOP-gerelateerde toernooien heeft. Zijn resultaten zijn onovertroffen. Ik weet niet precies wat deze unieke skillset is, maar ik weet wel dat je deze resultaten over vijf decennia niet krijgt door geluk, en ik denk dat het waard is om naar iemand als Galfond te luisteren wanneer hij zegt: "Ik erken gewoon dat ik grootsheid zie en dat Phil Hellmuth iets weet dat ik niet weet."

Hellmuth mag dan geen "geweldige pokerspeler" in high rollers of cash games zijn, zijn resultaten laten zien dat hij zonder enige twijfel de beste speler is die WSOP multitable toernooien gespeeld heeft. Ik begrijp dan wel niet hoe hij het doet, maar het feit dat hij het gedaan heeft geeft aan hoe goed hij is. Je krijgt niet de WSOP-erkenning die Hellmuth heeft enkel op basis van geluk.

-- Lyle Bateman

Phil Hellmuth
Hellmuth heeft naam gemaakt op de WSOP.

"Veel spelers hebben hem ingehaald en verdienen de spotlights"

Er bestaat geen enkele twijfel dat Phil Hellmuth uitstekende resultaten door de jaren heen heeft geboekt. Het is moeilijk om 15 bracelets en $24 miljoen in cashes op The Hendon Mob als broddelwerk af te doen. En alhoewel dat getal misschien niet veel winst aangeeft voor de high-roller grinders vandaag de dag, heeft Hellmuth deze resultaten opgebouwd in een heel andere tijd.

Dat gezegd hebbende, uitstekende resultaten en uitstekende skills zijn twee verschillende dingen. En de lange strijd tussen fans en haters van Hellmuth is een perfecte manier om naar zijn pokerskills te kijken. De recente overwinning van de L.A. Lakers zorgde ervoor dat LeBron James zijn vierde NBA titel heeft gewonnen, waarmee het debat weer oplaaide of hij of Michael Jordan de beste basketballer aller tijden is.

Wil je alles leren over Texas Hold'em poker? Klik dan hier!

Beide spelers waren enorm dominant ten opzichte van hun tegenstanders, maar er bestaat geen twijfel over dat James het tegen lastigere tegenstanders deed doordat het spel zich altijd doorontwikkelt en moeilijker wordt. Voor pokerspelers zal dit niets nieuws zijn. Daarom is het voor mij duidelijk dat James de betere speler is, alhoewel Jordan in zijn eigen tijdperk relatief succesvoller was, wat het enige is dat hij kon doen.

Op dezelfde wijze komende veel van Hellmuth's successen uit een ver verleden waarin weinig mensen er echt verstand van hadden hoe ze poker met optimale strategie moeten spelen. Sterker nog, slechts zes van zijn bracelets stammen uit het tijdperk nadat Moneymaker de WSOP won (2003). Alhoewel dat nog steeds erg sterk is, heeft hij zich daarmee niet echt onderscheiden van spelers als Phil Ivey, Daniel Negreanu en Michael Mizrachi.

Wiktor Malinowski
Wiktor Malinowski, een van de beste high-stakes cash gamers van het moment, is niet direct bij het grote publiek bekend

Maatstaven als aantal bracelets en behaalde finaletafels mogen misschien aantonen dat hij het lang weet vol te houden, maar vertellen niet het verhaal van een speler die met het grootste gemak zijn tegenstanders aan de zegekar weet te biden.

Feit is, de beste spelers ter wereld zijn degene die de hoogste limieten van de cash games weten te verslaan. Zo is het altijd geweest en zal het ook altijd zo zijn. Maar zelfs als het op de toernooien op de hoogste limieten aankomt is het opvallend dat zijn tegenstanders Hellmuth niet als elite beschouwen. En ook Galfond elf zei dat voordat hij de heads-up partij tegen Esfandiari zag, dat zijn mening gelijk aan die van Holz was. Zou één voorbeeld over een kleine sample echt zijn mening moeten bijstellen?

De reis van Easterdamnz: van Twitch-trol naar gevestigde GGPoker-streamer

Er bestaat geen twijfel over dat, alhoewel heads-up poker de meest pure vorm van pokerskill laat zien, Hellmuth tegen Esfandiari in een positie was waar zijn game gebaseerd op exploits (inspelen op je tegenstander's zwakheden in plaats van een puur mathematische benadering) kan werken. Hellmuth's kracht is altijd geweest dat hij zich aan zwakke spelers weet aan te passen, en alhoewel Esfandiari dat niet is kan het ook werken als Hellmuth bekend is met het spel van zijn tegenstander. Getuige het feit dat ze decennia lang al de strijd met elkaar aanbieden, kunnen we veilig stellen dat hij weet hoe hij deze tegenstander moet aanvallen.

Hellmuths balans laat zien dat hij meer bereikt heeft dan welke pokerspeler in de geschiedenis dan ook. En normaals, het feit dat hij goede resultaten door de jaren heen blijft behalen terwijl veel anderen niet bij wisten te blijven geven aan dat hij iets goed doet.

Zijn skills verdienen respect, maar ze halen het niet bij die van veel jonge topspelers van nu, die aangetoond hebben te kunnen winnen in moeilijke, moderne high-stakes velden. Het is tijd dat de gemiddelde pokerfan dit gaat realiseren, zodat de echte topspelers ook daadwerkelijk als toppers beschouwd gaan worden.

-- Mo Nuwwarah

Is Phil Hellmuth top of flop? Laat het weten in de comments!

DELEN
 • Phil Galfond en Fedor Holz zorgden onlangs voor een flinke discussie door Phil Hellmuth z'n pokerskills aan de kaak te stellen.

Comments

 • Hihihi Hihihi

  MrCallipo schreef

  Als je 15 bracelets hebt moet je wel wat kunnen toch

  Haalt vooral een enorm goeie ROI tegen vissen, weet als geen ander hoe je moet exploiten. Zijn track record sinds de jaren 80 gaat al over meer dan 1000 live toernooien, dus variantie zal wel meevallen inderdaad.

 • MrCallipo MrCallipo

  Als je 15 bracelets hebt moet je wel wat kunnen toch

 • Silverline17 Silverline17

  Kleurrijk markant figuur. Koesteren, ondanks z’n ook aanwezige mindere eigenschappen.

Lees 5 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen

AANBEVOLEN

Hellmuth verslaat Esfandiari in ronde 3 van High Stakes Duel Hellmuth verslaat Esfandiari in ronde 3 van High Stakes Duel