Indy (23) bedenkt genderloos kaartspel: heer, vrouw en boer worden goud, zilver en brons

GSB playingcards

Opvallend nieuws vandaag in het AD: de 23-jarige Indy Mellink heeft een genderloos kaartspel ontwikkeld waarbij de heer, vrouw en boer vervangen zijn door goud, zilver en brons. Mellink heeft het spel ontworpen als alternatief voor het traditionele kaartspel, dat volgens haar "de 16de- en 17de-eeuwse klassenmaatschappij weerspiegelt" en "bizar en volstrekt uit de tijd" is.

Mellink, die een afgeronde psychologiemaster heeft, komt uit een rasechte spelletjesfamilie waar ze hele zomers zonder internet en televisie doorbrengen. Ze spelen dan talloze kaartspelletjes, waaronder een potje poker op zijn tijd.

Toen Mellink nadacht hoe ze een nieuw kaartspel aan iemand zou uitleggen bekroop haar de vraag: "Waarom is de heer bij kaarten eigenlijk altijd belangrijker dan de vrouw? Bij vrijwel alle kaartspellen is dat zo."

Black Lives Matters en ongelijkheid

Ze vond dat er een alternatief moest komen en werd daarbij door haar vader getriggerd om zelf iets te bedenken. Aanvankelijk zocht ze naar een genderneutrale variant met personen maar week daarvan af, mede door de Black Lives Matters demonstraties. "De heer, vrouw en boer zijn altijd wit, dat is óók ongelijkheid. Toen wist ik: ik moet weg bij mensen", aldus Mellink in het AD.

"Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust beïnvloeden."

Uiteindelijk werd gekozen voor een opzet met goud, zilver en brons, als knipoog naar de Olympische Spelen. Na meerdere edits is daar de definitieve versie van GSB-playingcards uitgerold.

Mellink is in haar nopjes met het eindresultaat en merkt uit haar eigen ervaringen dat men dankzij de link met sport gemakkelijk aan het gendervrije kaartspel kan wennen.

De nieuwe heer, vrouw en boer
De nieuwe heer, vrouw en boer

Subtiele vormen van seksisme

De studente kreeg op internet al veel reacties op haar creatie te verduren. Zo kwamen er onder meer opmerkingen voorbij dat traditioneel de heer nu eenmaal boven de vrouw staat, en dat het om iets kleins gaat.

Mellink is het daar echter niet mee eens. "Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust beïnvloeden. Met ongelijkheid op de werkvloer en in salaris als gevolg", zo zei ze.

Wie bang is dat we binnenkort enkel nog met pocket brons en een zilver-hoge straat kunnen winnen heeft het mis. Mellink beklemtoont dat ze geen activist is en het traditionele kaartspel niet wilt zien verdwijnen. "Maar het zou mooi zijn als mijn kaartspel een volwaardig alternatief wordt", aldus de studente.

Benieuwd naar het kaartspel van Mellink? Via de website van GSB-playingcards is een pakje kaarten voor €9,95 te bestellen.

DELEN
 • Spelen we binnenkort poker met pocket goud en zilver-brons suited?

Comments

 • TonySttt TonySttt

  Wat betreft die DM heb je wel een punt, dat ik zeker even moeten doen. Maar het kwam op mij allemaal zo provocatief over dat ik het mezelf permitteerde dat station over te slaan.

 • TonySttt TonySttt

  Duly noted.

  Het een had trouwens niks met het ander te maken, ik heb op dat vlak geen last van lange tenen. Ook in Covid topic handhaaf ik als ik denk dat de grenzen van het toelaatbare in zicht komen. Afgelopen maand meerdere malen. Bepaald taalgebruik willen we, in welke context dan ook, niet teruglezen op het forum, niks meer niks minder. Als je graag richtlijnen wil dan verwijs ik je graag naar deze bijdrage. Een alleszins redelijke stellingname m.i..

 • chiquito chiquito

  TonySttt schreef

  en dat ging prima tot chiquito opzoek ging naar de grenzen van het toelaatbare.

  Nee Tony, ik ben niet op zoek gegaan naar de grenzen van “het toelaatbare”. Dat kan ook niet, want jij bepaalt niet of een normaal nederlands woord dat ik gewoon gebruikte om te duiden waarom de aantijging maar mij niet klopte, wel of niet kan. Prima om te modereren, maar dit sloeg he-le-maal nergens op.Ik heb niemand geschoffeerd, heb geen grove taal gebruikt, en jij besluit een ban uit te delen zonder , wat je zelf hebt verkondigt te doen, mij aan te spreken middels een DM. En dat terwijl er genoeg hier zijn die , bijvoorbeeld in het covid topic, 90% van de tijd WEL schofferen en niks anders lijken te doen.

  Ik verdedigde mij op een nette manier tegen iemand die mij beticht van “mensen uit de bijlmer belachelijk maken.”

  Dat jij en ik een ander gevoel voor humor hebben, wil niet zeggen dat je dan maar iemand moet bannen, omdat hij jou een keer heeft gezegd beter je mond tt houden als je ergens geen verstand van hebt. Dat zal je vast dwars hebben gezeten.

  FWIW. Ik heb pikzwarte adoptie neefjes en nichtje, maat van me is een pinda en het zal me aan mijn reet roesten of je pimpelpaars, of kaaskleurig bent of licht geeft in het donker. Ik ben wel de laatste die je racistisch kan noemen. Maar uiterlijke kenmerken gebruiken op een komische manier , vind ik gewoon kunnen.

Lees 123 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen