''Wakko gaat de wereld leren pokeren" - Poker Ambition-coach Rene Kuhlman vertelt over zijn pokerleven en toekomstplannen

René "TheWakko" Kuhlman

Eind 2018 zeiden Rene Kuhlman en Floris van der Ven het al: "we bouwen een community van crushers om ons heen". Die ambitie mondde uit in de pokercoachingssite Poker Ambition. Toppers als Joris Ruijs en Luuk Gieles zijn samen met Kuhlman en Van der Ven aan de trainingssite verbonden, die onder meer Teun Mulder, "Aalexxs" en andere vaderlandse slopers naar een hoger niveau heeft weten te brengen.

Vandaag geeft Kuhlman, beter bekend als "TheWakko" online, op het nieuwe YouTube-kanaal van Poker Ambition een uitgebreid inkijkje in zijn leven, hoe hij uiteindelijk op de hoogste stakes beland is en knokte tegen eindbazen als "LLinusLLove" en "OtB_RedBaron".

Ook vertelt hij over zijn eerste stappen als pokerprofessional, hoe hij meermaals in zijn carrière broke ging, over het verhuizen naar het Brazilië van zijn vrouw en de "wake-up call" die hij nodig had om de top te kunnen bereiken.

Kijk hieronder de hele video van een half uur terug en scroll verder voor een interview met Kuhlman naar aanleiding van deze video. Ook Joris Ruijs, mede-coach bij Poker Ambition, komt aan het woord. Lees onder meer over:


'De beste' willen zijn

Wie de video kijkt ziet het hele traject voorbijkomen dat Kuhlman in zijn pokercarrière doorlopen heeft. Waar hij vroeger onder andere broke is gegaan en niet altijd als professional leefde, daar is hij inmiddels uitgegroeid tot een hoog aangeschreven pokercoach die een aantal wereldtoppers tot zijn klantenbase mag scharen. Kuhlman legt uit hoe coaching geven hem zelf ook beter heeft gemaakt als speler en mens.

"Het moet gewoon goed zijn, klaar." - Rene Kuhlman

"Als mensen comfortabel zijn, dan hebben ze over het algemeen geen reden om te veranderen" vertelt hij aan PokerNews over de wake-up call die hem uit zijn comfortzone deed stappen. "Je moet jezelf er echt toe zetten om door te groeien, die intrinsieke motivatie te vinden. Dat was ook die wake-up call voor mij: ik was lange tijd te comfortabel en wilde die positie niet riskeren."

Rene Kuhlman
René Kuhlman in actie

Na die wake-up call, die hij in de video vanaf 17:48 uitgebreid beschrijft, groeide hij vervolgens uit tot een van de beste in het vak. Constant moeten pushen om aan de top te zijn en te blijven verveelt of vermoeid hem niet. "De beste willen worden pusht juist creativiteit, vindingreikheid en strategische kennis. En 'de beste' is heel erg relatief hè? Je kunt lijsten maken waar ik nummer 100 ben, nummer 50, nummer 10 of nummer 5. Je probeert het beste te zijn in wat je leuk vindt."

"De beste willen zijn was het gevolg van dingen willen aanpakken, op een manier met poker bezig zijn die ik het leukst vond. Dat ik een goede pokerspeler werd is het gevolg daarvan" zo legt hij uit.


Drive en zelfkennis

Zoals Kuhlman zelf al aangeeft is 'de beste' een rekbaar begrip. Toch wordt hij binnen de pokertop alom beschouwd als een van de toppers in het vak. Joris Ruijs, mede-coach bij Poker Ambition en zelf ook een van onze eindbazen, legt uit wat hem zo'n goede speler en coach maakt.

"Hij heeft zo'n zeldzame combinatie van drive en ambitie om heel goed te worden in een heel specifiek iets, maar tegelijkertijd heeft hij genoeg geduld, zelfkennis, een kritische blik en realisme om te zien waar hij niet of minder goed in is. Hij snapt het spelletje als totaalplaatje als het ware", aldus Ruijs.

"Hoe goed je bent in poker is niet alleen hoe goed je bent als je op je allerbest speelt, maar het gemiddelde niveau dat je haalt door de jaren heen", gaat Ruijs verder. "Hoe je je als persoon en speler ontwikkelt in alle facetten, niet alleen op technisch of theoretisch vlak".

"Je probeert het beste te zijn in wat je leuk vindt." - Rene Kuhlman

"Wat is drive?" vraagt Kuhlman zich hardop af. "Als je poker op een manier benadert dat de groei ziet die je erin kunt maken, niet alleen als speler maar ook als persoon, dan wordt poker een beetje een instrument. Mijn drive is vooral de ontwikkeling die je erin kunt maken. Op een moment dat jij probeert de beste te zijn, dat klinkt moeilijker, maar voor mij is het juist makkelijker", vertelt Kuhlman, die daarbij veel baat van visualisatiesessies van de bekende mindcoach Elliot Roe heeft gehad.

"Ik ben ook wel een beetje een perfectionist. Ik doe niet dingen half en naast elkaar, als ik wat doe probeer ik daar wel veel beter in te zijn dan de rest. Het moet gewoon goed zijn, klaar."

Rene Kuhlman
Rene Kuhlman

Strategische input en nieuwe dingen leren

Een van de dingen die Kuhlman vooral motiveert is strategische input. Dankzij deze input krijgt hij de energie om nieuwe dingen uit te gaan proberen en kan hij zijn creativiteit erop los laten. Het waren de visualisatiesessies met Roe waarin hij ontdekte dat hij het strategische deel van poker misschien nog wel leuker vond dan zelf poker spelen, waardoor hij op het pad van coaching terecht is gekomen.

"Betaald worden om te doen wat je leuk vindt, voor mij is dat is met pokerstrategie bezig zijn", legt 'TheWakko' uit. "Uiteraard ben ik wel van plan om ook weer meer te gaan spelen: als je alleen maar coaching doet mis je ook het stukje implementeren van de kennis. Je wilt daar een goede balans in vinden" zo legt hij zijn motivatie uit om in 2021 ook weer meer te gaan kaarten.

"Ik denk dat er weinig zo grondig theoretisch onderlegd zijn als René in poker momenteel." - Joris Ruijs

"Je moet ineens veel meer dingen combineren", gaat hij verder. "Wanneer je zelf poker speelt hoef je iets minder te weten hoe het spelletje precies werkt, omdat veel dingen intuïtief gaan. Bij coaching moet je je eigen spel en gedachtengang constant op de loep leggen. Een stukje onbewuste kennis bewust maken en in dat proces erachter komen wat de leaks waren in je eigen gedachtengang."

Toch is Kuhlman niet bang dat deze combinatie een issue zal worden. "Ik weet heel goed wat mijn eigen sterke punten en valkuilen zijn. Die self-awareness is een van de belangrijkste eigenschappen om te hebben. Voor mij is de allergrootste uitdaging om alles dat ik heb geleerd, in-game toe te gaan passen."

Ruijs is er van overtuigd dat Kuhlman dit kan. "René snapt niet alleen wat je moet doen, maar ook precies waarom het zo werkt. Daarnaast begrijpt hij ook wat er voor nodig is om dit in-game, in real time naar boven te halen".


"Teaching the World"

Deze methodes komen terug in zijn ambitie voor 2021: "Teaching the World", oftewel, "Wakko gaat de wereld leren pokeren". De laatste maanden is hij heel druk geweest met invulling geven aan zijn nieuwe pokercursus, die binnenkort via Poker Ambition beschikbaar zal zijn.

En alhoewel het voor ambitieuze pokerspelers gouden content is, snijdt Kuhlman zichzelf niet in de vingers met het gratis weggeven van deze informatie? "Dat is uiteraard een afweging die je moet maken" bevestigt hij. "Het ligt er wel heel erg aan in hoe je poker uitlegt. Er zijn wel heel wat dingen om poker heen voordat je mij in de weg gaat zitten."

Kuhlman geeft les bij Poker Ambition
Kuhlman geeft les bij Poker Ambition

Ruijs beaamt dat die angst ongegrond is. "De informatie die wij hier laten zien is slechts een deel van de puzzel. Het proces leren begrijpen is het belangrijkste, dat vervolgens finetunen om eigen strategie te gaan bouwen."

"Betaald worden om te doen wat je leuk vindt en dat is met pokerstrategie bezig zijn" - Rene Kuhlman

Dat proces begrijpen is voor Kuhlman zelf geen probleem, aldus Ruijs, die aangeeft dat weinig spelers zo grondig theoretisch onderlegd als 'TheWakko' zijn. "Als je 100 spelers pakt is René z'n A-game waarschijnlijk niet de beste, maar z'n B-game van die groep waarschijnlijk wel. Hij weet precies wat er gebeurt, elk deel van zijn spel is uitgedacht. Een goede speler maakt nog geen goede coach natuurlijk, hij coacht ook spelers die waarschijnlijk net iets beter zijn op dit moment. Maar juist omdat zijn methodes zo valuable zijn nemen die spelers hem nog steeds als coach."

"Het waren ook niet de minste spelers die bij ons aanklopte hè", lacht Kuhlman. "Genoeg gasten die slimmer zijn dan ik, in principe. Als ik dan iets ga coachen, dan probeer ik vooral mijn filosofie uit te leggen en niet per sé mensen te vertellen wat ze moeten doen. In het begin kwamen er van die hele slimme gasten binnen, solver-experts, die dan iets zeiden dat wel goed klinkt, maar niet goed voelt. Je voelt dat er wat mist. Dat gevoel probeer je vervolgens te verwoorden en daar zit dan een vrij waardevol concept in."


Lees meer: Leer de poker spelregels op PokerNews


Gratis trainingsvideos

Kuhlman wil de nieuwe cursus zo globaal mogelijk houden dat het voor iedereen van toepassing is. Als voorproefje op de nieuwe cursus staan er inmiddels twee gratis videos op het YouTube-kanaal van Poker Ambition van 500NL Zoom en zullen er meer gaan volgen.

"Hoe ik over het algemeen poker probeer uit te leggen is vanuit het perspectief dat je gaat snappen hoe dingen werken" zo vertelt hij over de cursus. "In deze course heb ik mij heel erg gefocust op 'ik gebruik een bepaalde exploit, hoe ben ik daarop gekomen?' Ik snap hoe poker werkt en hoe dingen in theorie moeten zijn. Ik zie een bepaalde afwijking — 'hij doet dat niet, wat zou daarop de adjustment zijn?' Dat proces leg ik uit."

"Hoe ik het uitleg is in mijn ogen waardevoller." - Rene Kuhlman

Angst voor strategie weggeven is er niet. "Mijn strategie is niet statisch. Ik kan in principe allerlei strategieën spelen omdat ik snap hoe strategieën EV genereren, en ik de situatie op dat moment inschat hoe ik het meeste EV ga genereren. En dat is niet statisch, dus die kan ik ook niet statisch uitleggen. Heel veel cursussen leggen dingen statisch uit en daar heb je in principe niks aan. Hoe ik het uitleg is in mijn ogen waardevoller."

Kijk op Poker Ambition voor meer informatie over deze en andere pokercursussen.

DELEN
 • Kuhlman vertelt over zijn weg naar de pokertop, coachen en toekomstplannen.

Comments

 • potodd potodd

  Ok, ik vind bij RYE juist veel uitleg over waarom je iets wel/niet moet doen. Maar wil aannemen van jullie dat hier bij PA blijkbaar nog meer aandacht aan besteed wordt?
  Mooi.

 • Jaapser Jaapser

  Bij PA wordt een concept uitgelegd, je gaat nadenken over verschillende reacties en dan kan je daar een strategie van maken.
  Bij RYE en andere courses wordt uitgelegd dat je bepaalde situaties beter zijn als cbet of als xback.
  Het concept deel is er niet.

 • potodd potodd

  Leuk/interessant. Kun je nog iets meer uitleggen waar dat verschil m precies in zit?
  Thanks.

Lees 29 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen

AANBEVOLEN

Rene Kuhlman & Floris van der Ven gaan eindelijk coachen: "Wij bouwen een community van crushers om ons heen" Rene Kuhlman & Floris van der Ven gaan eindelijk coachen: "Wij bouwen een community van crushers om ons heen"