Indy (23) bedenkt genderloos kaartspel: heer, vrouw en boer worden goud, zilver en brons

GSB playingcards

Opvallend nieuws vandaag in het AD: de 23-jarige Indy Mellink heeft een genderloos kaartspel ontwikkeld waarbij de heer, vrouw en boer vervangen zijn door goud, zilver en brons. Mellink heeft het spel ontworpen als alternatief voor het traditionele kaartspel, dat volgens haar "de 16de- en 17de-eeuwse klassenmaatschappij weerspiegelt" en "bizar en volstrekt uit de tijd" is.

Mellink, die een afgeronde psychologiemaster heeft, komt uit een rasechte spelletjesfamilie waar ze hele zomers zonder internet en televisie doorbrengen. Ze spelen dan talloze kaartspelletjes, waaronder een potje poker op zijn tijd.

Toen Mellink nadacht hoe ze een nieuw kaartspel aan iemand zou uitleggen bekroop haar de vraag: "Waarom is de heer bij kaarten eigenlijk altijd belangrijker dan de vrouw? Bij vrijwel alle kaartspellen is dat zo."

Black Lives Matters en ongelijkheid

Ze vond dat er een alternatief moest komen en werd daarbij door haar vader getriggerd om zelf iets te bedenken. Aanvankelijk zocht ze naar een genderneutrale variant met personen maar week daarvan af, mede door de Black Lives Matters demonstraties. "De heer, vrouw en boer zijn altijd wit, dat is óók ongelijkheid. Toen wist ik: ik moet weg bij mensen", aldus Mellink in het AD.

"Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust beïnvloeden."

Uiteindelijk werd gekozen voor een opzet met goud, zilver en brons, als knipoog naar de Olympische Spelen. Na meerdere edits is daar de definitieve versie van GSB-playingcards uitgerold.

Mellink is in haar nopjes met het eindresultaat en merkt uit haar eigen ervaringen dat men dankzij de link met sport gemakkelijk aan het gendervrije kaartspel kan wennen.

De nieuwe heer, vrouw en boer
De nieuwe heer, vrouw en boer

Subtiele vormen van seksisme

De studente kreeg op internet al veel reacties op haar creatie te verduren. Zo kwamen er onder meer opmerkingen voorbij dat traditioneel de heer nu eenmaal boven de vrouw staat, en dat het om iets kleins gaat.

Mellink is het daar echter niet mee eens. "Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust beïnvloeden. Met ongelijkheid op de werkvloer en in salaris als gevolg", zo zei ze.

Wie bang is dat we binnenkort enkel nog met pocket brons en een zilver-hoge straat kunnen winnen heeft het mis. Mellink beklemtoont dat ze geen activist is en het traditionele kaartspel niet wilt zien verdwijnen. "Maar het zou mooi zijn als mijn kaartspel een volwaardig alternatief wordt", aldus de studente.

Benieuwd naar het kaartspel van Mellink? Via de website van GSB-playingcards is een pakje kaarten voor €9,95 te bestellen.

DELEN
 • Spelen we binnenkort poker met pocket goud en zilver-brons suited?

Comments

 • hasler38 hasler38

  Trump van Twitter - lange Frans van YouTube - 2 leden geblokt op PN

  Waar gaat dit heen?

  Show spoiler
 • Silverline17 Silverline17

  Drink

 • Meaty23 Meaty23

  Silverline17 schreef

  Chiquito ik ben wel een zacht ei, maar niet hypocriet. Ik ben vaak teffes irritant, maar wat je me niet kunt verwijten zijn racistische opmerkingen. Ook niet grappig bedoelde.
  Voorts ben ik niet autistisch, al lijk ik me soms wel zo op dit forum te gedragen.

  ROFL

Lees 117 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen